ciasto - 163312 przepisów (strona:2970/10888)

Szachownica 52

Szachownica to nic innego jak klasyczny, mięciutki biszkopt czekoladowy z pysznym kremem budyniowym, który dzięki nieco innemu złożeniu ciasta nabiera efektownego i zaskakującego wyglądu. To miękkie, puszyste ciasto jest dość proste w przygotowaniu i jeśli będziecie stosować się do wskazówek na pewno uda się idealnie.  Biszkopt:  1 szklanka mąki 8 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao(...)białości, dodajemy resztę składników i mieszamy za pomocą miksera. Powstanie nam dość gęsta masa, ale tak ma być.  Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wylewamy masę do blaszki  (23x33 cm) wyłożonej papierem do  pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180C,  pieczemy 35 minut, studzimy. Krem budyniowy

Cynamonowe szczęście
Nocne rogaliki z jabłkami 28

Nocne rogaliki z jabłkami Pyszny i aromatyczny wypiek, który zachwyca swoim wyglądem oraz smakiem. Prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie słodko kwaskowy smak jabłek z delikatnością i puszystością ciasta drożdżowego. Idealne na drugie śniadanie, deser lub przekąskę do kawki.     Składniki: 25g świeżych drożdży 1,5 szklanki mąki + mąka do podsypania 160g śmietany 18% 100g masła 2 łyżki(...)dodajemy pozostałe cukry, sól, pokrojone na kawałki masło, resztę śmietany, żółtko i zaczyn z drożdży *** *** Całość zagniatamy najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie, jednolite ciasno *** *** Miskę z ciastem zawijamy szczelnie w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc (około 10 godzin) *** *** Po tym czasie wyrabiamy jeszcze przez chwilę ręcznie na podsypanym mąką blacie *** *** Ciasto dzielimy

Blog z Apetytem
Zebra - ciasto zwane zebrą 38

pamięta z dzieciństwa ciasta ucieranego zwanego zebrą? Czy pamiętacie jak babcia, mama czy ciocia piekła to ciasto a zapach rozchodził się po całym domu? U mnie było to tak, babcia sadzała mnie na krześle, na kolanach miałam makutrę, w ręku pałkę i ucierałam tak długo aż masa była puszysta a babcia powiedziała że dość. To są niezapomniane wspomnienia. Teraz ciasto(...)ukręcę mikserem i jest tak samo pyszne. Zebra - ciasto zwane zebrą - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PROSTE I SMACZNE CIASTECZKA Z JABŁKAMI 34

naprawdę obłędnie smakują. SKŁADNIKI 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 100g masła (pół kostki) 2 jabłka aromat do ciast pomarańczowy cukier puder do posypania WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło najlepiej rozpuścić i ostudzić. Do miski wbijamy dwa jajka i miksujemy lub używamy trzepaczki do jajek(...)być prawie biała wtedy wiemy że cukier się całkowicie rozpuścił. Dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy,nastepnie po troszku dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Mąkę dodajemy stopniowo bo ciasto gęstnieje.Dodajemy aromat, resztę mąki i dalej mieszamy ciasto łyżką. Teraz czas na jabłka,które obieramy ze skórki,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mała kostkę. Pokrojone jabłka wsypujemy

Mała w garnku miesza
Najlepsze ciasto na pierogi. 37

ąkę przesiej do większej miski przez sitko. Dodaj sól, żółtka, roztopione masło, wymieszaj drewnianą łyżką . Na końcu wlej gorącą wodę , całość dokładnie wymieszaj najpierw łyżką , a następnie zagnieć ciasto ręką na jednolitą konsystencję . Ciasto owiń w folię i odstaw na 10-15 minut. Następnie podziel ciasto na dwie części. Jedną część zawiń w folię , a drugą rozwałkuj na stolicy podsypując(...)czasu do czasu niewielką ilością mąki. Rozwałkuj tak jak zwykle wałkujesz ciasto na pierogi. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi się do rąk, stolnicy lub wałka. Po ugotowaniu pierogi są smaczne, nie są twarde i nie sklejają się zbyt szybko. Do wody w której gotować będziemy pierogi warto dodać trochę oleju, w ten sposób

Przepisy i porady kulinarne
Bułeczki z parówkami i pieczarkami 32

podane na świeżo, chwilę po przygotowaniu. Wyszły smaczne, choć jak dla mnie, dosyć suche. Polecam ratować się dodatkiem ketchupu Nie wykorzystałam całego farszu, a szkoda, bo te bułki, gdzie ciasta było mało, a nadzienia dużo, smakowały najlepiej. Nadzienie: 250-300 g pieczarek, u mnie brązowe 250 g parówek dobrej jakości 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego mielona papryka slodka pieprz(...)mogą być gorące). Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz wybijamy jajka. Dodajemy mleko z masłem oraz wyrośnięte drożdże. Składniki początkowo mieszamy łyżką, po czym zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (ciasto początkowo będzie miało dosyć luźną konsystencję; jeśli jest taka potrzeba możesz dodatkowo dodać 1-2 łyżki mąki). Gotowe ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia

Smaki Na Talerzu
Oponki ptysiowe z mascarpone 38

Piękne oponki z ciasta parzonego przełożone kremem z mascarpone i powidłami. Prezentują się bardzo elegancko i są proste w przygotowaniu. Czas przygotowania: 35 min Czas pieczenia: 20 min SKŁADNIKI (na 10 szt.) Ciasto parzone 1/2 szklanki wody (125 ml) 50 g masła 1/2 szklanki mąki (80 g) 2 jajka L Krem z mascarpone 250 g serka mascarpone kubek śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Dodatkowo ok. 2 łyżki powideł, dżemu, nutelii PRZYGOTOWANIE Ciasto parzone Zagotuj wodę z masłem. Na gotujący się płyn wsyp mąkę i energicznie wymieszaj rozcierając grudki. Powstałą zwartą masę odstaw do przestygnięcia. Do ciepłej (nie gorącej!) masy dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując do otrzymania gładkiej

Słodki Blog
Chleb pszenny na zakwasie 42

najbardziej. Czasami dla moich domowników dla odmiany piekę chleb pszenny. W kuchni unosi się wówczas przepyszny zapach. Zapraszam na sprawdzony przepis. Upieczemy razem pyszny chleb pszenny na zakwasie. Wyrabianie ciasta : 12 minut. Czas wyrastania : około 4,5 godziny. Czas pieczenia : około 50 minut. Składniki na chleb Podaję składniki na małą keksówkę o wymiarach 11 x 25 cm. Kaloryczność chleba około(...)temperaturze pokojowej, zakwas się uaktywni. Poznasz to po tym, że powiększy swoją objętość i nabierze pęcherzyków powietrza. Optymalna temperatura aktywacji zakwasu to 23 – 28 stopni C. Wyrabiam ciasto na chleb Do miski wlewam wodę o temperaturze pokojowej. Godny uwagi jest fakt, że im cieplejsza jest woda, tym szybciej wyrasta chleb. Wsypuję sól oraz cukier (lub miód) i kołysząc mieszam

Ania gotuje
Przepis na kopytka z bryndzą 31

ziemniakami Jak zrobić kopytka z bryndzą? Aby przygotować kopytka z dodatkiem bryndzy, do ugotowanych, a następnie wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy bryndzę, mąkę pszenną i jajko. Z ciasta formujemy kopytka i gotujemy je w osolonej wodzie (2 minuty od wypłynięcia). Ile kopytek wyjdzie z 1 kg ziemniaków? Z 1 kg ziemniaków otrzymasz 50 kopytek standardowej wielkości, czyli takich(...)ziemniaki przeciśnij przez praskę, aby uzyskać gładkie puree. Do ziemniaków dodaj bryndzę do i dokładnie wymieszaj, aż bryndza połączy się z ziemniakami. Następnie dodaj mąkę i jajko. Delikatnie zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i nie będzie się kleić do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Ciasto możesz jeszcze doprawić solą. Podziel ciasto na kilka części. Z każdej

Via Gusto
DROŻDŻOWO-CEBULOWE ROGALIKI. Z SEREM I PARÓWKĄ 33

Pysznie, mięciutkie drożdżowe ciasto z prażoną cebulką, a w środku - tym razem na szybko: parówki z szynki i serek topiony w plasterkach. To ciasto jest rewelacyjne. Dobrze się z nim pracuje, i wykorzystuję je często do różnych drożdżowych, wytrawnych wypieków. Do środka rogalików możemy użyć dowolnego farszu. Mogą to być podsmażone z cebulą pieczarki, szpinak, kabanosy czy zrobić farsz typowo(...)Takie rogale są smaczne na zimno, ale rewelacyjnie smakują jeszcze ciepłe, lub lekko podgrzane, kiedy ser w środku fajnie się rozpuści. Pysznie smakują też z sosem czosnkowym 😍 Składniki na ciasto:  320 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 20 g drożdży świeżych 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 czubate łyżki prażonej cebulki Dodatkowo

Walijskie Pichcenie
Tarta z warzywami i prosciutto 34

Szybka i prosta tarta na spodzie z ciasta francuskiego to najlepszy sposób na wykwintny obiad lub kolację. Ja moją tartę zrobiłam z warzywami, które akurat miałam pod ręką, ale równie dobrze możecie dodać jeszcze coś do tego zestawu :) Składniki (6 porcji): 1 płat ciasta francuskiego o bokach 25x35 cm 1 duże jajko 1 łyżeczka sezamu jasnego i czarnego 1 łyżeczka(...)wabi-sabi) 2 łyżki skyru naturalnego 1 łyżka listków świeżego tymianku sól, pieprz 6 plasterków szynki prosciutto duża garść roszponki (lub rukoli) Prostokątną formę smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy ciastem francuskim, a brzegi składamy do środka. Cały płat ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, a brzegi posypujemy mieszanką sezamu i maku. Do pozostałego jajka dodajemy skyr i doprawiamy solą i pieprzem

Delicious Place
Czekoladowe babeczki z nadzieniem serowym a'la izaura 40

Pyszne ekspresowe muffinki, które w smaku przypominają kultowy sernik Izaura.  Składniki (na 12 babeczek): Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki  1 jajko 150 ml mleka 80 ml oleju 100 g cukru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao opcjonalnie kilka kropel waniliowego aromatu Ciasto serowe: ok 500 g sera z wiaderka 1 jajko(...)łyżki cukru pudru  1 opakowanie budyniu waniliowego Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Piekarnik nagrzać do 180*C. 3. Zrobić ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki mokre wymieszać trzepaczką. Następnie wsypać składniki suche i wymieszać tylko do połączenia składników.  4. Składniki na ciasto serowe wymieszać w osobnej misce.  5. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami

Kuchnia domowa Ani
Ciastka francuskie z serem i śliwkami 40

prostego deseru na imprezę rodzinną czy w gronie przyjaciół? Zamiast kupować gotowe ciastka francuskie, przygotuj je samodzielnie! Nie zajmie Ci to wiele czasu! Wystarczy, że w sklepie kupisz gotowe ciasto francuskie, twaróg i śliwki – resztę składników prawdopodobnie masz w domu. Przygotowywanie farszu i zawijanie ciastek jest banalnie proste! Zapisz sobie ten przepis także, jeśli masz w przydomowym sadzie(...)Składniki na ciastka francuskie z serem i śliwkami: 200 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka cukru białego 1 opakowanie cukru waniliowego 400 g śliwek węgierek 2 opakowania ciasta francuskiego odrobina wody cukier puder do posypania Przygotowanie: Twaróg rozgnieć widelcem razem z żółtkiem (białko zostaw na później), cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie jednolita masa.  Śliwki umyj, usuń pestki

Rozdomowiona
Prosta i szybka babka drożdżowa - bez wyrabiania 34

niedzielę - czas na śniadanie, które wypełnieni dom rozleniwiającym aromatem. Przyzwolenie na wytchnienie, a dla mnie to wytchnienie  po tygodniu wypełnionym trudnymi decyzjami. Przepisem na banalne, pyszne, domowe ciasto drożdżowe  nakłaniam Was do leniwego odpoczynku. Nie wymaga wysiłku, zagniatania, więc idealne  dla niecierpliwych miłośników wypieków drożdżowych. Składniki po prostu mieszamy, wkładamy do formy, posypujemy kruszonką, wstawiamy(...)wyrośnięty zaczyn drożdżowy,  jajka ( w temperaturze pokojowej ), olej i miękkie masło.  Całość wyrabiamy mieszając łyżką, energicznie,  aż składniki połączą się w gładkie, dość lepkie, gęste ciasto. Składniki kruszonki wkładamy do mniejszej miseczki  rozcieramy palcami, aż powstaną wilgotne, maślane grudki.  Ciasto drożdżowe przekładamy do wyłożonej papierem, lub posmarowanej tłuszczem formy - możemy wykorzystać tortownicę,  blaszkę

Kronika Piekarnika