ciasto - 163312 przepisów (strona:3056/10888)

Stalowe kluski łyżką kładzione 1646

miski. Płyn z ziemniaków delikatnie zlewamy, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. 3. Dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ilość mąki zależy od gęstości ciasta, które powinno być o takiej konsystencji, aby wstawiona w nie łyżka nie przewróciła się. 4. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z płaską łyżką soli. Maczamy łyżkę w wodzie, nabieramy(...)pół łyżki ciasta i robimy próbę, wrzucając do wrzątku. Jeżeli się nie rozpada, tzn., że konsystencja ciasta jest dobra. W przeciwnym razie dodajemy nieco mąki. 5. Nabieramy po pół łyżki ciasta, zanurzamy we wrzątku, aby kluska spadła i tak postępujemy z całym ciastem. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu od wypłynięcia klusek. 6. Podajemy z przesmażoną na smalcu drobniutko pokrojoną

Kuchnia Na Wypasie
Cukiniowa tarta "z kratką" na cieście francuskim 163

Szybka, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego, pożywna i bardzo smaczna tarta z moją ukochaną cukinią. Często robię ją na obiad,  ale smakuje również na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz 1 duża cukinia lub 2 mniejsze, pół paczki fety, 2-3 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 3 jajka, 2-3 łyżki śmietany(...)łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz. Z gotowego, schłodzonego ciasta francuskiego wykroić kwadrat,  wyłożyć nim formę na tartę.  Nakłuć widelcem  i wstawić na 10 minut do  piekarnika  nagrzanego do 180 stopni. Resztę ciasta pokroić w 1,5 cm paski,  schować do lodówki. W międzyczasie przygotować farsz. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zostawić

Moja kraina smaków
Ciasto Kapitan Jack 214

Nie ma jak dobry (niby)sernik :) Wersja numer enty:) Tym razem kokosowa… Delikatna , lekka, masa rozpływająca się w ustach, nasączony rumem biszkopt i dopełniająca całości czekolada

Domowe ciasta
Babeczki Serowe czyli Mini Serniczki z Foremki 101

słodka przekąska w ciągu dnia. Z pewnością posmakują każdemu z Was. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na babeczki serowe czyli mini serniczki z foremki.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: mąka – 2 szklanki  jaja – 2 sztuki  cukier – 0,5 szklanki cukier wanilinowy – 1 łyżka proszek do pieczenia – 2 łyżeczki masło(...)kostki Masa serowa: 0,5 sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wyłożyć  na stolicę i zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować, wyciąć kółka wielkości foremki. Wylepić posmarowane masłem foremki (średnica foremki to 9cm). Ponakłuwać widelcem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piec w nagrzany piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie

Przepiski.pl
Sernik z białą czekoladą 94

Przepyszne ciasto i doskonała książka – kocham ten duet. Sernik z białą czekoladą idealnie skomponował mi się z najnowszą książką Jakuba Małeckiego „Saturnin”. Kto jeszcze nie czytał, musi koniecznie nadrobić Ale najpierw skoczcie na chwilę do kuchni, żeby przygotować przepyszny sernik z białą czekoladą Składniki na spód: 100 g masła 180-200 g kakaowych herbatników Masło rozpuszczam, ciastka kruszę lub mielę(...)gotowy do użycia ). Jajka ucieram z cukrem, zmniejszam obroty miksera do minimum, dodaję twaróg, śmietanę, a na koniec stopioną czekoladę i mieszam. Masę serową wylewam na spód ciasteczkowy i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 65 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w zamkniętym piekarniku na kolejne 10 minut. Sernik najlepszy jest kolejnego dnia. Do tego

Słodki sentyment
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 139

jaśniejszej masy. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Do maślanej masy dodać przesiane suche składniki oraz sól i zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Połączyć z posiekaną czekoladą.  Płaską blachę ( u mnie 2 blachy ) wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać porcje ciasta np.za pomocą łyżki stołowej ( jedna pełna łyżka ) i układać na blasze z zachowanie(...)odstępów.  UWAGA : Ja nabierałam ciasto gałkownicą do ziemniaków/lodów, następnie dzieliłam uzyskaną porcję ciasta na pół i z każdego kawałka robiłam kulkę. Kulkę ciasta odkładałam na blachę i lekko spłaszczałam dłonią.  Piec w temperaturze 175°C przez około 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika odczekać około 1 minutę, następnie

Opowieści z piekarnika
Racuchy z borówkami 119

olej lub oliwa do smażenia – cukier puder do posypania racuchów Przygotowanie: Składniki: mąkę, drożdże, cukier puder (2 łyżki), mleko i jajko, oraz szczyptę soli wymieszaj w misce tworząc jednolite ciasto. Powinno mieć ono konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki. Dodaj borówki i ponownie delikatnie wymieszaj aby znalazły się w całym cieście. Tak przygotowane ciasto odstaw(...)domu jest zimno możesz wstawić miskę do zimnego piekarnika. Po upływie czasu na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy

nietylkopasta.pl
Pyszny sernik z bezą 132

Pokazywałam Wam już inny przepis na sernik z bezą , ale ten dzisiejszy trafi bardziej do tych z Was, którzy lubią nieco mniej słodkie ciasta. Jasne, jest tu słodka beza, ale zrównoważyłam ją mniej słodkim sernikiem, a całość wyszła niesamowicie. To będzie zdecydowanie mój ulubiony sernik z bezą! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy(...)sernik z jagodami –  biszkopt z truskawkami –  tort czekoladowy z owocami –  sernik z borówkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt z rabarbarem –  najlepsze kruche ciasto ze śliwkami –  prosta szarlotka –  sernik z kajmakiem –  blok czekoladowy PYSZNY SERNIK Z BEZĄ Przygotowanie: 2 h Składniki spód: – 120 g herbatników – 50 g rozpuszczonego masła Składniki sernik

nietylkopasta.pl
Sernik z brzoskwiniami 97

u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej,\r","2 jajka,\r","200g \u015bmietanki 30%,\r","cukier waniliowy,\r","puszka brzoskwi\u0144 w syropie.\r"],"name":"Sernik z brzoskwiniami","recipeCategory":"ciasta, desery, torty","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT0H15M","recipeInstructions":["Zmiksowa\u0107 razem ciastka i mas\u0142o, aby otrzyma\u0107 mas\u0119 o konsystencji mokrego piasku. Wklepa\u0107 w dno tortownicy.\r","Po\u0142ow\u0119(...)u0142o\u017cy\u0107 reszt\u0119 brzoskwi\u0144.\r","Piec godzin\u0119 w 175st.\r","Stopniowo wyjmowa\u0107 z piekarnika i studzi\u0107 sernik."],"recipeYield":"tortownica 26cm","keywords":"brzoskwinie,ciasto,sernik,tort,twar\u00f3g","totalTime":"PT1H15M"} Drukuj Sernik z brzoskwiniami Czas przygotowania: 15 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina Czas całkowity: 1 godzina, 15 minut/y Porcje: tortownica 26cm Składniki: 1 paczka kruchych

Bardzo Gruby Smok
Ziemniaczane ciasto z Chorizo Faceta w Kuchni 119

wszystko musi być idealne, pięknie ułożone. Jedzenie ma być przyjemnością i nawet bałagan po gotowaniu, sprząta się przyjemniej z faktem przyszłego, pysznego, samodzielnie zrobionego posiłku.Zapraszam na niesamowicie smaczne ciasto z ziemniaków Jamie-go, które ja wykonałem. PS. Posprząta ktoś w kuchni ❓❓❓. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🇬🇧 – Anglia 🧑‍🍳 – Jamie Oliver https://famouschefjamieoliveer.weebly.com/personal-story.html ✅ Składniki, których musisz użyć(...)Pieprz świeżo zmielony 🛠️ Przygotowanie tego dania, zacznij od ugotowania wcześniej ziemniaków 🛠️ Kiedy ziemniaki będą schłodzone, dodaj z trzy łyżki mąki, dopraw je solą, pieprz i dobrze ugnieć, aż powstanie ciasto. 🛠️ Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć chorizo, obsmaż je z każdej strony i przełóż na deskę do krojenia. 🛠️ Pokrój Chorizo w ok. 1 cm kawałki, odkładając kilka na bok. 🛠️ W międzyczasie

RafalCook
PIZZERINKI Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM 436

łyżki ketchupu * pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, wlać ciepłe mleko, wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać wszystkie pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. W między czasie szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w paski. Koncentrat pomidorowy wymieszać w miseczce z ketchupem i bazylią(...)Powracamy do ciasta. Na stolnicę podsypaną mąką przełożyć ciasto drożdżowe. Krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować na kształt koła. Tak przygotowane placki na pizzerinki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym. Następnie na wierzchu ułożyć po kilka plasterków pieczarek, posypać szynkę i cebulkę prażoną. Na wierzch posypać starty ser. Piekarnik nagrzać

Zrób to smacznie
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 112

cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut . Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut (ja wstawiam zawsze do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką – ciepło jest i zero przeciągów). Ciasto wyłożyć do stolnice oprószoną delikatnie mąką. Chwilę powyrabiać. Następnie podzielić na pół. Jedną część ciasta przykryć, aby nie wysychało a z drugiej poodrywać małe kawałki (po około 100 g). Z każdego kawałka zrobić kulę

Moja Delicja
Tarta ze szpinakiem 100

oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Tarta ze szpinakiem jest naszą drugą ulubioną tartą na słono . Pierwsza to przepyszna, chrupiąca Tarta z cukinią . Sprawdźcie koniecznie! Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)sól, pieprz Tarta ze szpinakiem – Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając co chwilę jeden arkusz, aby ciasto mogło lepiej się przesuwać) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą 113

razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy, czyli “ Wieniec drożdżowy z Nutellą “. Do prezentowanej na zdjęciach wersji użyłam ok. 300 g nutelli, czyli prawie cały słoiczek. Ciasto wyszło “obłędnie” nutellowe, słodkie, że hej 🙂 Nawet były głosy, że jest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana 🙂 Jeśli jednak wolicie trochę mniej się “zasłodzić” dajcie kremu(...)mniej, bardziej cieniutką warstwą i smarujcie mniej szczelnie. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe w kształcie wieńca, to polecam oprócz wspomnianego wyżej “ Wieńca z makiem ” – “ Wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami “. Czytaj więcej: Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą The post Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja