Zbliża się weekend a to bardzo dobry czas na to aby upiec sobie szybkie,pyszne, domowe, pachnące ciasto. A, że mamy jesień to pod dostatkiem mamy aromatycznych jabłek i gruszek. Ja do wykonania mojego ciasta wykorzystałam polskie ale bardzo słodkie gruszki, które smakują wybornie. Kiedy będziecie piec to ciasto jego aromat roznosi się po całym mieszaniu. Składniki: 250g margaryny 200g(...)partiami dodajemy mąkę cały czas ucierając. Blachę wielkości 20x30cm smarujemy masłem i wysypujmy bułkę tartą. Każdą gruszkę obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na blachę wylewamy gotowe ciasto, na wierzchu układamy pokrojone gruszki, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Życie ze smakiemCiasto naleśnikowe: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, nadzienie: 500 g szpinaku świeżego, sól, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, kulka (125 g) mozzarelli na 3 naleśniki, 3 średniej wielkości pomidory na 6 naleśników, olej słonecznikowy lub rzepakowy, Szpinak przebrać, dokładnie umyć. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek(...)listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki. Wyjąć pestki. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na sicie, aby pozbyć się
królestwo garówMieliśmy leniwy weekend. Na śniadanie zjedliśmy wytrawne muffiny, obejrzeliśmy jakiś film, poleniuchowaliśmy i stwierdziliśmy, że na popołudnie chcemy zjeść ciasto. Jakieś tam zwykłe ciasto, nic wyszukanego. Po prostu jakaś słodkość na niedzielę. Zresztą nasz blog słynie z niewyszukanych rzeczy, w tym właśnie jest jego siła. Wybór zatem padł na ciasto, które nie może się nie udać. Jeżeli jesteście z grona(...)tych, którzy słodkich wypieków się nie tykają, bo nigdy Wam nic nie wyszło, to za ten przepis możecie brać się śmiało. Tego ciasta zepsuć się nie da. Sprawdziliśmy to. Myśleliśmy już, że ciasto na straty pójdzie, ale nie, naprawdę nie da się go zepsuć. Bo wyglądało to tak jak opisuję poniżej... »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureCześć! Bardzo smaczne wydanie tarty. Nie jest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu. Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 czerwona cebula * 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów * 1/2 papryki * 150-200 ml śmietany 30% * 2 jajka * garść żółtego sera startego * sól(...)oregano i bazylia Z podanych składników zagniotłam ciasto i chłodziłam przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy. Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 olejek cytrynowy sok i skórka otarta z połowy cytryny 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Kruszonka: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 35 g płatków migdałowych 50 g margaryny Dodatkowo: 500 - 700 g śliwek węgierek Przygotowanie: Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać mąkę(...)cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać olej i olejek cytrynowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożenie: Połowę ciasta cytrynowego
Ciastka - domowe słodkościJesień to oczywiście smak i zapach soczystych jabłek prosto z rodzinnego sadu. Takie zapachy przywołują wspomnienia! Wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki są moimi ulubionymi ciastami. Ta również zniknęła błyskawicznie! Składniki sypkie: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 5 łyżek cukru(...)jabłek. Na jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach połowę masła. Masło musi być bardzo schłodzone, wręcz zamrożone. Kolejno wykładamy masę sypką, resztę jabłek , masę sypką i resztę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Wierzch ciasta musi być zarumieniony. Upieczoną szarlotkę studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno
VioletoweKucharzeniesolą i suchymi drożdżami w misce. Masło rozpuszczam w ciepłej wodzie i wlewam tę mieszaninę do mąki z drożdżami. Mieszam początkowo łyżką drewnianą, następnie zagniatam gładkie i dość elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do dłoni. Jeśli trzeba, dosypuję mąkę. Przykrywam płócienną lub bawełnianą ściereczką i odstawiam, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza(...)Ponownie wyrabiam, podsypując mąką i formuję kulę. Spłaszczam ją równomiernie i kroję nożem na 8 równych części. Odrywam kawałki ciasta i formuję okrągłe bułeczki. Każdą bułeczkę smaruję delikatnie wodą i posypuję ziarnami sezamu. Piekę 12 - 15 minut, aż delikatnie się zarumienią. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiłyżka mąki do posypania. Chleb z ziarnami Wykonanie: Wymieszać w misce mąkę żytnia i pszenną, cukier, sól, zakwas w proszku i suche drożdże. Stopniowo dodawać wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godziny. Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju(...)ziarna i wyrobić jeszcze raz ciasto. Formę wysmarować olejem (keksówkę najlepiej, ja nie miałam i użyłam foremki aluminiowe jednorazowej). Ciasto przełożyć do formy posmarować woda i posypać ziarnami i mąką i naciąć delikatnie nożem. W foremce odłożyć jeszcze na około godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut, a następnie zmniejszyć do 190 stopni
Pomysłowa kuchniaCoś słodkiego, coś czekoladowego i do tego z małą porcją witamin, idealne na jesienną chandrę, to... czekoladowe ciasto z burakami, z nutką cynamonu i waniliową polewą ☺️ Wilgotne, mięsiste i sycące, pyszne! 👌 P.S. jeżeli chodzi o smak buraka, to spokojnie-kompletnie nie jest wyczuwalny więc śmiało można przemycić go w tym pysznym cieście! ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu polewa: 50 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto: Jajko roztrzepać z cukrem, wlać roztopione i ostudzone masło, dodać startego buraka i wymieszać. Wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przelać
Kraina Miodem Płynącasuchych drożdży 1 białko do smarowania bułeczek 1 szczypta soli Wykonanie WSzystkie składniki wkładamy w kolejności z listy do misy miksera i przy użyciu haka wyrabiamy zwarte ciasto przez około 8 min, co jakiś czas zbierając ciasto z boków misy za pomocą szpatłuki.. Jeśli użyliśmy wilgotnego puree, może zajść konieczność dodania więcej mąki. Ciasto ma być zwarte i odstawać(...)ścianek misy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok. 1-1,5 h. Ciasto wykładamy na stolnicę, uderzamy pięścią aby odgazować i formujemy 12-16 bułeczek, które układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy dowolnymi nasionkami. Odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Artykuł Puszyste bułeczki dyniowe pochodzi z serwisu Przepisy
Mieszam w Garnkuczerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli około 300 ml ciepłej wody 6 łyżek oleju Na farsz: 50 dag kapusty kiszonej(...)przyprawa do dań z kapusty według uznania kminek mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych paluchów drożdżowych: 1. Ciasto: Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut
Izabelawkuchnimalinami, z cytryną, byle postawić się na nogi i w poniedziałek ruszyć do pracy. Do pracy... No tak. Trzeba. Może właśnie dlatego, że takie to wspaniałe, niedzielę osłodzimy sobie ciastem. Pora jest na śliwki. Małe, duże, węgierki, mirabelki, czy co tam w ręce wpadnie. Do dzisiejszej mojej propozycji pasują każde. W zasadzie według tego przepisu można upiec placek z różnymi(...)łączę z cukrem waniliowym. lekko podgrzewam mleko. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z połową cukru. Następnie do daję mąkę, mleko i olej w trzech porcjach. Do tak utartego ciasta dodaję pianę ubitą ze szczyptą soli i resztą cukru na sztywno. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wylewam 2/3 ciasta. Układam na nie mniej więcej połowę owoców
I tu będę miała takie telekko się spieni i zgęstnieje. Po tym czasie do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli, jajka oraz dokładnie mieszamy (najpierw można łyżką, później ciasto powinno być już na tyle gęste, że można je zacząć wyrabiać ręcznie). Ciasto zagniatamy dokładnie, w razie czego dodajemy odrobinę mąki. Następnie dodajemy ciepłe i pokrojone masło(...)znowu zagniatamy aż masło dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki (z podanej ilości ciasta powinno wyjść około 10 sztuk), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejne
Wymiar ZdrowiaSkładniki na 12 sztuk: Ciasto – 150 g mąki – 1 łyżki cukru – 2 łyżki kakao – szczypta soli – 60 g masła – 1 łyżka lodowatej wody Masa serowa – 500g zmielonego twarogu np. wiaderka – 100g cukru – skórka starta z ½ cytryny – 2 jajka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 125 g borówek amerykańskich do dekoracji(...)listki mięty (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy. W formie na muffinki umieścić papilotki. Ciasto rozłożyć do papilotek i ugnieść na dnie. Formę ostawić na bok. Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, skórkę z cytryny, jajka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Kruche ciasto podpiekamy przez
I LOVE LIFE