Ciasto, które robię często i które zawsze się udaje. Jak zwykle u mnie, musi być prosto i smacznie. Do tego ciasto możecie użyć dowolnych owoców, ja tym razem wybrałam gruszki. Kruszonkę wzbogaciłam o mielone migdały, wyszła smaczna, bo mąż wyjadał zanim jeszcze wystygła :) Piekłam w blaszce 27x18 Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru(...)temperaturze pokojowej. Masło pokroić i wrzucić do miski, dodać cukier i jajka. Zmiksować. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć na mniejszą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Może też być tortownica. Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki, rozgnieść palcami tak żeby powstała kruszonką. Gruszki obrać usunąć gniazda nasienne
Agusiowe smakołykirady na końcu przepisu/ migdały Przygotowanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy proszek budyniowy i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy chwilę. Odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką tworząc a la kulę (rękę można delikatnie podsypać mąką, nie sypiemy mąki do ciasta). Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 30 minut (ja często zostawiam tylko(...)czas rozgrzania piekarnika). Z ciasta w dłoniach formujemy małe kuleczki. Lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciasto wciskamy delikatnie migdała. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut (spód ciasteczek powinien rumiany). Obserwujemy ciasteczka bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasteczka ściągamy z blaszki dopiero
Słodkie okruszkiKarpatka z kremem budyniowym to jedno z najbardziej tradycyjnych i lubianych ciast w Polsce, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Nazwa karpatka pochodzi od wyglądu ciasta, które przypomina szczyty górskie Karpat. Ciasto parzone, po upieczeniu, tworzy nierówności i wypukłości, które naśladują górskie krajobrazy. Te nieregularne … The post KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyCiasto kajmaczek z orzechami, które robi się błyskawicznie, pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze obłędnie smakuje. Artykuł Ciasto kajmaczek z orzechami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plRozpływające się w ustach ciasteczka orzeszki z pysznym orzechowym kremem z mlekiem w proszku. Przepis na ciasto jest z książki Siostry Anastazji a krem ze strony i love bake:) Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej, 150 g masła, 150 g margaryny w kostce, 4 łyżki cukru pudru, 2 opakowania cukru waniliowego, 6 żółtek(...)pieczenia, Krem: 250 g masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki orzechów włoskich, 1 szklanka gorącego mleka, 1 szklanka mleka w proszku, Sposób przygotowania: Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Patelnie do orzeszków rozgrzać na gazie. Następnie z ciasta formować małe kulki o wadze 5 g. Kulki włożyć do wgłębień w patelni, zamknąć patelnie
kulinarne odsłony patijajko M 3 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier, przyprawę do piernika, kakao. Dodajemy płynny miód, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Uwaga! Ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce, wówczas nie będzie się już lepić. Po schłodzeniu odrywamy kawałki ciasta. Wałkujemy zwykłym wałkiem(...)podsypanej mąką macie na grubość około 4 mm. Teraz posypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy je wybranym wałkiem ze wzorkami. Wałek należy mocniej docisnąć, aby wzorki były jeszcze ładniej widoczne. Wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożone papierem do pieczenia i schładzamy je jeszcze kilka minut w lodówce przed pieczeniem, wówczas wzorek wyjdzie idealny. Rada: Jeśli blaszka nie mieści
Słodkie okruszkiwsyp do miski. Do mąki dodaj pozostałą wodę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz sól i miękkie masło (w temperaturze pokojowej). Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 10 minut (ręcznie lub mikserem/robotem). Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do ręki. Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość(...)Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrób i podziel na trzy części. Z każdej części uformuj podłużne bagietki i ułóż je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bagietki ułóż w dość dużych odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte bagietki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do zarumienienia, czyli około 20 minut. Upieczone
Via Gustodnia :) Nie wymagają wiele pracy, wystarczy tylko rozgnieść banany i połączyć trzepaczką z pozostałymi składnikami. Placki śniadaniowe z bananem Co zrobić, żeby placuszki były puszyste? Przede wszystkim nie mieszamy ciasta za długo - zbyt długie mieszanie powoduje, że placki wychodzą zbite i zakalcowate. Po drugie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a po trzecie smażymy śniadaniowe placuszki na małym ogniu(...)dojrzałych bananów na szybko? Co zrobić z nadmiarem bananów? Do czego można wykorzystać przejrzałe banany? Jeśli szukacie przepisu na deser z bananów na szybko , bardzo polecam moje pyszne ciasto bananowe z kawałkami czekolady lub bananowe muffiny - zawsze puszyste i wilgotne. Jeśli interesują Was przepisy z bananem, polecam moje pyszne ciasto bez pieczenia z bananami i galaretką: Jak zrobić placki śniadaniowe
Lekcje w kuchniKorzystając z sezonu przygotowałam tartę warzywną wykorzystując m.in. cukinię i bakłażan, dzięki czemu tarta była nie tylko pyszna, ale też bardzo kolorowa. Pełnoziarnista tarta z warzywami - przepis Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: 300g mąki pszennej razowej, 125g masła, jajko, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: cukinia, bakłażan, 2-3 marchewki, cebula, 200ml jogurtu(...)greckiego, jajko, 125g mozzarelli, sól i pieprz do smaku. 1. Składniki ciasta wrzuć do misy malaksera i miksuj do połączenia. 2. Ciastem wylep formę na tartę i wstaw do lodówki. 3. Bakłażan, cukinię i marchewki obierz i pokrój na mandolinie lub lub obieraczką do warzyw na cienkie plastry. 4. Bakłażana posyp solą, a następnie przetrzyj ręcznikiem papierowym. 5. Szerokie plastry
Z notatnika dietetykaobrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier wanilinowy(...)drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem śmietankowy : Wszystkie składniki na krem śmietankowy umieścić w naczyniu i ubić na sztywno. Nie ubijać zbyt długo
Opowieści z piekarnikaszklanki mąki pszennej 3 jajka 7 g suchych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżki drobnego cukru 2 jabłka Przygotowanie Wszystkie składniki (oprócz jabłek) umieść w misce. Ciasto wyrabiaj kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Przed samym smażeniem obierz jabłka. Pokrój w kostkę i dodaj do ciasta
Wasze PrzepisyCiasto a'la Knoppers to pomysł na pyszny deser obok którego nie da się przejść obojętnie. Pięknie prezentuje się na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Artykuł Ciasto a’la Knoppers pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plchwilę (ok.10 minut) w ciepłe miejsce aby drożdże popracowały. Mąki przesiać do miski, dodać do niej sól oraz wyrośnięte i rozpuszczone drożdże. Następnie oliwę i pozostałą wodę. Wyrób ciasto ( dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw najlepiej na 72 h wg oryginalnego przepisu ale ja albo wyrabiam dzień wcześniej(...)jeśli mam mniej czasu odstawiam na ok 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do minimum 220 -240 stopni. Ciasto przełóż na blaszkę lub kamień do pieczenia delikatnie podsypane mąką. Ciasto formujemy palcami na grubszy placek w kształcie prostokąta. Najlepiej zrobić to przy skropieniu wcześniej palców oliwą. Wierzch pizzy skrop delikatnie oliwą. Ułóż dodatki: pokrojonego w plastry pomidora, czerwoną
I LOVE LIFEzmiksowanego masła dodajemy zmielone płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy rozdrobnione czekoladę oraz migdały i mieszamy. Odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3cm, lekko spłaszczamy. Pieczemy w ok. 180 st. C przez
Domowy Smak JedzeniaTakich ciast nigdy dość! Przepyszny, miękki biszkopt i masa sernikowa z dużą ilością ciasteczek 🤩 To kto robi przepis na ten sernik? 😉 TUTAJ możecie zobaczyć jego przygotowanie Składniki (śr: 18cm): Ciasto kakaowe - 2 duże jajka - 50g ksylitolu - 20g oleju rzepakowego - 80g mąki ryżowej - 25g kakao - łyżeczka proszku do pieczenia - ok 50ml mleka Sernik -400g serka homogenizowanego (u nas smak(...)ozdoby) 1. Jajka, ksylitol, olej dokładnie połączyć mikserem. 2. Mąkę ryżową przesiać przez sito do masy jajecznej. 3. Dodać kakao, proszek do pieczenia i mleko. Całość dobrze wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec w 180’C ok 25-30 minut i wystudzić. Po wystudzeniu ściąć wyrośniętą górę, którą zostawić na później do ozdoby
Candy Pandas