ciasto - 162258 przepisów (strona:3067/10818)

CIASTO BAJKA BEZ PIECZENIA 93

Pyszne i dość proste w przygotowaniu ciasto z wieloma wspaniałymi warstwami. Ciasto nie na darmo nosi taką nazwę, faktycznie jest bajeczne... Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM: 0,5 słoiczka dżemu lub konfitury wiśniowej 0,5 dużego opakowania herbatników 20 dag okrągłych biszkoptów BUDYŃ: 2 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy (40 g) po 1 łyżeczce(...)małe części masło. Budyń ucieramy mikserem do momentu aż masło się zmiksuje. Budyń wylewamy na konfiturę. Wyrównujemy. Każdy biszkopt moczymy w kawie i układamy na budyniu. Jeśli trzeba przycinamy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aż budyń wystygnie. KREM ŚMIETANOWY: Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy.  Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrami, żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej

Pani na deser
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR (14-15.09 ) 71

było i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW

Ostra na Słodko
Tort marchewkowo - orzechowy z agrestem i mascarpone 65

Jeśli prezentują się zachęcajaco za witrynami, ulegam pokusie mimo obawy,  że już w pierwszym kawałku wyczuję posmak sody, którego nie lubię. Nie wiem dlaczego, to jedno z tych ciast, podobnie jak klasyczna W-Z ka, które omijam, gdy planuję na stole wyeksponować  coś wyjątkowego i sprawdzonego jednocześnie. Marchewkowiec dla wielu jest klasyką, szczególnie z maślanym kremem,  wykończony(...)słodkiej konfitury agrestowej. Przepis upraszcza fakt, że składniki podane są w przeliczeniu na szklanki, więc wagi kuchenne mogą pozostać w szufladach. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Ciasto marchewkowe: 4 jaja 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich lub migdałów 1/2 szklanki brązowego cukru 3 pełne łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka startej drobno i odcisniętej

Kronika Piekarnika
Kruche ciastka z marmoladą 233

masło, smalec oraz cukier puder do połączenia się składników. Dodajemy żółtko cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli. Na koniec dodajemy partiami mąki i miksujemy do połączenia się składników.  Ciasto wyciskamy ze szprycy bezpośrednio na papier do pieczenia. W zależności od konsystencji ciasta oraz od rodzaju użytej szprycy ciasto może być zbyt gęsto do użycia szprycy. Jeśli ciasto będzie zbyt(...)gęste i nie będzie się chciało wycisnąć dodajemy 1-2 łyżki śmietany 18 % do ciasta. Na środek każdego ciastka nakładamy ok. pół łyżeczki marmolady. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12-15 minut do ładnego zarumieniania ( piekarnik góra dół bez termoobiegu). Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam

Kulinarne przygody
Fit sernik na kruchym spodzie 73

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Choć nie zawsze wychodzi idealny, przeważnie mi opada, ale jednak wciąż jest pyszny :) Sernik starałam się zrobić bardziej w wersji fit, nie ma w nim cukru, dodałam mleka kokosowego light zamiast śmietanki kremówki, nie ma w nim także masła, które często można znaleźć w przepisach na klasyczny sernik. Ten sernik wyszedł kremowy(...)Masa serowa: 500 g sera twarogowego (z wiaderka) 1/2 szklanki ksylitolu/erytrytolu/cukru 100 ml gęstego mleka kokosowego light 3 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek 60 g) Wykonanie: Kruche ciasto : Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite

Healthy food explorer
Bułeczki bao z krewetkami 168

bułeczki bao, który znajdziecie tutaj sprawi, że obiad lada moment będzie gotowy. Chciałabym kiedyś taki porządek wprowadzić u siebie na blogu. Bułeczki bao to azjatycka wersja naszych bucht. Ciasto niemal to samo. Różni je jeden składnik – dodatek proszku do pieczenia. Przejrzałam kilkanaście przepisów. Niektóre są na samej wodzie, niektóre na mleku, niektóre z dodatkiem śmietany kremówki. W jednych jest więcej(...)cukru, w drugich mniej, ale w każdym przepisie występuje mix drożdży (najczęściej instant) z proszkiem. Nie znam się na procesach chemicznych, zachodzących w cieście podczas pieczenia, zaufałam więc tym, którzy bułeczki piekli przede mną. Składniki na bułeczki: ok. 450 g mąki pszennej 150 ml wody 150 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru

bistro mama
Tacos z grillowanym kurczakiem 63

Tacos to jeden z moich pierwszych wyborów jak mam ochotę na danie kuchni meksykańskiej. Robię je sama, przygotowując proste ciasto na placki i robiąc je na suchej patelni tuż przed podaniem. Na placki każdy nakłada swoje ulubione dodatki, dlatego lubię jak jest ich sporo i mamy wybór. A z tego co pozostało możesz zrobić następnego dnia burrito, quesadillę lub pyszną(...)inne Przygotowanie : TACOS: Wszystkie składniki na tortille włóż do miski, jako że woda jest gorąca wymieszaj je najpierw łyżką, a jak woda zostanie wchłonięta przez mąki to zacznij wygniatać ciasto ręką. Wystarczą 2 minuty i uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 30 minut. KURCZAK: Mięso drobno posiekaj. Wymieszaj przyprawy i dodaj je do mięsa, wymieszaj dokładnie

nietylkopasta.pl
Bułeczki Bao 137

oleju sezamowego szczypta chili pieprz do smaku Dodatki: rukola papryczka chili, pokrojona w plasterki marchewka, pokrojona w słupki  szczypiorek sezam kolendra Przygotowanie: Bułeczki:   Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w naczyniu robota. Dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut na wolnych obrotach. Po tym czasie zwiększamy obroty i dalej wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej, puszystej masy(...)Ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę ręcznie na desce i formujemy z niego kulę, którą następnie umieszczamy w misce i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na desce delikatnie oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy placuszki, a każdy z nich smarujemy z wierzchu olejem. Placuszki składamy

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe rollsy z orzechami laskowymi i dżemem figowym 90

PRZEPIS NA ROLLSY Z ORZECHAMI LASKOWYMI I DŻEMEM FIGOWYM CIASTO: 550 g mąki pszennej typ 480 - 3 jaja M - 50 g miękkiego masła - 215 g mleka - 6 łyżek cukru - łyżka drożdży instant (7-8 gram) Ciasto wyrabiam 20 min robotem Kitchen Aid na poziomie 4 Przykrywam i odstawiam na 1 do 2 h do wyrośnięcia. Ciasto wałkuje na jak największy(...)szkl. orzechów laskowych zmielonych - 100 g masła - 200 ml dżemu figowego  - 3 łyż. cukru kokosowego - łyżka cynamonu Na patelni na maśle przesmaż orzechy i cynamon, dodaj dżem. Prostokąt ciasta smaruj nadzieniem, rolluj, potnij na bułeczki, ułóż w formie dość luźno i odstaw na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Piecz na jasnozłoty kolor u mnie 170-180 stopni, góra

SMYKWKUCHNI
Chleb ze słodkich ziemniaków 90

przyprawy. Jeśli macie w domu mikrofalę to polecam Wam w niej właśnie piec ziemniaki na puree . Ja robię tak za każdym razem, gdyż jest to najszybszy sposób. Po wyrobieniu ciasto musi dobrze wyrosnąć, następnie formujemy je do rozmiarów naszej formy do pieczenia , posypujemy płatkami owsianymi i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb potrzebuje mniej niż godzinę w piekarniku. Po upieczeniu(...)chleb ze słodkich ziemniaków . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Chleb Składniki na chleb ze słodkich ziemniaków. 35 dkg mąki pszennej + ekstra do podsypania ciasta 3/4 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżka oliwy 10 dkg puree ze słodkich ziemniaków 2 dkg świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1/2 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka płatków owsianych

MeCooks
TORT Z KREMEM KINDER BUENO – tort Kot 222

dzień: Tort z kremem kinder bueno podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!   Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam

Słodki Pomysł
Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką. 74

gotować, aż sok odparuje.  Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz.  Tak przygotowane jabłka odstawić do przestudzenia.  Teraz można przygotować ciasto. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.  Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko. Wyrobić gładkie ciasto.  Wierzch posypać(...)mąką. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić  do wyrośnięcia na około godzinę.  Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części.  Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić.  Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę.  Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić

Agusiowe smakołyki
Ciastka owsiane z dodatkiem płatków jaglanych i nasion z konopi 97

ilości składników wychodzi około 40 sztuk ciastek różnej wielkości. Ciastka są delikatnie słodkie i bardzo chrupiące. Ciasto powinno być dobrze schłodzone, wtedy świetnie się kroi i trzyma kształt w trakcie pieczenia. Formowałam różnej wielkości i grubości i najbardziej chrupiące są te większe i bardziej płaskie. Ciastka owsiane z dodatkiem płatków jaglanych i nasion z konopi Potrzebujemy 400g miękkiego masła(...)sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy przesiewamy przez sito i dodajemy do masy, dodajemy również dwa rodzaje płatków i nasiona konopi. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Po połączeniu składników ciasto dzielimy na 2 części i każdą formujemy w wałek dowolnej grubości, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć ciastka. Ciasto szczelnie zakręcamy w folię, dodatkowo formujemy i schładzamy

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania