Jeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę. Składniki: 25 dag mąki 15 dag masła 3 łyżki cukru jajko sól morska młynek Kamis masa: 24 dag serka mascarpone 250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka 2 granaty Wykonanie: Masło(...)posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić. Mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Wylać na ciasto, piec 25 minut
Z Majeczką w kuchniProste,szybkie do przygotowania ciasto. W upalne dni mocno schłodzone i syci i orzezwia. Składniki: biszkopt: 6jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2łyzeczki proszku do pieczenia 2 kubki duze, smietany 30% 4dowolne galaretki do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny na wierzch: kilka kostek czekolady mlecznej na boki: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy(...)żóltka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żóltku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po lyzce makę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C. Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem. 1 galaretkę rozpuszczamy
Z Majeczką w kuchniupichcić jakieś ciacho na weekend. A przy tym świetnie się bawić :) Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej(...)małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest
W kuchni KatiePierogi z grochem w tej wersji są z dodatkiem wędzonego boczku, ale z powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie. Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie(...)koniec gotowania,dodaj majeranek, ok.2 łyżek.Pogotuj jeszcze aż ziemniaki zmiękną.Odcedź i usuń liście laurowe.Jak ostygnie, pokrój boczek w kawałki i wszystko zmiksuj. Nadmiar wody usuń. Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 1 małe jajko - pół kostki masła - pół litra mleka - sól Mleko z masłem zagotuj, zalej mąkę. Poczekaj aż przestygnie, na tyle aby móc wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania
Pasje Jolkidomu. Cynamonowo jabłkowe ciasteczka to ciasteczka do których wrócę na zbliżające się święta a dziś będziemy się nimi delektować razem z ulubioną kawą. Składniki na ok 40 szt : na ciasto : 200 g miękkiego masłą 500 g mąki 120 g cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka aromatu waniliowego ok 100 ml mleka na nadzienie(...)łyżki masła sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko tak aby ciasto było elastyczne lecz nie klejące. Owinięte folią schładzam je przez ok godzinę w lodówce. W między czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram, ścieram
Mechanik w kuchnijasnego brązowego cukru 170ml śmietanki kremówki 30% Nadzienie: 3 banany sok z 1 cytryny 2-3 łyżki ciemnego dżemu (użyłam powideł śliwkowych) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Ciasto: 1. Formę na tatrę o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Wymieszać ze sobą składniki na spód i szybko zagnieść z nich ciasto (zrobiłam to rękoma). Rozwałkować(...)tatrę. Ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut (lub na 15 minut do zamrażalnika). 3. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, aż się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Masa krówkowa: 4. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać masło
Mała Cukierenkawlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie lekko klejące, dlatego też nie dosypujemy mąki. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką(...)odstawiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto na pączki ładnie nam wyrośnie przystępujemy do formowania pączków. Można robić to tradycyjnie, lub rozwałkować ciasto na blacie (na grubość ok 2 cm) posypanym mąką wycinać kółka szklanką. Ja wolę tradycyjną formę "kulania" pączków, zamykając w środku kawałki marmolady. Może nie są wówczas tak idealnie równe, ale jakoś ta opcja bardziej do mnie
Malinowe Pocałunkiprzestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki. Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie: około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół z termoobiegiem(...)tutaj: SKWORCU . Mąka Bezglutenowa Chlebowa: Tym razem z całej palety mąk bezglutenowych wybrałyśmy tą, do wypieku chleba razowego. Co prawda piernik pieczywem nie jest, a raczej boskim, korzennym ciastem, ale... do naszego "ciemnego przyjaciela z pigwą" pasowała jak ulał! Mączny proszek to nic innego jak: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier
Wypisz Wymalujzdecydowanie to jest czekoladowa piękność, a smakuje "nieziemsko" . Musicie spróbować! Składniki: ciasto 150 g mąki 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła 1 duże żółtko mus z białej czekolady 300 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% 1 łyżka mleka 100 g serka mascarpone 5 łyżek żelatyny 6 łyżek wody(...)kokosowe, cukier puder, kakao i masło. Rozdrabniaj do konsystencji małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie
Niezły Młyneksernika a jego migdałowy aromat kusił niesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik? Forma 25x36cm Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny Palma z murzynkiem, szklanka cukru, jajko, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, kilka kropel olejku migdałowego. Mąkę przesiać(...)wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać pokrojoną margarynę. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię spożywczą, jedną z nich zamrozić, drugą włożyć do lodówki na 30 minut. Masa serowa: 1,30 kg półtłustego sera, 2 szklanki cukru
Z miłości do słodkościWielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej. Składniki: Ciasto (na około 11 tartaletek): 1 szklanka mąki 120 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Krem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie): 2,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru(...)żółtka 3/4 szklanki mąki 1 tabliczka czekolady deserowej (100 g) Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy około 10 minut
Oryginalny smakKolejna wersja murzynka, tym razem na zsiadłym mleku. Puszysty, wilgotny i czekoladowy, czego chcieć więcej ... Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklana cukru 2 szklanki zsiadłego mleka 3 szklanki maki tortowej 1 kostka margaryny 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnego dżemu kilka ząbków pokruszonej czekolady Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać jajka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasłodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie. Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim każdy. Do ciasta dodałam 2 łyżki cukru, ciasteczka mają też słodki środek za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek. Bardzo polecam Wam cudowne w smaku kruche ciasteczka z marcepanem i bakaliami, przepis(...)siekane orzechy do posypania Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, obkładamy masą marcepanowo-bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie. Składniki(...)wyrośnięcia. W między czasie rozpuszczamy na małym ogniu margarynę, odstawiamy do przestudzenia. Myjemy jabłka. Przestudzoną margarynę mieszamy z cukrem i jajkami. Mieszamy razem z drożdżami i mąką, wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Czas, kiedy ciasto rośnie możemy wykorzystać na zrobienie kruszonki . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. W równych odstępach nakładamy dżem i pocięte
CiastkozercyDzisiejszy pomysł na słodką przekąskę to misie z porzeczkami. Czerwona porzeczka jest dość kwaśna, dlatego do ciasta dajemy więcej cukru. Misie można zrobić także tak jak ciasto drożdżowe tutaj lub tutaj , pomyślałam sobie jednak, że w foremkach do babeczek będą bardziej okrągłe i "misiowe" :) Jeśli mamy więcej czasu śmiało można pobawić się w dekorowanie i zrobić im nosy i oczy(...)przestudzonej margaryny dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy. Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką i wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy dwa rozmiary kółek - mniejsze, żeby zrobić spody babeczek i większe na misie (u mnie miały około
Ciastkozercy