ciasto - 163312 przepisów (strona:3073/10888)

CZARNY KREM DO DEKORACJI 1724

przedstawiam Wam sposób na barwienie kremów maślanych do tynkowania i dekorowania tortów. W ten sposób możemy też zabarwić krem czekoladowy, ganache z masłem, drip na tort, biszkopt kakaowy lub ciasto czekoladowe i lukier. Polecam też wpis jak zrobić czerwony krem do dekoracji. Obserwuj Słodki Pomysł INSTAGRAMIE. Uwaga! Barwiąc krem na czarno nie można wcześniej wybielać kremu za pomocą wybielacza

Słodki Pomysł
CEPELINY 112

resztę ziemniaków obieram, ścieram na tarce i odciskam dobrze na drobniutkim sicie. Sito ustawiam na miseczce, do której ścieka sok. Na dnie miseczki zbierze się skrobia, którą dodam do ciasta ziemniaczanego. W misce mieszam ugotowane i wystudzone ziemniaki, dodaję surowe, odciśnięte, mąkę, szczyptę soli, skrobię oraz jajko. Wyrabiam dłońmi ciasto. W razie potrzeby dodaję jeszcze trochę mąki(...)łyżeczek, nie za dużo. Ważne, by ciasto dało się uformować, ale nie było za twarde. W szerszym garnku doprowadzam do wrzenia dużą ilość wody, solę. Z ciasta ziemniaczanego formuję podłużne cepeliny o długości 7-8 cm. Nabieram łyżką do zupy kawałki ciasta (to moja miarka) i formuję kształtne kluski. Ważne, aby były w miarę tej samej wielkości, by równo się

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki czekoladowo cynamonowe 135

łyżka czarnego kakao 2 łyżeczki cynamonu 100g startej, mlecznej czekolady Lukier: 2 łyżki gorącej wody Cukru pudru ile zbierze (ok 8 pełnych łyżek) Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojowej. Drożdże łączymy z odrobiną ciepłego mleka, cukru i łyżką mąki. Pozostawiamy na kilka minut do zwiększenia objętości.  W tym czasie przesiewamy do dużej misy mąkę, wbijamy(...)jajka, dodajemy szczyptę soli i pozostały cukier. Wlewamy rozczyn i mieszamy łyżką, dłonią lub przy użyciu robota kuchennego. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy powoli przestudzone masło.  Przygotowane ciasto przekładamy do czystej miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę lub tak jak ja- chowamy do lodówki na noc i za resztę zabieramy się rano tylko wtedy ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Domowe bagietki 138

tylko do połączenia składników). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na całą noc (od 8 do 12 godzin) w ciepłym miejscu. Może to być blat kuchenny. Następnego dnia rano przekładamy ciasto z miski na oprószony mąką blat. Składamy brzegi do środka, a następnie przekładamy je na ściereczkę oprószoną otrębami łączeniem do dołu. Od góry również obsypujemy ciasto otrębami. Zamiast otrębów można(...)użyć ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu, pestek dyni, nasion lnu, czy płatków owsianych. Ciasto zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy jeszcze na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (minimum 220 stopni) Kiedy ciasto wyraźnie podrosło, ponownie przekładamy je na stolnicę i dzielimy wzdłuż na 4 pasy. Każdy z nich łapiemy za końce, unosimy, lekko rozciągamy, skręcamy

Analiza Smaku
Ciasteczka z masłem orzechowym 123

dziećmi. Przygotowanie ciasteczek to dobry sposób na zorganizowanie czasu wolnego naszym dzieciom, które muszą przebywać cały czas w domu. Ciasteczka robi się bez wałkowania, wystarczy zlepić małą kuleczkę z ciasta i rozgnieść ją tłuczkiem do mięsa. Pożyteczne i przyjemne wykorzystanie energii dzieci, a przy tym fajna zabawa i mile spędzony czas. Uwieńczeniem tej pracy połączonej z zabawą i nauką(...)wymieszać, dodać zimne masło, śmietanę i jajka. Masło posiekać nożem razem z pozostałymi składnikami na drobne kawałeczki. Orzeszki ziemne bardzo drobno posiekać, dodać do masy i szybko zagnieść jednolite ciasto. Zagniatać do czasu, aż ciasto przestanie się kruszyć i można z niego robić kulki. Z ciasta robić małe kuleczki i rozgniatać je tłuczkiem do mięsa lub widelcem, aby powstały niezbyt

Kuchcik gotuje
Wytrawny sernik z suszonymi pomidorami i oliwkami 101

sernik z suszonymi pomidorami i oliwkami to BOMBA! Pyszny jest zarówno na kanapce, jak i samodzielne danie z dodatkiem świeżej sałaty. Wytrawny sernik z suszonymi pomidorami i oliwkami Składniki: Ciasto: 100 g masła (dobrze schłodzonego) 1 jajko 200 g mąki sól Sernik: 500 g sera trzykrotnie zmielonego (np. z wiaderka) 125 g mascarpone 3 jajka 120 g sera żółtego(...)pestki 4-5 suszonych pomidorów w oleju 1-2 ząbki czosnku garść listów świeżej bazylii 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego świeżo mielony pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Przesiewamy mąkę. Następnie robimy wgłębienie na środku i wbijamy jajko. Masło dzielimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem

PatiGotuje
Chleb Pszenno Orkiszowy Na Drożdżach 156

mikroelementy takie jak: fosfor, żelazo, cynk, wapń, czy selen. Składniki na jedną keksówkę 30 x 10 cm Zaczyn: 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 50 ml ciepłej wody Ciasto: 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850 200 g mąki pszennej tortowej typ 450 350-400 ml ciepłej wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli ewentualnie mak lub inne ziarenka(...)drożdży robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy make pszenną i orkiszową, dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn.  Następnie dolewamy połowę ciepłej wody i zaczynamy wyrabianie ciasta (można użyć robota, lub miksera) W trakcie wyrabiania dolewamy wodę tak aby ciasto miało dość lejącą konsystencję ale i gęstą. 3. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia na  około

Gotowanie...to proste !
PIZZA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ, JAJKIEM ORAZ SOSEM POMIDOROWO- CHRZANOWYM 127

chrzanowy no i oczywiście ser. Był to taki mój eksperyment, który okazał się jak najbardziej udany. Pizza zniknęła w mgnieniu oka a na desce zostały tylko okruszki :) Składniki na ciasto do pizzy średnicy około 24 cm: * 350 g mąki pszennej * 200 ml letniej wody * 5 g suszonych drożdży * 3 łyżki oliwy z oliwek * 1 płaska łyżeczka soli * szczypta cukru Wykonanie(...)drożdże, cukier, wlać letnią wodę, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na 10- 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu dodać pozostałe składniki, ciasto wymieszać drewnianą łyżką, ponownie zakryć ścierką i odstawić na jakieś 20 minut.  Po tym czasie ciasto wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką nie dłużej niż 2 minuty. Podzielić

Zrób to smacznie
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 116

potem wystarczy usmażyć, a zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak papierówek z sadu mojej babci. Zbierała je w letnie popołudnie, kroiła na kawałeczki i wrzucała do miski z ciastem. Potem smażyła pachnące racuchy z jabłkami. Uwielbiałam jeść je w ogrodzie, jeszcze ciepłe, posypane cukrem-pudrem. Czasem w sobotę lub niedzielę robię dla moich dzieci placki z jabłkami z przepisu(...)używa się do nich mąki pszennej zamiast gryczanej, a w różnych regionach mają nieco inne nazwy i podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną

smakowitehistorie.com
Bułki kajzerki 155

też zamrozić na zapas. Składniki: 300 g wody 8 g suchych drożdży 600 g mąki pszennej 30 g oliwy łyżeczka soli Wymieszać składniki i wyrabiać 10 min. Odstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia na pół godziny. Uformować 8 kulek i odstawić żeby odpoczęły 15-30 min. W tym momencie możemy przyjąć 2 taktyki - iść na łatwiznę i naciąć lub wgnieść bułki(...)bułeczki spryskujemy wodą i pieczemy 20 minut w 200 stopniach i studzimy na kratce. Smacznego! Jak formować tradycyjne kajzerki? Rozpłaszczamy kulkę na płaski okrągły placek. Kładziemy kciuk przy brzegu ciasta w stronę środka. Zawijamy ciasto na palcu do środka i dociskamy na końcu. Dociskamy palcem ciasto wzdłuż palca jak byśmy chcieli je odciąć. Powtarzamy ten krok 4 razy, gdy wydaje

W kuchni bez szafek
Ukraina - Wareniki z wiśniami (Вареники з вишнями) 114

Przygotowanie: 1) Do miski przesiewany mąkę. Dodajemy sól i olej. Na środku górki z mąką robimy małe wgłębienie i wlewamy (powoli, porcjami) gorącą wodę. Od razu zaczynamy wyrabiać ciasto, uważając na to, żeby się nie poparzyć (możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody, ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy(...)jakieś 15-20 minut. 2) Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Możemy je podzielić na 2-3 porcje, żeby było łatwiej. 3) Mrożone wiśnie przekrajamy na pół (wiśnie powinny być wciąż zmrożone, nie wyciągamy ich wcześniej - dzięki temu się nie rozpadną i nie puszczą soku). 4) W sporym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli

Roślinożerni urlopowicze
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 144

potem wystarczy usmażyć, a zapach zwabi do kuchni domowników. Pamiętam smak papierówek z sadu mojej babci. Zbierała je w letnie popołudnie, kroiła na kawałeczki i wrzucała do miski z ciastem. Potem smażyła pachnące racuchy z jabłkami. Uwielbiałam jeść je w ogrodzie, jeszcze ciepłe, posypane cukrem-pudrem. Czasem w sobotę lub niedzielę robię dla moich dzieci placki z jabłkami z przepisu(...)używa się do nich mąki pszennej zamiast gryczanej, a w różnych regionach mają nieco inne nazwy i podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną

smakowitehistorie.com