ciasto - 162258 przepisów (strona:3087/10818)

Grecki Wiejski Chleb czyli Horiatiko Psomi – χωριάτικο ψωμί 87

drugie, dodaj część mąki do miski i wymieszaj, dodaj sól, oliwę z oliwek najwyższej jakości, tymianek, wymieszaj i dodaj druga część mąki. Teraz zdaje się, że po trzecie, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Po czwarte wlej odrobinę oliwy z oliwek do czystej miski i włóż utworzoną kulę z ciasta, użyj foli spożywczej(...)przykryj górę miski. Chleb najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem. Ponieważ ciasto wyrasta w temperaturze mieszkalnej, bo nigdy nie wiem, czemu się mówi pokojowej, jakieś 10-12 godzin. O nowy dzień, miejsce robocze podsyp semoliną, wyłóż ciasto i podziel je na pół. To już chyba po piąte, wyrabiaj każdy kawałek ciasta kilka minut, posypując je semoliną. Uformuj ładne dwa okrągłe bochenki

RafalCook
Ciasto 3bit 86

Domowe ciasto 3 Bit na herbatnikach. Ten deser jest mocno uzależniający! Składniki 3-4 paczki herbatników maślanych puszka masy krówkowej dwie bite śmietany śnieżki do ubicia krem karpatka albo budyń waniliowy czekolada mleczna 1.5l mleka do kremu i bitej śmietany Przygotowanie Brytfannę (25 x 36) wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszą warstwę herbatników, na to wystudzony krem(...)warstwa herbatników i masa krówkowa, następna warstwa herbatników i bita śmietana. Na koniec posypujemy startą czekoladą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mamy gotowe ciasto. Autor przepisu: Marta Kałuża Artykuł Ciasto 3bit pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Filety z kurczaka panierce z parmezanu 92

jajek i parmezanu. Różnica polega na tym, że filetów nie obtaczasz w mące, jajku a potem w parmezanie. Nie. Mieszasz jajka z parmezanem i w efekcie powstaje rodzaj naleśnikowego ciasta, w którym panierujesz kurczaka. Tu uwaga: nie oszczędzaj na parmezanie. Jeśli dodasz za mało sera, panierka będzie jajeczna, a nie parmezanowa. Warto sypnąć więcej parmezanu, wtedy panierka będzie naprawdę pyszna(...)twardego sera, jakim jest parmezan i czy w ogóle połączy się z jajkami? Uspokajamy – bez najmniejszego problemu. Trzeba tylko energicznie wymieszać rózgą jajka z serem i powstanie jednolite ciasto. Kolejna uwaga: jeśli chodzi o mąkę to możesz wykorzystać każdy rodzaj. My używamy mąki ziemniaczanej, bo jest bezglutenowa i bardzo ładnie przywiera do mięsa. I wreszcie sposób smażenia. Nawet jeśli masz

Niedzielny kucharz
Marmoladziaki 96

pieczenia 7 łyżek marmolady różanej cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę, cukier, proszek wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać nożem. Dodaj jajka, wyrobić ciasto. Zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę. Ciasto rozwałkować cienko (2 – 3 mm), na prostokąt i rozsmarować równomiernie i cieniutko rozmieszaną marmoladę. Ciasto złożyć na pół. Pokroić

Przepiski.pl
Pryncypałek 619

Kiedy mój mąż usłyszał, że w kremie są czerstwe bułki powiedział, że na pewno tego nie spróbuje.. ale kiedy już go przekonałam - nie chciał odejść od stołu. Całe ciasto zostało zjedzone w moment. Takie jest dobre

Prosty przepis na
Chaczapuri – serowe chlebki 82

Ostatnio bardzo polubiłam tego rodzaju jedzonko więc postanowiłam przetestować kolejny przepis (niestety zapomniałam spisać gdzie dokładnie go znalazłam). W przepisie zaintrygował mnie szczególnie pomysł na ciasto, które nie jest typowym drożdżowym wypiekiem z jakim pracowałam do tej pory. Nie miałam sugerowanych w składnikach maconi i sulguni, więc posłużyłam się dostępnymi u nas zamiennikami. Domyślam się, że nie jest to dokładnie(...)samo, ale i tak wyszło pysznie. Nie zawiodłam się. Chlebki smakowały wyśmienicie i co lepsze, wcale nie było z nimi dużo pracy. Będziemy robić częściej Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 ml kefiru 125 ml śmietany (dałam 30%) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli Nadzienie: 300 g tartej mozzarelli 100-120 g fety 30 g masła

Smaki Na Talerzu
Sernik czekoladowo – pomarańczowy na zimno. 100

drugiej misce ubijamy bitą śmietanę. Gdy będzie gotowa przekładamy ją do masy twarogowej. Miksujemy. Gotową masę czekoladową przekładamy na schłodzony spód. Ponownie tortownice umieszczamy w lodówce. Przystępujemy do udekorowania ciasta. W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i dodajemy mleko. Mieszamy. Z czekolady wykonujemy wzorki na wierzchu sernika. Ubijamy bitą śmietanę i wkładamy ja do rękawa cukierniczego. Kontynuujemy dekorowanie według uznania. Sernik(...)wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc. Bogaty w czekoladę sernik , bez pieczenia to idealne ciasto nie tylko na niedzielę. Jeśli lubimy desery czekoladowe z nutą pomarańczy to ten sernik jest idealnym rozwiązaniem. Łatwy sernik czekoladowy , bez pieczenia jest dokładnie tym czego szukamy! Idealnie kremowy, cudownie słodki i bardzo czekoladowy . Wykonany z pysznego twarogu

Zdrowy Styl Joanny
Pizza melanzane z patelni - test patelni Woll Diamond / Melanzane pizza from the pan - pan test Woll Diamond 114

natłuściłam patelni, pizza ani trochę nie przywarła! Pizza melanzane z patelni Składniki: Zaczyn 20 g. świeżych drożdży 200 ml. lekko ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mąki pszennej Ciasto właściwe zaczyn 270 g. mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch 1/2 bakłażana 3 mniejsze pomidory 125 g. mozzarelli w kulce 5 łyżek gęstej passaty pomidorowej(...)opcjonalnie) Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem i mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodaj mąkę wymieszaną z solą i oliwę. Wymieszaj drewnianą łyżką, następnie ciasto wyłóż na blat i wyrób elstyczne ciasto rękami. Włóż kulkę ciasta z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Passatę połącz z cukrem

Delicious Place
BUŁKI POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM, NA PODMŁODZIE 94

mnie orkiszowa typ750) - 200g wody (filtrowanej lub źródlanej) - 2g świeżych drożdży Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 12-16h w temperaturze pokojowej. ciasto właściwe: - cała podmłoda - 400g mąki chlebowej typ750  (u mnie orkisz typ750) - 200g wody - 10 g świeżych drożdży - 10g soli Drożdże rozpuszczamy w 200g wody. Do misy z podmłodą dodajemy(...)mąkę, rozpuszczone drożdże oraz sól. Całość mieszamy. Ja mieszałam na początku łyżką, a potem dłonią. Ciasto jest bardzo elastyczne i raczej się nie klei (przynajmniej moje). Przy mące pszennej proces wyrabiania powinien być dłuższy.  Ja zagniotłam dosłownie kilka razy. Ciasto byłe jednolite i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie olejem. Odstawiamy pod przykryciem

Smaczne Zdrowe
Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami 121

bardzo szybka w przygotowaniu. porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza  1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo ćwiartki cytryny do skropienia  Przygotowanie: Dwa filety przetnij wzdłuż tak aby powstały 4 długie kawałki(...)pietruszkę. Zawijamy filety w gniazdka i związujemy porem jak wstążką, tak aby wyglądały jak gniazda. Umieszczamy gniazda w naczyniu do pieczenia. Odstawiamy. Różyczki: Cukinię tniemy na bardzo cienkie plastry. Ciasto przecinamy wzdłuż na 4 długie paski. Ciasto smarujemy serkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.  Okładamy plastry cukinii na górnej krawędzi ciasta, jedną obok drugiej, tak aby lekko na siebie

Niezły Młynek
Ciasteczka z serduszkiem 104

malaksera wsyp semolinę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, jogurt i ksylitol, po czym miksuj wszystko tak długo, aż utworzy się jednolita kula ciasta. 2. Wyjmij ciasto na blat oprószony mąką i zagnieć jeszcze raz tworząc wałeczek ciasta. 3. Podziel go na pół, każdą z części rozwałkuj na grubość około pół centymetra (pamiętaj o oprószeniu(...)mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do blatu). 4. Wycinaj foremką ciasteczka, a w każdym z nich wyciśnij kształt serduszka (wystarczy wycisnąć palcem coś w rodzaju literki V), do którego włóż łyżeczką odrobinę dżemu. 5. Pozostałe resztki ciasta zagnieć ponownie, rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. 6. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym

Z notatnika dietetyka
"Gitarowe" Spaghetti - Spaghetti alla chitarra 86

proporcje to 1 jajko na 100 mąki i przyjmujemy, że jest to (czyli 100g mąki + jajko właśnie) przeciętna porcja na 1 osobę. Wykonanie: jak się nietrudno domyślić  😋 , zagniatamy ciasto z mąki i jajek (dobrze, żeby jajka były w temperaturze pokojowej) i wyrabiamy energicznie przez 8-10 minut. Pamiętamy, że im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsza jakość makaronu;  gotowe(...)ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą (można jeszcze dodatkowo zamknąć w jakimś szczelnym  pojemniku) i odkładamy na co najmniej 1 godzinę; następnie, dzielimy ciasto na kilka części i rozwałkowujemy (najlepiej maszynką) na dość grube pasy (2-3mm), które następnie tniemy za pomocą chitarry na spaghetti; makaron wykonany w ten sposób jest specyficznie porowaty, dzięki czemu fantastycznie trzymają się

Pasta Po Polsku
Tarta bounty bez pieczenia 63

Tarta o smaku batonika Bounty. Prosta i szybka, a do tego rewelacyjna w smaku. Składniki Spód do ciasta 300g ciasteczek typu oreo 50g masła roztopionego 50g mlecznej czekolady Środek 100g białej czekolady 150g wiórek kokosowych 200ml kremówki 50g masła 30g cukru Polewa 100g kremówki 20g masła 175g mlecznej czekolady Przygotowanie Ciasteczka zblendować, dolać do nich roztopione masło i czekoladę. Zblendować(...)zrobić wyższe boki. Masło, kremówkę, białą czekoladę i cukier wrzucić do rondelka i gotować do momentu rozpuszczenia czekolady, dodać wtedy wiórki kokosowe. Odstawić do wystygnięcia. Następnie wyłożyć na spód ciasta i wstawić do lodówki. Czekoladę, masło i kremówkę wrzucić do rondelka i gotować do rozpuszczenia czekolady, jak polewa się schłodzi polać nią ciasto. Autor przepisu: Sylwia Kalinowska Artykuł Tarta bounty

Wasze Przepisy
Grecka Pita czyli Ελληνική Πίτα 84

płaskie i służyły do zawijania w nie mięsa lub warzyw.  Musisz wiedzieć, że we wczesnych stuleciach naszej ery greckie słowo – plakus – oznaczało cienki płaski chleb lub ciasto, wraz z rozwojem tego chleba na grubszy, zaczęto używać nowej nazwy – pita -.  I tutaj niespodzianka, słowo – pita – dotarło do południowych Włoch, jako nazwa cienkiego chleba(...)minut, wlej zawiesinę do mąki i dodaj dobre 3-5 łyżek oliwy z oliwek.  Teraz delikatnie, ale stanowczo tak wiesz, z uczuciem zacznij mieszać i ugniatać ciast, aż będzie miękkie, delikatne, puszyste w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki.  Do czystej miski wlej odrobinę oliwy z oliwek. Włóż utworzoną kulę z ciasta, oczywiście przykryj ściereczką i zostaw na jakieś

RafalCook
DONATY NA TŁUSTY CZWARTEK, ULTRA PUSZYSTE I LEKKIE! 72

ubij z cukrem na puszystą jasną masę, dodaj miękkie masło i mascarpone o temp. pokojowej. Całość ucieraj 1 minutę robotem. Całość dodaj do misy z mąka i zaczynem, wyrabiaj ciasto przez 3- 4 minuty, dodaj alkohol. Ciasto wyrabiamy aż będzie idealnie gładkie robotem to około 15 minut, ręcznie dwa razy dłużej. Ciasto w misie okryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto podziel na 12 części , z każdej uformuj kulkę. Weź kulkę w obie dłonie wbij w sam środek kciuka - zrobisz dziurkę po środku, donata załóż na palec i zacznij obracać aby dziurka się powiększyła. Donaty układaj na ściereczce , od razu okrywaj. Odstaw na 20-30 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Nagrzej do temp

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania