Mazurek wielkanocny to ciasto, które absolutnie musi gościć na każdym świątecznym stole. Na tle innych ciast mazurek wyróżnia się bardzo dużą różnorodnością. To zasługa różnego rodzaju mas i polew, które wykorzystuje się do jego dekoracji. Mazurka wypieka się w różnych kształtach: klasycznym prostokątnym, kwadratowym, ale również owalnym czy trójkątnym. W dzisiejszym wpisie zebraliśmy dla was kilka przepisów na mazurki wielkanocne(...)stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Mazurek kajmakowy przepis na: Kolorowe Garnki 2. Mazurek bakaliowy przepis na: Słodki Sentyment 3. Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie przepis na: Świat Ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Mazurek snikers przepis na: Kucharka w Baletkach 5. Mazurek śliwka w czekoladzie przepis na: Domowy Smak Jedzenia 6. Mazurek z białą czekoladą i liofilizowanym proszkiem
BabskiePorady.pl - PrzepisyPrzepis na bardzo lekki i delikatny w smaku serniczek pod kokosową pierzynką. Składniki Ciasto: 200g mąki 6 łyżek cukru 75g margaryny 1 jajko 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 2 całe jajka 6 żółtek 2 szkl. mleka 1 szkl.oleju 2 szkl. cukru 2 budynie bez cukru waniliowe Dodatkowo: wiórki kokosowe Przygotowanie(...)Składniki na ciasto połączyć i zapiec w 180* ok. 20 min. Składniki na masę razem zmiksować i wlać na podpieczone ciasto. Piec ok. 1 godz w temp. 180*. Na gorące wyłożyć pianę z białek ubitą z pół szklanki cukru i posypać kokosem. Zapiec do zrumienienia. Autor przepisu: Marcelina Artykuł Sernik pod kokosową pierzynką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySWEET DECOR przygotowałam przepis na fantastyczne ciastka wielkanocne w kształcie pisanek z kremowym lemon curd. Lemon curd to fantastyczny krem / nadzienie o smaku cytrynowym – idealny dodatek do ciastek, ciast, tart i lodów! Wspaniale przełamuje również słodycz bezy. Ja uwielbiam! Spróbujcie i Wy! Ps. Lemon curd śmiało można przechowywać zamknięty w lodówce. Spróbujcie! Ps. do przepisu wykorzystałam foremki do ciastek(...)SYLWIA2020 – rabat na cały asortyment w sklepie! Foremka jest dwustronna. Zestaw zawiera 4 dwustronne foremki umożliwiające wycinanie jajek w ośmiu różnych rozmiarach. SKŁADNIKI: ( 10 dużych złożonych ciastek ) CIASTO KRUCHE: * mąka pszenna – 350 g * zimne masło – 200 g * cukier puder – 100 g * żółtko – 1 szt * gęsta, kwaśna śmietana -1 łyżka * sól -1 szczypta LEMON CURD
Ostra na Słodkoinnych, niezdrowych produktów. Zasada 80/20 podczas świąt Kochani, Wielkanoc to wspaniały czas jeśli chodzi o różnorodność potraw na stole. Zwykle są rozmaite sałatki, jajka przygotowane na wiele sposobów, ciasta. Zasadę 80/20 można zastosować w prosty sposób. Bazujmy przede wszystkim na jak największej ilości warzyw, czyli sięgajmy po różne sałatki. Jajka, dobrej jakości pieczywo, może jakaś zupa? Te dania również(...)najbardziej mogą się pojawić. Jeśli chodzi o ciasta i słodkości, to po prostu pamiętajmy o umiarze. Zjedzmy 1-2 kawałki, a nie 5. Pijmy dużo wody, zielonej herbaty albo naparu z pokrzywy. Chyba nie muszę przypominać, że nie pijemy żadnych kolorowych i gazowanych napojów? Z takich rzeczy akurat rezygnujemy zawsze, nie tylko w Wielkanoc Jedzmy powoli i rozkoszujmy się tymi
Natka Pietruszkinajczęściej z chałką, a w zasadzie z samą kruszoną. Bo kto nie wyjadał samej kruszonki niech pierwszy podniesie rękę :) Niedziela w domu więc pieczenie weszło nam w krew. Ciasta całego nie zjemy, za to chałkę spokojnie uda nam się pochłonąć w dwa dni. Dlatego padło na nią. W Thermomixie robi się właściwie sama, my musimy jej trochę pomóc. Oczywiście można(...)zrobić bez pomocy Thermomixa - należy ręcznie wyrobić ciasto :) Przepis jest niby na dwie chałki, nam na zimnie wyszła jedna za to przepyszna. Składniki: kruszonka 30 g mąki 20 g cukru 25 g masła pokrojonego na kawałki chałka 2 jajka w tym jedno roztrzepane do posmarowania chałki 2 żółtka 100 g masła pokrojonego na kawałki 50 g cukru 2 łyżeczki
Gotowanie z pasjąnajczęściej z chałką, a w zasadzie z samą kruszoną. Bo kto nie wyjadał samej kruszonki niech pierwszy podniesie rękę :) Niedziela w domu więc pieczenie weszło nam w krew. Ciasta całego nie zjemy, za to chałkę spokojnie uda nam się pochłonąć w dwa dni. Dlatego padło na nią. W Thermomixie robi się właściwie sama, my musimy jej trochę pomóc. Oczywiście można(...)zrobić bez pomocy Thermomixa - należy ręcznie wyrobić ciasto :) Przepis jest niby na dwie chałki, nam na zimnie wyszła jedna za to przepyszna. Składniki: kruszonka 30 g mąki 20 g cukru 25 g masła pokrojonego na kawałki chałka 2 jajka w tym jedno roztrzepane do posmarowania chałki 2 żółtka 100 g masła pokrojonego na kawałki 50 g cukru 2 łyżeczki
Gotowanie z pasjąkcal B 15 g T 11 g W 47 g Składniki: rozczyn 25 g świeżych drożdży lub 8 g instant łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody ciasto 500 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżka soli sos pół słoiczka koncentratu pomidorowego parę łyżek wody przyprawy do smaku (sól, pieprz, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, słodka papryka) dodatki 200 g startego(...)minut. sos i dodatki Do koncentratu dodajemy wodę i przyprawy, wszystko mieszamy do połączenia. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i dusimy na patelni (lub dajcie surowe). ciasto Do mąki dodajemy drożdże, olej, sól i wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulkę, zakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do piekarnika
zdrowo i aktywniekcal B 15 g T 11 g W 47 g Składniki: rozczyn 25 g świeżych drożdży lub 8 g instant łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody ciasto 500 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżka soli sos pół słoiczka koncentratu pomidorowego parę łyżek wody przyprawy do smaku (sól, pieprz, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, słodka papryka) dodatki 200 g startego(...)minut. sos i dodatki Do koncentratu dodajemy wodę i przyprawy, wszystko mieszamy do połączenia. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i dusimy na patelni (lub dajcie surowe). ciasto Do mąki dodajemy drożdże, olej, sól i wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulkę, zakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do piekarnika
Zdrowie i pysznie na talerzuwlej szpinak i dodaj skórki z cytrusów. Krótko zmiksuj. Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto rozłóż do foremek na babeczki (najlepiej silikonowych, wtedy można je łatwo wyciągnąć) do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut do tzw. suchego patyczka. Odczekaj(...)minut, a następnie wyjmij babeczki z foremek i wystudź na metalowej kratce. Z babeczek zetnij wyrośnięte górki, z których wyskrob zielone ciasto i pokrusz. Wyskrob jeszcze trochę ciasta ze środka babeczek i nałóż we wgłębienia po trochę dżemu. Schłodzoną śmietankę i mascarpone włóż do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach aż krem będzie sztywny. Uważaj żeby
Delicious Placerazem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK
Ostra na Słodkowymaga użycia formy. Możesz dodać do tarty dowolne owoce, nawet te mrożone lub z puszki. Tarta rustykalna zachwyca prostotą, szybkością przygotowania i smakiem. Zapraszam po sprawdzony przepis na kruche ciasto. Tarta rustykalna z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody szczypta soli dodatkowo do posypania owoców: płaska(...)truskawki i kilka bezpestkowych zielonych winogron PRZYGOTOWANIE: Do miski wsyp suche składniki, dodaj posiekane zimne masło (wyjęte prosto z lodówki), łyżkę zimnej wody oraz dwa żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Stwórz z niego zgrabną kulę, lekko ją spłaszcz, owiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Owoce umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Truskawki pokrój w kostkę, bezpestkowe winogrona na pół
Zasmakuj KuchniPRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto przekładamy do misy lub na stolnicę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kształt mazurka. Z pozostałego ciasta formujemy ozdoby. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 20-25 minut. Chałwy należy wkruszyć do garnka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Masę mieszając zagotowujemy aż stanie
Kulinarne Fantazje MarioliPyszna, puszysta rolada kakaowa z kremem to idealny smakołyk do popołudniowej kawki. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 3 jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru 2 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżka skrobi ziemniaczanej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z solą, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka, miksujemy dokładnie(...)Dodajemy przesiane, wymieszane suche składniki, delikatnie mieszamy. Na wyłożona papierem do pieczenia blachę (25×30) przekładamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy 10 minut w 180 st C. Gorące przekładamy na ściereczkę, odrywamy papier, rolujemy wraz ze ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia. Krem: 250g mascarpone 125 g kremówki 30 g cukru ziarenka z laski wanilii Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Nasączenie
Wasze PrzepisyKolejna szybka i smaczna propozycja na doskonały deser do kawy. Ciasto marchewkowe jest soczyste, puszyste i pełne aromatu. Składniki 2 jajka 200g mąki 170g cukru pudru albo 100g cukru i 3 łyżki miodu 150ml oleju 200g marchwi startej na drobnych oczkach 60g drobno pokrojonych orzechów, u mnie włoskie migdały i laskowe 50g wiórków kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodać startą marchewkę, orzechy, wiórki, wymieszać szpatułką. W osobnej misce przesiać suche składniki, dodać do marchwi i wymieszać do połączenia składników. Składniki na masę zmiksować i wyłożyć na schłodzone ciasto. Piec w 150 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Autor przepisu: Anna Pawlik Artykuł Ciasto marchewkowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyułatwiać sobie życie, dlatego przygotowuje je w wersji nocnej – dzięki długiemu wyrastaniu w lodówce, nie trzeba ich wyrabiać (wystarczy wymieszać łyżką) i nie musimy długo rano czekać, aż ciasto wyrośnie. Dodaję też suszone drożdże – odpada przygotowanie zaczynu. Tak więc przed snem mieszamy, a rano obieramy i dodajemy jabłuszko – możemy już smażyć. Nocne racuchy z jabłkiem: 3 szklanki(...)drożdży instant (lub 20 g świeżych, ale należałoby zrobić rozczyn) ½ łyżeczki soli 2 nieduże jabłka (można też użyć malin czy rabarbaru w sezonie) olej do smażenia Do dużej miski (ciasto urośnie) wsypujemy mąkę, cukier, drożdże suszone oraz sól. Wlewamy mleko i dodajemy jajko. Całość mieszamy łyżką, aż do połączenia. Nakrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 12-18 godzin
Poezja smaku