ciasto - 162322 przepisów (strona:2946/10822)

Dyniowa tarta z migdałową posypką 142

Krucha, słodka, cynamonowo-migdałowa Tarta dyniowa. Pozytywnie zaskoczyła każdego, kto spróbował. Szczególnie męskich osobników, którzy na wieść o cieście z warzywem kręcili nosem :) Dyniowa tarta z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Polecam! Składniki ciasta: 180 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 120 g zimnego masła(...)ceramicznego i delikatnie skropić olejem, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, aż dynia będzie miękka. Ostudzoną zmiksować na gładkie puree. Przygotować ciasto: Do miski przesiać mąkę wraz ze szczyptą soli. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtko oraz łyżkę śmietany. Zimnymi dłońmi przeciskać masło przez palce, jednocześnie łącząc z mąką i resztą składników

Moja Delicja
Ciasteczka na Walentynki 191

Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodać żółtko, wanilię i krótko zmiksować (około 10 sekund). Partiami wmieszać mąkę, krótko i tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i uformować kulę. Spłaszczyć lekko ( będzie łatwiej później rozwałkować spłaszczoną ) i owinąć folią spożywczą. Schować do lodówki na minimum 2 godziny . Piekarnik nagrzać(...)grzałka góra – dół). Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę (ja od razu wykładam na papier do pieczenia, na którym je rozwałkowuje). Rozwałkować na cieniutki placek o grubości 3-4 mm ( zimne ciasto będzie bardzo zbite na początku, ale kilka uciśnięć wałkiem lub ręką lekko je ociepli i pozwoli powoli rozwałkować. Jeśli ciasto zacznie się lepić do wałka, zamiast posypywać mąką

Moja Delicja
Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe / Lemon blueberry yogurt cake 211

Dziś proponuję coś słodkiego Bardzo przyjemne cytrynowe ciasto jogurtowe z dużą ilością jagód, które miałam zamrożone na taką właśnie okazję. Nie za słodkie, ale puszyste i wilgotne z pysznym lukrem cytrynowym. Polecam do kawy wszystkim łasuchom! Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj Scroll down for recipe in English Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe (10 porcji) Składniki: 1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki(...)niskich obrotach dodawaj w partiach jogurt na przemian z mąką. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie wymieszaj jagody z 2 łyżkami mąki i wmieszaj do gotowego ciasta. Przełóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania lukru, wymieszaj cukier puder z sokiem

karmelowy
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 215

podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click)   W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach ) w przepisie. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół. Następnie jedną część podzieliłam na trzy, zaplotłam warkocz jak na rysunku poniżej. Drugą część podzieliłam na 4 równe części i zaplotłam okragłą chałkę. Chlebek wzbogaciłam kruszonką wykonaną(...)misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Mia Cucina Sofieta
Alpejska pianka z porzeczkami 349

Proste i pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli(...)przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.   Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować

Passions hobbies life
Marmurkowa babka cytrynowa 415

zbliżamy się do Wielkanocy. Moimi ulubionymi świątecznymi wypiekami są babki. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa(...)skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. 2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam. 3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę nakładam naprzemiennie porcję jasnego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 196

łyżeczka soli Dodatkowo: 1-1 ½ kg tłuszczu, smalcu, bądź oleju np. słonecznikowego ok. 50 dkg marmolady np. różanej ok. 1 szklanka cukru pudru *Alkohol lub ocet powodują, że ciasto nie wchłania zbyt dużej ilości tłuszczu podczas smażenia. Drożdże rozpuszczamy w szklance z łyżeczką cukru. Dolewamy do nich niecałe pół szklanki letniego mleka, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Osobno rozpuszczamy(...)sól. Żółtka ucieramy z cukrem, jak kogiel mogiel i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Najlepiej użyć do tego widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Jego wierzch prószymy lekko mąką (aby nie zrobiła się na nim twarda skorupka), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrabiamy

Smakowy Raj
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 192

Ciasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka(...)zagotowujemy wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę i całość dobrze mieszamy, po czym ponownie zagotowujemy. Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy budyń :) Odlewamy z pół litra mleka pół szklanki i dodajemy do niego żółtka, budyń waniliowy, cukier waniliowy i obie mąki. Całość dobrze mieszamy

Smakowy Raj
Francuskie nadziane marchewy 168

kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne połączenie wyszło, bo wymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki.  Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki(...)sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej

Smakowy Raj
Pleśniak 535

Pleśniak to jedno z tych ciast, które od pierwszego upieczenia stało się jednym z moich ulubionych. Kruche, niezbyt słodkie ciasto połączone z kwaskowym dżemem porzeczkowym to jest to! Bardzo szybko się je robi i mogę zapewnić, że jeden, dwa a nawet trzy kawałki do spróbowania na raz to zdecydowanie za mało ;) Przepis pochodzi z moje wypieki . SKŁADNIKI 200 g masła(...)szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i wyrobić. Wszystkie części włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W międzyczasie z białek ubić pianę

Złote przepisy
Drożdżówki Z Herbatą Matcha, Konfiturą Figową i Malinami 154

strasznie słodka. Pomogła mi Matcha, bo zrównoważyła słodycz konfitury, a maliny dały całej drożdżówie tak zwanego kopa i orzeźwiły całość. A że tego dnia byłam leniwą dziewczynką, to sobie ciasto tylko zwinęłam, tak po prostu, tak na szybko. Dla mnie genialnie, dla mojego małego "Ramseya" (czyt. syna)  niestety. Smak pochwalił, ale skrytykował kolor i użył porównania, którego tutaj(...)wsypałam sól, przesiałam mąkę, herbatę Matcha i wymieszałam wszystko. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do mąki, dodałam roztrzepane widelcem jajka, ekstrakt waniliowy i zagniotłam wszystko w jednolite ciasto. Kiedy ciasto przestało kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i zagniatałam do czasu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Miskę z ciastem przykryłam lniana ściereczką i odstawiłam na ponad

Blondynka Gotuje
Ciasto z masą kokosową i truskawkową galaretką 246

temu był Dzień Kobiet a dzisiaj jest Dzień Mężczyzny. Na Dzień Kobiet niestety nie upiekłam żadnego ciasta bo złapała mnie choroba, ale dzisiaj moim domownikom zrekompensowałam brak ciasta dwa dni. W planie miałam upiec tort z kremem karmelowym, ale niestety mam małe problemy z trzymaniem się planu i upiekłam ciasto 3 warstwowe czyli: biszkopt, masa kokosowa i galaretka truskawkowa(...)szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy, piec w 180C przez około 35min.  Wystudzić masa: Z 500ml mleka odlać około 150ml, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier

Amatorka kuchenna
ekspresowe pączki 196

Mąkę przesiać i połączyć z serkiem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, spirysus i sól. Olej rozgrzać w garnku, musi być go tyle, by można było zatopić w nim ciasto. Wrzucić odrobinę ciasta na rozgrzany olej, jeśli zacznie skwierczeć i wypłynie, tzn., że temperatura jest odpowiednia. Przygotować dwie małe łyżeczki. Zamoczyć je w oleju, by ciasto nie przywierało. Nabierać masę(...)wrzucać na olej, w razie potrzeby pomagać sobie drugą łyżeczką zgarniając ciasto. Kontrolować kolor pączków, odwracać na drugą stronę. Jeśli zbyt szybko ciasto stanie się brązowe, tzn., że temperatura oleju jest za wysoka, należy wówczas zmniejszyć moc grzania palnika. Gotowe pączki wyjmować na papierowy ręcznik, a następnie, jeszcze ciepłe, obsypać cukrem pudrem

zabawa smakiem
Tarta z truskawkami 251

się tak prezentuje, że szkoda mi jest jej kroić:) Jest jeszcze cała w lodówce i chłodzi się, a ja czekam na mojego pierwszego testera. Truskawki górą! Składniki na kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko krem mascarpone 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru 1 szklanka śmietanki kremowej 30 % Dodatkowo(...)truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i jajko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Formę na ciasto wysmarować margaryną, posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Spód tary dokładnie podziurkować widelcem, dać do lodówki na ok 30 min. Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasto ok 20 min. aż się zarumieni. Dać do ostudzenia, w miedzy czasie

pink envelope
Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy 154

malinowa: 400 g malin 1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych 150 ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku.  Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę(...)wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.  Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję