ciasto - 162258 przepisów (strona:2949/10818)

Wegański i bezglutenowy torcik bananowy z trzema warstwami: czekolada, masło orzechowe i karmel. Ze śmietanką kokosową. 111

cukier, masło) to do gotowania w ogóle mnie nie ciągnęło. A gdy już musiałam coś przygotować, to zazwyczaj kończyło się, albo spalenizną, albo zakalcem. Pamiętam jak dziś chyba najlepsze ciasto jakie zrobiłam w tamtych czasach – kopiec kreta z proszku. Byłam wtedy studentką Afrykanistyki i udawałam, że się zdrowo odżywiam. Po kryjomu, gdy nikt nie patrzył, po drodze na uczelnie kupowałam(...)serniczek. Czas minął, a ja wraz z moim odżywianiem, dzięki Bogu, nieco się zmieniłam. Teraz nie mogę i nie chcę jeść tak wielu rzeczy, a pomysłów na ciasta mi nie brakuje. To dość przewrotne. Albo może po prostu, potrzeba matką wynalazku? Dzisiaj coś zdrowego i bardzo kalorycznego. Czyli ciasto w sam raz na niedziele! Ponieważ miałam straszną ochotę na słodkie

Fill The Bowl
Pączki w 5 minut 20855

mini pączki zrobicie w ekspresowym tempie. Więcej czasu zajmie rozgrzanie oleju, niż zrobienie ciasta na te słodkie pączusie. Składniki znam na pamięć, gdyż są łatwe do zapamiętania . Z tej porcji wyjdzie około 35 mini pączusiów lekkich i smacznych i co najważniejsze w kilka chwil! Składniki na ciasto 2 serki homogenizowane po 140 g każdy, u mnie waniliowe 2 jaja(...)POSYPANIA PĄCZKÓW  Najpierw wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie- u mnie niski ,ale szeroki rondel. Wszystkie składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto. Będzie kleiste i lepkie, radzę nie dosypywać mąki, bo pączusie nie wyjdą wtedy pulchne i puszyste. Przygotuj dwie łyżeczki i kiedy olej będzie gotowy, nakładaj jedną łyżeczką ciasto ,a drugą spychaj

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z okienkiem na biszkopcie 151

Pyszne ciasto na każdą okazję.  Ten sernik jest ciastem pracochłonnym, ale warto go zrobić.  Przepis zaczerpnięty z bloga Dusiowa Kuchnia                            Sernik z okienkiem na biszkopcie Składniki  Biszkopt : jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta(...)białek, dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowania tłuszczem blachy o wymiarach  25 x 35 cm. Wstawić do piekarnika, piec  ok.25 minut w 180 stop. Formę keksówkę wyłożyć papierem, na papierze ułożyć gorące ciasto

Kuchnia Danusi
Drożdżówki z malinami 114

jajka (ok. 180g), - ¼ kostki masła (ok. 50g), - szklanka malin (ok. 120g).   Sposób przygotowania 1. Do mleka dodajemy suszone drożdże, cukier, jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto. 2. Do masy dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze przez chwilę zagniatamy ciasto. 3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h. 4. Ciasto rozwałkowujemy, posypujemy malinami i zwijamy w rulon. 5. Zwinięte ciasto kroimy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Muffinki z jagodami 234

jajkiem. Po wymieszaniu mokrych składników wlewamy je do suchych i mieszamy. Następnie dodajemy jagody i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*. W formy do muffinek wlewamy ciasto do wysokości ok 2/3. Wierzch ciastka delikatnie posypujemy brązowym cukrem. Do piekarnika wkładamy muffinki, pieczemy ok 20minut. Enjoy

Kuchnia Pełna Pasji
Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami 100

przetrwać. Jako że nadzień zawsze było do wyboru do koloru, to jakoś nie potrafiły mi się one znudzić. Empanadillas mogą być przyrządzane na kilka sposobów. Ich podstawą jest cienkie ciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto - rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami(...)szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli morskiej 1 jajko 170 g zimnego masła kilka łyżeczek lodowatej wody Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do miski wsypujemy mąką

Food Square
Ciasto miodowe z masą budyniową i prażonym słonecznikiem. 227

Bardzo lubię miodowe ciasta.To nie zawiera zbyt wiele cukru ,bo na wierzchu znajduje się karmelowo – budyniowa warstwa , która jest wystarczająco słodka.Ciast rozpływa się w ustach i nie trzeba czekać aż zmiękną blaty .Jest dobre od razu po upieczeniu. Składniki :na blaszkę,która jest w piekarniku Ciasto po upieczeniu pokroiłam na trzy części . Placek miodowy : 300 g mąki(...)ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na trzy części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka 50 g cukru

Ladylaura.
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 149

się rozpuści wbijamy jajka, wlewamy 1 łyżkę oleju – mieszamy rózgą. Do mąki dodajemy sól, mleko z masłem, olejem i jajkami oraz drożdże. Robotem z hakami wyrabiamy gadkie i sprężyste ciasto ( ok. 10 minut ) – nie dosypujemy mąki. Ponieważ ja robiłam z podwójnej porcji składników (wyżej podane są na pojedynczą porcję) ciasto po wyrobieniu przełożyłam do większej miski i oprószyłam lekko mąką(...)zawsze tak robię). Miskę przkrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chwilę zarabiamy i dzielimy na porcje – 12 sztuk (porcja wychodzi ok. 84g). Formujemy kule, układamy na macie do pieczenia, lekko oprószonej mąką (lub papierze) zachowując odstępy ok. 1,5 cm, lekko spłaszczamy. Nacinamy ostrym nożem (niekoniecznie). Ponownie odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce

mojewypiekiinietylko
Rogaliki z konfiturą różaną 165

kostka margaryny (w temp. pokojowej) 2 jajka 4 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: konfitura różana (lub inna) 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce i zagniatamy jednolite ciasto (ja najpierw siekam nożem, a potem dopiero wyrabiam ręką - dzięki temu ręka nie jest ulepiona;)). Następnie ciasto dzielimy na 2 części(...)okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej szerszej strony, nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy formując rogalika (trzeba lekko sklejać ciasto ze sobą, aby nie rozeszło się w czasie pieczenia). Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (lekko urosną), smarujemy mlekiem i pieczemy około

Kolorowy Przepisownik
Bezglutenowe, kukurydziane ciasto cytrynowe i do tego likier cytrynowy 152

Ciasto kukurydziane powstało, ponieważ miałam upiec coś słodkiego, a tu akurat z różnych mąk niewiele było, więc padło na kukurydzianą, bo już kiedyś ciasto kukurydziane zrobiło w rodzinie furorę. Gryczane zaś nie cieszyły się wielką rodzinną aprobatą. Poszperałam trochę, zmodyfikowałam co nieco i powstał przepis na bardzo proste, bezglutenowe ciasto... Bezglutenowe, kukurydziane ciasto cytrynowe i do tego likier cytrynowy

Nie Bo Piekło
gotowany sernik z pierniczkami 199

Bardzo wyjątkowy sernik; bardzo świąteczny:) Delikatny i niezwykle smaczny. Szybki, gotowany, nie ma mowy, żeby się nie udał. Do nadziania użyłam domowych pierniczków wykonanych z ciasta dojrzewającego, nadziewanych powidłem śliwkowym. Oczywiście można wykorzystać również pierniczki kupione, w czekoladzie lub bez, ważne, żeby były mięciutkie. Do wykonania tego sernika zainspirował mnie ten przepis . składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej łyżeczka proszku(...)szkl cukru 1/2 szkl mleka 2 budynie waniliowe ponadto: pierniczki nadziewane cukier puder Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, posiekać, następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, upiec dwa jednakowe, cienkie, jasne blaty. Ser włożyć do dużego garnka, wstawić na mały ogień

6niebo
Ruskie pierogi pszenno-żytnie 180

Uwielbiamy ruskie pierogi . Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi. Zamiast wody wykorzystane zostało wrzące mleko, które powoduje, że ciasto jest delikatniejsze i bardziej elastyczne podczas lepienia. Ruskie pierogi pszenno-żytnie podsmażane podane zostały z dodatkiem cebulki. Przepis dla 2 osób: Na ciasto(...)twarogu, 2 ziemniaki, 1 szt. cebula, 1 łyżka oleju + 1 łyżka do podsmażenia, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z obu rodzajów mąki, wrzącego mleka i szczypty soli zagniatamy ciasto pierogowe. Odstawiamy przykryte ściereczką, aby odpoczęło. Ziemniaki obieramy, myjemy gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, połowę zostawiamy do okraszenia. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowa szarlotka 172

gorzkiej czekolady, piana z 1 białka, 1/2 łyżeczki cukru, Wykonanie; Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy ciastem formę o średnicy 20 cm / zostawiamy trochę ciasta ,żeby ozdobić górę ciasta/  i wkładamy na pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną(...)połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego

Anioły w kuchni
Chrupiące ciasto piwne do kurczaka, lub ryby. 295

rozgrzać go w garnku, ponieważ nasze mięsko musi się smażyć w głębokim oleju. Przygotowanie: Mieszamy dokładnie 210 g mąki, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli i piwo, aż do uzyskania ciasta podobnego do ciasta naleśnikowego. Ma ono dość intensywny piwny aromat, jednak po usmażeniu nie czuć już tak piwa, oraz oczywiście cały alkohol wyparuje, wiec nie ma ryzyka z podaniem takiego(...)dania nawet osobom niepełnoletnim. Ciasto odstawiamy na około pół godziny. Następnie jeszcze raz chwilę mieszamy, uwaga na grudki. Mięso bądź rybę kroimy na niewielkie kawałki około 3-5 cm i przyprawiamy według uznania. Nie będziemy się rozpisywać nad przyprawianiem, ponieważ tutaj chodzi przede wszystkim o panierkę. Olej rozgrzewamy do koło 175’C. Mięso lub rybę maczamy dokładnie w naszym

KasiaiKrzysiu.pl
Racuchy drożdżowe 1158

Pulchne, sprężyste, waniliowe - nie można przestać ich jeść! Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie w ramach Ciasta na niedzielę :) Tym razem zamiast słodkiego wypieku, "na tapecie" było smażenie racuchów drożdżowych, według przepisu z bloga Moje wypieki .   Składniki na 3 talerze racuchów: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży   szczypta soli 2 łyżki domowego cukru waniliowego - może być też zwykły(...)cukier  1 i 1/2 szkl. letniego mleka 1 jajko Mąkę z solą przesiać do dużej miski - w ten sposób wprowadza się pęcherzyki powierza i ciasto lepiej wyrasta . Pośrodku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego świeże drożdże. Następnie zasypać je cukrem i zalać 1/2 szkl. letniego mleka. Odstawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął rosnąć. Po tym czasie dodać

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania