ciasto - 163312 przepisów (strona:3060/10888)

Kluseczki dyniowe – kopytka 121

około 20 minut w 180 C. Studzimy. Upieczoną dynię blendujemy lub przecieramy przez sitko. Masę przekładamy na blat dodajemy część mąki pszennej i część żytniej, jajka, sól i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dosypujemy mąkę. Może być tak, że nie wykorzystamy całej mąki lub jeszcze trzeba będzie dodać jej więcej. Im mniej mąki dodamy do ciasta tym kluseczki będą delikatniejsze(...)gotowego ciasta formujemy wałek i kroimy na małe „kopytka”. Gotowe kluseczki wrzucamy do garnka z dużą ilością, gotującej się i posolonej wody. Od chwili wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką na maśle, lub samym masłem. Artykuł Kluseczki dyniowe – kopytka pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasteczka 128

żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 1 łyżeczka cynamonu lub pół laski wanilii (opcjonalnie) Instrukcje Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasteczka można piec od razu, nie ma potrzeby schładzania go (ciasteczka i tak wychodzą kruche). Jeśli jednak nie macie czasu ciasto można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce owinięte folią(...)spożywczą. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm (w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki), i wykrawamy dowolnej wielkości ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego długość pieczenia należy dostosować indywidualnie. Ciasteczka powinny mieć złoty kolor. Kruche ciasteczka

To co lubię - gotuję i polecam
Lany chrust 125

pieczenia 1 i 1/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka wódki (dzięki temu podczas smażenia „nie piją” tłuszczu) olej do smażenia Instrukcje Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gotowe ciasto przelewamy do półlitrowej butelki po wodzie (z dziubkiem) lub w zwykłej nakrętce robimy otwór. W płaskim garnku, patelni (wielkość dowolna) rozgrzewamy olej (około(...)wylewamy ciasto na tłuszcz robiąc zawijasy. Smażymy chwilę z jednej i za chwilę z drugiej strony, aż się ładnie zrumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Lany chrust pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Bułki pszenne drożdżowe 100

świeżych drożdży lub paczka 7 g suszonych 5 łyżek oleju 1 łyżeczka soli płaska 250 ml letniej wody Instrukcje Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli dodajecie świeże drożdże to najpierw robimy rozczyn. Do miski rozkruszamy drożdże następnie dodajemy łyżeczkę mąki i około 50 ml wody. Całość mieszamy i odstawiamy do czasu, aż drożdże zaczną pracować. Miskę(...)ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę (lekko oprószoną mąką) chwile zagniatamy i dzielimy je na 8 równych części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko oprószamy mąką. Bułeczki przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30 min. Wyrośnięte bułki nacinamy tępą stroną noża na pół lub na +. Wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Proziaki 108

łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 250 ml kwaśnego mleka, maślanki, kefiru Instrukcje W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę kefiru. Ciasto nie może być zbyt twarde. Jeśli nie posiadacie miksera wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy ciasto, Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Frużelina wiśniowa. 182

niewielkim gazie doprowadzamy wodę do wrzenia i tak gotujemy 10 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Uwagi Inne przepisy z wiśniami znajdziecie tutaj: Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Pierogi z wiśniami. Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie . Ciasto czekoladowe z wiśniami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową – tort bezowy Sernik z wiśniami(...)Kruche ciasto z wiśniami Nalewka wiśniowa Wiśniowe bułeczki z serem Artykuł Frużelina wiśniowa. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Placki z cukinii i marchewki. 149

tarki. Do cukinii ścieramy na drobnych oczkach tarki cebulę. Koperek dokładnie myjemy i kroimy drobno same piórka, dodajemy do masy. Dokładamy jajka, jogurt i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto nie może być zbyt gęste bo placki będą twarde dlatego ilość mąki regulujemy sami w zależności od konsystencji ciasta. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odkładamy na ręcznik(...)odrobinę mąki. Na blogu znajdziecie również przepis na Placki z cukinii z łososiem. a tutaj inne przepisy z dodatkiem cukinii: Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Risotto z cukinią i kurczakiem. Ciasto z cukinią i polewą czekoladową. Tarta z cukinii Cukinia panierowana Ketchup z cukinii Dżem – galaretka z cukinii Placki z cukinii i marchewki to co lubie gotuje i polecam Artykuł

To co lubię - gotuję i polecam
CHLEB CEBULOWY. PSZENNO-RAZOWY. 119

Mąż połowę zjadł w jedno popołudnie 😂 Ja (z oszczędności czasu) do chleba wykorzystałam gotową prażoną cebulkę, ale oczywiście można podsmażyć zwykłą cebulę na łyżce masła i dodać do ciasta.  Składniki:   2 szkl mąki pszennej 0.5 szkl mąki pszennej razowej  7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych 1 płaska łyżka cukru 1 czubata łyżeczka soli(...)wodą, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników. Obie mąki łączymy w misce, dodajemy sól, prażoną cebulką oraz rozczyn z drożdżami (nie musi być wyrośnięty). Wyrabiamy chwilę ciasto, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta. (Ja umieszczam miskę blisko grzejnika, jesli jest włączony lub wkładam

Walijskie Pichcenie
Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową 210

czekoladowa: 8. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i nożem wygładzić brzeg tortu, patrz FILM . 9. Gotową polewę wylać na wierzch tortu i wyrównać. Łyżką delikatnie(...)tylki Wilton 1M) i udekorować wierzch tortu. Tort posypać owocami i listkami bazylii. Tort przechowywać w lodówce. Smacznego! :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook . Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Ciasto budyniowo śliwkowe 95

Ciasto budyniowo śliwkowe Puszyste, delikatne ciasto z owocami, bez masy. Bardzo szybko, prosto się robi. Składniki: ·        200 g margaryny ·        1 szklanka cukru ·        5 całych jajek ·        2 opakowania budyniu śmietankowego(...)cukrem. 2.    Następnie wbijamy pojedynczo jajka, wsypujemy suche budynie i wlewamy mleko. 3.    Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas miksując. 4.    Ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm. 5.    Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i polówki utykamy w ciasto. 6.    Pieczemy

Kulinarna Chwila
tort czekoladowo jagodowy 130

stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia oraz olej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki/ tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony odstawiamy do wystudzenia i najlepiej następnego

Domowy Smak Jedzenia
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym 134

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to danie, jakie pamiętam z czasów studenckich. Przepadają za nią dzieci, nastolatki, ale i dorośli. Nie sądziłam, że po latach będzie mi tak smakować. Najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz surówką (z marchewki, kapusty, rzodkwi, selera – jaką lubimy). Do kotlecików można też podać dowolny sos: keczup majonez, sos tatarski(...)tysiąca wysp. Taki domowy fast food z zagrodowego kurczaka będzie zdecydowanie pewniejszy niż nugettsy niewiadomego pochodzenia. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym: ok. 800 g piersi z kurczaka (4 pojedyncze filety) 2 nieduże jajka (S/M) pół szklanki mąki pszennej + do obtoczenia pół szklanki mleka po 1 lekko czubatej łyżeczce: słodkiej papryki, granulowanego czosnku, tymianku, majeranku po ¼ łyżeczki: kurkumy, chilli

Poezja smaku
Malinowe (ciasto bez pieczenia) 122

Malinowe to lekkie ciasto w sam raz na upały. Nie jest to ciasto zbyt słodkie i można go zjeść bardzo dużo, troszkę uzależnia 🙂 Ja sama nie mogłam przestać sięgać po następny kawałek. Budyń z dodatkiem masy śmietankowo – mascarpone to pyszne połączenie. Zrobiłam tu polewę z kakao, ale można również z czekolady, wystarczy zamiast … Czytaj dalej Malinowe (ciasto(...)pieczenia) Artykuł Malinowe (ciasto bez pieczenia) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Biszkopt z kremem cytrynowym 112

Biszkopt z kremem cytrynowym to wersja ciasta dla wszystkich którzy nie lubią poświęcać pieczeniu zbyt wiele czasu. Jedyny wyjątek w tym przypadku to przygotowany wcześniej krem lemon curd który łączymy z serkiem mascarpone. Jeżeli nie mamy czasu ani ochoty na ten manewr to wystarczy połączyć mascarpone z bitą śmietaną, a następnie całość udekorować dowolnymi owocami. Zapewniam, że też jest(...)podgrzałam śmietankę i do ciepłej wrzuciłam czekoladę. Mieszałam tak długo, aż czekolada się roztopiła i dokładnie połączyła ze śmietanką. Odczekałam chwilę i gdy polewa zaczęła tężeć wylałam ją na ciasto starając się równomiernie rozprowadzić. Biszkopt z kremem cytrynowym Proste i szybkie ciasto na biszkopcie Biszkopt genueński Biszkopt z kremem cytrynowym Smacznego!!! Justyna Artykuł Biszkopt z kremem cytrynowym pochodzi z serwisu

Relaxtime
Babka czekoladowa z kakao i majonezem Kieleckim 114

/babka-czekoladowa.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/babka-czekoladowa-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/babka-czekoladowa-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/babka-czekoladowa-480x270.jpg"],"description":"Czekoladowa babka z majonezem? Dobrze czytasz. Ciasto z kakao, majonezem Kieleckim, polew\u0105 czekoladow\u0105 i czerwon\u0105 porzeczk\u0105.","keywords":["czekolada","kakao","majonez","porzeczka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished(...)u0142odk\u0105 \u015bmietank\u0105. Rozpu\u015b\u0107 w k\u0105pieli wodnej.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/babka-czekoladowa-z-kakao-i-majonezem-kieleckim\/#wpzoom-rcb-direction-step-15978670404597988","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Polew\u0105 pokryj wierzch przestudzonego ciasta. Udekoruj wi\u00f3rkami kokosowymi i czerwonymi porzeczkami.","text":"Polew\u0105 pokryj wierzch przestudzonego ciasta. Udekoruj wi\u00f3rkami kokosowymi i czerwonymi porzeczkami.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/babka-czekoladowa-z-kakao-i-majonezem-kieleckim\/#wpzoom-rcb-direction-step

ProstePesto.pl