ciasto - 162258 przepisów (strona:3028/10818)

PASZTECIKI CHOINKI Z PIECZARKAMI 42

Paszteciki choinki z ciasta francuskiego są łatwe w przygotowaniu, efektowne i bardzo smaczne.         Będą ozdobą każdego stołu, polecam przepis.          SKŁADNIKI :  500 g pieczarek, sól, pieprz do smaku 1 ciasto francuskie XXL ketchup pikantny plaster sera parmezan do posypania ( niekoniecznie ) PRZYGOTOWANIE :  Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy z przyprawami(...)płyny odparują.  Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy ketchupem i rozkładamy na połowie ciasta ostudzone pieczarki. Ciasto składamy na pół. Tniemy równe paski i układamy każdy na kształt choinki, wbijamy w nie patyczki do szaszłyków i układamy na blaszce i pieczemy około 15 minut, temperatura 190 % C.  Po upieczeniu  i ostudzeniu posypujemy parmezanem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tartaletki z ciasta francuskiego z pieczakami i serem kozim 47

zachęca do jedzenia. Jest to świetna propozycja przystawki, na imprezkę, posiadówkę ze znajomymi, chociaż u mnie też często jest to przepis na obiad – wtedy zamiast wycinać kółeczka, rozkładam ciasto na całą blachę, zawijam rogi i rozkładam farsz. W obu wersjach równie dobre. Składniki (na około 14 mini tartaletek): arkusz ciasta francuskiego 400g pieczarek 150g kremowego sera koziego – użyłam(...)dużym ogniu, aż staną się złociste i aromatyczne. Ściągamy z ognia, doprawiamy solą oraz pieprzem.   Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i wycinamy z niego kółka – ja użyłam metalowej foremki, ale można też szklanki. Mi wyszło około 14 tartaletek, ale dwie to były takie już zlepki ze strzępów, więc takich

Smaczna Strona
Najlepsze uszka do barszczu 38

Dlaczego najlepsze? Bo w ten wigilijny wyjątkowy dzień smakują najbardziej. Zrobione z samych kapeluszy prawdziwków z dodatkiem suszonej śliwki, która dodaje im czegoś nieoczywistego. Ciasto zagniecione z najlepszej orkiszowej mąki z dodatkiem pudru z grzybów. Samo zdrowie. SKŁADNIKI: Ciasto na uszka:  mąka orkiszowa  1 szklanka +do podsypywania olej 1 łyżka woda gorąca 1/2 szklanki proszek ze zmielonych suszonych(...)niewielkiej ilosci oleju na patelni. Ugotowane grzyby posiekać i dodać do cebulki, dodać pokrojoną śliwkę.  Przełożyć zawartość do malaksera, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić. CIASTO: Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę. Szybko zagnieść. Zagniatać ok 10 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na kilka minut. LEPIENIE: Rozwałkować

AZgotuj!
Półkruche paszteciki z farszem mięsnym 43

farszem mięsnym też gładko wchodzą Zawsze można też wykorzystać jakoweś reszteczki gotowanego mięsiwa po rosole, czy bulionie Pyszne , półkruche , idealne jako przekąska. Smakują nawet na zimno . Polecam. skład: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej pół kostki zimnego masła 1/2 szklanki kefiru lub gęstej, kwaśnej śmietany 1 żółtko 10 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli farsz: gotowane mięso drobiowe, około(...)gałki muszkatołowej 3 łyżki maggi w płynie lub sosu sojowego sól, pieprz czarny do smaku dodatkowo: masło do smażenia białko do posmarowania wierzchu pasztecików ( zostanie po oddzieleniu żółtka do ciasta ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najpierw trzeba zrobić farsz. Cebulę pokrój i podsmaż na złoto. Mięso, podsmażoną cebulę i marchewkę, zmiel na sitku nr8. Czyli na takim średnim, na jakim robi się

Ogrodnik w podróży
sernik z kokosem 41

składniki na spód z ciasteczek: 180 g herbatników kakaowych 80 g masła, rozpuszczone wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej np. przy pomocy blendera lub wałka. Do rozdrobnionych

Domowy Smak Jedzenia
Prosty sernik 30

zmiksowanych ciastek owsianych z masłem, żeby było jeszcze szybciej, ale jeśli ktoś ma więcej czasu to polecam zrobić domowy kruchy spód. Składniki (forma 24 x 24 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu 180 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)wiaderka 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu/cukru 200 ml gęstego mleka kokosowego light 5 jajek 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek 60 g) Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie

Healthy food explorer
Kapuśniaczki 1039

Puszyste ciasto, cudowny smak i prostota wykonania. Sprawdź przepis na kapuśniaczki! Składniki Farsz 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 1,5 kg pieczarek sól pieprz vegeta Ciasto 5 szklanek mąki 100 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mleka Przygotowanie Kapustę kiszoną namoczyłam na noc, następnie zmieniłam wodę i zagotowałam. 4 cebulki pokroiłam(...)odparowania wody i dodałam ugotowaną kapustę. Doprawić vegetą, pieprzem i solą wedle uznania. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać sól i cukier, a na koniec mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Robić kapuśniaczki, zawijać wedle uznania. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec na złoty kolor w 180 C przez około 20 minut. Autor przepisu: Andżelika The post

Wasze Przepisy
Drożdżowe trójkąty z kapustą i grzybami 40

roku, na święta - zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, wynalazłam przepis na drożdżowe trójkąty z kapustą i grzybami. Pychota! Ciasto jest cieniutkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Z oryginalnego przepisu, znalezionego na blogu " pysznieprzepysznie.pl " wykorzystałam tylko wytyczne co do ciasta, które jest bezdyskusyjnie wspaniałe - ale farsz dobrałam sama, ponieważ brakowało mi w nim urozmaicenia. W moim farszu(...)oprócz kiszonej kapusty, znajdziecie dodatkowo suszone grzybki, jabłko i suszoną żurawinę. Składniki na ciasto: 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej ty 550 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 białko Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty,  1 cebula

Świat Domowej Kuchni
Pierniczki 40

przepis na pierniczki Katarzynki szykowane z innych, świątecznych wzorów foremek. Pierniczki z tego przepisu nie zawierają mleka ani masła. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma potrzeby odkładania ciasta do lodówki – wystarczy wyrobić ciasto i od razu wykrawać dowolne kształty. Pierniczki z przepisu wychodzą puszyste i miękkie. To prosty przepis na domowe pierniczki, które poleżą kilkanaście dni w specjalnym(...)połączenia. Wbijam całe duże jajko – waga do 80 g. Możesz użyć dwóch mniejszych. Wlewam 200 g płynnego miodu, czyli około pół szklanki o pojemności 250 ml. Całość wyrabiam. Ciasto powinno być elastyczne i plastyczne. Porada. Jeśli Twoje ciasto jest za bardzo zbite i twarde, wlej odrobinę zimnej wody. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki czosnkowe 210

czosnkowe zrobimy z kilku podstawowych składników. Są one mięciutkie i delikatne w środku, pachnące czosnkiem. Bułeczki czosnkowe mogą mieć różne kształty, tak jak u mnie zawijane. Można też wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na mniejsze równe części, uformować z każdej podłużną bułeczkę, ponownie odstawić do wyrośnięcia, następnie w każdej bułce zrobić tępą stroną noża trzy nacięcia i powkładać w nie masło(...)całości) i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, 3 łyżki oleju rzepakowego i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Miskę przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło przełożyć do rondelka. Wstawić na gaz. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać do całkowitego roztopienia się masła. Garnek zdjąć z ognia

Danka Pichci
Świąteczne Wypieki – zbiór przepisów na Święta 47

Specjalnie dla Was zebrałam w jednym miejscu moje propozycje, na ciasta świąteczne, które warto wypróbować w tym roku :) Które z nich wybierzecie? Artykuł Świąteczne Wypieki – zbiór przepisów na Święta pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Biszkoptowy piernik z bakaliami 43

Piernik biszkoptowy to ciasto, które wypełnione jest bakaliami, smakuje super i wymaga niewiele pracy. Możemy je przygotować nawet tuż przez świętami. Składniki: - 300 g mąki pszennej - 50 g cukru - 125 ml miodu - 1 łyżka kakao - 3 jajka - 100 ml śmietany 18 % - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 płaska łyżeczka sody - 150 g ulubionych, posikanych bakalii polewa(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami miód, mąkę i kakao cały czas miksując. Sodę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wraz z pozostałymi składnikami wlewamy do reszty ciasta. Na koniec ubijamy pianę i łączymy delikatnie z całością. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki i pieczemy w 180 C przez około 55 minut. Ciasto studzimy. Czekoladę

Zainspirowana w kuchni
Pieczone uszka z kapustą i grzybami 45

prosty Jak zrobić pieczone uszka z kapustą i grzybami? Składniki: Farsz: 400 g kiszonej kapusty 40 g suszonych podgrzybków 1 cebula sól i pieprz do smaku olej do podsmażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 3 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M *szklanka ma u mnie(...)około 1 godziny. Kapustę odsączamy (wyławiamy ziela angielskie i liście) przekładamy do miski, dodajemy grzyby z cebulą. Całość doprawiamy pieprzem i solą (farsz ma być wyrazisty w smaku). Mieszamy. Ciasto: Do miski przekładamy wszystkie składniki (masło siekamy) i wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy

Słodkie okruszki
Krajanka piernikowa 36

mnie nie ma świąt bez piernika, tradycyjnie jako co roku nastawiłam staropolski , ale ponieważ piernikowe ciasta w grudniu smakują wyjątkowo dobrze  ostatnio popełniłam taką prostą krajankę. To nic innego jak dwa blaty ciasta piernikowego z dodatkiem sporej ilości orzechów włoskich i rodzynek, posmarowane domowym dżemem śliwkowym i polane polewą czekoladową. Prosto, pysznie i niezwykle aromatycznie.  Składniki (na blaszkę(...)dużym rondelku, uważamy aby nie doprowadzić do wrzenia.  Do ostudzonej masy miodowej dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól, przyprawę do pierników, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Pierwszą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki w której będziemy piec krajankę (23x33 cm). Umieszczamy w blaszce, smarujemy powidłami i przykrywamy rozwałkowaną

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania