Zobacz jak przygotować przepyszny sernik pieczony na kruchym cieście. Doskonałe ciasto na Święta! Składniki / tortownica 26 cm Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń śmietankowy 2 jajka 80 ml śmietanki 30% Kruchy spód 1 i 3/4 szkl mąki 1, 5 łyżki kakao 2 żółtka 1 łyżka śmietany(...)proszku do pieczenia Przygotowanie Wszystkie składniki na masę serową oprócz jaj zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać jajka i również zmiksować. Z podanych składników na kruchy spód zagnieść ciasto. Podpiec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°, następnie wylać przygotowaną masę serową i piec ok. 45 min. Autor przepisu: Agnieszka The post Sernik z wiaderka na kruchym spodzie
Wasze Przepisyblogu jest już przepis na klasycznego Snikersa na kruchym miodowym cieście z kremem budyniowym, jednak ostatnio szukając inspiracji natknęłam się na wersję siostry Anastazji na kakaowym biszkopcie z kremem maślanym i orzechową wkładką. Oczywiście musiałam spróbować co z tego wyjdzie, a że wyszło przepysznie to zostawiam Wam przepis, bo jestem pewna, że zachwycicie się połączeniem ciemnego biszkoptu z kremem, kajmakiem(...)solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąki wymieszane ze zmielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. Krem: 5 żółtek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu
Cynamonowe szczęścieśmietany. Mocno pomarańczowa poprzez skórkę otartą z pomarańczy oraz naturalny olejek. BABKA MAJONEZOWA Najbardziej puszysta babka jaką kiedykolwiek zrobiłam, wszystko za sprawą dodatku w postaci majonezu, który sprawia że ciasto jest wyjątkowo dobrze spulchnione. BABKA SEROWA Należąca do babek bardziej cięższych i wilgotnych, co jest atutem dla tych co nie lubią zapychających ciast. Dodatek sera sprawia, że babka na długo(...)pozostaje wilgotna. Zapraszam również do odwiedzenia pozostałych przepisów na babki na Słodkim Blogu! Tradycja pieczenia babki wielkanocnej sięga wieków wstecz i stanowi nieodłączny element świątecznych obchodów. Babka wielkanocna, charakterystyczne ciasto w kształcie pierścienia , pełni nie tylko rolę smacznego wypieku, ale również ma głębsze znaczenie symboliczne. Jej okrągła forma symbolizuje jedność, a dziurka w środku reprezentuje pustkę po Zmartwychwstaniu Chrystusa. Tradycyjne
Słodki BlogSuper prosta i do tego bardzo smaczna babka majonezowa z dodatkiem rodzynek. W 15 minut ciasto jest już gotowe do pieczenia! Składniki 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej dowolny olejek do ciasta 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez(...)olejek zmiksować. Dodać obie mąki i proszek, miksować chwilę i dorzucić rodzynki, wymieszać. Formę do babki natłuścić smalcem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy. Piec w temp. 185 stopni, grzałka górna+dolna około 40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu i ostygnięciu, babkę polać polewą czekoladową. Autor przepisu: Beata The post Babka majonezowa z rodzynkami
Wasze Przepisymasła o temp. pokojowej 220 g cukru – 1 szklanka 250 ml 5 jajek rozmiar L szczypta soli 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz do ciasta ciemnego: 2 łyżki kakao bez cukru około 4 łyżek mleka na polewę: 1 łyżeczka żelatyny około 2-3 łyżek mleka około 70 g masła 2 łyżki kakao bez cukru 5 łyżek(...)masłem to dodaję następne. Następnie dodaję sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zmniejszam obroty i dodaję stopniowo mąkę i mleko, i miksuję do połączenia się składników. Około 1/3 gotowego ciasta przekładam do drugiej miski, dodaję do niego kakao, mleko i miksuję tak żeby składniki się połączyły. Pieczenie: Foremkę smaruję masłem i oprószam mąką, dzięki temu babka łatwiej wyjdzie z foremki
Uwaga Babcia Gotujekonsystencji gęstej śmietany) W misce wymieszać suche składniki. Dodać zakwas. Wymieszać. Teraz dodać prażoną cebulkę. Wymieszać. Stopniowo dolewać przefiltrowaną wodę i mieszać drewnianą łyżkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, czyli powinno łatwo wyrabiać się łyżką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 6-8 godzin. Gdy ciasto zacznie wyrastać, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem(...)pieczenia. Ciasto przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 30 minut. Keksówkę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić go na pieczenie góra/dół w temperaturze 230 stopni C. Po 16 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 37 minut w termoobiegu. Wyjąć chleb na kratkę i pozostawić do ostudzenia. ----- Podobne: chleb z ziemniakami
Weekendy w domu i ogrodziezmielonych łusek zmieszana z 1/3 szklanki wody. Tak jak z nasionami chia i siemienia lnianego, czekamy aż całość zgęstnieje. Mus owocowy lub warzywny jako zamiennik jajka Zamiast jajek do ciasta możesz wykorzystać także puree owocowe lub warzywne. Mus jabłkowy czy banan lub dojrzałe awokado zmiksowane na gładką masę to świetne opcje, które nie tylko zastępują jaja, ale są nośnikiem smaku(...)dodają wilgotności do wypieków. Konsystencja puree pozwala na wiązanie składników. Ciasto staje się wówczas odpowiednio lepkie, jak wtedy gdy dodajemy do niego jajka. Czym zastąpić jajko w naleśnikach i czy zawsze trzeba? W wielu przepisach kulinarnych istnieje możliwość eliminacji jajek bez konieczności zastępowania ich czymkolwiek innym. Wystarczy po prostu je pominąć, a danie nadal będzie smaczne i satysfakcjonujące. Naleśniki
Słodkie okruszkiFantastyczna babka salceson z jabłkami. Niezwykle wilgotna, delikatna i pyszna. Ciasto ma wiele nazw, ja kojarzę je z nazwy salceson, ale mi się również na nie szybkie ciasto dla leniwych. Artykuł Babka Salceson pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plBardzo polecam. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 dag świeżych drożdży 75 ml ciepłego mleka 75 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżki mąki tortowej Na ciasto: 25 dag mąki tortowej pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 łyżka oleju mąka do podsypania stolnicy Wykonanie pysznej bułki paryskiej: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem(...)wodą i mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól i dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy ciasto przez 15 minut. Ja zagniatam na stolnicy lekko oprószonej mąką. Następnie ciasto przekładamy do miski przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Pieczenie
Izabelawkuchniskładniki na spód z herbatników: 160 herbatników 60 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy (ok. 23-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), dociskamy np. dnem szklanki. składniki na masę serową: 750 g sera białego półtłustego lub tłustego 2x zmielonego 300 g śmietany
Domowy Smak Jedzeniapomysłu sięgam po przepisy siostry Anastazji i trochę je modyfikuję, tak było i tym razem, pozwoliłam sobie na pominięcie galaretki, która była w oryginalnym przepisie. To ciasto wymaga trochę pracy, ale jest po prostu przepyszne więc warto poświęcić mu kilka chwil. Przyznam, że uwielbiam takie warstwowe ciasta, coś składasz, coś mieszasz, a potem jeden szybki ruch nożem i jest(...)cukier, cały czas miksując. Gdy się rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C . Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości to możecie upiec
Cynamonowe szczęścieKruchutkie, maślane i niezwykle smaczne ciasteczka z jabłkami. Rozpływają się w ustach. Zrobisz je raz, dwa! Składniki Ciasto 250 dag mąki pszennej 250 dag sera białego 250 dag margaryny Dodatkowo kilka jabłek Przygotowanie Składniki połączyć i wyrobić ciasto. Na chwilę wstawić do lodówki. Obrać jabłka i pokroić w ćwiarteczki. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty na środek jabłko, sklejam końce
Wasze Przepisyfondant czekoladowy jest perfekcyjny na walentynki , specjalne okazje a także jako deser przy weekendzie. Składniki, z których robiony jest lava cake zapewne znajdziemy w większości domowych spiżarni, gdyż ciasto na ten deser bazuje na jajkach, czekoladzie, mące, cukrze i maśle. Dodajemy również odrobinę wanilii, szczyptę soli a foremki smarujemy masłem i wysypujemy kakao. Zachęcam was do sięgnięcia poniższy przepis(...)pomocą miksera. Następnie wlać płynne lecz chłodne masło z czekoladą, mieszać przez moment łyżką, po czym dodać przesianą przez sitko mąkę. Kontynuować mieszanie delikatnie starając się wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza. Wysmarowane masłem i wysypane kakao foremki ułożyć na blasze do pieczenia, każdą wypełnić płynnym ciastem, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez
MeCookssprzątania mąki, ale… warto. Tych uśmiechów nigdy za wiele Jak zrobić ciasteczka kruche serduszka? Przygotowanie takich ciasteczek jest bardzo proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, szybkie wyrabianie, schładzanie ciasta i już można wycinać dowolne kształty. Składniki: 250 g mąki pszennej – użyłam Luksusową ToTa 125 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 jajko M ziarenka z 1 laski(...)mąki dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy na a la kruszonkę. Dodajemy jajko i nasz cukier z wanilią. Całość wyrabiamy, formujemy w kulę i wkładamy na 1 h do lodówki. Ciasto musi być dobrze schłodzone. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm na podsypanej mąką macie. Wycinamy dowolne kształty. Na cieście można robić stempelki i inne wzorki
Słodkie okruszki