szklanką mleka. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 4 jaja Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować, dodać mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto odchodzące od rondelka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak ciasto ostygnie dodać jaja wyrobić ciasto na jednolitą masę. Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy i do pieca. Piec
Wasze PrzepisyRacuchy to świetne rozwiązanie na śniadanie, bądź lunch. Posypane cukrem pudrem smakują znakomicie. Składniki: kostka drożdży szklanka mleka ciepłego kilogram mąki do ciasta drożdżowego 3 jajka szczypka soli 3 łyżeczki cukru 1 cukier waniliowy łyżka masła roztopionego Sposób przygotowania: Z drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki robię zaczyn, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia(...)środka wbijam jaja, dolewam resztę mleka, sole odrobinę, dodaje cukier zwykły około 1 łyżeczki i cukier waniliowy, mieszam a na koniec dosypuje systematycznie mąkę przesianą przez sito i wyrabiam ciasto. Dodaje w trakcie masło roztopione i dalej wyrabiam i dodaje mąkę aż ciasto będzie odchodzić od miski. Potem odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie formuje sobie placki dodaje pokrojone jabłko
Wasze PrzepisyBrioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim środku. Pyszne, maślane bułki które nie przysporzą nam wiele pracy. Jedną z ich zalet jest to, że rosną w nocy… dzięki czemu z samego rana możemy przystąpić do formowania drożdżówek. mąka pszenna 250 g drożdże(...)bułek. Mąkę z drożdżami, jajkami, cukrem, mlekiem i solą, miksować do otrzymania gładkiej masy ok. 5 minut mikserem. Powoli dodawać miękkie masło i miksować dalej ok.5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce. Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części, około
Smaczne mojeCiasto z delikatną masą budyniowo-chałwową. Proste, szybkie i przepyszne. Masa : Chałwa 300 g masło 200 g mleko 1 litr 2 żółtka cukier 110 g mąka pszenna 3 łyżki ( 40 g ) mąka ziemniaczana 3 łyżki ( 60 g ) herbatniki kakaowe 600 g dżem z czarnej porzeczki 220 g Na wierzch : czekolada 60 % 3 cząstki ew. chałwa(...)zachować przy nakładaniu kremu na dżem. Pilnujmy żeby warstwy nie wymieszały się. Blaszkę odstawiam z boku na 30 minut, potem wkładam do lodówki. Po 30 minutach na wierzch ciasta ścieram czekoladę i ew. chałwę. Ciasto nie jest bardzo słodkie więc bez obaw można dodać jeszcze ten kawałek chałwy. Ciasto schładzamy kilka godzin
Smaczne mojePewnie doskonale znacie Metrowca, ja proponuję wersję bez użycia piekarnika. Ciasto doskonale wygląda i tak też smakuje. 20 jasnych herbatników pełnoziarnistych 20 kakaowych herbatników śmietana kremówka 36 % 200 ml ser Mascarpone 250 g 1 łyżka cukru pudru Nutella ok. 150 g Posypka zmielone pestki dyni Serek powinien mieć temperaturę pokojową. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty(...)jasnego kremu. Jasny herbatnik smarujemy nutellą i układamy na kremie nutellą do góry. Cały cykl powtarzamy : ciemny herbatnik, jasny krem, jasny herbatnik z nutellą. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta, posypujemy zmielonymi pestkami dyni. Ciasto pozostawiamy około godziny w temperaturze pokojowej , gdy lekko zmięknie, odstawiamy do lodówki do stężenia. Potem ciasto kroimy pod skosem
Smaczne mojeDoskonałe połączenie sera z makiem i kokosem. Ciasto: mąka pszenna 510 g drobny cukier 110 g zimna margaryna 200 g kakao 3 łyżki 5 żółtek gęsta śmietana 2 łyżki Sernik: twaróg z wiaderka 1 kg drobny cukier 220 g miękkie masło 100 g 2 duże jajka budyń waniliowy 40 g Masa makowo-kokosowa : 5 białek zmielony mak 125 g lekko(...)syropie 650 g (netto ) Blacha 32 X 21 cm. Wysmarować margaryną i posypać bułką, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania dość zwartej masy. Ciasto podzielić na 2 części. Uformować z nich kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić. Jeden kawałek ciasta wyjąć
Smaczne mojeSernik z bezą na kruchym i pod kruchym ciastem Chcąc sprostać oczekiwaniom ( przez grzeczność nie nazwę ich wymaganiami ) jednego z domowników, upiekłam sernik z bezą. Beza, kruchy spód - zgodnie z życzeniem. Nawet rodzynkom nie powiedziałam nie. Serniczek na wielkanocny stół musi być smaczny długo po upieczeniu, bo wraz z innymi słodkościami wyjadany jest etapowo, na zakładkę. W tym roku konkurentem(...)mirabelka przy polnej drodze. Kilka sosen i nikła szansa na spotkanie kogokolwiek, poza spacerującymi z psem, na skróty lub przez przypadek. Wracam do przepisu, zanim bateria się rozładuje. Składniki ciasta kruchego: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 15 dag masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli
Kronika PiekarnikaBardzo delikatna struktura, maślany smak. Ciasto doskonale komponuje się z cząstkami zatopionymi w nim cząstek jabłek. Mało skomplikowana procedura jego wykonania zachęca, by często do przepisu tego wracać. Proporcje idealne na średniej wielkości prostokątną blaszkę. Placek długo zachowuje wszystkie swoje walory, na trzeci dzień nadal jest delikatny i mięciutki. Dlaczego Heleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu na ciasto(...)jestem w stanie przypomnieć sobie dlaczego i gdzie na niego trafiłam, sporo czasu już upłynęło od mojego debiutu z tą recepturą. Ale jest wyjątkowa. Wśród tak wielu przepisów na ciasta ucierane - z masłem, z dodatkiem śmietany, jogurtu, maślanek, oleju, to chcę wyróżnić. Nie wiem czy jego wyjątkowa struktura jest wynikiem rozpuszczenia masła na wstępie, zapewne tak własnie jest. Składniki: ( koniecznie
Kronika Piekarnikaobawą zabieram się za ciasta marchewkowe. Skorzystałam z kilku, może kilkunastu przepisów wymagających wykonania morderczej czynności kuchennej. Tarcia marchewki. Na drobnych oczkach. Zatem wybierałam z reguły przepisy wymagające góra dwóch marchewek. Przy trzeciej ręce drętwieją. Kolejne kryterium - mała ilość oleju, oraz brak sody oczyszczonej. Jej posmak zmienia walory smakowe marchewkowca, co czuć już po jego rozkrojeniu. Chyba, że zupełnie(...)Cukierence ". Troszkę go zmodyfikowałam, efekt jest rewelacyjny. A tak szczerze to już go nie ma. Dość spora blacha wystarczyła na jeden wieczór. Może to właśnie przez to złudzenie, że ciasto tak lekkim jest. A w zasadzie, to nie jest złudzenie. Marchewkowce wilgotne, z duża ilością bakalii są pyszne, ale ja wracam tak naprawdę do dwóch przepisów, które są ich przeciwieństwem
Kronika Piekarnikasztuk ), o średnicy około 7 cm. To idealna ilość na spotkanie ze znajomymi przy kawce, lub deser poobiedni niedzielny, z rozleniwioną rodziną. Prezentują się bardzo wytwornie :) Składniki: ciasto: 80 gram miękkiego masła 50 gram cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 180 gram mąki pszennej 2 łyżki mleka masa bezowo - kokosowa: 2 białka szczypta soli 3 łyżki cukru 20 gram(...)kokosowych 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie: 20 dag masła rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego kokos oraz łyżkę cukru. Mieszamy i studzimy. Przekładamy do większej miski. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy w gładką kulę. Ja proponuję taką kolejność: przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sól, żółtka, mleko i miękkie masło. Początkowo mieszam składniki widelcem, na koniec zagniatam
Kronika Piekarnikawielu latach. Uświadomiona zostałam, że Halloween w kalendarzu mieszkańców USA i Kanady, to trzecie co do ważności święto. Więc wspominaliśmy, otwieraliśmy drzwi wrzeszczącym dzieciakom domagającym się słodyczy. Ale dyniowego ciasta nie było na naszym stole. Na talerzu w kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy(...)koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy resztę składników - jajko, olej lub masło, przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Tak naprawdę wystarczy porządnie wyrobić je łyżką, by zaczęło odchodzić od jej brzegów. Przykrywamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1/2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blaszkę
Kronika Piekarnikasernik, ani zwykły ucierany placek orzechowy. Tak czy inaczej zgrany, spójny duet. Delikatna serowa kratownica na dość wysokim, pulchnym, wilgotnym, orzechowym, maślanym cieście ucieranym. Ciasto piekłam by mieć swój wkład w imprezę 11 - to listopadową, w której nie dane mi było uczestniczyć. Pozostawiłam pełną blachę w dobrych rękach, by na trzy dni wyjechać. Pomimo postawy niepatriotycznej, wyrzutów nie posiadam :) Pomimo(...)piekarnika za pół godziny go wydobędę. A tymczasem, wracam do serowca orzechowego, naszego rodzimego. Składniki: 200 gram miękkiego masła 250 gram cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek ( 5 do ciasta, 1 do masy serowej ) 350 gram mąki 50 gram mielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 ml mleka 500 gram sera z wiaderka 1 budyń śmietankowy
Kronika Piekarnikanarzekających na jego brak, ale znajdujących motywację, by wstać wcześniej w weekend. Mimo, że poranki już ciemne. W ciemnościach, walcząc z sennością, trzeba odmierzyć proporcje składników, zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć. Trzeba pobawić się w zawijanie, rozcinanie, formowanie, w końcu pieczenie. Ale efekt wynagradza podjęty trud - w międzyczasie za oknem się rozjaśnia, więc podziwiamy nasze dzieło w świetle(...)zaczęły pracować. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrami, solą. Dodajemy rozbełtane jajko i wystudzone masło. Na koniec wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto ręką na gładką, odchodzącą od ręki i miski kulę. Jeśli to konieczne, możemy dosypać troszkę mąki. 1/3 masy odrywamy i zagniatamy z 1 łyżką gorzkiego kakao. Obie masy w miskach wkładamy
Kronika Piekarnikazaczyn wyrósł. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wbijamy jajko w temperaturze pokojowej, wlewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i nawet po 5 minutach gniecenia, raczej nie będzie idealnie odchodziło od dłoni. Nie szkodzi. Połowę ciasta przekładamy posługując się łyżką do keksówki o długości około(...)mnie silikonowa), posypujemy łyżką kakao całą powierzchnię i wykładamy drugą część ciasta. Wkładamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, na dolną półkę. Wystarczy około 30 minut i ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi foremki. Zwiększamy wówczas temperaturę do 175 stopni i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli zacznie niepokojąco się przypiekać z góry, możemy przykryć wierzch
Kronika PiekarnikaMiodowy kolor, miękki, delikatny miąższ. Słodycz suszonych śliwek zatopionych w miodowo - kawowym cieście drożdżowym. Pokaźny okrągły bochenek, który pachnie trudnym do zdefiniowania aromatem, jest w nim coś hipnotyzującego. Jestem wielbicielką i miodu i kawy i bakalii. Polecam ten wypiek doceniającym te składniki. Jak na drożdżowe ciasto, proste w wykonaniu. Coś pośredniego pomiędzy ciastem a pieczywem. Ani to chałka(...)miodem. Gdy masło zupełnie się rozpuści, ściągamy rondel z palnika i studzimy 5 minut. Lekko ciepłe wlewamy do miski z mąką. Mieszamy dokładnie łyżką, tak z 2 minuty - ciasto będzie półpłynne, ale gęste. Dodajemy bakalie, mieszamy. Miskę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, do wyrośnięcia - po pół godzinie powinno podwoić objętość. Wyciągamy z piekarnika, mieszamy
Kronika Piekarnika