Bardzo delikatna struktura, maślany smak. Ciasto doskonale komponuje się z cząstkami zatopionymi w nim cząstek jabłek. Mało skomplikowana procedura jego wykonania zachęca, by często do przepisu tego wracać. Proporcje idealne na średniej wielkości prostokątną blaszkę. Placek długo zachowuje wszystkie swoje walory, na trzeci dzień nadal jest delikatny i mięciutki. Dlaczego Heleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu na ciasto(...)jestem w stanie przypomnieć sobie dlaczego i gdzie na niego trafiłam, sporo czasu już upłynęło od mojego debiutu z tą recepturą. Ale jest wyjątkowa. Wśród tak wielu przepisów na ciasta ucierane - z masłem, z dodatkiem śmietany, jogurtu, maślanek, oleju, to chcę wyróżnić. Nie wiem czy jego wyjątkowa struktura jest wynikiem rozpuszczenia masła na wstępie, zapewne tak własnie jest. Składniki: ( koniecznie
Kronika Piekarnikaobawą zabieram się za ciasta marchewkowe. Skorzystałam z kilku, może kilkunastu przepisów wymagających wykonania morderczej czynności kuchennej. Tarcia marchewki. Na drobnych oczkach. Zatem wybierałam z reguły przepisy wymagające góra dwóch marchewek. Przy trzeciej ręce drętwieją. Kolejne kryterium - mała ilość oleju, oraz brak sody oczyszczonej. Jej posmak zmienia walory smakowe marchewkowca, co czuć już po jego rozkrojeniu. Chyba, że zupełnie(...)Cukierence ". Troszkę go zmodyfikowałam, efekt jest rewelacyjny. A tak szczerze to już go nie ma. Dość spora blacha wystarczyła na jeden wieczór. Może to właśnie przez to złudzenie, że ciasto tak lekkim jest. A w zasadzie, to nie jest złudzenie. Marchewkowce wilgotne, z duża ilością bakalii są pyszne, ale ja wracam tak naprawdę do dwóch przepisów, które są ich przeciwieństwem
Kronika Piekarnikasztuk ), o średnicy około 7 cm. To idealna ilość na spotkanie ze znajomymi przy kawce, lub deser poobiedni niedzielny, z rozleniwioną rodziną. Prezentują się bardzo wytwornie :) Składniki: ciasto: 80 gram miękkiego masła 50 gram cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 180 gram mąki pszennej 2 łyżki mleka masa bezowo - kokosowa: 2 białka szczypta soli 3 łyżki cukru 20 gram(...)kokosowych 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie: 20 dag masła rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego kokos oraz łyżkę cukru. Mieszamy i studzimy. Przekładamy do większej miski. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy w gładką kulę. Ja proponuję taką kolejność: przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sól, żółtka, mleko i miękkie masło. Początkowo mieszam składniki widelcem, na koniec zagniatam
Kronika Piekarnikawielu latach. Uświadomiona zostałam, że Halloween w kalendarzu mieszkańców USA i Kanady, to trzecie co do ważności święto. Więc wspominaliśmy, otwieraliśmy drzwi wrzeszczącym dzieciakom domagającym się słodyczy. Ale dyniowego ciasta nie było na naszym stole. Na talerzu w kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy(...)koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy resztę składników - jajko, olej lub masło, przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Tak naprawdę wystarczy porządnie wyrobić je łyżką, by zaczęło odchodzić od jej brzegów. Przykrywamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1/2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blaszkę
Kronika Piekarnikasernik, ani zwykły ucierany placek orzechowy. Tak czy inaczej zgrany, spójny duet. Delikatna serowa kratownica na dość wysokim, pulchnym, wilgotnym, orzechowym, maślanym cieście ucieranym. Ciasto piekłam by mieć swój wkład w imprezę 11 - to listopadową, w której nie dane mi było uczestniczyć. Pozostawiłam pełną blachę w dobrych rękach, by na trzy dni wyjechać. Pomimo postawy niepatriotycznej, wyrzutów nie posiadam :) Pomimo(...)piekarnika za pół godziny go wydobędę. A tymczasem, wracam do serowca orzechowego, naszego rodzimego. Składniki: 200 gram miękkiego masła 250 gram cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek ( 5 do ciasta, 1 do masy serowej ) 350 gram mąki 50 gram mielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 ml mleka 500 gram sera z wiaderka 1 budyń śmietankowy
Kronika Piekarnikanarzekających na jego brak, ale znajdujących motywację, by wstać wcześniej w weekend. Mimo, że poranki już ciemne. W ciemnościach, walcząc z sennością, trzeba odmierzyć proporcje składników, zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć. Trzeba pobawić się w zawijanie, rozcinanie, formowanie, w końcu pieczenie. Ale efekt wynagradza podjęty trud - w międzyczasie za oknem się rozjaśnia, więc podziwiamy nasze dzieło w świetle(...)zaczęły pracować. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrami, solą. Dodajemy rozbełtane jajko i wystudzone masło. Na koniec wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ręką na gładką, odchodzącą od ręki i miski kulę. Jeśli to konieczne, możemy dosypać troszkę mąki. 1/3 masy odrywamy i zagniatamy z 1 łyżką gorzkiego kakao. Obie masy w miskach wkładamy
Kronika Piekarnikazaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości około(...)mnie silikonowa), posypujemy łyżką kakao całą powierzchnię i wykładamy drugą część ciasta. Wkładamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, na dolną półkę. Wystarczy około 30 minut i ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi foremki. Zwiększamy wówczas temperaturę do 175 stopni i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli zacznie niepokojąco się przypiekać z góry, możemy przykryć wierzch
Kronika PiekarnikaMiodowy kolor, miękki, delikatny miąższ. Słodycz suszonych śliwek zatopionych w miodowo - kawowym cieście drożdżowym. Pokaźny okrągły bochenek, który pachnie trudnym do zdefiniowania aromatem, jest w nim coś hipnotyzującego. Jestem wielbicielką i miodu i kawy i bakalii. Polecam ten wypiek doceniającym te składniki. Jak na drożdżowe ciasto, proste w wykonaniu. Coś pośredniego pomiędzy ciastem a pieczywem. Ani to chałka(...)miodem. Gdy masło zupełnie się rozpuści, ściągamy rondel z palnika i studzimy 5 minut. Lekko ciepłe wlewamy do miski z mąką. Mieszamy dokładnie łyżką, tak z 2 minuty - ciasto będzie półpłynne, ale gęste. Dodajemy bakalie, mieszamy. Miskę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, do wyrośnięcia - po pół godzinie powinno podwoić objętość. Wyciągamy z piekarnika, mieszamy
Kronika PiekarnikaCiasto dla mam. W Dniu Mam. Upieczone w Tym dniu, na szybko. Zjedzone równie szybko. "Nie ma to, jak dobre ciasto drożdżowe" - opinia jednego z konsumentów wybrzmiała. Pomijam więc kwestię zachwalania miękkiej i puchatej struktury wypieku. Zamieszczam niniejszy wpis dopiero dziś, niestety kilka dni po świętowaniu. Przydatnym jednakże niechaj się stanie, gdy dzieci i ojcowie upomną się o swe prawa(...)czas. Przepis znalazłam na jednej z rosyjskich stron kulinarnych, troszkę zmodyfikowałam. Miałam nadać wypiekowi miano szarlotki rosyjskiej, ale tak enigmatyczna nazwa, nie pokusiłaby Was o kliknięcie w tą propozycję. Ciasto jest wysokie, miękkie, subtelnie waniliowe, rewelacyjne w smaku. Wykorzystacie zapewne ten przepis wielokrotnie tym sezonie. Każdy zakup owoców będzie ku temu okazją, nie tylko momenty z wręczaniem laurek z deklaracjami
Kronika PiekarnikaJest rewelacyjne. Nawet spory kawałek sprawia wrażenie, że nic nie waży. Pachnie wanilią i owocami. Ciasto jednocześnie wilgotne i puszyste - dzięki dodatkowi proszku budyniowego i wmieszanym w środek owocom. Dziś poradziliśmy sobie z całą tortownicą, na jedno rozkrojenie i dziewięcio - osobowe posiedzenie. Został samotny kawałek, który nerwowo wszyscy obserwowali. Zniknął w chwili nieuwagi i zamieszania spowodowanego nagłym deszczem. Moknące talerze(...)rodzaj ). Wykonanie: Owoce myjemy, obieramy te, które tego wymagają, kroimy na niewielkie cząstki lub kosteczki, posypujemy łyżeczką cukru i cukru waniliowego ( ewentualnie też cynamonu ). Odstawiamy na czas miksowania ciasta, po czym dokładnie odciskamy z puszczonych soków. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Do szklanki wlewamy olej i mleko ( płyn się rozwarstwi widowiskowo ). Jajka wbijamy do dużej miski
Kronika PiekarnikaDziś propozycja prosta, sprawdzona i każdemu bliska. Ciasto, którego nie sposób nie znaleźć w starych, rodzinnych zeszytach z przepisami. Szybki, klasyczny placek ucierany z dodatkiem jabłek. Wysoki, puszysty, najsmaczniejszy w dniu pieczenia. Bardzo delikatny i lekki, waniliowy, maślany. Całości dopełniają połówki słodkich, soczystych jabłek. Wygodnym jest fakt, że nie wymagają wcześniejszego tarcia, krojenia, smażenia. Warto sięgnąć do sprawdzonych przepisów, docenianych(...)waniliowym. Do puszystej, prawie białej masy, powoli wlewamy rozpuszczone, wystudzone masło. Miksując na najwolniejszych obrotach, przesiewamy w kilku ratach mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej olejem i oprószonej mąką. W ciasto wciskamy połówki jabłek, naciętymi wierzchami do góry. Zanurzamy je w cieście tak, by nacięte wierzchy wystawały
Kronika PiekarnikaPrzepis na miękką, pulchną, pyszną i szybką chałkę: dla niedowiarków - wiarę odzyskają, że ciasto drożdżowe może być rewelacyjne, pomimo minimalnego zaangażowania w jego wykonanie. dla leniwców - niechętnych gnieceniu, miętoszeniu i czekaniu - aż od ręki odejdzie. dla zabieganych - którzy pognietliby chętnie, lecz czasu i warunków ku temu nie posiadają. dla narcystycznych wielbicieli domowych wypieków własnoręcznych - czerpiących zachłannie radość(...)pochwał i wyrazów uznania. Spróbujcie więc, bez względu na to, do której z kategorii należycie. Spróbujcie nawet, jeśli o cieście drożdżowym wiecie wszystko, zjedliście na nim zęby i wyrobiliście sobie mięśnie. Przepis ten, w związku z powyższym Was nie zaskoczy, ale to bez znaczenia. Spróbujcie - po prostu jest pyszny. Składniki: 2 jajka rozmiar
Kronika PiekarnikaJeśli szukacie przepisu na ciasto z czekoladą w roli głównej - proszę uprzejmie. Wszystkiego będzie w nadmiarze. Przerost i formy i treści. Elementy sezonowe również obecne - w czekoladzie zatopiłam borówki. A potem podtopiłam je w gęstej polewie. Wybrałam ciasto intensywnie czekoladowe o bardzo miękkiej strukturze. Owoce utrzymują się na jego wierzchu, dzięki odpowiedniej gęstości. Równie gęsta polewa dopełnia całości. Smak wypieku(...)powinna być dość gęsta, kremowa i jednolita. Przekładamy masę do przygotowanej blaszki - oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. W równych odstępach, na całej powierzchni rozkładamy borówki. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawcie wypiek w otwartym piekarniku przez 10 minut, później wyciągnijcie, by wystudził się
Kronika PiekarnikaPrzepis dziwny i budzący wątpliowości. Proszę o kredyt zaufania. Pachnące orzechami, jabłkami i czekoladą ciasto. Puszyste jak chmurka, jednocześnie wilgotne dzięki jabłkom. Biszkopt bez tłuszczu, ucierany dwuetapowo, bardzo orzechowy. Zdobył uznanie wszystkich, którym dane było uszczknąć kawałek. Przepis kserowany na prośby wielokrotne, w końcu i w Kronice swe miejsce znajduje. Składniki: na formę o rozmiarach około(...)Czas na jabłka - odciśniete z soku bardzo delikatnie mieszamy z masą. Na koniec wsypujemy resztę sypkich składników i powoli mieszając, w kilku ratach dokładamy pianę z białek. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika nagrznanego do 180 stopni. Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem stopień wypieczenia, jeśli jest suchy
Kronika PiekarnikaOddzielnie roztrzepujemy jajko i wlewamy je do miski z drożdzowym zaczynem, mieszamy. Nastepnie wlewamy roztopione i przestudzone masło. Przesiewamy do wymieszanych składników mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy dłonią ciasto - powinno być mięciutkie i pulchne. Po krótkim zagniataniu nie lepi się do dłoni, gdyby było jednak zbyt wilgotne, można dosypać troszeczkę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem wkładamy do piekarnika(...)Posypujemy dokładnie całą powierzchnię kakao wymieszanym z cukrem. Rolujemy ściśle wzdłuż krótszego boku. Ja smaruję górę mleczkiem skondensowanym, ale to nie jest konieczne. Położyłam na wierzch kilka pasków z ciasta kruchego, zagniecionego z reszty mieszanki kakaowej i masła, ale to tylko taki mój wymysł :). Wkładamy roladę do przygotowanej keksówki i ponownie wstawiamy do piekarnika na dolną półkę
Kronika Piekarnika