Każdy chyba szuka najlepszego przepisu na ciasto do pizzy, ale z całą pewnością mogę wam powiedzieć, że jeżeli dotarliście na mojego bloga to wasze poszukiwania dobiegły końca :) Bardzo proste i pyszne! Na dwie duże pizze potrzebujemy: 3 szklanki mąki pół opakowania drożdży 3 łyżki oleju 1 szklanka wody szczypta soli i cukru Mąkę przesiewam przez sito, dodaję sól i cukier.Następnie wkruszam drożdże i wlewam wodę oraz olej. Wszystkie składniki zaczynam ugniatać w dużej misce, potem kiedy już w miarę się połączą kontynuuje na blacie. Ciasto jest gotowe kiedy przestanie przylegać do rąk. Najlepiej wyrabiać ciasto nie krócej niż 10 min, ale oczywiście dla ciasto im dłużej tym lepiej :) Ciasto przykrywam ściereczką kuchenną. Nie ma określonego czasu ile powinno wyrastać
Kolejny blog o gotowaniupieczenia 1 łyżeczka masła - do wysmarowania misy PRZYGOTOWANIE: Jajka ubić z cukrem do momentu uzyskania puszystej piany, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Misę wysmarować masłem. Przelać wymieszane ciasto. Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić program CAKE i czas 50 minut. PO zakończeniu czasu programu włączyć KEEP WARM i odczekać 15 minut. Jeżeli pieczesz w piekarniku wybierz blaszkę okrągłą(...)razem padło na upieczenie biszkoptu. Tzn on się sam upiekł dzięki temu, że zostałam na święta obdarowana przez rodziców cudem cudów czyli multicookerem. Teraz nie straszne mi pieczenie ciast, bo wiem, że i tak wyjdą. Cały tydzień walczyliśmy z czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc rygorystyczna dieta była czyli: herbata, ryż i marchewka. Dziecko wygłodzone, zasłużyło na nagrodę. Delikatny
ClauditteMissCookingmuffinami piwosza, są słodkie i słone czyli smaki, które na imprezie są upragnionymi. Dlatego zazwyczaj goszczą u mnie na stole z przystawkami. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują, ciasto wycinam foremką w kształcie kwiatka i nadziewam pysznościami. Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne) 50 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich(...)startego sera cheddar Kupujcie produkty taniej - znajdziecie je tutaj :) Porcja ok 10 muffin Przygotowanie: Formę do muffin smarujemy tłuszczem albo wykładamy papierem pergaminowym (oczywiście wycinamy kwadraciki) Z ciasta francuskiego wycinamy kwiatki i wykładamy spód formy od muffin. Morele i orzechy siekamy, tniemy drobno szynkę parmeńską i wszystko mieszamy. Wypełniamy farszem foremki tak aby było po równo w każdej
Niezły Młynekmoje drugie podejście do tego ciasta. Za pierwszym razem coś poszło nie tak ale postanowiłam dać mu drugą szanse. I nie zawiodłam się;) Ciasto jest pyszne, puchate, delikatne i mocno czekoladowe zarazem. Na ciacho skusiłam się po wielu bardzo dobrych opiniach na jego temat. Przyznam szczerzę, że trochę się go obawiałam z powodu dodatku jaki w sobie kryje(...)startej na dużych oczkach 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch: 100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała) Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto. Wykonanie: Masło wraz z cukrem zmiksować na jasną, puszystą masę. Powoli dodawać olej, ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle
Krakowskie smaki AniJednym z najważniejszych elementów stworzenia pysznej pizzy jest zrobienie dobrego ciasta. Nasze – nieskromnie to przyznamy – jest idealne! Pyszne, miękkie i pachnące ciasto robi jednak dużą różnicę – zaryzykujcie, a przekonacie się sami. ZOBACZ JAK JE ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Ciasto na pizzę
Jakugotujesz.plmiękka palma, cukier, proszek do pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać do dna ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce resztę ciasta rozsypać na owocach(...)jako kruszonkę piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak wystygnie ciasto posypać pudrem cukrem i można ze smakiem zajadać.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzez te dwa cudowne dni. Oglądam zdjęcia słodkich wypieków i wyobrażam sobie ich smak. Gdy zdarzy się, że patrząc na fotografię prawię czuję jego smak, nie szukam dalej! Ciasto potrójnie czekoladowe (przepis na małą tortownice) Ciasto: 100g margaryny 100g cukru 100g mąki 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki powideł(...)likieru kawowego Mus biały: 100g masła 100g białej czkolady 100g cukru 3 jaja 3 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku 20ml wody 40ml nalewki śliwkowej do dekoracji starta gorzka czekolada. Ciasto: Margarynę rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu, dodać cukier i kawę, mieszać, aż do połączenia składników. Czekoladę połamać w kostki, wrzucić do rondelka, roztopić i dokładnie wymieszać z pozostałą zawartością
Zapiski Młodej ŻonyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt przełożony pysznym musem truskawkowym. Ciasto jest lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Wykorzystałam do niego część truskawek, które zamroziłam w okresie letnim w sporej ilości. Takie ciasto przywołuje nam smak lata w środku zimy Jeśli macie zapasy truskawek w swoich zamrażalkach, koniecznie zróbcie to ciasto Post Ciasto z truskawkami
Marta Gotujemąki 110 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (ja przygotowałam wieczorem i wstawiłam do lodówki na całą noc). Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)przełożyć do wysmarowanej masłem formy na tartę. U mnie ciasta starczyło na wyklejenie 1 formy o średnicy 23 cm i 4 małych tartaletek o średnicy 9 cm. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i nałożyć nadzienie. NA PORZECZKOWE NADZIENIE 400 g czerwonych porzeczek 2 jajka * 4-5 łyżek brązowego cukru * (użyłam Muscovado
KUCHARNIASynka i zapadam w łagodnym głosie W. Szukam wytchnienia w najprostszych i powtarzanych niczym mantra czynnościach. To one porządkują wszystko i przywracają uśmiech. I muszę jeszcze poczuć zapach ciasta. Domowego. Rozgrzać się ciepłą falą powietrza uwalnianą po otwarciu drzwi piekarnika. Nawdychać docierającym we wszystkie kąty słodkim aromatem. Napatrzeć na małe i duże ręce sięgające po kolejny kawałek(...)zjeść jeszcze na ciepło, koniecznie z lodami. Te brzoskwiniowe tarty to najłatwiejsza droga na skróty, by nacieszyć się końcówką lata, cudownie ciepłym kolorem brzoskwiń, chrupiącym spodem z ciasta, a przede wszystkim by jak najszybciej zapomnieć o tej pokonanej górze. Niech zostanie daleko w tyle. BRZOSKWINIOWE MINI-TARTY NA CIEŚCIE FRANCUSKIM /6 sztuk/ 1 opakowanie gotowe ciasta francuskiego
KUCHARNIAdziała na mnie energetyzująco, a jajka są pyszne w każdej postaci". BINGO! Będzie zatem klasycznie, choć w nieco innej formie. Zamiast rogalików i grzanek, chrupiąca tarta na francuskim cieście. A na niej wiosenna łąka, bo wiem jak bardzo Amber czeka na wiosnę, na zieleń, na kwiaty i na słońce, które tak bardzo kocha. Będą zatem jajka przepiórcze - żółte(...)stołu i nóż z prawej strony talerza *talerzyki, noże i widelce powinny być ułożone w jednakowej odległości od brzegu stołu (tj.1-2 cm)" * WIOSENNA TARTA NA ŚNIADANIE 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie kremowego twarożku ( u mnie Philadelphia) garść siekanego szczypiorku garść listków bazylii 6 (lub więcej) jajek przepiórczych 5-6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka śmietany sól morska, pieprz
KUCHARNIArodowód, tym lepiej. Bo jak już nie raz się przekonałam, kuchenny mezalians to najsmaczniejsza interpretacja intrygi. Awokado zamiast masła? Jasne, że tak! (klik) Sól morska i oliwa z ciastem czekoladowym? Rozkosz! (klik) Kozi ser i brownie? O tak, uwierzcie! Lody z camemberta? To dopiero rewelacja! (klik) A bakłażan?! Jaką mu dobrać partnerkę, by zaiskrzyło, mimo pozorów, uprzedzeń i przyzwyczajeń(...)sami, pod warunkiem, że fascynuje Was świat kuchennych intryg i mezaliansów. Mam nadzieję, że Amber spodoba się ten związek, bo skoro sama wypija kawę z kawałkiem camemberta, to ciasto czekoladowe z bakłażanem tym bardziej polubi. Jak to smakuje? Cudownie! Wyobraźcie sobie upieczony mus czekoladowy ... Znalazłam opinię, która nazywa to ciasto dzieckiem Victoria Sponge Cake i musu czekoladowego
KUCHARNIAsplądrujemy lodówkę, by zjeść gigantyczną kanapkę z boczkiem i musztardą (nie śmiać się proszę, takie mam zachcianki i z Waszych się też nie śmieję;). Wstaniemy bladym świtem, by zagnieść ciasto na chleb, upiec bułki, placek drożdżowy i całą blachę ciasteczek. W środku siarczystej zimy zamarzy nam się soczysty, dojrzały arbuz i postawimy na nogi pół świata, by w końcu opętani(...)zbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa
KUCHARNIAserwetki i wręczam pierwszym spotkanym osobom, Domownikom i Wam. Złe myśli - a kysz! Urok został zdjęty! To będzie dobry dzień! CRAQUELINES - BRIOSZKI Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI Na ciasto: 370 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego cukru 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/3 szklanki mielonych migdałów(...)minut za pomocą mieszadła, a później haka miksera. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub do momentu aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat
KUCHARNIAChurros to hiszpańska, słodka przekąska przygotowywana podobnie jak pączki Hiszpańskie, czyli z smażonego ciasta parzonego jednak w postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować np. w Ostatki(...)Tłusty Czwartek - tym bardziej, że są tak proste w przygotowaniu. Churros - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki cukier puder do posypania olej do smażenia Churros - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki
Słodka Strona