niewielkiej ilości do bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru(...)pieczenia i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Ja zrobiłam to na najniższych obrotach miksera. 3. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta. 4. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia. 5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier do pieczenia. Ściereczka powinna
Szefowa kuchniChciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oliwy, szczypta soli, dodatkowo: banany(...)biszkopty. 11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru pudru. (lub robimy krem dr. Oetker śmietankowy). Wykładamy na resztę składników 12. Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem, aby nie zgorzkniało
Kuchnia Pełna Pasjiostatnim czasie zostałam entuzjastką ciasta francuskiego! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji można się nim pobawić i tworzyć jakieś ciekawe formy jak na przykład takie sakiewki, ale równie dobrze może to być też rolada. Bardzo fajna propozycja jako jakaś szybka zakąska. Bardzo praktyczna potrawa gdyż nie dość(...)przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu to jeszcze za niewygórowaną cenę możemy zafundować sobie takie smakołyki. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, garść oliwek, duży pomidor, kilka plastrów sera żółtego, kilka plasterków kiełbasy żywieckiej, oregano Przygotowanie: 1. Rozwijamy ciasto, dzielimy je na prostokąty. Wykładamy na blasze do pieczenia. 2. Wędlinę kroimy w plasterki. Kładziemy na każdy kawałek ciasta. 3. Pomidory myjemy. Kroimy
Kuchnia Pełna PasjiSezon na mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek mrożone owoce. Połączenie ciasta francuskiego z wiśniami, borówkami, czy malinami, a także odrobiną cukru pudru smakuje doskonale. Połączenie smaku kwaśnego ze słodkim przyjemnie wciąga;) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie(...)cukier puder Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty (ok 6x4 cm). 2. Rozmrożone owoce wykładamy na ciasto francuskie. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę. 3. Piekarnik rozgrzewamy, wkładamy do niego przygotowane wcześniej ciastka, pieczemy ok 12 min. w temp. 200*C. 4. Kiedy ciasteczka będą miały kolor złoty wyjmujemy je z piekarnika. 5. Czekamy aż wystygną, następnie posypujemy przez
Kuchnia Pełna PasjiŁaciate ciasto z delikatnym aromatem pomarańczowym. 50 dag mąki 40 dag cukru 25 dag margaryny 7 jajek 1 szklanka mleka kieliszek (50 ml) octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kilka kropel aromatu pomarańczowego Margarynę bardzo dobrze utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ocet. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami lekko podgrzane mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia. Dodać aromat. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. 3/4 ciasta wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto połączyć z kakao, wylać na wierzch. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto oblać polewą lub lukrem
Praktyczna plpuszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę(...)wyrabiamy i wałkujemy na ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy pączki i układamy na podsypanej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut – w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć! W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz ( ja smażę na oleju ) do odpowiedniej temperatury – jest to ok. 180C. Delikatnie wrzucamy pączki i smażymy z dwóch stron na złoto
Ostra na SłodkoCiasto w sam raz słodkie, maliny w ciągu zimy? dlaczego nie! W końcu można poczuć utęsknionej wiosny po tych nijakich doznaniach pogodowych, które natura nam funduję. Beza.. Oj zła ta beza. Nie udała mi się, przyznam się bez bicia, ale nikt nie narzekał, że ciasto nie jest dobre. z bezą to jednak czeka mnie długa praca wyszła taka(...)powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była Kuchnia w zieleni Skladniki : Ciasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Galaretka : 2 paczki mrożonych malin - najpier rozmrozić 4 malinowe galaretki (rozpuszczone
Garnkowe fanaberiemąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg
Niezły Młynekgrzybów. Pomysł zaczerpnęłam od Magdy i skorzystałam z komentarzy czytelników różnych blogów. Tak powstał poniższy przepis na paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 35g drożdży instant (lub 70g świeżych) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 400g kwaśnej śmietany - 250g margaryny - 227g masła - 2 całe jajka(...)żółtka - 1 jajko dodatkowo do smarowania pasztecików Farsz: - taki sam jak na pierogi Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i proszek do pieczenia, mieszamy (jeżeli używamy drożdży świeżych rozkruszamy je do śmietany – jedno i drugie w temp. pokojoweji – i od razu dodajemy do mąki). Masło i margarynę ścieramy
mojewypiekiinietylkojajka, żółtko, śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką dodając w trakcie małymi porcjami rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia. Wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie – może być lekko lepiące. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – powinno rosnąć jak szalone. Po tym czasie wykładamy(...)ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę zagniatamy po czym dzielimy ciasto na pół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskania 16 części. Każdą część rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek (jeśli bardzo się lepi można podsypać mąką, ale postarajmy się bez niej). Nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury i dokładnie łączymy brzegi w jednym miejscu. Układamy na papilotkach od muffin łączeniem
Poezja smakuWeekendowe pieczenie to dla mnie chyba najlepszy sposób na chandrę. :) Od kilku dni chodziło za mną takie zwykłe ciasto - najlepiej z kruszonką i owocami. Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków(...)owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami. Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - tabliczka białej czekolady - pół szklanki
Kuchnia EllieSezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc ja na sam jego koniec proponuję ciasto jogurtowe z truskawkami - wystarczy ich dosłownie garść, no może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :) Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;) Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;) Ciasto jogurtowe(...)roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki ;) Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;) Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe znika
Lawendowe NieboZbliża się weekend, a jak to przystało na prawdziwą, dobrą kuchnię trzeba jakieś ciasto..:) Piękne ciasto, które rzeczywiście wygląda jak piękne, paskowane zwierzątko. Zebra Składniki: 3 szklanki mąki 5 jajek 1 szklanka cukru 1szklanka oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao 1 szklanka wody Przygotowanie: Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem(...)ucieramy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Pyszne i piękne
Lawendowe NieboNajszybsze drożdżówki na świecie... To takie zrobione z gotowego ciasta francuskiego i budyniu. Polecam każdemu do spróbowania. A przy minimalnym wysiłku, efekt jest pyszny! Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem Składniki: ciasto francuskie budyń waniliowy 400 ml mleka 2 łyżki cukru cukier puder owoce Przygotowanie: Budyń zrobić w mniejszej ilości mleka, a mianowicie(...)łyżkami cukru. Gotowy budyń schłodzić. Ciasto francuskie kroimy na 8 części. Każdą część wewnątrz nacinamy, nie przecinając ciasta, około centymetr od krawędzi. Podpiekamy je w piekarniku w 200 stopniach około 10 minut aż będzie złote. Wyciągamy i środek drożdżówki uklepujemy, po to właśnie nacinaliśmy brzegi:) Napełniamy je gotowym budyniem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe drożdżówki posypujemy
Lawendowe Nieborozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :) Składniki: Spód: 10-12 pierników 1/4 kostki masła Ciasto 400g jogurtu greckiego 1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody 1-2 krople aromatu pomarańczowego garść rodzynek garść orzechów ziemnych Galaretka(...)Sposób przygotowania: Spód W rondelku rozpuszczamy masło. W blenderze rozkruszamy pierniki na pył. Do miski wsypujemy rozkruszone pierniki i ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ciasto: Do miski wlewamy jogurt, rozpuszczoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Mieszamy i wrzucamy rodzynki. Do ceramicznego naczynia wyłożonego folią spożywczą przekładamy spód i dokładnie rozprowadzamy i utwardzamy. Następnie wlewamy masę
Truskawkowa Fiesta