Scroll down for recipe in English. W zasadzie jest to przepis na piernik czy pierniki dojrzewające. Zwykle po zrobieniu ciasta trzymam je w lodówce od 2 do 4 tygodni. W tym roku, z braku czasu ciasto leżakowało w chłodzie tylko 4 doby ;) Pierniczki wyszły pyszne i polecam każdemu na święta, jeśli ma trochę mniej czasu :) Składniki: 1 szkl. miodu(...)zdejmij z ognia. Ostudź. Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika i kakao. Sodę rozpuść w mleku. Do mąki wlej sodę i wystudzony miód. Dodaj jajka (w temperaturze pokojowej). Wymieszaj ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto umieść najlepiej w szklanej misce. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 doby. Ciasto wyółż na stolnicę i chwilę wyrabiaj. Podziel
Delicious Placemieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę oraz rozpuszczone drożdże, wszystko mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę wkładamy ją do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i jeszcze raz, krótko zagniatamy(...)ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 8 równych części, z każdej części ciasta formujemy kulę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 15 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Chlebki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 st C. około 10 minut, aż delikatnie się zarumienią. Po upieczeniu pity wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłe rozkrajamy
Smakowite Daniapszennej 1 szkl. ciepłej wody 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy lub oleju Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać aż ciasto będzie odchodziło od łyżki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 min. Po tym czasie podsypać lekko mąką i wyrobić ciasto, rozłożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem(...)pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowo-paprykowym i nałożyć takie składniki jakie lubicie, ja dałam szynkę, paprykę czerwoną, kukurydzę, cebulkę, pomidora, żółty ser i ser mozzarella, oregano, sól, pieprz do smaku. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 230 st. C na około 15 min z termoobiegiem. Autor przepisu: Małgorzata K-j Artykuł Domowa pizza pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyprzepis na pyszny, domowy chleb pszenny. Przepis na pewno przypadnie do gustu osobom zabieganym, które mają mało czasu na pichcenie w kuchni. Wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać, a gdy ciasto urośnie przełożyć do foremki i upiec. Idealnie wypieczony z chrupiącą skórką z zewnątrz. Kto się skusi? Składniki: * około 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (użyłam Młyny Szczepanki(...)letniej wody * 50 ml oleju * 1 łyżeczka soli Wykonanie: Suche drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnią wodę, wymieszać by drożdże z cukrem się rozpuściły. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto wyrobić ręcznie około 5 minut, bądź robotem około 3 minut. Miskę zakryć ścierką, odstawić ciasto na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto
Zrób to smaczniemiski wsypujemy mąkę, drożdże instant, dodajemy cukier, sól, wbijamy 1 jajo, wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Składniki wstępnie wyrabiamy łyżką, następnie robimy to ręką tak długo aż ciasto będzie elastyczne. Podczas wyrabiania w razie potrzeby posypujemy rękę mąką, tak by ciasto się do niej nie lepiło. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyrabiamy krótko na blacie i dzielimy na bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce (wysmarowanej lekko olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 min. W tym czasie rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Smarujemy bułki roztrzepanym
Słodkie okruszkibidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} W oczekiwaniu na Święta Bożego Narodzenia jest coś niezwykłego. Przygotowanie świątecznych dekoracji, ubieranie choinki, kupowanie i pakowanie prezentów, pieczenie ciast, pierniczków, wyglądanie pierwszej gwiazdki… Bardzo często staram się, aby do podarunków dołączyć coś zrobionego własnoręcznie, a najczęściej są to jadalne prezenty, jak na przykład pierniczki czy ciastka, pięknie ozdobione(...)zapakowane. Upieczenie takich ciasteczek nie zajmuje wiele czasu, a dodatkowym plusem jest to, że można je przygotować wspólne z naszymi małymi pomocnikami. Dzieci chętnie pomogą jeśli nie w zagniataniu ciasta, to na pewno w wałkowaniu i wycinaniu różnych kształtów, a po upieczeniu również w dekorowaniu ich lukrem, czekoladą i posypkami. Jeśli chcecie sprawić dodatkową radość i dać od siebie coś
Obiad gotowykremem to świetny pomysł na deser, który przy okazji pięknie się prezentuje. Do ich wykonania trzeba jednak zaopatrzyć się w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta. Składniki: 3 szkl. mąki 2 żółtka 200g masła starkowanego (dałam 100g masła i 100g smalcu) 200g kwaśnej śmietany 2 opakowania cukru waniliowego szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zagnieść, odstawić(...)przykryć ściereczką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rurki natłuścić (olej, margaryna). Ja smaruje rurki olejem i tylko przed pierwszym pieczeniem, ale można też przed każdym nawinięciem ciasta. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na długie i wąskie (max 1,5 cm) paski. Każdy pasek nawijałam na rurkę, zaczynając od węższej strony do szerszej. Można wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem zwykłym
Wasze Przepisyszklanka oleju 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka drożdży Sposób przygotowania: Robimy zaczyn kostka drożdży mleko cukier łyżka i dwie łyżki mąki. Wyrabiamy ciasto jajka najpierw z cukrem, potem pozostałe składniki odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: 3 opakowania maku 250g zalewam wodą i gotuje tak 10 minut. Miele dwa razy dodaje rodzynki, skórkę pomarańczową(...)budyń śmietankowy trochę masła roztopionego tak 40g 1.5 szkl. cukru, olejek migdałowy i trochę rumowego i można dać trochę miodu. Ciasto dzielimy na 4 części wałkujemy tak samo też masę w misce na cztery części. Przed nałożeniem maku ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem zawijamy i ja zawijam w papier i zostawiam tak 2 cm luzu. Piec około 50 minut w temp
Wasze Przepisy200g cukru pudru 1 białko Sposób przygotowania: Orzechy, cukier puder oraz surowe białko wymieszać/zmiksować razem. Z powstałej masy odrywać mniejsze kawałki i uformować z nich kulki. Kulkę ciasta delikatnie oprószyć cukrem pudrem i wcisnąć do foremki tak, aby ciasto dokładnie przylegało do jej boków (do środka można dodać orzechy laskowe, nutellę, lub inne nadzienie). Otworzyć foremkę, wyjąć(...)niej gotowy ul. W ten sam sposób wykonać pozostałe ule. Gotowe odstawić na kilka godzin do lodówki, do zgęstnienia i osuszenia się ciasta. Autor przepisu: Brygida Gruchmann Artykuł Orzechowe ule pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypiernik szybki i łatwy Przepis na piernik na szybko , czyli ciasto dla zabieganych. Ekspresowo, łatwo i smacznie. Jeżeli w okresie świątecznym nie masz czasu na pieczenie, lub z jakiegoś powodu nie chcesz robić wyszukanych ciast świątecznych, to polecam świąteczny piernik last minute, który jest mięciutki, pachnący, przepyszny i szybki w przygotowaniu. Udekorowany ganache czekoladowym i posiekanymi orzechami(...)RITA creative , to będziesz na bieżąco z nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PIERNIK NA SZYBKO SKŁADNKI: Ciasto: mąka pszenna (1 szkl.) mąka krupczatka (1 szkl.) cukier (1 szkl.) kakao (1 łyżka) jajko o temp. pokojowej (1 szt. rozmiar L) mleko o temp. pokojowej (1 szkl.) olej roślinny
RITA food channeldelikatne i słodkie pieczywo zaplecione w piękny warkocz. Wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: 500g mąki 250ml mleka 2 łyżki masła 70g cukru 2 jajka (jedno do ciasta drugie do smarowania) 25g drożdży świeżych lub 10g suchych instant szczypta soli opcjonalnie nasiona z laski wanilii lub starta skórka z pomarańczy lub cytryny Kruszonka 60g mąki 30g cukru 40g masła(...)Sposób przygotowania: W przypadku drożdży świeżych robimy rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i 3 łyżek mąki, w przypadku suchych nie ma potrzeby. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Dzielimy ciasto na 3 części, robimy z każdej wałek, łączymy na górze i zaplatamy warkocza. Końcówkę zawijamy pod spód. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut
Wasze PrzepisyPyszne i bardzo szybkie ciasto bez pieczenia poleca się na weekend. Będzie jak znalazł do niedzielnej kawki
Prosty przepis nawymieszać w jednej misce, a w drugiej jajka, mleko, olej i miód. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200ºC (bez termoobiegu). Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić. W trakcie pieczenia
Świat Ciastabardzo smaczne. Do orzeszków przygotowałam krem orzechowy z dodatkiem alkoholu, który jest również bardzo smaczny Do przygotowania ciastek orzeszków będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 120 orzeszków na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml 100 g cukru pudru – niespełna ¾ szklanki 250 ml 2 łyżki śmietany 18% - może być gesty jogurt(...)szklanka 250 ml (można dodać więcej) 2 łyżki spirytusu lub wódki – można nie dodawać (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka orzeszki Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier, sól, masło i pocierając dłońmi łączę składniki tak żeby powstały grudki, przypominające kruszonkę. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto. Tak przygotowane ciasto zawijam
Uwaga Babcia Gotuje