Paszteciki choinki z ciasta francuskiego są łatwe w przygotowaniu, efektowne i bardzo smaczne. Będą ozdobą każdego stołu, polecam przepis. SKŁADNIKI : 500 g pieczarek, sól, pieprz do smaku 1 ciasto francuskie XXL ketchup pikantny plaster sera parmezan do posypania ( niekoniecznie ) PRZYGOTOWANIE : Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy z przyprawami(...)płyny odparują. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy ketchupem i rozkładamy na połowie ciasta ostudzone pieczarki. Ciasto składamy na pół. Tniemy równe paski i układamy każdy na kształt choinki, wbijamy w nie patyczki do szaszłyków i układamy na blaszce i pieczemy około 15 minut, temperatura 190 % C. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy parmezanem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolizachęca do jedzenia. Jest to świetna propozycja przystawki, na imprezkę, posiadówkę ze znajomymi, chociaż u mnie też często jest to przepis na obiad – wtedy zamiast wycinać kółeczka, rozkładam ciasto na całą blachę, zawijam rogi i rozkładam farsz. W obu wersjach równie dobre. Składniki (na około 14 mini tartaletek): arkusz ciasta francuskiego 400g pieczarek 150g kremowego sera koziego – użyłam(...)dużym ogniu, aż staną się złociste i aromatyczne. Ściągamy z ognia, doprawiamy solą oraz pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i wycinamy z niego kółka – ja użyłam metalowej foremki, ale można też szklanki. Mi wyszło około 14 tartaletek, ale dwie to były takie już zlepki ze strzępów, więc takich
Smaczna StronaDlaczego najlepsze? Bo w ten wigilijny wyjątkowy dzień smakują najbardziej. Zrobione z samych kapeluszy prawdziwków z dodatkiem suszonej śliwki, która dodaje im czegoś nieoczywistego. Ciasto zagniecione z najlepszej orkiszowej mąki z dodatkiem pudru z grzybów. Samo zdrowie. SKŁADNIKI: Ciasto na uszka: mąka orkiszowa 1 szklanka +do podsypywania olej 1 łyżka woda gorąca 1/2 szklanki proszek ze zmielonych suszonych(...)niewielkiej ilosci oleju na patelni. Ugotowane grzyby posiekać i dodać do cebulki, dodać pokrojoną śliwkę. Przełożyć zawartość do malaksera, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić. CIASTO: Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę. Szybko zagnieść. Zagniatać ok 10 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na kilka minut. LEPIENIE: Rozwałkować
AZgotuj!farszem mięsnym też gładko wchodzą Zawsze można też wykorzystać jakoweś reszteczki gotowanego mięsiwa po rosole, czy bulionie Pyszne , półkruche , idealne jako przekąska. Smakują nawet na zimno . Polecam. skład: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej pół kostki zimnego masła 1/2 szklanki kefiru lub gęstej, kwaśnej śmietany 1 żółtko 10 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli farsz: gotowane mięso drobiowe, około(...)gałki muszkatołowej 3 łyżki maggi w płynie lub sosu sojowego sól, pieprz czarny do smaku dodatkowo: masło do smażenia białko do posmarowania wierzchu pasztecików ( zostanie po oddzieleniu żółtka do ciasta ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najpierw trzeba zrobić farsz. Cebulę pokrój i podsmaż na złoto. Mięso, podsmażoną cebulę i marchewkę, zmiel na sitku nr8. Czyli na takim średnim, na jakim robi się
Ogrodnik w podróżyskładniki na spód z ciasteczek: 180 g herbatników kakaowych 80 g masła, rozpuszczone wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej np. przy pomocy blendera lub wałka. Do rozdrobnionych
Domowy Smak Jedzeniazmiksowanych ciastek owsianych z masłem, żeby było jeszcze szybciej, ale jeśli ktoś ma więcej czasu to polecam zrobić domowy kruchy spód. Składniki (forma 24 x 24 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu 180 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)wiaderka 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu/cukru 200 ml gęstego mleka kokosowego light 5 jajek 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek 60 g) Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie
Healthy food explorerPuszyste ciasto, cudowny smak i prostota wykonania. Sprawdź przepis na kapuśniaczki! Składniki Farsz 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 1,5 kg pieczarek sól pieprz vegeta Ciasto 5 szklanek mąki 100 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mleka Przygotowanie Kapustę kiszoną namoczyłam na noc, następnie zmieniłam wodę i zagotowałam. 4 cebulki pokroiłam(...)odparowania wody i dodałam ugotowaną kapustę. Doprawić vegetą, pieprzem i solą wedle uznania. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać sól i cukier, a na koniec mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Robić kapuśniaczki, zawijać wedle uznania. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec na złoty kolor w 180 C przez około 20 minut. Autor przepisu: Andżelika The post
Wasze Przepisyroku, na święta - zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, wynalazłam przepis na drożdżowe trójkąty z kapustą i grzybami. Pychota! Ciasto jest cieniutkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Z oryginalnego przepisu, znalezionego na blogu " pysznieprzepysznie.pl " wykorzystałam tylko wytyczne co do ciasta, które jest bezdyskusyjnie wspaniałe - ale farsz dobrałam sama, ponieważ brakowało mi w nim urozmaicenia. W moim farszu(...)oprócz kiszonej kapusty, znajdziecie dodatkowo suszone grzybki, jabłko i suszoną żurawinę. Składniki na ciasto: 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej ty 550 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 białko Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty, 1 cebula
Świat Domowej Kuchniprzepis na pierniczki Katarzynki szykowane z innych, świątecznych wzorów foremek. Pierniczki z tego przepisu nie zawierają mleka ani masła. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma potrzeby odkładania ciasta do lodówki – wystarczy wyrobić ciasto i od razu wykrawać dowolne kształty. Pierniczki z przepisu wychodzą puszyste i miękkie. To prosty przepis na domowe pierniczki, które poleżą kilkanaście dni w specjalnym(...)połączenia. Wbijam całe duże jajko – waga do 80 g. Możesz użyć dwóch mniejszych. Wlewam 200 g płynnego miodu, czyli około pół szklanki o pojemności 250 ml. Całość wyrabiam. Ciasto powinno być elastyczne i plastyczne. Porada. Jeśli Twoje ciasto jest za bardzo zbite i twarde, wlej odrobinę zimnej wody. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół
Zasmakuj Kuchniczosnkowe zrobimy z kilku podstawowych składników. Są one mięciutkie i delikatne w środku, pachnące czosnkiem. Bułeczki czosnkowe mogą mieć różne kształty, tak jak u mnie zawijane. Można też wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na mniejsze równe części, uformować z każdej podłużną bułeczkę, ponownie odstawić do wyrośnięcia, następnie w każdej bułce zrobić tępą stroną noża trzy nacięcia i powkładać w nie masło(...)całości) i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, 3 łyżki oleju rzepakowego i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Miskę przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło przełożyć do rondelka. Wstawić na gaz. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać do całkowitego roztopienia się masła. Garnek zdjąć z ognia
Danka PichciSpecjalnie dla Was zebrałam w jednym miejscu moje propozycje, na ciasta świąteczne, które warto wypróbować w tym roku :) Które z nich wybierzecie? Artykuł Świąteczne Wypieki – zbiór przepisów na Święta pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPiernik biszkoptowy to ciasto, które wypełnione jest bakaliami, smakuje super i wymaga niewiele pracy. Możemy je przygotować nawet tuż przez świętami. Składniki: - 300 g mąki pszennej - 50 g cukru - 125 ml miodu - 1 łyżka kakao - 3 jajka - 100 ml śmietany 18 % - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 płaska łyżeczka sody - 150 g ulubionych, posikanych bakalii polewa(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami miód, mąkę i kakao cały czas miksując. Sodę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wraz z pozostałymi składnikami wlewamy do reszty ciasta. Na koniec ubijamy pianę i łączymy delikatnie z całością. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki i pieczemy w 180 C przez około 55 minut. Ciasto studzimy. Czekoladę
Zainspirowana w kuchniprosty Jak zrobić pieczone uszka z kapustą i grzybami? Składniki: Farsz: 400 g kiszonej kapusty 40 g suszonych podgrzybków 1 cebula sól i pieprz do smaku olej do podsmażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 3 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M *szklanka ma u mnie(...)około 1 godziny. Kapustę odsączamy (wyławiamy ziela angielskie i liście) przekładamy do miski, dodajemy grzyby z cebulą. Całość doprawiamy pieprzem i solą (farsz ma być wyrazisty w smaku). Mieszamy. Ciasto: Do miski przekładamy wszystkie składniki (masło siekamy) i wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy
Słodkie okruszkimnie nie ma świąt bez piernika, tradycyjnie jako co roku nastawiłam staropolski , ale ponieważ piernikowe ciasta w grudniu smakują wyjątkowo dobrze ostatnio popełniłam taką prostą krajankę. To nic innego jak dwa blaty ciasta piernikowego z dodatkiem sporej ilości orzechów włoskich i rodzynek, posmarowane domowym dżemem śliwkowym i polane polewą czekoladową. Prosto, pysznie i niezwykle aromatycznie. Składniki (na blaszkę(...)dużym rondelku, uważamy aby nie doprowadzić do wrzenia. Do ostudzonej masy miodowej dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól, przyprawę do pierników, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Pierwszą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki w której będziemy piec krajankę (23x33 cm). Umieszczamy w blaszce, smarujemy powidłami i przykrywamy rozwałkowaną
Cynamonowe szczęście