ciasto - 162907 przepisów (strona:3062/10861)

Angielskie yum yumsy. 106

łyżką. Jajko wymieszać z pozostałą wodą, dodać do miski i  również wymieszać tylko do połączenia składników w kulę.  Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce aby ciasto ruszyło. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, następnie składać jak książkę. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Do momentu aż masło nie będzie widoczne. Ciasto wkładamy do lodówki na około(...)pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około pół centymetra. Kroimy na paski o szerokości około 1,5 cm i zaplatamy dwa ze sobą. Jeśli "warkocze" są długie, dzielimy je na dwie części. Odkładamy je do wyrośnięcia na godzinę, przykrywamy ręcznikiem.  Olej grzejemy do temp 175C. i smażymy warkocze z obu stron na rumiano. Składniki

Radość kipiąca uśmiechem.
Faworki na jogurcie greckim 116

idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapewniam, że zjecie je w tym samym dniu w którym będą usmażone. Polecam i słodkich inspiracji życzę.     Potrzebujemy:   Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 2 żółtka 1 łyżeczka octu 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżeczka cukru kokosowego   Dodatkowo: olej do smażenia cukier(...)puder do oprószenia faworków mąka pszenna do posypania stolnicy    Wykonanie pysznych faworków:   1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.     2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, kroimy na paski, paski na mniejsze części, w każdym  robimy nacięcie i przeciągamy jedną część ciasta.     3. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Izabelawkuchni
Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach, pomysł na obiad 302

naszym stole. Chaczapuri to pochodzi z regionu Adżarii, leżącego w zachodniej Gruzji, nad Morzem Czarnym. Podobno klasyczne powinno swoim kształtem przypominać łódkę z żółtkiem symbolizującym słońce . Moje ma oryginalne ciasto i kształt ale farsz już niekoniecznie Ostatnio robię różne wersje, łódeczki nieco mniejsze, a farsze zróżnicowane i ten pomysł sprawdza się lepiej Rodzinka chętniej wcina jak ma zamiast jednej dużej(...)nietrudne do wykonania. Polecam, zawsze to jakaś odmiana na stole, a nie musisz się przecież zawsze trzymać wersji oficjalnej.. można puścić wodze fantazji tak jest ciekawiej składniki: ciasto na osiem małych lub 4 duże: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 150 ml wody 25 g. świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru

Ogrodnik w podróży
Sernik bez sera 83

Sernik bez sera czyli sernik na śmietanie. Znakomita alternatywa dla tradycyjnego sernika. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru To wszystko zagnieść na ciasto, podzielić na 3 części. 2/3 części rozłożyć na blachę, a 1/3 zostawić na kruszonkę. Masa(...)duże śmietany 18% 2 budynie śmietankowe 1 szkl. cukru Wszystko wymieszać, a z 6 białek ubić pianę na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając. Całość wylać na ciasto i posypać kruszonką. Piec w 180st przez ok. 1h. Autor przepisu: Marta Kasprzycka Artykuł Sernik bez sera pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sernikobrownie pełne miłości 92

coś słodkiego Dziś polecam Wam proste sernikobrownie. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie zniknęło w mgnieniu oka. Zostały po nim już tylko slodkieokruszki Do przygotowania spodu ciasta użyłam gotowego brownie z linii La Chocolatiere Delecta. Czasem warto sięgać po takie rozwiązania A do tego prosta warstwa serowa. Wystarczy wszystko zmiksować i gotowe Jeśli szukacie szybkich przepisów na ciasto(...)czasie pieczenia brownie. Masa serowa: Rozpuszczamy masło, studzimy. Jajka miksujemy z cukrem i budyniem, dodajemy masło, miksujemy. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy kropelki czekolady, mieszamy. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na 50 minut, ale od razu zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie studzimy do końca, ściągamy obręcz i dekorujemy według

Słodkie okruszki
Pieczone Pączki z Budyniem 88

dietetycznymi. We wcześniejszym wpisie prezentowałam Wam pieczone pączki z marmoladą , teraz pora na wersję z budyniem. PRZEPIS NA PIECZONE PĄCZKI Z BUDYNIEM Porcja na ok 40 sztuk  Składniki CIASTO 550 g mąki pszennej typu 450 14 g drożdży instant 100 g cukru 50 g masła 250 ml ciepłego mleka 2 jajka ½ łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NADZIENIE(...)drożdże, łyżkę cukru, mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać na stolnicę dodać, cukier, sól, masło, jaja i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę. Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, dodając jednak 800 ml mleka. Ciasto przełożyć na stolnice. Rozwałkować na grubość pół centymetra. Przy

Przepiski.pl
TORT Z MUSEM CZEKOLADOWO KAWOWYM 122

dzień: Tort z musem czekoladowo kawowym podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Ilość porcji: 15-16 Skorzystaj

Słodki Pomysł
Focaccia 99

chleb z garnka –  bagietki –  kajzerki – chleb pszenny na zakwasie –  focaccia z rozmarynem –  paluszki chlebowe grissini –  cebularze FOCCACIA Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej typ 750 czyli mąka chlebowa) – 480 ml ciepłej wody – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki suchych drożdży lub około 18 g świeżych(...)końcówką typu hak najpierw powoli a w momencie kiedy składniki zaczną się już łączyć dodaj sól i zwiększ prędkość. Wyrabiaj na wysokich obrotach około 4 minut. Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw na 2-3 h aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. Przygotuj dość sporą prostokątną blachę, możesz użyć do tego blachy trochę mniejszej niż ta standardowa

nietylkopasta.pl
Truskawkowy Kubuś 139

Myślę, że znane jest Wam ciasto Shrek lub Fiona. To ciacho niczym się od nich nie różni, poza tym że użyłam innego smaku soku oraz innego smaku galaretek. Ta wersja jest dla miłośników truskawek, a myślę że znajdzie się tutaj ich sporo. Ciacho naprawdę smaczne, zapraszam na przepis.  Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 4 szt, cukier 8 łyżek, mąka(...)Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać do oddzielnej miski, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 170st.C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Kubuś: 600 ml soku wlać do garnka

kulinarne odsłony pati
Pączki z budyniem 151

mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.   W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło i chwile wyrabiamy, do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy(...)zdjęciu z kuchenki odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy masło. Mieszamy, aż się rozpuści, wtedy dodajemy likier. Dokładnie mieszamy. Blat kuchenny posypujemy lekko mąką i wykładamy ciasto. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto LION bez pieczenia 77

Szybkie, pyszne i bardzo efektowne ciasto bez pieczenia inspirowane popularnym batonikiem. Składniki 350 g herbatników 3 batony LION XL 500 g serka mascarpone 1 puszka kajmaku 660ml śmietanki kremówki 2 opakowania Śmietan fix 3 łyżki cukru pudru opakowanie czekolady mlecznej Przygotowanie Herbatniki wymoczyć w mleku. Następnie ułożyć je na blaszce, a na nie rozprowadzić masę kajmakową (2 łyżki kajmaku pozostawić(...)posiekane batoniki. Wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Śmietanę schłodzić w lodówce, a następnie ubić na sztywno. Dodać śmietan fix i cukier puder. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Autor przepisu: Marta ES Artykuł Ciasto LION bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Chleb paleo bananowy (z mąką kasztanową i orzechami) 166

Mieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie ! Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami . Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂 Przepis na ten fantastyczny i obłędny chleb bananowy paleo z mąką kasztanową i orzechami: banany(...)zblendować. Na samym końcu dodaj ocet jabłkowy i orzechy i dobrze wymieszaj. Piecz w około 180°C przez około 45-50 minut do czasu, gdy patyczek wyjdzie czysty z ciasta. Gotowe! Prawda, że pyszne? Choć w składnikach jest tylko łyżka miodu, to dzięki bananom i mące kasztanowej ten chleb jest naprawdę słodki. Ja jeszcze do ciasta dałem garść rodzynków (widać

PaleoSMAK
Chleb razowy pszenny na zakwasie 94

sól. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody. Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce(...)maksymalnie przez 14 dni. Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto, w zależności od mocy zakwasu będzie rosło około 5-8 godzin.  Gdy chleb wyrośnie posypujemy siemieniem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza góra - dół i pieczemy przez 60 minut. Na dole piekarnika ustawiamy

Kulinarne przygody Gatity
OPONKI DROŻDŻOWE 97

Tłusty czwartek coraz bliżej więc podaję Wam idealny przepis na oponki drożdżowe. To ciasto wychodzi rewelacyjne,super się z nim pracuje. Polecam Wam wykrawać grubsze kółka wtedy oponki wyjdą super puchate. U mnie wyszły ciut za cienkie.  Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 6 dag drożdży 10 dag cukru 10 dag masła 1 płaska łyżeczka soli  5 żółtek(...)mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszać na jednolitą masę. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać żółtka ,cukier i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić ciasto,pod koniec wlać resztę mleka oraz roztopione i przestudzone masło oraz 1/2 kieliszka spirytusu.  Wyrobić na jednolitą, gładką masę do czasu ,aż ciasto będzie odchodziło od misy robota bądź

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania