razem padło na owoce w syropie, które dodałam do tartinek czekoladowych. Deser nie należy do tych bardzo słodkich, jednak jest to fajna propozycja dla czekoladoholików. Składniki na ciasto czekoladowe: 4 łyżki cukru pudru 4 żółtka 120 ml soku z truskawek 1/4 kostki rozpuszczonego masła 100 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 12 truskawek Składniki na kruche ciasto: 2 żółtka jajko(...)łyżki kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i kakao, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło - zagniatamy Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką. Wycinamy koła i wypełniamy ciastem foremki na tartinki. Gotowe babeczki wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościpączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 400 ml mleka 6 żółtek 60 g drożdży 60 g masła 4 łyżki cukru smalec do smażenia Nadzienie: 40 dkg wątróbki 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)mąki i cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy stopione i przestudzone masło, żółtka i pozostałą mąkę, mleko i cukier. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując mąką, do gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ h. Przygotowujemy nadzienie. Wątróbki dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaproste! Ja lukrowałam, a mój Alex sypał skórką, a że za skórką nie przepada, to sypał albo za mało, albo wcale. Przewidziałam to, he he. Jak nie widział, w ciasto zagniotłam dużą garść kandyzowanej skórki cytrynowej, hi hi hi :) Dziecko na pączki ze skórką mówi "pączki ze skwarkami". Dla mnie idealne! Mi tam skórka nie przeszkadza. Oczywiście pączki nadziane(...)pozostałe mleko, utarte jajka, sok z cytryny, nie miałam spirytusu, więc wlałam kieliszek wódki, wsypałam sól i dodałam ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem wymieszałam i długo wyrabiałam. Kiedy ciasto przestało mocno kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam do momentu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Na końcu wsypałam kandyzowaną skókę cytrynową i wgniotłam ją w ciasto.Ciasto
Blondynka Gotujełyżki roztopionego masła 1/3 łyżeczki soli 150g tartych płatków róży* Mąkę przesiewam do miski z dodatkiem soli. Wsypuję drożdże, dodaję ciepłe mleko, cukier, wbijam jajko i zaczynam wyrabiać ciasto, dodając na samym końcu tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeśli tak nie jest, należy odpowiednio dodać mleka lub mąki. Dobrze wyrobione ciasto, które(...)uzyskało odpowiednią strukturę i jest mocno napowietrzone, przykrywam płócienną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (około 30-40 minut). Ciasto ponownie wyrabiam. Stolnicę posypuję mąką, odrywam kawałki ciasta, które rozwałkowuję na 4-5mm, wykrawam okręgi szklanką. Na środku układam porcję nadzienia, w palcach rozciągam brzegi. Zwilżam je odrobiną wody, sklejam dokładnie i formuję kule
W kuchni Karmel-itkimąki 1 łyżka cukru Drożdże pokrusz i dodaj do mleka. Następnie wsyp cukier oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Składniki na ciasto: 800-900 g mąki 1/2 łyżeczki soli 4 żółtka 3 całe jajka 100 g roztopionego masła 250 ml mleka 3 łyżki wody różanej skórka otarta z jednej pomarańczy (lub kilka(...)dokładnie wymieszaj. Następnie wlej zaczyn, mleko oraz masło, wbij jajka, dodaj żółtka oraz skórkę z pomarańczy i wodę różaną. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Gdy już przestanie się tak mocno kleić, można je położyć na stolnicę i lekko podsypywać mąką. Gotowe ciasto nie powinno być jednak
Food Squareresztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki. Pod koniec dodajemy spirytus i ponownie wyrabiamy ciasto. Ciasto(...)przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 50 min ). Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany grubo mąką blat i rozwałkowujemy do grubości około 1 cm. Wykrawamy z niego krążki o średnicy. (Używam szklanki). Na połowę krążków nakładamy nadzienie i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepiamy. Następnie szklanką odcinamy zlepione brzegi. Pączki pozostawiamy
W kuchennym oknie Ewyzaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, otartą skórkę z cytryny, spirytus i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką(...)odstawiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto na pączki ładnie nam wyrośnie przystępujemy do formowania pączków. Można robić to tradycyjnie, lub rozwałkować ciasto na blacie (na grubość ok 2 cm) posypanym mąką wycinać kółka szklanką. Ja wolę tradycyjną formę "kulania" pączków, zamykając w środku kawałki marmolady. Może nie są wówczas tak idealnie równe, ale jakoś ta opcja bardziej do mnie
Malinowe PocałunkiKażdy chyba szuka najlepszego przepisu na ciasto do pizzy, ale z całą pewnością mogę wam powiedzieć, że jeżeli dotarliście na mojego bloga to wasze poszukiwania dobiegły końca :) Bardzo proste i pyszne! Na dwie duże pizze potrzebujemy: 3 szklanki mąki pół opakowania drożdży 3 łyżki oleju 1 szklanka wody szczypta soli i cukru Mąkę przesiewam przez sito, dodaję sól i cukier.Następnie wkruszam drożdże i wlewam wodę oraz olej. Wszystkie składniki zaczynam ugniatać w dużej misce, potem kiedy już w miarę się połączą kontynuuje na blacie. Ciasto jest gotowe kiedy przestanie przylegać do rąk. Najlepiej wyrabiać ciasto nie krócej niż 10 min, ale oczywiście dla ciasto im dłużej tym lepiej :) Ciasto przykrywam ściereczką kuchenną. Nie ma określonego czasu ile powinno wyrastać
Kolejny blog o gotowaniupieczenia 1 łyżeczka masła - do wysmarowania misy PRZYGOTOWANIE: Jajka ubić z cukrem do momentu uzyskania puszystej piany, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Misę wysmarować masłem. Przelać wymieszane ciasto. Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić program CAKE i czas 50 minut. PO zakończeniu czasu programu włączyć KEEP WARM i odczekać 15 minut. Jeżeli pieczesz w piekarniku wybierz blaszkę okrągłą(...)razem padło na upieczenie biszkoptu. Tzn on się sam upiekł dzięki temu, że zostałam na święta obdarowana przez rodziców cudem cudów czyli multicookerem. Teraz nie straszne mi pieczenie ciast, bo wiem, że i tak wyjdą. Cały tydzień walczyliśmy z czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc rygorystyczna dieta była czyli: herbata, ryż i marchewka. Dziecko wygłodzone, zasłużyło na nagrodę. Delikatny
ClauditteMissCookingmuffinami piwosza, są słodkie i słone czyli smaki, które na imprezie są upragnionymi. Dlatego zazwyczaj goszczą u mnie na stole z przystawkami. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują, ciasto wycinam foremką w kształcie kwiatka i nadziewam pysznościami. Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich(...)startego sera cheddar Kupujcie produkty taniej - znajdziecie je tutaj :) Porcja ok 10 muffin Przygotowanie: Formę do muffin smarujemy tłuszczem albo wykładamy papierem pergaminowym (oczywiście wycinamy kwadraciki) Z ciasta francuskiego wycinamy kwiatki i wykładamy spód formy od muffin. Morele i orzechy siekamy, tniemy drobno szynkę parmeńską i wszystko mieszamy. Wypełniamy farszem foremki tak aby było po równo w każdej
Niezły Młynekmoje drugie podejście do tego ciasta. Za pierwszym razem coś poszło nie tak ale postanowiłam dać mu drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje(...)startej na dużych oczkach 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch: 100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała) Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle
Krakowskie smaki AniJednym z najważniejszych elementów stworzenia pysznej pizzy jest zrobienie dobrego ciasta. Nasze – nieskromnie to przyznamy – jest idealne! Pyszne, miękkie i pachnące ciasto robi jednak dużą różnicę – zaryzykujcie, a przekonacie się sami. ZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Ciasto na pizzę
Jakugotujesz.plmiękka palma, cukier, proszek do pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać do dna ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce resztę ciasta rozsypać na owocach(...)jako kruszonkę piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak wystygnie ciasto posypać pudrem cukrem i można ze smakiem zajadać.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzez te dwa cudowne dni. Oglądam zdjęcia słodkich wypieków i wyobrażam sobie ich smak. Gdy zdarzy się, że patrząc na fotografię prawię czuję jego smak, nie szukam dalej! Ciasto potrójnie czekoladowe (przepis na małą tortownice) Ciasto: 100g margaryny 100g cukru 100g mąki 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki powideł(...)likieru kawowego Mus biały: 100g masła 100g białej czkolady 100g cukru 3 jaja 3 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku 20ml wody 40ml nalewki śliwkowej do dekoracji starta gorzka czekolada. Ciasto: Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu, dodać cukier i kawę, mieszać, aż do połączenia składników. Czekoladę połamać w kostki, wrzucić do rondelka, roztopić i dokładnie wymieszać z pozostałą zawartością
Zapiski Młodej ŻonyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt przełożony pysznym musem truskawkowym. Ciasto jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Wykorzystałam do niego część truskawek, które zamroziłam w okresie letnim w sporej ilości. Takie ciasto przywołuje nam smak lata w środku zimy Jeśli macie zapasy truskawek w swoich zamrażalkach, koniecznie zróbcie to ciasto Post Ciasto z truskawkami
Marta Gotuje