Czym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę(...)dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy. Mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną mieszamy a następnie dosypujemy do masy. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, które następnie dodajemy do ciasta. Całość mieszamy a następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w 175`C. Na ostudzone ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę równo
Słodkie Przyjemnościwiem jak to się dzieje. Ale gdy robię takie ciasto, to ono znika w mgnieniu oka. Przypadek? Nie sądzę :) Ciasto jest tak dobre, a zarazem na tyle proste, że każdy sięga po jeszcze jeden kawałek do popołudniowej herbaty i ma nadzieję na kolejną porcję. Jeżeli do tej pory nie spotkaliście się z takim wypiekiem, to w tym się zakochacie. Oczywiście(...)jeżeli lubicie pomarańcze :) Ciasto jest bardzo wilgotne i słodkie, choć największym atutem jest jego smak. " Przepis na ciasto pomarańczowe Składniki : 5 wiejskich jaj 200 g cukru 1/3 szklanki mleka 90 g masła 260 g mąki 2 łyżeczki syropu pomarańczowego 2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowego Sposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościdomową masą makową, jednak do przygotowania tych ciasteczek nadaje się również gotowa masa sklepowa - choć wiadomo, smak będzie się trochę różnił od oryginału. Mimo wszystko warto. Ciasteczka makowe z ciasta francuskiego gotowe w mniej niż 30 minut :) Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 300 g masy makowej 2 białka Sposób przygotowania: Na oprószony mąką blat wykładamy francuskie. Do wysokiej miski w bijamy(...)momentu uzyskania sztywnej piany. Do wcześniej przygotowanej masy makowej ( np. z tego przepisu ) dodajemy ½ wcześniej ubitej piany i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek i mieszamy. Na przygotowany płat ciasta wykładamy masę makową (omijamy ranty ciasta, aby łatwiej nam było go zawinąć) i ciasno zawijamy. Następnie ostrym nożem ciasto kroimy na cienkie talarki grubości około 0,5 cm, które
Słodkie Przyjemnościpół łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki. 2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut(...)zarumienienia. W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru , mieszamy i odstawiamy. Na lekko ostudzony blat wykładamy starte jabłka, które posypujemy resztą kruchego ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut - do zarumienienia. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościczerwca). Huh! Nie chcę nawet o tym myśleć! Wolę myśleć o zbliżających się świętach i wypiekach, które pojawią się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta. A co może być bardziej klasycznego od sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik(...)tortowej wsypujemy pokruszone biszkopty i herbatniki, następnie przelewamy gotową masę twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175`C. Pieczemy 55 - 60 minut. (Przed pieczeniem możemy lekko ubić ciasto, aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza - dzięki temu ciasto nie powinno po upieczeniu zbytnio opaść) Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy schłodzony. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik , ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych(...)cukier waniliowy. W drugiej misce łączymy ekstrakt waniliowy, sok wiśniowy, olej, wodę. Mieszamy, następnie wsypujemy suche składniki i łączymy. Do wymieszanych składników dodajemy sok z cytryny a następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut - do suchego patyczka Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy cukrem
Słodkie PrzyjemnościMacie jakieś ulubione ciasto z kremem? Ja w sumie jakoś za nimi nie przepadam, te maślane kremy wydają mi się za ciężkie, te z bitej śmietany, za mało trwałe. Ale powiem szczerze, że ten przepis na krem z białej czekolady wyszedł mi całkiem fajnie :) Sam biszkopt jest świetny, nawet bez żadnych dodatków, jednak ten krem w połączeniu z ciastem(...)łączymy z resztą masy. Mąkę pszenną mieszamy razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy za pomocą łyżki - tak aby masa nie opadła. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut. Studzimy w formie. Masło
Słodkie Przyjemnościnaprawdę nie szkodzi w niewielkich ilościach? Ja z mąki pszennej korzystać (chyba?) mogę, ale dla tych którzy nie mają tej sposobności mam super prosty przepis na kruche ciasto idealne na ciasteczka, blaty do ciast czy na Wielkanocne mazurki. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, chłodzenie już trochę więcej. Ale dla takiego smaku, warto poczekać! Składniki : 300 g mąki kukurydzianej(...)mąkę, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ulubiony ekstrakt i całość szybko zagniatamy. Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte
Słodkie PrzyjemnościLubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto(...)jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne (za sprawą świeżej żurawiny) idealne do goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz. Składniki : 200 g masła 200 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia duża garść orzechów włoskich 200 g musu z dyni mus z 1 jabłka 350 g mąki ½ szklanki
Słodkie Przyjemnościjuż widziałam, w tym roku totalnie nie jestem przygotowana na mróz, a Wy? Jeżeli tak jak ja, potrzebujecie mocnego kopa, to poczęstujcie się tym mega czekoladowym ciastem. Któregoś razu siedząc na kanapie w trakcie oglądania telewizji przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia ciasta, które smakiem miało przypominać czekoladowy krem kanapkowy. Wydaje mi się jednak, że wyszło mi coś dużo, dużo(...)mąkę. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło na przemian z wymieszanymi suchymi składnikami. Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki, które dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 35 minut – pieczemy do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy
Słodkie Przyjemnościkrwisto czerwona i soczysta, idealnie nadaje się nie tylko do mięs czy kanapek, ale również, nie przetworzona, może zostać dodana do wypieków. Moja mama, z niecierpliwością czeka na każde ciasto z jej dodatkiem. Być może i Wy ją niebawem pokochacie (jeżeli jeszcze to nie nastąpiło :) ). Dziś proste ciasto do kawy czy herbaty. Puszyste i słodkie, choć przy rozgryzieniu żurawiny(...)Następnie o miski dodajemy 100 g rozpuszczonej i ostudzonego masła i ekstrakt pomarańczowy – mieszamy. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i świeżymi żurawinami mieszamy, dodajemy pokrojone drobno orzechy włoskie. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut – do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Słodkie PrzyjemnościSposób na miękkie banany? Zrobić shake albo pyszne ciasto. U mnie latem to zdecydowanie jest pyszny napój z dodatkiem waniliowych lodów, późną jesienią i zimą stawiam na aromatyczne wypieki. Dziś bardzo jesienny przepis. Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem bananów i fantastyczna chrupiąca orzechowa kruszonka. Według kilku smakoszy, wypiek bardzo udany, dlatego nie będę nikogo specjalnie namawiać. Po prostu nie czekajcie(...)Banany rozcieramy widelcem, dodajemy do masła razem z połączonymi suchymi składnikami. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy zmielone orzechy, cukier i mąkę, dodajemy zimne masło i opuszkami palców tworzymy kruszonkę. Ciasto przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 50 minut - do suchego patyczka
Słodkie Przyjemnościgruszkową z budyniem , może z wyglądu nie jest za piękna :) ale w smaku naprawdę przepyszna :) Składniki na kruche ciasto : 250 g mąki 100 g cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 jajka 1 żółtko 125 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik gruszek(...)mleka 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , cukier waniliowy , jajka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia . Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki , z reszty ciasta wyciąć paseczki i wylepić
Sama słodycz i szczypta chiliimprezy robiła nam kokosanki. Moi koledzy i koleżanki byli nimi zachwyceni, mam nadzieję że przypomnę Wam ten smak albo przedstawię coś nowego :) Porcja: ok 30 kokosanek Składniki: ciasto 1 jajko 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa 200 g masła 4 łyżki wody 1 szklanka(...)cukru 4 łyżki kakaa 250 g wiórek kokosowych Przygotowanie: ciasto Mikserem roztrzepać jajko z miodem, dodać cukier, następnie mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę i przelać do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w 180 C przez 20 min sam dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół, aż ładnie się zarumieni. Cioto studzimy
Niezły MłynekTort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)lodówki do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z wodą lub mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto może okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy krem budyniowo-maślany zostawiając
Słodka Strona