szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 opak. cukru waniliowego Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać pozostałe składniki (oprócz kakao). Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Natłuść tortownicę lub formę na babkę. Posypać bułką tartą lub kaszą manną. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki(...)masy ciemniej i masy białej. Piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto odstawić do przestudzenia. Autor przepisu: Sandra Artykuł Babka dwukolorowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPyszne babeczki po brzegi wypełnione musem jabłkowym są z wierzchu chrupiące a w środku rozpływające się w ustach jabłkowe nadzienie. PYSZNE Składniki: ciasto: - 225 g mąki pszennej - 100 g płatków owsianych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g masła - 100 g cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta cynamonu nadzienie - 500 g jabłek - 50 g cukru - 150 ml soku jabłkowego(...)łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy godzinę w lodówce. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier i sok jabłkowy. Podgrzewamy aż sok wyparuje. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. 3/4 schłodzonym ciastem wyklejamy formy na babeczki i napełniamy je przygotowanym nadzieniem
Zainspirowana w kuchniWilgotny sernik o niepowtarzalnym smaku. Na kruchym spodzie z dodatkiem ananasa i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaki komponują się świetnie. Jeśli ktoś za ananasem w cieście nie przepada można zamienić na brzoskwinie z puszki. Zdecydowanie dla osób które lubią ciasta serowe ;) Blaszka o wym 25/30 cm Ciasto kruche: 10 dag mąki krupczatki 15 dag mąki pszennej(...)drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker Szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego zmielonego lub z wiaderka 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka (z ciasta kruchego) 2 torebki budyniu śmietankowego Dr.Oetker 20 dag kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: 1 puszka ananasa 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier do dekoracji Sposób przygotowania: Mąkę pszenną
Wanilia i KardamonKochani, dziś dzielę się z Wami typowo rozpustnym przepisem… Zapraszam serdecznie na jabłka w cieście z jogurtu greckiego! To nasz rodzinny przysmak i chwila przyjemności do popołudniowej kawy Ciasto przygotowuję na mące orkiszowej pełnoziarnistej, więc jest zdecydowanie zdrowsze niż na mące białej, oczyszczonej. Jabłuszka smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza. Zatem serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki(...)ćwiartkę kroimy na cienkie plastry. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt grecki, sól, sodę o cynamon. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy także mąkę i ponownie mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto. Na koniec dorzucamy do niego jeszcze plasterki jabłek i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy partiami masło klarowane. Ja smażę 4 partie, więc najpierw rozgrzewam 1 łyżkę masła. Ciasto nakładam łyżką
Natka Pietruszkidrożdżowe z jabłkami? Drożdżówki z jabłkami to pyszna przekąska nie tylko na lato, ale i zimowe dni. Puszyste pszenne bułeczki ze słodką kruszonką i kwaśnymi jabłkami. Drożdżowe bułeczki, rogaliki, ciasta, pączki moje wypieki które są faworytami wśród słodkości i znajdziesz je na Blogu. Szybkie drożdżówki z jabłkami, bez zawijania, bez kulania i innych długich zabiegów. Jak zrobić proste drożdżówki(...)kruszonką i jabłkami ze świeżych lub suszonych drożdży ? Szybkie drożdżówki z jabłkami i kruszonką Jak zrobić dobre ciasto na drożdżówki z jabłkami? Wbrew temu co się utarło, dobre ciasto drożdżowe na bułki, rogaliki i inne słodkie wypieki nie wymaga długiego procesu wyrabiania. Wystarczy szybko i krótko wymieszać składniki, a później pozwolić im wyrosnąć. Długo powinno się wyrabiać ciasto
Dieta moja pasjarózgą kuchenną) jajka, maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszamy łyżką, tylko do połączenia ( uwaga! nie mieszamy zbyt długo; im krócej, tym placuszki wychodzą lepsze ; ciasto mieszane zbyt długo ma jednolitą i gładką konsystencję w konsekwencji czego placuszki wychodzą mniej pulchne, a bardziej „gumowate” ). Patelnię lekko natłuszczamy (rozprowadzamy niewielką ilość oleju za pomocą ręcznika papierowego(...)wykładamy porcję ciasta (1 łyżka = 1 placuszek). Smażymy na niewielkim ogniu, z obu stron, do zezłocenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. UWAGI: Osobiście wszelkie ciasto na placuszki polecam dosyć krótko mieszać, wówczas placuszki wychodzą bardziej puszyste ( w cieście mogą być widoczne „grudki”, nie ma potrzeby mieszać go do uzyskania jednolitej konsystencji – to ważne! ). Ciasto
Smaki Na Talerzuciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie przygotowuje miskę z przesianą mąką, dodaje rozpuszczone masło, jedno jajko ubite z cukrem, wodę i dodaje rozczyn, wszystko zagniatam. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części. Każdą część ciasta zrolować w wałeczki i zrobić warkocz. Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej
Wasze PrzepisyBardzo szybka i smaczna przekąska. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno więc można ją spakować i zabrać na wycieczkę :) Składniki (6 porcji): duże opakowanie ciasta francuskiego 6 serdelków z szynki 6 plastrów sera żółtego 5-6 łyżek ketchupu 1 czubata łyżka oregano 2 łyżki sezamu 1 małe jajko Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z płata ciasta francuskiego wytnij(...)wymiarach 12x7 cm oraz 6 prostokątów 12x10 cm. Większe prostokąty ponacinaj w poprzek w ich środkowej części. Na mniejsze prostokąty ułóż po jednym złożonym na pół plasterku sera. Brzegi ciasta muszą pozostać widoczne. Ser posyp suszonym oregano, a następnie nałóż pasek ketchupu. Na ketchupie ułóż serdelek i przykryj kawałkiem ciasta z nacięciami. Sklej dokładnie brzegi ciasta. Tak przygotowane ułóż
Delicious PlaceBabkę zrobiłam z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju. Majonez nie jest wyczuwalny, a babka jest wilgotna i miękka. Piekłam w tradycyjnej formie na babkę, ale ciasto po upieczeniu nie wypełniło całej formy. Babka jest trochę mniejsza niż tradycyjna. Składniki: 5 białek szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 pełne łyżki majonezu(...)szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać majonez i ubijać jeszcze chwilę na wolnych obrotach miksera. Tylko tyle, żeby majonez połączył się
Agusiowe smakołykiProste ciasto na kefirze, które przygotujecie w kilka minut! Dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne i smakuje wyśmienicie. Składniki 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 4 jajka Przygotowanie Wymieszaj kefir z sodą. Osobno wymieszaj mąkę, cukier, kakao i jajka. Następnie wlej kefir wymieszany z sodą i wszystko razem wymieszaj(...)połączenia. Masę przełóż do keksówki i piecz przez 50 minut w 200 stopniach. Autor przepisu: Anna Artykuł Szybkie ciasto na kefirze pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Dodać olej i znów całość krótko oraz delikatnie przemieszać. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze(...)można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. 7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. 8. Równo ściąć górę biszkoptu i umieścić go w rancie cukierniczym oraz polać
Candy Pandastalerzyki po raz kolejny wskakuje smak jagód. Co prawda świeżych jagód o tej porze roku nie znajdziemy, ale mrożone też świetnie się nadają. Przygotowałam jagodowe entremety z migdałowego kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem oraz jagodowym musem. Wierzch tartaletek udekorowany jest kremem jagodowym oraz świeżymi borówkami. JAGODOWE TARTALETKI Składniki: (na 10 szt.) korpusy tartaletek: 200 g mąki 30 g mąki(...)waniliowego krem jagodowy: 60 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% 100 g serka mascarpone +5 łyżek musu jagodowego Przygotowanie: korpusy tartaletek: Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z ciasta wycinamy okręgi i paski i wylepiamy nimi foremki perforowane do tartaletek. Foremki wraz z ciastem
Bon appetit mon amie