łasuchów mam pyszną kruchą tarte, wypełnienie to budyń a na wierzchu jabłkowe róże. Wygląda pięknie i równie dobrze smakuje. Zapraszam! Składniki na ciasto; 1.5 szkl maki pszennej 2 łyżki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli Przygotowanie; Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobi na gładkie ciasto. Ciastem wyłożyć formę kwadratowa do tarty. Ponakłuwać(...)plasterki około 2-3 mm. Wrzucamy na wrzątek z cukrem. Gotujemy około 2 minuty aż jabłka zmiękną. Odcedzamy i studzimy. Zawijamy w róże biorąc kilka plasterków i układamy na cieście. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę, budyń wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło
Candy Pandascukru (lub innego dżemu) 3 szklanki mąki Orzechy, bakalie 2 białka W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut
Słodki sentymenttrzcinowego 1/3 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu polewa: 80 g czekolady deserowej (u mnie z orzechami i rodzynkami) 40 ml mleka Ciasto 1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę. 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę oraz budyń bądź mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką(...)podczas mieszania dolewamy olej. Ciasto wychodzi dość gęste. 3. Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna lub do wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy ! ) Polewa 4. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika
Gotowanie...to proste !Młynów . Dobrze mieć taką mieszankę w swojej szafce na wypadek zamkniętych sklepów, pustego chlebaka, czy nieodpartej chęci na świeże pieczywo w niedzielę rano lub...każdy inny dzień :) Zmieszałam chlebowe ciasto i podzieliłam na dwie równe części. Upiekłam jeden klasyczny bochenek, a w drugi zawinęłam zielone wstążki pasty ze szpinaku, która nadała chlebowi bardziej wytrawny charakrer, ziołowy zapach i piękne spiralki(...)słonecznikowego Sposób przyrządzenia: 1. Do wody dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. 2. Do misy wsyp mieszankę do chleba i zalej wodą z drożdżami - wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta (ok.10-15min) - możesz to zrobić rękami lub wyrobić mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. 3. Odstaw na 20min. do wyrośnięcia. 4. Wstępnie wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieć na oprószonym mąką blacie
Kuchnia w Słońcu Skąpanagotowych produktów są wszelkiego rodzaju kluski takie jak kopytka czy pyzy. W zimnie świetnie przechowuje się również pierogi a nawet makarony z dodatkami. Kolejną grupą produktów do mrożenia są ciasta, choć nie wszystkie. Nie zamraża się ciast z kremem, natomiast babki czy ciasta drożdżowe z owocami mrożenie zniosą bez problemu. Do zamrażarki można także włożyć ciasto surowe, którego zostało(...)dużo np. ciasto na makaron czy pierogi. Co trzeba wiedzieć robiąc mrożonki? Przede wszystkim, jeśli chcemy samodzielnie mrozić produkty potrzebna będzie dobra zamrażarka. Obecnie wybór jest ogromny, o czym można przekonać się zaglądając na stronę https://skapiec.pl/cat/309/1.18 . Kolejną ważną rzeczą są pojemniki do mrożenia. Należy wybierać te, które posiadają oznaczenia lub w opisie mają zaznaczone, że nadają się
codojedzeniaOuzo, jesteś w odpowiednim miejscu 😊 Na zakończenie, życzę Ci smacznego. 👥 – 2 ⏰ – 15-20 minut 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 300 g sera feta 2 arkusze ciasta filo 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka tymianku Pieprz świeżo zmielony Miód 1 łyżka mąki uniwersalnej 2 łyżki stołowe wody 50 g oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego(...)wiedzieć, że danie jest niezwykle proste w wykonaniu. Po drugie ser, przekrój wzdłuż przez środek, by mieć dwa kawałki. Teraz będzie po trzecie, połóż pierwszy kawałek sera na arkusz ciasta filo, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, pieprz i trochę świeże tymianku. W międzyczasie wymieszaj mąkę z wodą. Chyba po piąte, a nie po czwarte, zwiń ciasto filo wokół sera, pomaluj
RafalCooknatłuściłam patelni, pizza ani trochę nie przywarła! Pizza melanzane z patelni Składniki: Zaczyn 20 g. świeżych drożdży 200 ml. lekko ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mąki pszennej Ciasto właściwe zaczyn 270 g. mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch 1/2 bakłażana 3 mniejsze pomidory 125 g. mozzarelli w kulce 5 łyżek gęstej passaty pomidorowej(...)opcjonalnie) Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem i mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodaj mąkę wymieszaną z solą i oliwę. Wymieszaj drewnianą łyżką, następnie ciasto wyłóż na blat i wyrób elstyczne ciasto rękami. Włóż kulkę ciasta z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Passatę połącz z cukrem
Delicious PlaceBaton a la ciasto na płatkach kukurydzianych Lubicie chrupiące, słodkie batoniki? Szukacie pomysłu na fajny deser na weekend? A może tak jak ja kochacie krówki? Mam dla was rozwiązanie. Przepis na baton a la ciasto na płatkach kukurydzianych. Słodki, pyszny, prosty w przygotowaniu. Niewielka ilość składników i pyszny smak. Nic tylko robić, a potem zajadać ze smakiem. Uwaga! To naprawdę(...)słodka przekąska Taki domowy baton możecie przygotować w kwadratowej lub prostokątnej formie i pokroić go na batoniki o bardziej tradycyjnym kształcie . Ja swój baton a la ciasto na płatkach kukurydzianych podałam na spotkanie ze znajomymi i stąd wybór takiej okrągłej formy. Znajomi byli zachwyceni wyglądem i smakiem. Polecam i Wam na osłodzenie dnia Składniki: 250-260 g krówek (cukierki
Słodkie okruszkiProsty przepis na ciasto bez pieczenia dla osób, które nie lubią kombinować w kuchni lub nie mają piekarnika. Składniki 3 paczki herbatników 3 bite śmietany śnieżki 500 g twarogu z kostki 1 i 3/4 szkl. mleka 2 galaretki cytrynowe 0,5 litra wody 1/2 szkl. cukru pudru czekolada gorzka Przygotowanie Rozrobić galaretki w 0,5 litra gorącej wody i odstawić(...)masy twarogowej dodać ubitą śnieżkę i połączyć ze sobą całość. Następnie wlewamy łyżką ostudzoną galaretkę i miksujemy powoli. Gotową masę wlewamy na ciastka. Wierzch oprószyć czekoladą i włożyć ciasto na noc do lodówki. Autor przepisu: Helena Ałdaś Artykuł Ciasto pianka na herbatnikach pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyprzygotować trochę inne pierogi - smażone w głębokim tłuszczu czebureki z mięsem z rosołu i aromatycznymi suszonymi pomidorami. Czebureki z mięsem i warzywami z rosołu i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 1) 500 g mąki pszennej 2) 250 ml zimnej wody 3) jajko(...)suszona bazylia 8) olej Dodatkowo: 1) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy aby powstało jednolite, zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. 2. Przygotowujemy farsz
Na kulinarnym poligoniedziecka, jeszcze bardziej napędzają mnie do działania. Tym razem postanowiłam przetestować przepis na bułki z mlekiem w proszku znaleziony tutaj. Jest to przepis, który wymaga dosyć długiego wyrabiania, bo ciasto przez dłuższą chwilę pozostaje mocno klejące się. Za to efekty są bardzo dobre. Bułeczki jeszcze dobrze nie zdążyły ostygnąć, a moje dziecko już sobie przywłaszczyło dwie. Na trzecią robiło podchody(...)podrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy 3 i 1/2 szklanki mąki. Dodajemy sól, mleko w proszku, drożdże oraz olej. Mieszając składniki łyżką, stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy przez chwilę, aż ciasto nabierze znacznie gładszej konsystencji (przez dosyć długi czas będzie mocno klejące). W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy dalej. Gotowe ciasto (gładkie, elastyczne i odchodzące od ręki) przekładamy
Smaki Na TalerzuŁatwe i szybkie ciasto z musem brzoskwiniowym bez pieczenia. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Składniki oraz sposób przygotowania Spód: 1 paczka ciastek herbatników w czekoladzie 100g rozpuszczonego masła rurki waflowe 2 paczki Ciasteczka rozgnieść na pył i połączyć z masłem. Wylepić dno tortownicy. Boki obłożyć rurkami i do lodówki. Biała masa: 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 płaskie(...)włożyć do garnka wsypując 2 galaretki brzoskwiniowe. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia galaretki. Następnie ostudzić i gdy zacznie tężeć wylać na masę. Autor przepisu: Marta Reniewicz-Mazurek Artykuł Ciasto z musem brzoskwiniowym bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPoduszkowiec to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego efektownie wygląda. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 5 jajek 220 g mąki pszennej 180 g cukru 3 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia pół szklanki oleju pół szklanki wody gazowanej Ubiłam pianę na sztywno, potem dodałam delikatnie mieszając
Wasze Przepisydrugie, dodaj część mąki do miski i wymieszaj, dodaj sól, oliwę z oliwek najwyższej jakości, tymianek, wymieszaj i dodaj druga część mąki. Teraz zdaje się, że po trzecie, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Po czwarte wlej odrobinę oliwy z oliwek do czystej miski i włóż utworzoną kulę z ciasta, użyj foli spożywczej(...)przykryj górę miski. Chleb najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem. Ponieważ ciasto wyrasta w temperaturze mieszkalnej, bo nigdy nie wiem, czemu się mówi pokojowej, jakieś 10-12 godzin. O nowy dzień, miejsce robocze podsyp semoliną, wyłóż ciasto i podziel je na pół. To już chyba po piąte, wyrabiaj każdy kawałek ciasta kilka minut, posypując je semoliną. Uformuj ładne dwa okrągłe bochenki
RafalCook