ciasto - 162907 przepisów (strona:3028/10861)

Jak zrobić idealne kruche ciasto? 55

Kruche ciasto wykorzystywane jest nie tylko w kuchni polskiej, ale w większym lub mniejszym stopniu na całym świecie. U nas najczęściej służy do przyrządzania kruchych babeczek, szarlotek czy jako spód do serników. W USA dla przykładu również używają go do swojej wersji szarlotki – Apple pie – z charakterystyczną kratką na wierzchu. We Francji pojawia ... The post Jak zrobić idealne(...)kruche ciasto? first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Jak zrobić idealne kruche ciasto? pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Szarlotka królewska 131

Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną  Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną to pyszne, orzeźwiające ciasto. Taki jabłecznik na zimno z galaretką cytrynową smakuje zupełnie wyjątkowo, to łatwy całoroczny wypiek, do którego możecie użyć jabłek sezonowych lub musu jabłkowego ze słoika. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szarlotka(...)rozdzielania żółtek od białek - zawsze się udaje. Do jabłek możecie użyć galaretki cytrynowej lub pomarańczowej, spotkałam również wersję agrestową i malinową, ale wtedy bardziej zmieni się wygląd i smak ciasta. Jabłecznik na zimno ze śmietaną na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego :) Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną, składniki: na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę

Lekcje w kuchni
Lamingtony 89

ciasteczka – lamingtony. Ta niepozorna kosteczka, skąpana w czekoladzie i posypana kokosem nosi także nazwę “Kudłacze” i podbiły moje kubki smakowe. Są bardzo smaczne także kolejnego dnia.   Składniki na ciasto:   1 ½ szklanki mąki pszennej   2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   4 jaja   ¾ szklanki cukru   125 ml oleju roślinnego (pół szklanki)   szczypta soli   Jaja

Domowe ciasta
Sernik straciatella z brzoskwiniami. 106

pieczenia i octem i wlewamy do piany z białek. Ubijamy. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30 minut. Odstawiamy biszkopt do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy. Twaróg miksujemy z erytrytolem i wanilią. Powoli(...)masy serowej, pamiętamy cały czas o miksowaniu. Na koniec wsypujemy kuleczki gorzkiej czekolady i mieszamy. Na przestudzony biszkopt kładziemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wylewamy masę serową. Wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki by zastygło. W misce rozrabiamy galaretkę i odstawiamy aby lekko stężała. Gotową galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Ponownie całość wkładamy do lodówki. Ten sernik z kawałkami czekolady

Zdrowy Styl Joanny
Babeczki maślankowe z owocami 73

przy tym nieziemsko smaczne. Polecam!       Składniki: Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. 2jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok 1/2 szklanki owoców np. truskawki, maliny, rabarbar, jagody, borówki(...)oraz olej i całość mieszamy razem za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy!) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 12 sztuk *** *** Na wierzchu babeczek wykładamy owoce (u mnie rabarbar i borówki) *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki

Blog z Apetytem
Ciasto z kaszy manny ze śliwkami 76

Śliwki to pyszne i zdrowe owoce. To super dodatek do domowych słodkich wypieków. Jednym z pomysłów na wykorzystanie tych popularnych owoców jest przepis na obłędne ciasto ze śliwkami, które zawsze się udaje. Ten deser jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Mąka pszenna została zastąpiona kaszą manną, biały cukier trzcinowym, a mleko krowie sojowym waniliowym. Oto przepis na ciasto(...)puszyste. Cały czas miksując, wlewamy mleko sojowe. Miksujemy minutę. Zmiksowane z mlekiem jajka stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki.  Ciasto przelewamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki

My Chcemy Jeść
Rollsy ze szpinakiem. 84

mleka Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier.  Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i olej. Wyrobić ciasto robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  W międzyczasie przygotować farsz. Na patelni roztopić łyżeczkę masła, dodać szpinak i smażyć(...)Zostawić do wystudzenia. Przestudzony szpinak pokroić. Serek przełożyć do miski, dodać pokrojony szpinak i czosnek przeciśnięty  przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Jeszcze raz krótko zagnieść.  Jeśli będzie się mocno kleić to podsypać trochę mąką.  Ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie przeciąć nożem wzdłuż na pół

Agusiowe smakołyki
Biszkopt z cytrynową pianką i musem brzoskwiniowym 84

Biszkopt z cytrynową pianką i musem brzoskwiniowym to idealne ciasto na letnie dni. Orzeźwiające i rozpływające się w ustach! Łatwe do przygotowania i pyszne Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/3 szklanki mąki 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/3 szklanki przegotowanej letniej wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku(...)żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Ostudzić. Brzoskwinie odsączyć i zmiksować na gładkie purée. Następnie wymieszać z galaretką i przelać na cytrynową piankę. Wstawić do lodówki, aż stężeje. Gotowe ciasto udekorować obranymi i pokrojonymi na plasterki brzoskwiniami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik na zimno z mango → Jogurtowiec z galaretkami → Sernik na zimno z borówkami → Pianka

Oryginalny smak
Kruche ślimaczki cynamonowe 64

cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru drobnego 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier. Mieszamy. Masło siekamy, dodajemy do mąki i cukru i dodajemy też jogurt. Zagniatamy ciasto. Powinno ono być jednolite. 2. Teraz ciasto musimy rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm. Mój był trochę większy. 3. W miseczce mieszamy cynamon(...)oboma cukrami i posypujemy ciasto. 4. Ciasto zwijamy ściśle w roladę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 5. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odwijamy z folii i kroimy ostrym nożem w cienkie paseczki około 0,5 cm.  6. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Pieczemy w temp. 200 stopni, funkcja piekarnika góra

kruche babeczki
Domowe pierogi z jagodami 73

bardzo odstresowujące zajęcie, choć dość czasochłonne to nie jest zbyt skomplikowane. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście lepić pierogów samodzielnie to zostawiam przepis na idealne mięciutkie i elastyczne pierogowe ciasto.    Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 250 ml gorącej, przegotowanej wody szczypta soli 3 łyżki oleju ok 400 g jagód 2-3 łyżki cukru lub erytrytolu Ja ciasto(...)przygotowuję w robocie. Do jego misy wsypuję przesianą mąkę wlewam olej, dodaję sól i wlewam gorącą (dopiero co zagotowaną) wodę i wyrabiam kilka minut. Jeśli nie macie robota wyróbcie ciasto ręcznie, uważając by się nie poparzyć. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 10 minut przykryte ściereczką, by odpoczęło. W międzyczasie myjemy i osuszamy jagody, a następnie mieszamy z cukrem. Ciasto cieniutko

Cynamonowe szczęście
Szybkie 3 minutowe ciasto czekoladowe z malinami 62

Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z orzechami i malinami na każdą okazję. Nie potrzebujecie nawet miksera! Składniki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki marmolady lub powideł śliwkowych 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody 2 łyżki kakao garść posiekanych orzechów garść malin (u mnie mrożone) Przygotowanie Wszystkie składniki(...)umieścić w misce (maliny na końcu), wymieszać dobrze widelcem, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia Dodać maliny lekko dociskając je w ciasto. Piec w 180° 45 minut. Autor przepisu: Marta Artykuł Szybkie 3 minutowe ciasto czekoladowe z malinami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
BABKA WANILIOWA ZE ŚLIWKĄ 71

Składniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 190 g jogurtu naturalnego 1 olejek waniliowy 400 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg śliwek Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Śliwki -   umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. P okroić w średnią kostkę.  Ciasto -  margarynę rozpuścić w rondelku(...)kostkę śliwki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.  Przełożenie: Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.   Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".  Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ciastka - domowe słodkości
Szybka i pyszna pizza z patelni 96

Taka pizza z patelni to świetny sposób na szybki i smaczny obiad lub kolację. Jest prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Bez czekania aż ciasto wyrośnie, a piekarnik się nagrzeje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania ciasta potrzeba tylko kilku prostych składników, które z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni. Jako dodatki można użyć wszystkiego co lubimy. Ciasto nie musi wyrastać

Przepiski.pl
Letnie śniadanie: Czereśnie zapiekane w naleśniku 130

rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden z najbardziej smakowitych i seksownych owoców. Okrągły, błyszczący, jędrny i słodki. Lato(...)stawy i tarczycę. A przy tym wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast. Ale z tym naleśnikiem smakują idealnie. Delikatne naleśnikowe ciasto świetnie komponuje się z lekko twardymi czereśniami. Polecamy! Składniki: Szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki mąki (65 g) Szklanka wydrylowanych czereśni

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania