ciasto - 162907 przepisów (strona:3101/10861)

Proziaki 111

sól, cukier i sodę. Składniki przemieszałam łyżką, a następnie dodałam jogurt naturalny. Użyłam zwykłego jogurtu, takiego bardziej rzadkiego, nie z rodzaju gęstych czy greckich. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i pozostawiłam w misce na ok. 25-30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowałam na stolnicy leciutko posypanej mąką na placek o grubości(...)ciasta wycięłam szklanką krążki o średnicy ok. 7-8cm. Wyszło mi ok. 9 sztuk. Patelnię rozgrzałam i bez użycia żadnego tłuszczu, ułożyłam na niej przygotowane placki. Proziaki smażyłam na małym ogniu pod przykryciem, aż się dobrze przyrumieniły, po czym przekręcałam je na drugą stronę i znów smażyłam do zrumienienia. Gotowe proziaki wyłożyłam do koszyczka na pieczywo wyłożonego serwetką

Waniliowe Improwizacje
babka piaskowa – klasyczna 117

cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy esencję waniliową oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wąskie formy /keksówki, natłuszczonej i prószonej kaszą manna lub bułką tartą. Pieczemy w 160-170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 60 min. Wystudzoną babkę oprószamy

Domowy Smak Jedzenia
Szybka babka z orzechami 196

Szybka babka z orzechami , to moja dzisiejsza propozycja na proste weekendowe ciasto. Składniki można zmiksować lub wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki. Cały przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkująca Pani domu. Do babki można dodać właściwie każde orzechy, ale najlepiej sprawdzają się włoskie lub laskowe. Taka szybka babka z orzechami, to idealne ciasto do kawy(...)wymieszać (energicznie!) za pomocą ręcznej trzepaczki. Odkładamy mikser. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki do połączenia. Na koniec wsypujemy nasze drobno posiekane orzechy, mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (30×12 lub podobnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół

Słodkie okruszki
Orzeszki z kremem orzechowym 105

jedyne co w nim zmieniłam, to zamiast margaryny, tak kiedyś powszechnej we wszystkich wypiekach, użyłam masła. Pyszne kruche ciasteczko,a w środku orzechowy, maślany krem-nic tylko zajadać. Na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże żółtko 1 łyżeczka dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią(...)mielonych orzechów włoskich  Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia dodać zimne masło i posiekać je z mąką. Następnie dodać resztę składników i bardzo szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki, aby odpoczęło.  Piekarnik zagrzać do 180 st C. Żeliwne foremki cienko wyklejać cienko ciastem, ciasta nie może być za dużo

Krylowa Kuchnia
Z ŁĄKI N TALERZ: Pomarańczowe babeczki z fiołkami i miodem 123

zatem są fiołki, jest wiosna i są też wiosenne słodkości. Oto słoneczne i bardzo aromatyczne kruche babeczki pomarańczowe z jogurtowym kremem na bazie Mascarpone i miodu. Pomarańcze w kruchym cieście, w nadzieniu, w kremie i dekoracji...i wcale nie czuć pomarańczowego przepychu. Jest za to mnóstwo słońca, słodyczy, jogurtowej świeżości i są też one...fioletowe iskierki w zwieńczeniu kruchej babeczki(...)wizualnych ;) Pyszne i urocze o lekkim wiosennym smaku będą także wspaniałym, wiosennym deserem na wielkanocnym stole! Nareszcie, niech dzieje się wiosna! ♥ Pomarańczowe babeczki z fiołkami i miodem Potrzebujesz: Kruche ciasto 150g mąki 60g masła 2 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżeczka cukru Krem 250g mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki miodu 2 łyżki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placuszki z rodzynkami na sodzie 132

zrobić placuszki z rodzynkami na sodzie? Jajka roztrzepać z cukrem i 1,5 szklanki mleka. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać, aby nie było grudek mąki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać więcej mleka. Ciasto powinno być niezbyt gęste, ale i niezbyt rzadkie. Podczas nakładania ciasta łyżką na patelnię, odkleja się ono od łyżki, ale z niej nie spływa(...)koniec do ciasta wmieszać odsączone z wody rodzynki. Nakładać łyżką niezbyt duże porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Placuszki nie chłoną dużo tłuszczu. Smażyć do przyrumienienia się każdej strony. Placuszki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni utworzą się małe kratery. Podawać z ulubioną konfiturą lub oprószone cukrem pudrem. Zobacz również: racuchy drożdżowe

Kuchcik gotuje
BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI + FILMIK 105

PRZYGOTOWANIE :   Dzień przed pieczeniem ciasta, rodzynki moczymy w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropel olejku rumowego. Kiedy już są miękkie, płyn z miseczki wylewamy a rodzynki zostawiamy.  Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż się rozpuszczą.  Ciasto można wyrobić całkowicie ręcznie, ja wyrobiłam je robotem.  Do misy robota, przekładamy żółtka i cukier, ucieramy(...)Następnie dodajemy ostudzone masło, rozmieszane drożdże, mleko,  chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki i wyrabiamy ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto lekko ugniatamy, formujemy wałeczek i układamy w wysmarowanej formie na babkę. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.  Ciasto pieczemy około 35 minut, w temperaturze 180 % C.  Babkę studzimy w uchylonym

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizzerinki-mini pizze 143

czyli pizzerinki. Może trochę więcej z nimi zachodu, ale warto. Może  w tym trudnym okresie kwarantanny macie  więcej czasu na domowe pichcenie, bo ja zdecydowane tak. SKŁADNIKI Ciasto 0,5 kg mąki 3 łyżki oliwy 0,5 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli Rozczyn 5 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki mąki ok 1/2 szklanki wody(...)kombinacje. WYKONANIE Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier mąkę. Mieszamy i odstawiamy, by drożdże urosły .  Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, łączymy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, należy podsypać mąką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie blat podsypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na 2-3 milimetry.  Wycinamy szeroką szklanką. U mnie taka do drinków. Układamy

W kuchennym oknie Ewy
Naleśniki z mąką kukurydzianą 99

szybkie do wykonania, zawsze się udają, a do tego każdy może wykorzystać swoje ulubione dodatki. My sięgamy po nie na śniadania lub późne obiady. To jedna z naszych propozycji ciasta naleśnikowego na słodko, nieco zmodyfikowany przepis podstawowy, który wzbogaciliśmy mąką kukurydzianą. Przez to naleśniki mają piękny, żółty kolor, są bardziej pulchne, lżejsze i sprężyste. Składniki na ciasto na naleśniki(...)dodać szczyptę soli, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy, jajko i stopniowo dosypywać przesianą mąkę pszenną oraz kukurydzianą – cały czas energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem. Gdy otrzyma się jednolite ciasto bez grudek, odstawić je na kilka minut. Rozgrzać patelnię (najlepiej do naleśników), nalać na nią odrobinę oleju i czekać, aż zrobi się gorący. Ciasto wylewać na patelnię łyżką wazową, rozprowadzić

niecodziennikpary
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 138

czasie jedzenia uwalniała bardzo przyjemny, lekko słonawy smak. Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdecydowanie warte są czasu spędzonego w kuchni. Składniki na pierogi ze szpinakiem i serem feta Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g sera feta 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki(...)cała woda odparuje. Dodać olej, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę ser feta, dokładnie wymieszać, całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić i ostudzić. Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać oliwę i sól, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło

niecodziennikpary
Sernik z dynią 111

Dyniowy wysyp przepisów trwa w najlepsze. Z racji tego, że nie boimy się łączenia różnych smaków, postanowiliśmy nasze tradycyjne polskie ciasto, jakim jest sernik, połączyć z masą dyniową i to wszystko przyprawić orientalnymi przyprawami. Powstał sernik z dynią , któremu nie można się oprzeć – dające przyjemność zmysłowi powonienia, pobudzające kubki smakowe i cieszące oko. Zdecydowanie polecamy. Składniki na sernik(...)dynią Spód ciasta: 300 g herbatników 100 g pestek dyni 120 g masła Masa serowo-dyniowa: 400 g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 230 g cukru pudru 800 g białego sera w temperaturze pokojowej 4 jajka w temperaturze pokojowej czubek noża kardamonu czubek noża cynamonu czubek noża zmielonego ziela angielskiego czubek noża zmielonych goździków szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego

niecodziennikpary
Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami 89

Jeżeli ktoś lubi mięsne dodatki, może do flammkuchen dać kiełbasę, szynkę, salami albo jeszcze coś innego, co czeka w lodówce na wykorzystanie. Składniki na flammkuchen z mozzarellą i pomidorami Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 ml wody 2 łyżki oleju 1 łyżka suszonej bazylii szczypta soli dodatkowa mąka do oprószenia Nadzienie: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki pesto szczypta soli(...)pieprzu 250 g pomidorów 125 sera mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Blat lub stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadzienie: Kremówkę wymieszać z pesto, doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na małe kawałki. Mozzarellę dobrze odsączyć. Wykonanie

niecodziennikpary
Serowe knedle z truskawkami 89

Serowe knedle z truskawkami są bogatsze w smaku niż tradycyjne knedle ziemniaczane, w miękkim i delikatnym cieście z dodatkiem twarogu zamknięta jest słodka i soczysta truskawka. Przepis jest bardzo łatwy, a w efekcie otrzymujemy knedle domowej roboty, które podane z posypką z bułki tartej lub śmietaną posmakują każdemu. Udostępnij Składniki na serowe knedle z truskawkami 500 g ziemniaków(...)Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Utłuc lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać pokruszony biały ser, masło, mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3-4 części. Z pierwszej uformować wałek, odkrawać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć je dłonią, położyć truskawkę obtoczoną w cukrze, zlepić brzegi formując kulę. Knedle odkładać na blat

niecodziennikpary
Bułki do hamburgerów 90

mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 / 2 szklanki wody 30 g masła 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: olej do natłuszczenia ciasta 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam do posypania bułeczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać lekko ciepłe mleko (około 30 o C), wsypać 2 czubate łyżki mąki, rozmieszać(...)Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, wsypać sól, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wyrobić. Sprężyste ciasto wysmarować olejem, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną, krótko wyrobić. Zrobić wałek

niecodziennikpary
Drożdżowy chleb z masłem ziołowym 100

bawiliśmy, a dzięki bardzo dobrej współpracy i ustalonemu podziałowi zadań przygotowywanie i wypiekanie drożdżowego chleba o czosnkowo-pietruszkowym smaku przebiegało bardzo sprawnie. Składniki na drożdżowy chleb z masłem ziołowym Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 300 ml wody 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 50 g oleju Masło ziołowe: 100 g masła w temperaturze pokojowej(...)ząbki czosnku 1 cebula 1 pęczek pietruszki 1 / 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Pół szklanki wody lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i cukier. Wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól, wlać podgrzaną resztę wody i olej, przemieszać, a następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto

niecodziennikpary