sezonie na truskawki obowiązkowo musi być u mnie ciasto na biszkopcie z kremem i galaretką. W tym roku postanowiłam zrobić takie bardziej wypasione, z dwóch blatów biszkoptowych, przełożone kremem i podwójnie truskawkowe. Ten tort wymagał trochę pracy, ale efekt wszystko wynagrodził. Ciasto jest delikatne, puszyste, lekkie i mocno truskawkowe :) Krem to mój najnowszy udany eksperyment, który ostatnio bardzo często wykorzystuje(...)ciast czy deserów. Nie jest to klasyczna bita śmietana, czy budyń ale połączenie chudego twarogu, serka waniliowego oraz mascarpone. Ten krem wychodzi gęsty, więc nie ma potrzeby dodawania żelatyny, nie trzeba też uważać przy miksowaniu, bo nie nam się na pewno nie zważy, ani nie rozpłynie. W połączeniu z puszystym biszkoptem smakuje idealnie. No a galaretka i truskawki tylko wieńczą
Healthy food explorertakże mleko krowie, choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę). U nas po części z konieczności, po części z preferencji smakowych- coraz bardziej odpowiada nam smak ciast na bazie mleczka kokosowego. To ciasto- torcik na 2-gie urodziny naszej Małej Wielbicielki owoców. Zauroczyło swym smakiem nie tylko Jubilatkę, choć gości było niewielu, to ciasto znikało błyskawicznie(...)programie do pieczenia biszkoptów. Przed wystawieniem z piekarnika, można sprawdzić na środku patyczkiem, czy jest dopieczony. Formę wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości ok. 50cm na podłogę, ciasto doznaje wstrząsu i staje się równe (a nie wybrzuszone środkiem, a wklęśnięte i skurczone bokami). Stosuję tę metodę od kilku lat i zawsze się sprawdza. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Masa owocowa
Smaczne Zdroweskładniki : 300 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru – opcjonalnie 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa + 400 ml gorącej wody
Domowy Smak JedzeniaDziś mam dla Was kolejny pyszny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Wyglądem przypomina nieco wypieki z dawnych lat, dlatego mój Mąż gdy zobaczył to ciasto najpierw zapytał "A co to, babcia piekła?". Mięciutkie placki, przełożone warstwą kwaskowatego rabarbaru pasują idealnie do kawy czy herbaty. Ciasto ładnie się kroi i nie rozpada dlatego można je bez trudu zabrać na letni piknik(...)Przepis zaczerpnęłam z instagrama Ciasto: 9 jajek 1 szklanka cukru 300 g masła lub margaryny 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki amoniaku Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę, a następnie dodajemy mąkę i amoniak i miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzone masło. Po chwili miksowania powinno mieć gładką konsystencję. Dzielimy ciasto
Cynamonowe szczęściePrzepis na najprostsze ciasto z owocami. Pasują do niego ABSOLUTNIE wszystkie owoce, włączając mrożone. Składniki 5 średnich jaj lub 4 duże 3/4 szkl. cukru 1.5 szkl. mąki szczypta soli pół szklanki oleju lub roztopionego masła 1 5 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat lub cukier waniliowy owoce ok 600 g mogą być mrożone Przygotowanie Białka ubijam, stopniowo dodaje cukier(...)szczyptę soli, dalej miksując wlewam żółtka i olej, aromat oraz mąkę z proszkiem. Ciasto przekładam do tortownicy (dno wyłożone papierem). Wykładam owoce (u mnie maliny i truskawki) i piekę w 175°C godzinę lub do suchego patyczka. Autor przepisu: Claudia Artykuł Najprostsze ciasto z owocami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyCiasto z truskawkami Z wierzchu kruchutkie, a w środku wilgotne 🙂 Składniki ciasto kruche: 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 150g margaryny środek ciasta: 100g margaryny 4 jajka … Czytaj dalej Ciasto z truskawkami
czarrna od kuchniPrzepis na puszyste, lekkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z owocami. Składniki 5 jajek 25 dkg cukru kryształu Pół szklanki oleju Pół szklanki wody 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki (ale pyszne jest też z wiśniami, czereśniami) Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem po kolei ucierając. Na koniec ubić(...)sztywno pianę z białek i delikatnie zamieszać ciasto. Wylać na blachę, na wierzchu delikatnie układać owoce bez pestek skórką do dołu. Piec 45 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego. Autor przepisu: Beata Artykuł Ucierane ciasto z owocami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySmak lata, prostota w najlepszym wydaniu. Maślane, ucierane ciasto z owocami. Pachnące, miękkie. Na działkę do przyjaciółki, do popołudniowej kawy na balkonie. Na poczęstunek dla ciężko pracujących, przy kawie z firmowego ekspresu. Wszędzie smakuje tak samo, oswojoną, dobrze znaną klasyką. Upiekłam je na Dzień Matki - życzenie spełniając. Za rzadko doceniamy przepisy stosowane w czasach przed pojawieniem się(...)mikserów. Efekt uzależniony od proporcji, kolejności i jakości składników. Z miksera oczywiście nie musicie rezygnować :) Do ciasta dodałam rabarbar - nie mogę się nim nacieszyć. Składniki: w temperaturze pokojowej na formę wielkości 22 cm / 22 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 175 gram masła 3 jaja rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku
Kronika Piekarnikadodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło
Candy Pandasprzygotować młodą kapustę w ten sposób, ale gdy tylko zobaczyliśmy ją na zdjęciu, od razu postanowiliśmy zrobić. Jest to prawdziwy przysmak. Przepis na młodą kapustę w cieście Składniki: Niezbyt duża główka młodej kapusty 2 jajka 3/4 szklanki mleka 5 łyżek mąki pszennej Sól Olej do smażenia Jak zrobić młodą kapustę w cieście? Kapustę pokrój na 8 części – nie wycinając(...)głąba, który utrzymuje liście – zobacz zdjęcie . Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę i płaską łyżeczkę soli, wymieszaj na jednolite ciasto – najłatwiej użyć blendera. Konsystencja powinna być dość gęsta. Na patelni rozgrzej olej, kawałki kapusty zamaczaj w cieście, następnie na małym ogniu (kapusta musi zmięknąć, nie może zbyt szybko się zrumienić) smaż z obu stron na ciemnozłoty
Kulinarna PolskaZraziki z jabłek – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Zaintrygowana nazwą i składnikami postanowiłam wypróbować przepis sprzed 200 lat na zraziki z jabłek. Są to kawałki jabłek smażone w lekkim cieście z czerwonego wina, mąki pszennej i cukru ze szczyptą cynamonu. Najlepiej sprawdzą się tu jabłka lekko kwaśne i chrupiące. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc zraziki warto przed podaniem przestudzić(...)jabłka 250 ml czerwonego wytrawnego wina (zimne) 150 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wino, a później surowe ciasto, powinny być mocno schłodzone, dzięki czemu podczas smażenia zraziki nie będą się zbyt mocno kleiły. Wino mieszamy z mąką pszenną, cukrem i cynamonem na jednolite ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce
Trzeci talerzdajcie znać czy smakował. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka mąki tortowej 2 łyżeczki cukru Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 5 dag masła 82% 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki maku sypkiego mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego chleba: 1. Rozczyn(...)Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto, gdyby było zbyt zbite można dolać odrobinę ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy
Izabelawkuchniszklanka cukru,\r","3 \u0142y\u017cki m\u0105ki,\r","1kg truskawek,\r","7 \u0142y\u017ceczek \u017celatyny,\r","p\u00f3\u0142 fili\u017canki wody."],"name":"Sernik z musem truskawkowym","recipeCategory":"ciasta, desery, owoce, torty","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT2H0M","recipeInstructions":["Herbatniki zmiksowa\u0107 z mas\u0142em na mas\u0119 o jednolitej konsystencji.\r","Wklepa\u0107 w dno tortownicy wy\u0142o\u017conej papierem(...)u0107 na wierzchu pozosta\u0142\u0105 \u017celk\u0119 truskawkow\u0105. Udekorowa\u0107 truskawkami.\r","Wstawi\u0107 do lod\u00f3wki ponownie do st\u0119\u017cenia.\r"],"recipeYield":"tortownica 26cm","keywords":"ciasto,deser,sernik,tort,truskawki,twar\u00f3g","totalTime":"PT3H0M"} Drukuj Sernik z musem truskawkowym Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina Czas całkowity: 3 godzin/y Porcje: tortownica 26cm Składniki: 150g
Bardzo Gruby SmokPyszne ciasto z truskawkami na oleju. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Składniki 1 szkl. oleju 1 i 3/4 szkl mąki 4 jajka 2 łyżki proszku do pieczenia 1szkl. cukru truskawki Przygotowanie Cukier i jaja miksujemy, dodajemy olej. Mąkę wymieszaną z proszkiem wsypujemy do mokrych składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica) i wsypujemy owoce. Wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Autor przepisu: Karolcia Artykuł Ciasto olejowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisycytrynowym lukrem. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto. Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 100 g cukru 7 g drożdży instant 2 żółtka 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 g białego sera(...)żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego 50 g cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego mleko do posmarowania drożdżówek lukier cytrynowy Ciasto: Do większej miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać żółtko i ciepłe mleko, zagnieść ciasto. Cały czas zagniatając dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce. Masa serowa: składniki
Smakołyki Asi