Eklerki to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, które chyba każdy uwielbia. Wiele osób obawia się przygotowania domowych eklerków właśnie ze względu na ciasto parzone, które jest dość pracochłonne. Idealnym rozwiązaniem dla tych osób będą szybkie eklerki w 15 minut! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybkie eklerki w 15 minut smakują naprawdę świetnie i dodatkowo są bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy zakupić tradycyjne(...)biszkopty, które zastąpią nam ciasto parzone. Następnie przygotować krem na bazie śmietanki kremówki i przełożyć nim biszkopty. Całość smakuje naprawdę wybornie, szczególnie z dodatkiem polewy czekoladowej. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis! EKLERKI W 15 MINUT – PRZEPIS Składniki 330 ml śmietanki kremówki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 30 biszkoptów sos czekoladowy
Przepiski.plPizza to jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich dań, którym zajadają się mieszkańcy całego świata. O jego jakości w dużej mierze decyduje smak i konsystencja ciasta. Idealny placek jest cienki, kruchy i chrupki. Do jego wykonania potrzebny jest nie tylko wyjątkowy kunszt kulinarny, ale także odpowiednio zmielona mąka. Zanim więc rozpoczniesz swoją przygodę z robieniem pizzy, zastanów się dobrze nad wyborem(...)oddzielenia otrębów, co wpływa między innymi na zawartość związków mineralnych. Przemiał decyduje ponadto o tym, jak sypki będzie produkt finalny. Rodzaj wykorzystywanej mąki wpływa na strukturę i charakter ciasta, dlatego wyroby, które z nich powstają są tak różne. Pizza wychodzi najlepiej, kiedy do jej zrobienia używa się mąki typu 00, która charakteryzuje się wyjątkowo wysokim stopniem zmielenia. Jej konsystencja zbliżona
ProstePesto.plPrzepis na pyszne podłużne ciastka z parzonego ciasta. Po upieczeniu przekrojone na pół i wypełnione kremem budyniowym. Składniki Ciasto 1/4 l wody 125 g masła 4-5 jajek 1 i 1/2 szkl. mąki Krem budyniowy 1/2 l mleka 1 i 1/2 op. budyniu 1 kostka masła Przygotowanie Ciasto: Margarynę z wodą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać aż powstanie lepka
Wasze Przepisywsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i przyprawę suszone pomidory. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pastę ziołową. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)świeże zioła drobno siekamy. Oliwę, czosnek świeże i suszone zioła oraz sól mieszamy ze sobą. Można też przez chwilę całość ucierać w moździerzu. Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, tak aby przestało się lepić i wyrabiamy ręką przez chwilę. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkujemy na długi prostokąt grubości około 4 – 5 mm. Ciasto smarujemy pastą
e-PrzepisyKulinarneilości gorącej wody też szybciej zastyga, wystarczy przestudzoną dać do zamrażalnika i nie zapomnieć. Bardzo polecam na szybki podwieczorek. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 żółtko 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Na krem: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 niebieska galaretka(...)szklanka gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy dowolna posypka Wykonanie pysznych babeczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce, następnie wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wylepiamy nim foremki do babeczek. Układamy je na blaszkach i nakłuwamy widelcem. 2. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez
Izabelawkuchnipierogów ruskich , w tym przypadku oprócz głównych składników takich jak ziemniaki, biały ser i cebula użyjemy boczku parzonego wędzonego Pierogi ukraińskie – przepis Składniki ciasto: 400ml bardzo ciepłej wody (2 szklanki) 80 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 30ml oleju rzepakowego Składniki Farsz: 500g – ziemniaki 250g – ser biały 200g – cebuli 200g – boczku parzonego, wędzony czyli(...)cebulą. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i w razie potrzeby ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem – farsz na pierogi ukraińskie powinien być dosyć słony i pieprzny. Przygotowanie ciasta i gotowych pierogów Do miski wlewamy odmierzoną ilość bardzo ciepłej wody, dodajemy sól, olej i stopniowo dodajemy mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy
Księga-Smakuwłoska opiera się w dużej mierze na pysznych dania z małej ilości produktów i produktów, które zostały. I w tym przypadku było dokładnie tak, neapolitańscy piekarzy potrzebowali wykorzystać resztki ciasta na zakwasie z chleba i wpadli na pomysł tych pysznych bułek – Taralli. Taralli stały się pokarmem dla najuboższych, na początku XIX wieku dodano do nich migdały. Chociaż połączenie mąki(...)niezwykłe bułki, które łącza w sobie słodycz migdałów i ostrość pieprzu. Składniki Zakwas Mąka 00 100 gram Woda letnia 90 ml Cukier 1 łyżeczka Drożdże suche 8 gram Ciasto właściwe Mąka 00 400 gram Woda 100 ml Smalec 200 gram Migdały w skórkach 150 gram plus 50 gram Sól 20 gram Pieprz świeżo zmielony 5 gram Miód 5 ml Przygotowanie
RafalCooksłodka, papryka ostra, kminek, sól, pieprz. Na knedliki: 450 g mąki, 2 jajka, 300 ml ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, odrobina soli. Przygotowanie Zacznij od ciasta. Do 50 ml lekko podgrzanego mleka dodaj mąkę, cukier, sól i świeże, pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli stosujesz suszone drożdże, nie musisz(...)przygotowywać rozczynu. Zacznij od kolejnego kroku. Połącz mąkę z jajkami, następnie wlej rozczyn z drożdżami. Ugniataj ciasto samodzielnie albo za pomocą robota z końcówką w kształcie haka, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto na knedliczki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około godzinę. Mięso umyj, wysusz, pokrój na mniejsze kawałki, z odrobiną mąki podsmaż na mocnym ogniu. Następnie zmniejsz
RozdomowionaCiasto pszenne stosunkowo łatwo zabarwić naturalnymi produktami. Wystarczy trochę soku z buraka, aby otrzymać czerwone naleśniki ( Buraczane naleśniki ) czy trochę szpinaku, aby przygotować zielone kopytka ( Kopytka Shreka ). W przypadku pierogów jest to równie proste - ciastu możemy łatwo nadać barwę dodając np. przygotowany wcześniej szpinak. Zielone pierogi z serem - przepis na Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne: 400g mąki semoliny(...)patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, szpinak i sól, smaż do odparowania wilgoci, po czym ostudź. 3. Mąkę wymieszaj ze szpinakiem i dolej tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto. 4. Ciasto wyrób, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na chwilę. 5. Posiekaj suszone pomidory. 6. Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem, dodaj żółtko i suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem
Z notatnika dietetykaoliwek 1 łyżka soli Rozpuścić drożdże w letniej wodzie wymieszanej z cukrem. Odważyć mąkę i dodać rozpuszczone drożdże oraz oliwę. Zagnieść dość luźne, lekko klejące ale odchodzące od boków ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sól. Najlepiej wyrobić ciasto w mikserze używając haka do wyrabiania. Przykryć naczynie z ciastem folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Nastawić piekarnik na 250ºC(...)termoobieg. Prostokątną formę o wymiarach 18 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto równomiernie, aby wyrosło jak najprościej. Najlepiej zwilżyć palce oliwą, wtedy ciasto łatwiej się rozciąga. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180ºC na termoobiegu i piec jeszcze przez 15 – 20 minut. Temperaturę najlepiej dostosować
codojedzeniawlać podgrzaną zawartość garnuszka. 3. Na koniec dodać roztrzepane jajko i całość zagnieść, następnie wstawić na min. pół godziny do lodówki. 4. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki.. 5. Powidła zmiksować wraz z rozpuszczoną czekoladą oraz jajkami na jednolitą masę. 6. Nadzienie wyłożyć na przyogotwany spód i całość piec(...)minut do zarumienienia boków ciasta. 7. Ciasto następnie ostudzić i schłodzić w lodówce. 8. Ozdobić według uznania, np. kleksami z jogurtu i połówkami żurawiny
Candy Pandasmigdały, które użyłam były pieczone. Upiekłam je na świąteczny stół. Przechowywane w szczelnym słoju postoją bardzo długo, nawet ponad tydzień. Bardzo polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 20 dag masła 82 % ( ewentualnie margaryny ) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag migdałów ( użyłam pieczonych(...)Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Migdały przekładamy do woreczka, następnie za pomocą wałka rozgniatamy je, wystarczy kilka rady je przewałkować. można ewentualnie drobno pokroić. 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozdrobnione migdały i ponownie zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy
IzabelawkuchniMama zrób coś smacznego. Coś na ciepło. I najlepiej ze składnikami, które lubimy. Co robi mama? Otwiera lodówkę i czarownicuje Jak to uczyniłam? Składniki: ciasto francuskie passata pomidorowa (u mnie mutti – do pizzy – bardzo ją lubię) 2 ząbki czosnku sól pieprz szynka ser żółty parówki Sos pomidorowy – passate – umieszczam w kubku. Dodaję sól, pieprz, rozgnieciony czosnek(...)Ślimaczki Na ciasto francuskie smaruje sos, układam szynkę i ser żółty, zawijam jak roladę. Kroję w plastry. Układam na papierze do pieczenia i tak powstają zawijaski. Kieszonki. wykrawam z ciasta francuskiego kwadraciki. Na kwadracik smaruję sos pomidorowy. Układam kwadracik szynki i sera. Przykrywam drugim kwadracikiem. Widelcem zlepiam boki. Ósemeczki Sosem pomidorowym smaruję ciasto francuskie. Układam parówkę i zwijam
MojaQchnia.plpuszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto szpinakowe. Rozprowadzamy po całej powierzchni. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciepłe ciasto zdejmujemy z blachy i zwijamy(...)rulon razem z papierem. odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Kiedy ciasto szpinakowe będzie już przestygnięte rozwijamy je na blacie i smarujemy serkiem. Następnie wykładamy na całej powierzchni plastry szynki oraz sera. Nie podawałam tutaj ilości plastrów, ponieważ będzie to w dużej mierze zależne od ich wielkości. Całość zwijamy w rulon, delikatnie ściskając, by rolada się skleiła. Podczas zwijania jednocześnie odklejamy
Przepiski.plpuder do posypania - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa= do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą wymieszać na gładkie ciasto nie za gęste. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki od razu do ciasta, wymieszać z ciastem, zostawić na blacie kuchennym na 40 minut. Na patelnię wlać olej(...)rzepakowy, rozgrzać i kłaść dużą łyżką porcje ciasta na nie grube i nie duże placuszki. Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść dużą łyżką porcje ciasta na nie grube i nie duże placuszki - przepyszne, aromatyczne, jabłkowe placuszki z dodatkiem wanilii są szybkim deserem lub na szybką kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię