kwaśne połączenie jest najlepsze. Musicie takie zrobić. Potrzebujemy: Na rozczyn: 2 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka mąki tortowej Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 3 jajka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju Na nadzienie: dowolna ilość cytrynowego kremu, receptura po kliknięciu: Cytrynowy krem Lemon Curd(...)czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Gdyby ciasto było zbyt gęste
IzabelawkuchniUwielbiam to ciasto! Zawiera wszystko co lubię: kruchy spód, morelowy, aromatyczny środek i kruszonkę 😍 Jesł łatwe do zrobienia, i nie jest czasochłonne, zwłaszcza jeśli np. przygotujemy sobie kruche ciasto poprzedniego dnia (ja zazwyczaj tak robię). Polecam gorąco! Oczywiście jak to bywa ze wszystkimi ciastami, warstwę budyniową można dowolnie modyfikować, zastępując morele innymi, łatwo rozpadającymi się owocami 😀 Składniki na kruchy(...)małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Kruszonka: przepis tutaj Wykonanie: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód i 1 cm boków wyklejamy kruchym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st i podpiekamy 12-15 minut. Na podpieczony spód wykładamy morelowy budyń, a na niego kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniejeden na drugim, smarujemy serkiem, układamy łososia i awokado. Zwijamy w rulon, kroimy w plastry i posypujemy sezamem. Sprawdź też inne pomysły na przekąski na imprezę: Serowe paluszki z ciasta francuskiego Odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem Tortilla z szynką, awokado i pomidorem Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem Hummus z suszonymi pomidorami Wyświetl ten post na Instagramie Post udostępniony przez Agnieszka
Na-talerzu.plszczyptę soli. Do suchych składników wbij jajka, dodaj olej, maślankę i powoli wlewaj wodę, cały czas mieszając. Możesz użyć ręcznej trzepaczki lub miksera ustawionego na niskich obrotach, aby ciasto było gładkie i bez grudek. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, ciasto przykryj i odstaw na około 20 minut, aby składniki się połączyły i ciasto nieco zgęstniało. To kluczowy krok, który pomoże(...)średnim ogniu i lekko ją natłuść (olejem lub masłem klarowanym). Jeśli używasz dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta (np. chochlą), a następnie szybko przechylaj patelnię, rozprowadzając ciasto równomiernie po całej powierzchni. Naleśniki na maślance wychodzą nieco grubsze, niż standardowe naleśniki na mleku. Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić
Via GustoNastępnie do składników suchych wlewamy mokre, mieszając tylko do momentu połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do 1/3 wysokości. Do każdej wkładamy kostkę czekolady i pół nadziewanego cukierka czekoladowego. Przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut, bez termoobiegu. Smacznego
Domowe ciastaspód sernika: 180 g herbatników kakaowych 80 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy roztopione masło i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy spód torownicy, dociskamy np. dnem szklanki (ok. 23-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). składniki na masę serową: 500 g sera białego, 3x zmielonego
Domowy Smak JedzeniaCzekoladowy biszkopt, galaretka, beza i czekoladowy krem - taką wersję ciasta przedstawiłam mojej córce, by zachęcić ją do spróbowania. Gdy już spróbowała i oznajmiła, że jest pyszne mogłam podać jej szczegóły, które tutaj są dość istotne - bo galaretka to w rzeczywistości frużelina wiśniowa, a beza jest mocno kokosowa i genialnie pasuje do wiśni i musu czekoladowego. Całość ciasta prezentuje się bardzo(...)miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Na koniec 2 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie tą mieszankę przelewamy do pozostałej masy i miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: Na biszkopcie wykładamy frużelinę, na frużelinę kładziemy wkładkę kokosową, na wkładkę wykładamy krem czekoladowy, wyrównujemy i posypujemy odrobiną kakao lub polewamy polewą czekoladową, Gotowe ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce
Cynamonowe szczęścieDzisiejsza kolacja okazała się hitem. Smakowała wybornie. Polecam Przygotowanie ciasta na pizzę – drożdże pokruszyć, zalać ciepłą wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wrzucić do miski, dodać wyrośnięte drożdże, oliwę, Wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Przygotowanie ciasta w thermomix wszystkie składniki wrzucić do naczynia, drożdże pokruszyć – naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty reszta(...)czosnek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż cały płyn z grzybów wyparuje. Dodać listki tymianku i wlać śmietanę. Wymieszać i podgrzewać do momentu aż płyny wyparują. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę ugniatać. Uformować wałek i pokroić na 6 równych kawałków. Spłaszczyć, uformować mini pizzerki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na cieście. Odstawić
Kuchnia PokoleńBardzo pyszne ciasto. Trochę pracochłonne ale warto. Polecam Spód – Składniki wymieszać i uformować kulkę. Godzinę chłodzić w lodówce. Następnie rozłożyć na dnie formy wyłożonej pergaminem. Piec 15 minut w temperaturze 180C. ( blaszka 24×24) Masa serowa – masło ucierać na gładką masę, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać po 1 żółtku i wymieszać na gładką masę. Teraz kolej(...)twaróg i budyń. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 160 C. Ostudzić ciasto. Masa malinowa – galaretki wymieszać w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do ostudzenia. Następnie dodać maliny i włożyć do lodówki. Pilnować żeby nie zgęstniała galaretka. Prawie gęstą galaretkę wlać
Kuchnia Pokoleńsłodko? Ja uwielbiam polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Jak dla mnie coś pysznego. Na obiad i na podwieczorek. U mnie z czereśniami. Bardzo polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół małej łyżeczki soli około pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko Dodatkowo: czereśnie ( dowolna ilość ) masło do polania pierogów cukier do posypania pierogów(...)mąka do posypania stolnicy Wykonanie pysznych pierogów z czereśniami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut żeby odpoczęło. 2. Formowanie pierogów: Czereśnie myjemy, osuszamy i usuwamy pestki, przekładamy na sito, żeby odciekły z soku. Ciasto wałkujemy na stolnicy
IzabelawkuchniPistacjowy HIT 🤩 Jesteśmy fankami pistacji oraz malin, do tego od dzieciństwa uwielbiamy serniki a szczególnie ciasto Chatka Puchatka / Chatka Baby Jagi / Psia Buda (dajcie znać czy jeszcze o jakiejś nazwie zapomniałyśmy 😃). Jest to świetne szybkie ciasto bez konieczności włączania piekarnika, więc na upały idealne 👌 FILM z przygotowywania!!! Składniki: -ok 36 sztuk herbatników (u nas maślane, pełnoziarniste) -900g mielonego(...)pistacjami. 8. Na środku poukładaj w jednej linii maliny. 9. Złóż chatkę zaginając boki przy pomocy papieru, który jest pod spodem. 10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę ciasta spinając klamerkami. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 11. Na końcu polej chatkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 12. Ozdób według uznania. My użyłyśmy płynnej pasty
Candy PandasPrzepis na idealne jagodzianki. Przepyszne, mięciutkie, pełne jagodowego nadzienia, z maślaną kruszonką. Składniki Rozczyn 1 paczka świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 3/4 łyżki mąki Ciasto 1 jajko 1/2 szklanki cukru 700 ml mleka 1 kg mąki 1 kostka margaryny Kruszonka 100 g zimnego masła 100 g cukru 200 g mąki odrobina cukru wanilinowego Dodatkowo jagody odrobina cukru(...)żeby zaczyn się ruszył. Później dodać do zaczynu jajko pół szklanki cukru, ok. 700 ml mleka i 1 kilogram mąki oraz kostkę rozpuszczonej margaryny. Wszystko ręką wymieszać i zagnieść ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozgniatamy ręką. Wycinamy krążki, na to nakładamy jagody wcześniej przygotowane posypane cukrem
Wasze PrzepisyCiasto ze śliwkami to prosty pomysł na deser. Jeśli chcecie osłodzić sobie dzień, to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki 2 szklanki mąki 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Przygotowanie Magrarynę rozpuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka(...)koniec wlewamy wystudzoną margarynę. Masę wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (moja forma jest o wymiarach 24×24) Układamy śliwki, nie wciskamy w ciasto. Pieczemy w 190 stopniach około 30-40 minut, sprawdzamy patyczkiem. Autor przepisu: Ula The post Ciasto lane ze śliwkami first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisywierzch po upieczeniu. Zapewniam, że murzynek z owocami jej nie potrzebuje, wystarczy delikatnie posypać cukrem pudrem. Jednak jak ktoś się uprze może roztopić kawałek gorzkiej czekolady i zrobić na cieście esy floresy. Luksusowy murzynek z ananasem i morelami Potrzebujemy 400g mąki orkiszowej typ 600, 45g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki soli, 180g cukru(...)miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia, dlatego tak ważne jest wymieszanie mąki z kakao i jej przesianie. Długie mieszanie / tak naprawdę lepiej wymieszać łyżką niż mikserem / spowoduje, że ciasto będzie zbyt zbite po upieczeniu. Następne ubijamy pianę z białek dodając kilka kropel cytryny. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta. Ciasto wylewamy do foremki o rozmiarach 24x29, może być
Leśny Zakątekzachowajcie do zrobienia pysznych falafeli , a jeśli nie lubicie tego strączka, możecie spokojnie zamienić go na zielony groszek (najlepiej na świeży lub mrożony) :) Tarta z bobem i ziemniaczkami Potrzebujesz: Ciasto 200g maki pszennej 80g zimnego masła 5 łyżek zimnej wody 2 szczypty soli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Nadzienie 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu / zielonego groszku świeżego lub mrożonego(...)mleka 1 łyżeczka świeżych listków tymianku / 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty wędzonej słodkiej papryki / słodkiej papryki Sposób przyrządzenia: Ciasto 1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. 2. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30min. 3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i wyłóż spód
Kuchnia w Słońcu Skąpana