ciasto - 162258 przepisów (strona:3037/10818)

Placuszki jogurtowe 59

mąką. Do tych składników w końcowym etapie dodaję sztywną pianę z białek. Jako, iż lubię kiedy moje placuszki są dość małych rozmiarów, to jednego placuszka formuję z jednej łyżki ciasta. Można oczywiście formować również większe placuszki, te będą jednak potrzebowały nieco więcej czasu na patelni. Te szybkie placuszki jogurtowe smażę na maśle klarowanym, gdyż smażone na maśle smakują zdecydowanie lepiej(...)Bananów celowo nie dodaję do ciasta. Nie robię tego z dwóch powodów. Po pierwsze placki bez dodatku owoców są lżejsze, a po drugie w tym akurat przypadku wolę kiedy owoce są surowe i nie smażą się wraz z ciastem. Zachęcam was to sięgnięcia po ten przepis na placuszki jogurtowe z bananami i syropem klonowym i życzę smacznego. Znajdziesz mnie

MeCooks
Rurki z kremem 50

kremem Rurki z kremem to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa. Pamiętam, jak moi dziadkowie zabierali mnie na rurki do ich ulubionej cukierni. Rurki były pieczone z kruchego ciasta lub z ciasta waflowego. Wypełnione były przede wszystkim bitą śmietaną, a czasami również kremem maślanym. Pierwszy raz w kulinarnej historii wspomina się o rurkach, które były wypiekane na Sycylii już(...)były po prostu rurkami włoskim. Do dzisiaj często pojawią się na naszych słodkich stołach. Dziś mam dla Ciebie ich najprostszą wersję, czyli rurki z kremem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Chrupiące ciasto posypane grubym ciastem i nadziane delikatnym krem, to idealne połączenie. Smakuje wszystkim, i młodszym i starszym. Przygotowałam je specjalnie do jednego

Kulinarne przygody Gatity
Klepe Pierogi z Bałkanów 54

drogi czytelniku – podglądaczu lubisz pierogi, jak ja – nie lubię ich robić, ale jeść 😉 – zapraszam Cię TUTAJ , gdzie znajdiesz, kilka ich różnych wersji z Kuchni Świata. Składniki Ciasto Mąka 450 gram Sól 1 łyżeczka Masło 25 gram Gorąca woda 150-170 ml Farsz Mięso Mielone wieprzowa – wołowe 400 gram Szczypiorek biała część Sól do smaku Pieprz świeżo(...)Miękkie masło 25 gram Szczypiorek zielona część Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Czosnek do smaku Słodka papryka do smaku Wędzona papryka do smaku Przygotowanie Ciasto Po pierwsze mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło, następnie gorącą wodą i wstępnie łyżka, bo oczywiście gorące, wymieszaj, następnie ugniataj i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne, następnie zrób kulę i zawiń

RafalCook
Śniadanie mistrzów – przepis na klasyczne amerykańskie pankejki i pankejki w wersji fit z bananem 53

opcjonalnie aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą. Nie mieszaj zbyt długo – małe grudki w cieście są OK. Rozgrzej patelnię lub płytę grzejną i posmaruj ją odrobiną oleju. Wlej na nią łyżką lub chochlą porcję ciasta (wielkość zależy od preferencji). Smaż pankejki na złoty kolor(...)jednej strony, a następnie przewróć je na drugą stronę i smaż dalej aż do zrumienienia. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym, miodem lub dżemem. Możesz dodać także owoce lub bitą śmietanę jako dodatek. Składniki amerykańskie pankejki 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Eat me! Fit me!
Sernik bananowo-czekoladowy na zimno 54

Dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Czekoladowo-bananowy serniczek na zimno, bo o nim mowa, to ciasto podwójnie czekoladowe i podwójnie bananowe;) Spód bowiem stanowi mocno czekoladowe/kakaowe ciasto murzynkowe, na nim mamy czekoladową warstwę sorewą. Powyżej serowo-bananowa pianka, zaś na wierzchu plasterki bananów przykryte galaretką. Ciasto: 110 g masła 90 g drobnego cukru 2 łyżki kakao(...)Następnie do masy kakaowej dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy delikatnie, do połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy (śr. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka, przez około 30-35 minut

Smaki Na Talerzu
Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie 49

Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki. Bułeczki majonezowe. Tak, dobrze czytacie. Do ciasta dodałam majonez. Dlaczego? Dzięki temu dodatkowi bułeczki są bardziej mięciutkie i dłużej zachowują swoją świeżość. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku Polecam i Wam ten prosty przepis na pyszne domowe bułeczki z majonezem. Miłego dnia moi drodzy Składniki(...)składniki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy majonez, resztę cukru, nasze rozrobione drożdże, sól i żółtko. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby dodając mąkę. Z ciasta formujemy a la kulę, Uwaga! Ciasto ma być delikatnie (!) lepiące. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie podsypujemy ręką mąką, krótko wyrabiamy ciasto i odrywamy

Słodkie okruszki
MURZYNEK Z BITĄ SMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 40

śmietany  400 g świeżych truskawek PRZYGOTOWANIE :  Jajka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy olej, dodajemy dżem i miksujemy. Teraz wsypujemy kaka, proszek i mąkę, wszystko mieszamy i ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 21/35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto pieczemy 40 minut, temperatura 180 % C.  Zimną śmietanę uciaramy z cukrami, kiedy będzie już sztywan dodajemy zagęstniki(...)śmietany i mieszamy. Na koniec dodajemy większą część pokrojonych truskawek w kostkę.  Na wierzch zimnego ciasta rozkładamy śmietanę, równo ją rozprowadzając i posypujemy resztą krojonych truskawek.  Ciasto chłodzimy około 2 godziny i podajemy, smacznego.                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Cytrynowiec (bez glutenu, bez białego cukru) 51

wiemy czy jesteście fanami ciasta cytrynowego ale my od momentu zrobienia tego przepisu już tak 😃  Delikatny biszkopt, cytrynowa, aksamitna galaretka, słodka warstwa serka no i herbartnik w lukrowej kąpieli. Wszystko idealnie słodkie, lekko kwaśne (bez użycia kwasku cytrynowego!) i delikatne. Polecamy! 💚       Składniki (19c19cm): Biszkopt -2 duże jajka -3 płaskie łyżki skrobi -3 łyżki mąki ryżowej(...)jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę i skrobie wymieszać. 5. Dalej przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć dno i boki blaszki. 7. Wylać masę do formy. 8. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić

Candy Pandas
Bułeczki Hobbita 61

bułeczki. Przepis bardzo podobny, delikatnie tylko zmieniony. Bułeczki są przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i mega aromatyczne, a przy tym banalnie proste w wykonaniu!     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli po pół łyżeczki oregano i bazylii 40g masła pół szklanki mleka Dodatkowo: 40g masła(...)ząbki czosnku po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i szczypiorku pół łyżeczki soli ok 150g sera mozzarella (żółtego lub białego z zalewy)       *** Przygotowujemy ciasto. Masło przekładamy do rondelka i roztapiamy, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko, mieszamy *** *** W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy jajko, sól oraz cukier i zioła *** *** Wszystko mieszamy, dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i zagniatamy

Blog z Apetytem
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 54

Przed Wami przepis na pyszne i szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem. Ciasto jest tak proste, że przygotuje je nawet dziecko! Artykuł Ciasto jogurtowe z rabarbarem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Szybkie przekąski na grilla 170

podczas rozmów i oczekiwania na główne dania. Poniżej znajdziecie najciekawsze propozycje na szybkie przekąski na grilla, które są łatwe i szybkie w wykonaniu. PRZEKĄSKI NA GRILLA 1. Ślimaczki z ciasta francuskiego Przepis na: Przepiski 2. Roladki z ogórkiem Przepis na: Alle Dobre (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Kabanosy w cieście francuskim Przepis na: Kulineo 4. Roladki z szynki Przepis na: Prosta(...)Kuchnia 5. Roladki z tortilli z prażoną cebulką Przepis na: Kulinarne Cuda 6. Krążki cebulowe w cieście Przepis na: Wasze Przepisy 7. Koreczki z serem pleśniowym Przepis na: Kulinarne Przeboje 8. Papryka faszerowana twarogiem Przepis na: Anika Gotuje 9. Mini kanapeczki na słonych krakersach Przepis na: Proste Pesto 10. Pieczarki nadziewane szynką i serem gorgonzola Przepis na: Kuchenne Cuda Joanny

BabskiePorady.pl - Przepisy
Ciastka francuskie z kremem budyniowym 35

Świetne do popołudniowej kawy, jak i na spotkaniu ze znajomymi czy rodzinnej uroczystości. Jak zrobić ciastka francuskie z kremem budyniowym? Wystarczy ugotować budyń i uprażyć jabłka. Następnie z gotowego ciasta francuskiego wycinamy prostokąty, na których układamy nadzienie i składamy. Teraz wystarczy tylko włożyć je do piekarnika na 20 minut i gotowe. Składniki na ciastka francuskie z kremem budyniowym (16 sztuk(...)opakowania ciasta francuskiego (po około 250 g każde) 500 ml mleka opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru łyżeczka ekstraktu migdałowego 4 łyżki cukru 2 duże jabłka 1 jajko (białko i żółtko osobno) łyżka masła Przygotowanie Najpierw przygotowujemy budyń. Około 350 ml mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i ekstraktem zapachowym. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko i proszek budyniowy. Mieszamy do rozpuszczenia

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto z rabarbarem i bezą 1891

Ciasto z rabarbarem i bezą to proste i efektowne ciasto, które warto przygotować w sezonie na rabarbar. Artykuł Ciasto z rabarbarem i bezą pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
blok czekoladowy hitowy deser z PRL-u 42

składniki: 500 g mleka w proszku 150 ml wody 180 g cukru 200 g masła 4-5 łyżek kakao 150 g herbatników 60 g rodzynek 60

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki z pistacjami i czekoladą. 64

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Następnie do dużej misy oprócz masła dodać wszystkie składniki oraz przygotowany rozczyn i wyrobić ciasto albo ręcznie albo mikserem. Pod koniec wyrabiania dododajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę(...)włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Przygotowany prostokąt posmarować masłem pistacjowym oraz posypać pokrojoną w kosteczkę czekoladą gorzką i mleczną oraz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Następnie zwinąć prostokąt ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania