ciasto - 163312 przepisów (strona:2980/10888)

Chleb który zawsze wychodzi 185

Przygotowanie Drożdże pokruszyć, dodać cukier, około pół szklanki mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać drożdże i stopniowo mleko. Wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odstawić na 45 minut. Uderzyć kilka razy pięścią w ciasto, przykryć i zostawić na kolejne 45 minut. Formę na chleb posmarować olejem. Ciasto włożyć do formy

Wasze Przepisy
Krucho drożdżowe ciasteczka CYGARETKI z marmoladą różaną-pyszne, idealne na Tłusty Czwartek +FILM 65

posypania -cukier puder do oprószenia  Do miski dajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtko i jajko-ucieramy o rozpuszczenia drożdży. Dodajemy śmietanę-mieszamy. Dodajemy mąkę, miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto super się zagniata. Urywamy kawałeczek i wałkujemy bardzo cienko na spory placuszek (ciasto super się wałkuje, nie rozrywa się, super się z nim pracuje. u góry placuszka robimy małe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chiacchiere 96

Toskanii Cenci , Bugie w Piemoncie, na Sycylii i w Neapolu Chiacchiere . Dodaje się do nich startą skórkę z cytryny i alkohol (grappa, brandy, rum lub białe wytrawne wino). Ciasto rozwałkowuje się najcieniej jak się da, składając i wałkując wielokrotnie, najlepiej za pomocą maszynki do makaronu. Dzięki temu Chiacchiere są chrupiące, delikatne i pełne bąbelków. Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki(...)brandy, rum) 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1 dużej cytryny szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę składników i wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i zostawić na 15 minut. Po tym czasie wałkować i składać wielokrotnie napowietrzając w ten sposób ciasto. Najlepiej użyć do tego maszynki do makaronu. Następnie rozwałkować najcieniej

Oryginalny smak
Babka cytrynowa 72

mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki o pojemności 250 ml). Dodaj 150 g cukru (białego, drobnego lub brązowego) oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Krok 4. Połącz składniki na ciasto. Połącz składniki mokre z suchymi. Delikatnie zamieszaj, tylko do połączenia składników. Krok 5. Przygotuj formę. Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem. Możesz dodatkowo oprószyć bułką tartą, jednak(...)takiej potrzeby. Ciasto wlej do formy, wyrównaj. Krok 6. Upiecz babkę. Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 60 minut lud do tzw. suchego patyczka. Krok 7. Wystudź i udekoruj ciasto. Upieczoną babkę wystudź na kratce. Udekoruj lukrem i skórką otartą z cytryny/pomarańczy. Babkę cytrynową można posypać także cukrem pudrem. Smacznego Babka cytrynowa

Zasmakuj Kuchni
Sernik czarnobiały 73

Sernik nazywany przeze mnie 3P- prosty, pyszny, puszysty. Kojarzę go z dzieciństwem i moją kuzynką, która często robiła ten sernik w weekendy :)   Ciasto / kruszonka: 2 szkl. mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g kostki margaryny lub masła 3 żółtka Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji(...)kruszonki. Białka zostawiamy do masy serowej. Ciasto w proporcji 2/3 wkładamy na spód tortownicy (średnica ok 24 cm lub blaszka ok. 20x30cm), a 1/3 zostawiamy do posypania masy serowej. Masa serowa: 1kg twarogu takiego z wiadereczka już zmielonego 1 szkl. cukru 125 g masła 1 budyń śmietankowy 1 olejek cytrynowy 3 żółtka 6 białek szczypta soli Masło rozpuszczamy w rondelku

Emskie Smaki
Muffinki a'la pączki 77

prezentuję Wam muffinki a'la pączki! Złociste, bardzo aromatyczne i wypełnione domowym dżemem (sprawdzi się tu na przykład dżem, który stał zapomniany na piwnicznym regale 3 lata ;P). Mięciutkie ciasto z cynamonem i gałką muszkatołową trzyma w objęciach konfiturę z czarnej porzeczki, która świetnie równoważy ciepłe smaki swoim owocowym obliczem. Do tego korona z chrzęszczącego pod zębami cukru, który przy(...)poniższych zdjęciach :) Jeżeli zatem macie ochotę na słodkie co nieco, a nie po drodze Wam ze smażeniem pączków lub chcecie sięgnąć po coś mniej tłustoczwartkowego, to mieszajcie to aromatyczne ciasto i wyciągajcie wyraziste dżemy, niech będzie pysznie, słodko i przytulnie :) Muffinki a'la pączki na ok. 12 szt Potrzebujesz: 260g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb pszenno-żytni z suszonymi śliwkami i żurawiną. 70

żytnią. Dodać suszone drożdże, zakwas chlebowy oraz sól i wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i olej. Dodać wodę do mąki i zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto (u mnie odbyło się to za pomocą haka robota). Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Dodać do ciasta(...)pokrojone śliwki oraz żurawinę i całość zagnieść. Keksówkę wysmarować olejem i wysypać mąką żytnią lub otrębami. Włożyć do niej ciasto i dłońmi zwilżonymi w wodzie równomiernie je rozłożyć. Wierzch posypać ziarnami słonecznika (opcjonalnie). Następnie ciasto zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Gdy chleb wyrośnie wstawiamy go do pieca i pieczemy 30 minut

My simple kitchen
Rogaliki z 2 składników. 83

Dzisiaj sprawdzony przepis na pyszne kruche rogaliki. Rogaliki, które przygotujecie z 2 składników. Ciasto to tylko mąka i serek mascarpone. Z podanej ilości wychodzi około 32 pysznych rogalików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki z 2 składników Porcje 32 Składniki Składniki na ciasto : 250 g serka mascarpone 200 g mąki tortowej Dodatkowo : marmolada 1 jajko(...)posmarowania Instrukcje Mascarpone i mąkę łączymy, następnie zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie dzielimy na 4 części. Każdą z nich po kolei wałkujemy na koło o średnicy około 22-23 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym z nich kładziemy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki i smarujemy rozbełtanym

To co lubię - gotuję i polecam
PĄCZKI NA BIAŁKACH 260

którego autorką jest moja znajoma  Ania. Zapewniała, że  pączki są puszyste jak chmurki i faktycznie takie wyszły. Nie miałam pomysłu na wykorzystanie żółtek, więc dodałam je do ciasta. Pączki  wyszły rewelacyjne a przepis nie należy do trudnych i skomplikowanych :)   SKŁADNIKI NA 20 ŚREDNICH PĄCZKÓW: 25 g świeżych drożdży lub 1 paczka suszonych  4 łyżki cukru(...)drożdże i ok. 4 łyżek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski dodajemy mąkę, cukier waniliowy, olej, roztrzepane żółtka. Wlewamy rozczyn i wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Możemy to zrobić mikserem z hakiem, w maszynie do chleba lub ręcznie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrabiamy, Wałkujemy

Pani na deser
Rolada jabłkowa 102

pokroić w kostkę, zasypać cukrem i smażyć do utraty soku. Rozmieszać galaretkę w wrzącej wodzie, wlać do przesmażonych jabłek, wymieszać, odstawić w zimne miejsce żeby jabłka stężały. Następnie przygotować ciasto z odzielonych od białek i utartych z cukrem żółtek. Do utartych żółtek na puszysto wmieszać łyżką budynie z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianą z białek. Ciasto wyłożyć na blachę(...)przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 10/15 min. Stężałe jabłka wyłożyć na wychłodzone ciasto, zrolować i gotowe. Autor przepisu: Dorota The post Rolada jabłkowa first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Naleśniki z czekoladą 60

kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu ubijcie jajka i dodajcie mleko oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszajcie. Połączcie zawartość obu naczyń i mieszajcie, aż uzyskacie jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzejcie patelnię na średnim ogniu i posmarujcie ją odrobiną masła lub oleju. Na rozgrzaną patelnię wlejcie niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni. Smażcie naleśniki przez około(...)syrop klonowy. Naleśniki kakaowe z czekoladą Jeśli chcecie dodać jeszcze więcej kakaowego smaku do swoich naleśników, możecie przygotować naleśniki kakaowe z czekoladą. Wystarczy dodać dwie łyżki kakao do ciasta podczas mieszania składników. To prosty sposób na wzmocnienie smaku czekolady i uczynienie tej potrawy jeszcze bardziej apetyczną. Niezwykła rozkosz dla podniebienia Naleśniki z czekoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich intensywny

Ania i Marcin gotują
Pyszne ciasto bananowe 61

Napisze tak: ono jest pyszne, delikatny krem i nieziemsko pyszne ciasto. Czegóż chcieć więcej, tylko kubek kawy czy herbaty albo czystka jak lubicie i deser gotowy. Ciasto robi się szybciutko, potem pieczenie, krem zrobimy w międzyczasie. Potem już tylko przekładamy cisto kremem i gotowe! ciasto kroimy na kawałki i zajadamy ze smakiem. Pyszne ciasto bananowe - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KRUCHO-DROŻDŻOWE GRZEBIENIE 57

marmolada do nadzienia 1 jajko do posmarowania  cukier  do posypania grzebieni Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy ją sobie na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm. Na brzegu ciasta, wzdłuż wykładamy małą łyżeczką marmoladę. Zwijamy w rulon, do połowy ciasta, odcinamy(...)Rulon dzielimy na 3 równe części. Każdą z części  nacinamy do połowy.  U kładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyginając każde ciasto w łuk. Identycznie postępujemy z resztą ciasta. Ułożone na blaszce grzebienie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut

Walijskie Pichcenie
Tradycyjne chrupiące faworki 54

posypania Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wbijamy do środka żółtka, wsypujemy cukier, szczyptę soli i siekamy nożem. Następnie dodajemy schłodzone masło i energicznie zagniatamy rękami, dolewając piwo tak, aby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je bez trudu wyciągać i rozciągać. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy tradycyjne faworki i zawijamy je. Smażymy natychmiast

Wasze Przepisy
Przepis na Szybki i łatwy stromboli z indykiem 68

Odkryj smak włoskiej kuchni z naszym przepisem na szybki i łatwy Stromboli. To proste, ale efektowne danie łączy w sobie delikatnie przyprawioną ciasto pizzowe z soczystym indykiem, kremowym serem Muenster i pikantnymi papryczkami. Posmarowany musztardą i posypany świeżymi ziołami, Stromboli staje się idealnym wyborem na szybką kolację lub wykwintny posiłek. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne, to danie(...)indykiem Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi indyk, mięso, przekąska Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 8 porcji Author Magdalena Składniki 1 tuba około 390g ciasta na pizzę z lodówki 225 g cienko pokrojonego indyka z delikatesów 225 g cienko pokrojonego sera Muenster 1/4 szklanki kiszonych papryczek 2 łyżeczki

ale Pysznie