ciasto - 163312 przepisów (strona:3067/10888)

Czekoladowe ciastka 132

pyszne chrupiące orzechy laskowe, których pominąć w przepisie nie można! Przygotowanie ciastek jest bardzo proste i szybkie ja zawsze korzystam z pomocy robota kuchennego, który szybko i dokładnie miesza ciasto wyręczając mnie w tym 🙂 Porcjowanie ciasta również ułatwiam sobie i do tego celu używam łyżki do lodów, która odmierza takie same porcje, co ma znaczenie przy pieczeniu. Dzięki temu wszystkie(...)płatkami owsianymi, siekanymi orzechami i połową czekolady, dodać je do składników mokrych, wymieszać do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przy pomocy łyżki do lodów nakładać kulki ciasta zachowując odstępy między ciastkami, każde ciastko delikatnie spłaszczyć, a na wierzch wcisnąć po kilka kawałków czekolady. Blachę wstawić do piekarnika, ciastka piec przez około 15 minut. Po upieczeniu przełożyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka w cieście francuskim z młodymi ziemniakami 193

czego tym razem jest obiad ps. Idealne danie na kolację jak i do zabrania ze sobą do pracy/piknik. Składniki na 4-6 porcji (danie jest sycące): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300 g mąki z ciecierzycy około 1 kg ugotowanych ziemniaków (młode ziemniaki zawsze gotuję w mundurkach) 1 czerwona papryka płaska łyżeczka soli (używam himalajskiej, jest mniej słona) łyżeczka czosnku suszonego(...)ząbki świeżego czubata łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw, u mnie tym razem curry madras: kurkuma, papryka, kolendra, kumin, gorczyca, kozieradka Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Wymieszaj na gładka emulsję mąkę ciecierzycową z przyprawami i 500 ml wody. Ziemniaki pokrój w plasterki i podsmaż na patelni. Formę do pieczenia wylep ciastem (zawsze wykorzystuję papier w jaki

greenscarf
Chleb pszenny pieprzowy z oliwą 156

Zapraszam na chlebek domowy, delikatny, smaczny i wyjątkowy.  Ciasto z mąki pszennej przygotowane, do którego oliwa z oliwek i pieprz czarny zostały dodane. Jak sami pieczywo sobie upieczemy, to jeszcze ciepły zjeść możemy.  Z masłem najlepiej smakuje i ten zapach, cudowny w domu się czuje.   Składniki: ok. 550 g maki pszennej do drożdżowych wypieków(...)Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy, żeby ją spulchnić i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Rada: można sprawdzić smak ciasta, czy jest wystarczająco słone.  Wyrabiamy  ręcznie lub za pomocą robota. Z przygotowanego ciasta przygotowujemy

Moniki Smakołyki
Pierogi babuni z jagodami i twarogiem. Najlepsze ciasto na pierogi. 127

lepszego przepisu jak ciasto na pierogi z przepisu babuni. Jeszcze nie dorównuje tym co robi babunia, ale się staram. Jeszcze muszę trochę bardziej rozwałkować ciasto. Lepienie cieniutkich jak bibułka pierożków to mistrzostwo świata. Wykonanie ciasta na pierogi patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-jagodami-przepis-od-babuni/ Wykonanie nadzienia – twaróg dokładnie zmielić razem z jagodami. Dodać cukru do smaku i wymieszać. Gdyby masa(...)była za gęsta dodać śmietanę kremówkę lub kwaśną. Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko. Tak jak Wam się uda najbardziej. Dużą szklanką wycinać koła. Nałożyć masę twarogową i zlepić pierogi. Pierogi położyć na lekko obsypanej mąką stolnicy. Do gotującej się osolonej wody wrzucić pierogi. Partiami. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. ( 2-4 minuty) Wyjąć pierogi

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 122

kruszonką.Wyszły puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i wilgotne od wypływające soku z truskawek. Pachną tak obłędnie, że trudno koło nich przejść obojętnie. Składniki (na 10 bułek): Ciasto na bułki 42 g drożdży 200 ml mleka 80 g masła 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej szczypta soli jajko ok. 50 truskawek Kruszonka 65 g mąki pszennej(...)Resztę mąki i cukru oraz sól i rozbełtane jajko wymieszać w dużej misce. Do miski dodać stopione masło, mleko oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od rąk. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą i wyrobić. Wstawić do lodówki

Weekendy w domu i ogrodzie
NALEŚNIKI ŚMIETANOWE - przepis na idealne ciasto 106

naleśników z tym przepisem jest naprawdę łatwe. Elastyczne i puszyste domowe naleśniki, idealne do zapiekania, najlepsze podane z dżemem malinowym, truskawkowym lub agrestowym, posypane cukrem z wanilią. Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną.    Do ciasta naleśnikowego dodaję śmietankę 30%. Zamiast naszej 30 można także dodać śmietankę kokosową. Dzięki jajkom (a jest ich tutaj nie jedno(...)ciasto naleśnikowe łatwo się smaży, naleśniki pięknie pachną i mają fantastyczny, złoty kolor. Idealne naleśniki na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. Polecam :) Jeżeli naleśniki robimy jako deser, można zmniejszyć ilość składników na ciasto naleśnikowe. SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE ZE ŚMIETANĄ (6-8 naleśników): 3 łyżki cukru 4 jaja szklanka śmietany 30% ok. 150 - 160 mąki pszennej tłuszcz do smażenia dodatkowo

Moja Książka Kucharska
Siała baba mak - ucierane ciasto z makiem niemielonym 145

Ciasto na niedzielę w naszym przypadku przeważnie nie ma szans doczekania niedzieli. Właściwie najbezpieczniej byłoby piec późno, kiedy chłopaki już śpią. Problem w tym, że odkąd nie są już maluchami, kładą się często później niż ja. Powoduje to, że coraz częściej sięgam po przepisy najprostsze i najszybsze. Zresztą wydaje mi się, że mimo swej prostoty, często odwdzieczają się one bardzo(...)dzisiejsza babka makowa, której zaletą jest użycie ziaren maku zupełnie suchych i bez mielenia. Cóż za wygoda  w dzisiejszych zbyt pośpiesznych czasach. Mak przyjemnie chrupie i nadaje ciastu specyficzną strukturę. Wreszcie odnalazłam przepis i oczywiście okazało się,  że jest tak łatwy, że można polecić  go wszystkim, którzy powatpiewają w swoje umiejętności cukiernicze.  Potrzebne będą: - 1 szklanka

I tu będę miała takie te
Pieczony burak na cieście francuskim 129

Pieczony burak na cieście francuskim W prostocie siła i tym razem. W związku z tym, że ostatnio robiłem chutney z rabarbaru , to zostało mi sporo pysznego, czerwonego wina, które “musiałem” wypić. Pomyślałem, że przydałaby się jakaś zacna przystawka do niego. Hummus zawsze staram się mieć w lodówce, do tego upiekłem buraka, rozłożyłem ciasto francuskie i po upieczeniu subtelnie(...)udekorowałem. Tak powstał pieczony burak na cieście francuskim , który sprawdzi się np. jako wspomniana już wcześniej przystawka do wina, czy jako część romantycznej kolacji 😊 Jakiego hummusu użyć? U mnie był to klasyczny, domowy hummus. Jeśli jednak chcesz, możesz również przygotować lub kupić wersję smakową. Nie wiesz jak go ukręcić? Sprawdź mój wpis jak zrobić hummus , obejrzyj nagranie i ciesz się

Blendman
Kluski na parze z truskawkami 139

parze w Polsce mają przeróżne nazwy: pampuchy, parowce, parowańce, parzaki czy buchty (nie mylić z czeskimi bułeczkami o tej samej nazwie). Nazywamy je różnie, ale łączy je jedno - to ciasto drożdżowe gotowane na parze uformowane w spłaszczoną od spodu kulę, po ugotowaniu puszyste i sprężyste. Mogą być podawane na przeróżne słodkie i wytrawne sposoby. Ja po pierwszym zbiorze truskawek postanowiłam(...)misce wymieszać mąkę z solą i resztą cukru oraz rozbełtanymi jajkami. Do miski dodać namnożone drożdże. Wymieszać. Dodać stopione, ale nie gorące masło. Składniki mieszać drewnianą łyżką kilka minut. Ciasto ma wilgotną konsystencję. I tak ma być. To zapewni kluskom miękkość i sprężystość po ugotowaniu. Niech Was nie kusi chęć dodania większej ilości mąki. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Lekki biszkopt z rabarbarem 188

Lekki biszkopt z rabarbarem to ciasto, które polecam Wam na letnie popołudnie. I mówię to ja – osoba, która uwielbia ciasta, a za biszkoptami raczej nie przepada. Te jest wyjątkowy – mega lekki, puszysty i orzeźwiający. Jadłam go już w wersji z różnymi owocami, ale ta z rabarbarem zdecydowanie jest moją ulubioną Lekki biszkopt z rabarbarem Składniki na tortownicę(...)ubijając, dodawaj żółtka, a potem powoli dolewaj olej. Do tak powstałej masy dodaj delikatnie mąkę orkiszową. Wymieszaj bardzo powoli i ostrożnie. Na koniec gotową masę przełóż do tortownicy. W ciasto wciskaj delikatnie kawałki rabarbaru. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 50 minut. Na koniec po wystudzeniu oprósz go cukrem pudrem. Smacznego Zobacz więcej – ciasta biszkoptowe Artykuł Lekki biszkopt

365 dni dookoła kuchni
Pizzerinki ze szparagami 159

szparagami to mistrzostwo. Lepszych nie znajdziecie w żadnej pizzerii. Polecam zrobić je na mące specjalnie przystosowanej do pizzy typ 00 różnica jest ogromna jeżeli użyjecie mąkę typ 500. ciasto na pizze: 40 dkg mąki do pizzy typ 00 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oleju 200 ml wody letniej 2 dkg drożdży dodatki: 100 g sera z niebieską pleśnią(...)śmietany kremówki 30 % 1 pęczek szparagów zielonych 12 pomidorków koktajlowych 7 pomidorów suszonych bazylia świeża Ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml wody letniej, łyżkę mąki i mieszam. Zaczyn odstawiam na 20 minut aż zacznie pracować. Do zaczynu  wsypuję resztę mąki, dodaję sól, resztę wody letniej, olej i ciasto zarabiam mikserem aż będzie dobrze wyrobione

wesoła kuchnia
Chleb Rustykalny 155

łyżeczki soli 1 łyżeczka suchych drożdży 2 i 1/3 szklanki wody w temperaturze ok. 21’C wszystkie składniki wkładamy do misy i dokładnie ze sobą mieszamy. Kiedy ciasto jest jednolite, a wszystkie składniki dokładnie się połączyły dodajemy zaczyn. Wszystko dokładnie z sobą mieszamy przez ok. 10 minut na najwolniejszych obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy talerzem(...)folią i pozostawiamy na 90 minut. Etap końcowy – formujemy bochenki Kiedy nasze ciasto wyroście, powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich bochenki chleba. uformowany chleb przekładamy do koszyków lub misek ceramicznych wyłożonych płóciennymi ściereczkami, tam rośnie ok. 30-45 minut. Im dłużej tym większe będą przestrzenie powietrzne, a nasz

Cookery.pl
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z siemieniem lnianym 114

składniki. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody. Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce(...)maksymalnie przez 14 dni. Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto, w zależności od mocy zakwasu będzie rosło około 7-10 godzin.  Gdy chleb wyrośnie delikatnie go nacinamy i posypujemy siemieniem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza góra - dół i pieczemy przez 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie drożdżówki z rabarbarem 193

erytrolem, szczyptą soli i suchymi drożdżami. W rondelku podgrzej mleko sojowe z 60 g oleju kokosowego. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Ciasto wyrabiaj, aby było miękkie i elastyczne. Może lekko kleić się do rąk. Następnie gotowe ciasto przełóż do miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto podziel(...)części. Z każdej z nich uformuj kulę i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości pomiędzy ciastem. Ponownie przykryj ściereczką i zostaw na ok. 20 minut. W międzyczasie przygotuj owoce: rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Nektarynkę umyj i również pokrój w małą kostkę. Przygotuj kruszonkę: olej kokosowy ucieraj z erytrolem, następnie dodawaj mąkę i wyrabiaj

365 dni dookoła kuchni