farszu użyłam mięsa z udek z rosołu, ale można użyć też piersi z kurczaka. Gotowe pierożki świetnie smakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-) Składniki: Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1/4 kostki margaryny - rozpuścić 50g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano Farsz: mięso z dwóch(...)dużych oczkach ser żółty i wymieszać. Jeśli robimy farsz z piersią z kurczaka, należy ją najpierw drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy kebab gyros. 2. Zrobić ciasto: z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe mleko, jajko, żółtko, sól, oregano oraz zaczyn. Wyrobić gładkie elastyczne
Kuchnia domowa Aniktórej można zapiekać. Na wierzchu ułożyć grubszy kawałek pszennej bułki lub bagietki z plastrem sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ℃ i zapiekać do zrumienienia sera. Rozwałkowane ciasto francuskie rozłożyć na blacie lub stolnicy. Przyłożyć miseczkę na zupę i przy pomocy ostrego noża wyciąć kółko o średnicy większej o ok. 1 cm od średnicy miseczki. To miseczki wlać zupę(...)przykryć ją (jak pokrywką) kółkiem wyciętym z ciasta. Brzegi założyć na miseczkę. Ciasto nakłuć w kilku miejscach, aby para wodna z zupy miała ujście. Miseczkę z zupą przykrytą ciastem francuskim wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220℃ i zapiekać około 12-15 minut - aż do lekkiego zrumienienia ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennatort. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort czekoladowo kokosowy najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Biszkopt jasny (forma o śr 16 cm): 3 białka + szczypta soli (jajka rozm
Słodki Pomysłmisce umieścić wszystkie mokre składniki - roztrzepane jajka, Pepsi i olej. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko - tylko do połączenia się składników. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki (fot.1) . Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem - czy na pewno babeczki dobrze się dopiekły. Wyjąć i odstawić
Świat Ciastastabilizująca. To jeden z najczęściej wykorzystywanych dodatków. Na etykietach często kryje się pod symbolem E412. Gdzie możemy się z nią spotkać? Znajdziemy ją między innymi w takich produktach jak ciasta i ciastka, musztarda, majonez, pieczywo, galaretki, suszone owoce oraz żywność dla niemowląt. Użyta do wypieków dodaje im puszystości i pozwala zachować świeżość. Guma guar jest zagęstnikiem pochodzenia naturalnego pozyskiwanym(...)spożywczym zyskała dzięki zdolności do wytwarzania roztworów rozcieńczonych o dużej lepkości. Znajdziemy ją jako dodatek w wielu dostępnych online przepisach. Z jej wykorzystaniem przygotujemy między innymi lody oraz bezglutenowe ciasta i pieczywo. Inulina z cykorii Inulina jest wielocukrem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym. Naturalnie występuje w korzeniach wielu roślin, w tym w cykorii. Jest około 10 razy mniej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamalinowy Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy mąkę, mielone migdały i proszek dopieczenia, wyrabiamy ciasto nadal mikserem, lub ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Ciasto na ciasteczka, dzielimy na 2-3 części(...)podczas kiedy pracujemy z jedną częścią, resztę trzymamy w lodówce. Na oprószonym mąką blacie kuchennym, wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy foremką kółka, w połowie z nich robiąc okienko w dowolnym kształcie. Pieczemy ciasteczka około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciastek. Upieczone i wystudzone ciasteczka, przekładamy dżemem, smarując część ciastka bez okienka, połową łyżeczki dżemu, dociskamy lekko ciastkiem z dziurką. Możemy
NiePieprz.plwarto zerknąć do tego przepisu. Składniki: * 750 g mąki pszennej * torebka suszonych drożdży albo 2 dkg świeżych * mała łyżeczka soli * odrobina cukru * 2 szklanki ciepłej mocno wody * łyżka oleju Ciasto wyrobiłam i pozostawiłam w misce na całą noc. Miskę przykryłam folią spożywczą. Na drugi dzień ciasto ponownie wyrobiłam i odstawiłam na ok. 40 min. do wyrośnięcia. W tym czasie(...)ciasto wyrastało nastawiłam piekarnik na 220 stopni i wsadziłam do niego pustą foremkę. Jak już ciasto wyrosło przełożyłam do foremki i przykryłam folią aluminiową. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni i piekłam chleb ok. 35 min. Następnie zdjęłam folię i piekłam jeszcze ok. 20 minut. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Jeśli już wyłożymy chleb do blaszki, proponowałabym posmarować rozkłóconym jajkiem
Pieprzyć z FantazjąSię uda i tyle Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku * natka z pietruszki Mąkę przesiałam przez sitko. Z tej porcji mąki odmierzyłam 3 łyżki mąki i rozmieszałam z drożdżami, ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiłam zaczyn(...)wyrośnięcia. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam go z pozostałą mąką, dodałam sól, olej ok. 2-3 łyżek. Wyrobiłam ciasto i rozwałkowałam. W razie potrzeby, gdy ciasto jest rzadkie można podsypać mąką. Rozwałkowane ciasto posmarowałam masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Pokroiłam w nierówne paski. Czosnku i natki można dodać wedle smaku. Z racji
Pieprzyć z FantazjąCześć! Kocham pizzę pod każdą postacią i z różnymi dodatkami. Troszkę odmieniłam moją pizzę i zrobiłam ją z mięsem mielonym. Wymieszałam również dwa rodzaje mąki do ciasta. Smakowo fajnie to komponowało z farszem. Ciasto * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka mąki żytniej * 2/3 szklanki ciepłej wody * 2 dkg drożdży * sól i cukier po 1/3 łyżeczki * łyżka oleju Z wody, drożdży(...)cukru zrobiłam zaczyn. Jak drożdże wyrosły dodałam je do pozostałych składników. Wyrobiłam ciasto i podzieliłam je na 2 części. Rozwałkowałam i wyłożyłam na blachę do pieczenia (średnica 28 cm). Nałożyłam farsz: * 30 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3/4 puszki krojonych pomidorów * papryka słodka i ostra, sól * 1/2 papryki czerwonej surowej Mięso mielone podsmażyłam i dodałam pokrojoną
Pieprzyć z Fantazjąłyżek mąki pszennej * 3 jajka rozm. L * 1,5 l. mleka W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i lejącą się masę. Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującego się mleka. Delikatnie mieszałam w tym czasie łyżką, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam na krótko całość od czasu do czasu mieszając, by kluski(...)przywarły do dna garnka. Notatki: * ciasto nie może być za rzadkie, bo zagęści tylko mleko * mieszać delikatnie ciasto w gotującym się mleku, bo im szybciej się miesza to ciasto rozdrabnia się i nie uzyskamy kształtu lanych klusek * ja lubię sól do takiej potrawy, jeśli ktoś lubi może osłodzić * ilość mąki zależy od wielkości jajek, ja często gotuję z jajek
Pieprzyć z Fantazjąpodsypania * 2 szklanki kefiru * 1/2 łyżeczki sody * 1/3 łyżeczki soli * truskawki Do polania: * truskawki * śmietana * cukier Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się podsypywałam mąką. Odrywałam z tej porcji kawałki (wyszło mi 12 sztuk) i formowałam kulki. Następnie każdą kulkę zgniotłam(...)Gotowałam na parze ok. 10 minut. Śmietanę, cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze. Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej ) * miałam
Pieprzyć z FantazjąCześć! Bardzo fajna przekąska nie tylko na spotkania towarzyskie, ale chociażby na …śniadanie Zrobiłam ostatnio takie rollsy dzieciakom na śniadanie i były zachwycone! Składniki: * 1 płat ciasta francuskiego * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano * ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach * kilka pieczarek (ok. 6 szt.) Koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek(...)posmarowałam nim blat ciasta francuskiego. Oprószyłam bazylią i oregano. Wyłożyłam plastry sera tak, by przykryły całe ciasto. Na ser żółty wyłożyłam pokrojone i podduszone wcześniej pieczarki. Całość zwinęłam w rulon i nożem kroiłam ok. 2 cm krążki. Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam 15-20 minut w 220 stopniach, dotąd aż ciasto zaczęło puchnąć i rumienić
Pieprzyć z Fantazjązostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrósł przelałam go do miski z mąką i dodałam kolejne składniki: roztrzepane jajko, 1 łyżkę cukru, sól i roztopione masło. Wymieszałam i zagniotłam ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Formowałam bułki kiedy ciasto wyrosło. Z tej porcji ciasta wychodzi 4 duże bułki albo 5 mniejszych (wielkości kajzerek). Ja zrobiłam 4 duże bułki(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładałam kulki ciasta i delikatnie je spłaszczyłam. Posmarowałam wierzch jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Przykryłam ściereczką i odczekałam ok. 20 minut by wyrosły. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 15 minut. Notatki: * ciasto na te bułki jest dość kleiste i trzeba dłonie maczać w mące by uformować ładne kule
Pieprzyć z FantazjąCześć! Bardzo smaczne wydanie tarty. Nie jest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu. Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 czerwona cebula * 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów * 1/2 papryki * 150-200 ml śmietany 30% * 2 jajka * garść żółtego sera startego * sól(...)oregano i bazylia Z podanych składników zagniotłam ciasto i chłodziłam przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy. Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami
Pieprzyć z Fantazjąmogę kupić. Wybieram zawsze tę, która chociaż odrobinę ją przypomina. Nie kupuję tej w folii, tylko taką w materiałowej powłoczce, no chyba że nie ma już innej. Składniki: Na ciasto: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 0,25 dkg mąki ziemniaczanej * 1 jajko Farsz: * 30 – 40 dkg pasztetowej * 1 cebulka * 1 łyżka oleju bądź smalcu Na omastę: * 1 cebula(...)słoninki Ziemniaki wcześniej ugotowane i stłuczone przecisnęłam przez praskę. Dodałam mąkę i wbiłam jajko. Zagniotłam ciasto i uformowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Cebulkę zrumieniłam na patelni z dodatkiem łyżki smalcu. Połączyłam z pasztetową i wymieszałam, rozbijając tym samym większe grudki pasztetowej. Wyrobiłam na w miarę jednolitą masę. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczałam na dłoni i łyżeczką nakładałam farsz
Pieprzyć z Fantazją