żółtku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło z miodem oraz śmietanę z sodą. Całość dokładnie mieszamy, możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Powstała masa będzie dość rzadka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość(...)około 0,5 cm *** *** Z ciasta wycinamy za pomocą foremek pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 8-10 minut *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową, Śmietankę (50ml) wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę
Blog z Apetytemmusisz pamiętać, że dostępne są różne jej typy. Mówią one o zawartości substancji mineralnych, a jednocześnie wskazują na przeznaczenie mąki. I tak typ 450 sprawdza się najlepiej w przypadku ciast biszkoptowych, a 550 ciast drożdżowych. Na kluski, pierogi i makarony najlepsza będzie mąka typ 500. Warto dodać, że dostępna jest również tak zwana semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna, która jest(...)się ona bowiem do wahań poziomu glukozy we krwi. Z powodzeniem można nią zastępować mąkę pszenną. Świetnie sprawdzi się w przypadku pierogów, makaronu, naleśników. Można piec z niej również ciasta, a nawet chleb. Jej atutem jest mniejsza zawartość kalorii, a wyższa białka. Jeśli na dobre wprowadzisz ją do swojej kuchni, możesz mieć pewność, że kondycja Twoich włosów i paznokci wyraźnie
Słodkie okruszkiłyżki mleka 140 g jogurtu naturalnego (nie typu greckiego!) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 160 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Zanim przystąpimy do zrobienia ciasta, należy przygotować wiśnie. W sezonie polecam korzystać ze świeżych owoców. Wówczas myjemy je dokładnie i drylujemy. Jeśli mamy zamiar użyć wiśni mrożonych, wtedy odpowiednio wcześnie je rozmrażamy. Najlepiej to zrobić(...)sitku umieszczonym nad miską, wtedy mamy pewność, że owoce będą dobrze odsączone. Zanim ciasto będzie gotowe, dobrze jest formę na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami. Teraz nadszedł już moment, kiedy możemy przygotować ciasto. Rozbijamy jajka do większej miski, mieszamy je rózgą kuchenną, a następnie dodajemy olej, mleko, jogurt oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę i proszek do pieczenie wsypujemy do osobnej miski
gotować!ostygnięcia. W misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodać utartą na drobnych oczkach marchewkę, lekko wymieszać i do miski przesiać make z sodą. Ciasto dobrze wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Następnie do ciasta wlać jeszcze ciepły karmel i całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i ponownie wymieszać do połączenia(...)się składników. Gotową masę przelać do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół. W 180 stopniach C do suchego patyczka około 40 – 50 minut. Upieczone ciasto trzymać w formie przez 15 – 20 minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ostudzony piernik przekroić wzdłuż, na pół i przełożyć powidłami lub kremem. Złożyć
Pani M - kuchnia smakowitaSkładniki/ 4 tartaletki o średnicy 12 cm: Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki kukurydzianej – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 1 pierś z kurczaka – 100 g koziego sera w plastrach – 250 g gęstej śmietany 18% – 100 g parmezanu – 4 jajka – 50 ml jogurtu naturalnego – sól i pieprz – 1 ząbek czosnku(...)sałatka: – roszponka – pomidorki koktajlowe – oliwa z oliwek – sok z cytryny Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto
I LOVE LIFESłodkie maleństwa, choć do przygotowania ciasta nie użyłam ani grama cukru. Zrobiłam je z nadzieniem orzechowo-czekoladowym. Ciasto to zaledwie 3 składniki, a słodyczy dodaje im krem czekoladowy, słodzony cukrem kokosowym. Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym sprawdzą się jako przekąska do kawy albo słodki dodatek do prezentów na święta:) Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka Twarogowe rogaliki(...)nadzieniem orzechowo-czekoladowym Składniki (na 16 sztuk): 170g twarogu półtłustego 80g masła 160g maki (1 szklanka) nadzienie: 2 łyżki kremu czekoladowego 0,5 szklanki mielonych orzechów Składniki na ciasto zagnieść, uformować kule i odstawić na 30 minut. Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na 2 kawałki. Podsypując stolnicę mąką każdy kawałek ciasta rozwałkować na krąg 22cm, pokroić na 8 segmentów
Obiad gotowyProponuję dziś przepis na bardzo prosty i przepyszny piernik . Nie wymaga wiele pracy, a sekretem sukcesu jest mus jabłkowy , dzięki czemu ciasto jest mięciutkie i wilgotne , nawet na drugi dzień. Doskonałe ciasto na niedzielę do kawusi, ale też równie dobrze sprawdzi się na świętach . Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam
Kawa z mlekiemmieszaniny mąki i wody po autolizie dodaje zaczyn i 8 g soli . Zazwyczaj w przepisach na chleb powinno dawać się 2% soli w stosunku do mąki. Wyrabiam ciasto do momentu kiedy jest odpowiednio sprężyste i odstawiam do wyrośnięcia. Do osiągnięcia lepszych rezultatów w trakcie pierwszych 40 minut wyrastania można dwa razy poddać ciasto procesowi składania. W przypadku tego(...)konkretnego bochenka nie odgazowywałam ciasta i nie składałam tylko po wyrobieniu odstawiłam na 15 minut a później jeszcze 3 minuty wyrabiania i formuję bochenek , który umieszczam w foremce wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką najlepiej ryżową. Naciągam na foremkę foliowy czepek aby na powierzchni nie wysychało ciasto . Ciasto na zakwasie powinno wyrastać około 2,5 może do 3 godzin
AZgotuj!sporo przepisów na serniki, ponieważ bardzo je lubię i cały czas robię jakieś nowe kombinacje. Sprawdźcie przepis i koniecznie wypróbujcie. Piekłam w tortownicy 25 cm. Ciasto: 150 g. mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 pełne łyżki cukru 100 g. masła 1 jajko Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego (miałam w wiaderku) 1 pełna szklanka cukru(...)czekolady gorzkiej 50 g. czekolady mlecznej 100 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Mąkę, cukier i kakao wsypać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i jajko. Zagnieść ciasto. Można zrobić to robotem , lub mikserem z hakami. Kiedy ciasto zacznie się kleić, przełożyć je na stolnicę i szybko zagnieść. Uformować kulę i rozwałkować na kształt koła o wielkości
Agusiowe smakołykiOczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby manty uformować w sposób podobny do naszych polskich pierogów – elegancki kłosek załatwi sprawę. Pamiętaj jedynie, aby w czasie gotowania, miejsce sklejenia ciasta było u góry pierożków. Z czym podawać manty? Bogaty, mięsny farsz nie wymaga zbyt wielu dodatków. Manty najczęściej podaje się po prostu z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Warto również(...)tacy do szybkiego zamrażania, uważając, aby się nie dotykały. Dopiero gdy wstępnie zamarzną, przełóż je do pudełka lub woreczka strunowego. manty Przepis na manty Składniki na manty Ciasto: 300 g mąki (+nieco do oprószenia) 150 ml gorącej wody 1 jajko duża szczypta soli Farsz: 250 g mielonej wieprzowiny (np. boczku) 150 g cebuli 60 g masła sól, pieprz Do podania
okolicepalnika.plKardamon, cynamon, imbir, anyż i pomarańcza to kwintesencja tego obłędnego ciasta, które osłodzi wam chłodne jesienne popołudnie. Dodaj do tego filiżankę gorącej herbaty i otul się korzennym aromatem jesieni. CIASTO OBŁĘDNIE KORZENNE Składniki: 150 g mąki 2 jajka 125 ml mleka/napoju roślinnego np. sojowego lub owsianego 100 g miodu gryczanego 75 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia i skórki otartej z 1 pomarańczy.. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, mleko roślinne, miód, olej, ekstrakt waniliowy. Składniki mokre łączymy z suchymi, mieszamy do otrzymania gęstego ciasta. Ciasto przelewamy do keksówki 12x 24 cm, pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
Bon appetit mon amieCzasem tak niewiele trzeba, aby stworzyć coś pysznego i zachwycającego wyglądem i smakiem. Weźmy na przykład taki maczek - to nic innego jak ciasto biszkoptowe z dodatkiem maku, który sprawia że wygląda efektownie i przyjemnie chrupie, a do tego jabłka w galaretce, u mnie truskawkowej, która nadała im ładnego różowego koloru. A na wierzchu obowiązkowo warstwa polewy czekoladowej, tym razem takiej(...)tradycyjnej domowej. Bardzo prosto i przepysznie, także bez zbędnego rozpisywania zapraszam na przepis. Ciasto (blaszka 23x33 cm): 5 jajek 150 g (3/4 szklanki) cukru 120 g (1 szklanka) mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku (suchego, nie trzeba go mielić) szczypta soli oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą
Cynamonowe szczęściejest mało słodki dodajemy cukier puder BABECZKI Do jednej miski dajemy składniki suche, do drugiej mokre (mokre mieszamy do połączenia) Dodajemy mokre do suchych i mieszamy do uzyskanie gładkiego ciasta-ja użyłam trzepaczki. Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papilotkami, napełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzwarcwaldzkim ( nie mam go w swoim blogowym zbiorze przepisów, ale na pewno kiedyś się pojawi, bo tort jadłam i jest pyszny ). Babeczki Czarny Las, to podobnie jak tort, czekoladowe ciasto, wiśnie i bita śmietana. Moje ciasto babeczkowe wykonałam w prosty sposób, tak jak robi się muffinki, czyli wymieszałam suche składniki z mokrymi. Babeczki wyszły mięciutkie i bardzo wilgotne. Po upieczeniu(...)naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka, dodać mleko oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać wystudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do otrzymania gładkiego ciasta. Formę na mufiiny wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 3/4 ich wysokości ( można dawać trochę więcej ). W związku z tym, że ciasto ma dość rzadką konsystencję
Opowieści z piekarnikaherbaty lub kubka mleka. Zobacz przygotowanie ciasteczek na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasteczka z czekoladą przygotowuje się błyskawicznie, bo nie musimy wałkować ciasta i wykrawać foremkami. Są idealne do przygotowania dla niespodziewanych gości, bo większość składników zazwyczaj mamy w domu. Aby nasze czekoladowe ciasteczka maślane udały się idealnie, należy pamiętać o kilku(...)sprawach. W związku z tym, że do ciasta dodajemy czekoladę, dość łatwo przypalają się od spodu - aby tego uniknąć, ja zawsze piekę je na najwyższym poziomie piekarnika i staram się ich pilnować. Są gotowe, gdy spód zacznie się rumienić, a wierzch delikatnie twardnieć. Gorących ciastek nie ściągamy z blachy - należy odczekać kilka minut i dać im czas, by troszkę stwardniały
Lekcje w kuchni