sól, cukier i sodę. Składniki przemieszałam łyżką, a następnie dodałam jogurt naturalny. Użyłam zwykłego jogurtu, takiego bardziej rzadkiego, nie z rodzaju gęstych czy greckich. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i pozostawiłam w misce na ok. 25-30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowałam na stolnicy leciutko posypanej mąką na placek o grubości(...)ciasta wycięłam szklanką krążki o średnicy ok. 7-8cm. Wyszło mi ok. 9 sztuk. Patelnię rozgrzałam i bez użycia żadnego tłuszczu, ułożyłam na niej przygotowane placki. Proziaki smażyłam na małym ogniu pod przykryciem, aż się dobrze przyrumieniły, po czym przekręcałam je na drugą stronę i znów smażyłam do zrumienienia. Gotowe proziaki wyłożyłam do koszyczka na pieczywo wyłożonego serwetką
Waniliowe Improwizacjecukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy esencję waniliową oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wąskie formy /keksówki, natłuszczonej i prószonej kaszą manna lub bułką tartą. Pieczemy w 160-170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 60 min. Wystudzoną babkę oprószamy
Domowy Smak JedzeniaSzybka babka z orzechami , to moja dzisiejsza propozycja na proste weekendowe ciasto. Składniki można zmiksować lub wymieszać za pomocą ręcznej trzepaczki. Cały przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkująca Pani domu. Do babki można dodać właściwie każde orzechy, ale najlepiej sprawdzają się włoskie lub laskowe. Taka szybka babka z orzechami, to idealne ciasto do kawy(...)wymieszać (energicznie!) za pomocą ręcznej trzepaczki. Odkładamy mikser. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki do połączenia. Na koniec wsypujemy nasze drobno posiekane orzechy, mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (30×12 lub podobnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół
Słodkie okruszkijedyne co w nim zmieniłam, to zamiast margaryny, tak kiedyś powszechnej we wszystkich wypiekach, użyłam masła. Pyszne kruche ciasteczko,a w środku orzechowy, maślany krem-nic tylko zajadać. Na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże żółtko 1 łyżeczka dobrego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią(...)mielonych orzechów włoskich Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia dodać zimne masło i posiekać je z mąką. Następnie dodać resztę składników i bardzo szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki, aby odpoczęło. Piekarnik zagrzać do 180 st C. Żeliwne foremki cienko wyklejać cienko ciastem, ciasta nie może być za dużo
Krylowa Kuchniazatem są fiołki, jest wiosna i są też wiosenne słodkości. Oto słoneczne i bardzo aromatyczne kruche babeczki pomarańczowe z jogurtowym kremem na bazie Mascarpone i miodu. Pomarańcze w kruchym cieście, w nadzieniu, w kremie i dekoracji...i wcale nie czuć pomarańczowego przepychu. Jest za to mnóstwo słońca, słodyczy, jogurtowej świeżości i są też one...fioletowe iskierki w zwieńczeniu kruchej babeczki(...)wizualnych ;) Pyszne i urocze o lekkim wiosennym smaku będą także wspaniałym, wiosennym deserem na wielkanocnym stole! Nareszcie, niech dzieje się wiosna! ♥ Pomarańczowe babeczki z fiołkami i miodem Potrzebujesz: Kruche ciasto 150g mąki 60g masła 2 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 1 łyżeczka cukru Krem 250g mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki miodu 2 łyżki
Kuchnia w Słońcu Skąpanazrobić placuszki z rodzynkami na sodzie? Jajka roztrzepać z cukrem i 1,5 szklanki mleka. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać, aby nie było grudek mąki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać więcej mleka. Ciasto powinno być niezbyt gęste, ale i niezbyt rzadkie. Podczas nakładania ciasta łyżką na patelnię, odkleja się ono od łyżki, ale z niej nie spływa(...)koniec do ciasta wmieszać odsączone z wody rodzynki. Nakładać łyżką niezbyt duże porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Placuszki nie chłoną dużo tłuszczu. Smażyć do przyrumienienia się każdej strony. Placuszki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni utworzą się małe kratery. Podawać z ulubioną konfiturą lub oprószone cukrem pudrem. Zobacz również: racuchy drożdżowe
Kuchcik gotujePRZYGOTOWANIE : Dzień przed pieczeniem ciasta, rodzynki moczymy w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropel olejku rumowego. Kiedy już są miękkie, płyn z miseczki wylewamy a rodzynki zostawiamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż się rozpuszczą. Ciasto można wyrobić całkowicie ręcznie, ja wyrobiłam je robotem. Do misy robota, przekładamy żółtka i cukier, ucieramy(...)Następnie dodajemy ostudzone masło, rozmieszane drożdże, mleko, chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki i wyrabiamy ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko ugniatamy, formujemy wałeczek i układamy w wysmarowanej formie na babkę. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto pieczemy około 35 minut, w temperaturze 180 % C. Babkę studzimy w uchylonym
Kulinarne Fantazje Marioliczyli pizzerinki. Może trochę więcej z nimi zachodu, ale warto. Może w tym trudnym okresie kwarantanny macie więcej czasu na domowe pichcenie, bo ja zdecydowane tak. SKŁADNIKI Ciasto 0,5 kg mąki 3 łyżki oliwy 0,5 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli Rozczyn 5 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki mąki ok 1/2 szklanki wody(...)kombinacje. WYKONANIE Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier mąkę. Mieszamy i odstawiamy, by drożdże urosły . Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest klejące, należy podsypać mąką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie blat podsypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na 2-3 milimetry. Wycinamy szeroką szklanką. U mnie taka do drinków. Układamy
W kuchennym oknie Ewyszybkie do wykonania, zawsze się udają, a do tego każdy może wykorzystać swoje ulubione dodatki. My sięgamy po nie na śniadania lub późne obiady. To jedna z naszych propozycji ciasta naleśnikowego na słodko, nieco zmodyfikowany przepis podstawowy, który wzbogaciliśmy mąką kukurydzianą. Przez to naleśniki mają piękny, żółty kolor, są bardziej pulchne, lżejsze i sprężyste. Składniki na ciasto na naleśniki(...)dodać szczyptę soli, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy, jajko i stopniowo dosypywać przesianą mąkę pszenną oraz kukurydzianą – cały czas energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem. Gdy otrzyma się jednolite ciasto bez grudek, odstawić je na kilka minut. Rozgrzać patelnię (najlepiej do naleśników), nalać na nią odrobinę oleju i czekać, aż zrobi się gorący. Ciasto wylewać na patelnię łyżką wazową, rozprowadzić
niecodziennikparyczasie jedzenia uwalniała bardzo przyjemny, lekko słonawy smak. Pierogi ze szpinakiem i serem feta zdecydowanie warte są czasu spędzonego w kuchni. Składniki na pierogi ze szpinakiem i serem feta Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g sera feta 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki(...)cała woda odparuje. Dodać olej, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę ser feta, dokładnie wymieszać, całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić i ostudzić. Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać oliwę i sól, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło
niecodziennikparyDyniowy wysyp przepisów trwa w najlepsze. Z racji tego, że nie boimy się łączenia różnych smaków, postanowiliśmy nasze tradycyjne polskie ciasto, jakim jest sernik, połączyć z masą dyniową i to wszystko przyprawić orientalnymi przyprawami. Powstał sernik z dynią , któremu nie można się oprzeć – dające przyjemność zmysłowi powonienia, pobudzające kubki smakowe i cieszące oko. Zdecydowanie polecamy. Składniki na sernik(...)dynią Spód ciasta: 300 g herbatników 100 g pestek dyni 120 g masła Masa serowo-dyniowa: 400 g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 230 g cukru pudru 800 g białego sera w temperaturze pokojowej 4 jajka w temperaturze pokojowej czubek noża kardamonu czubek noża cynamonu czubek noża zmielonego ziela angielskiego czubek noża zmielonych goździków szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego
niecodziennikparyJeżeli ktoś lubi mięsne dodatki, może do flammkuchen dać kiełbasę, szynkę, salami albo jeszcze coś innego, co czeka w lodówce na wykorzystanie. Składniki na flammkuchen z mozzarellą i pomidorami Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 ml wody 2 łyżki oleju 1 łyżka suszonej bazylii szczypta soli dodatkowa mąka do oprószenia Nadzienie: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki pesto szczypta soli(...)pieprzu 250 g pomidorów 125 sera mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Blat lub stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadzienie: Kremówkę wymieszać z pesto, doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na małe kawałki. Mozzarellę dobrze odsączyć. Wykonanie
niecodziennikparySerowe knedle z truskawkami są bogatsze w smaku niż tradycyjne knedle ziemniaczane, w miękkim i delikatnym cieście z dodatkiem twarogu zamknięta jest słodka i soczysta truskawka. Przepis jest bardzo łatwy, a w efekcie otrzymujemy knedle domowej roboty, które podane z posypką z bułki tartej lub śmietaną posmakują każdemu. Udostępnij Składniki na serowe knedle z truskawkami 500 g ziemniaków(...)Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Utłuc lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać pokruszony biały ser, masło, mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3-4 części. Z pierwszej uformować wałek, odkrawać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć je dłonią, położyć truskawkę obtoczoną w cukrze, zlepić brzegi formując kulę. Knedle odkładać na blat
niecodziennikparymąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 / 2 szklanki wody 30 g masła 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: olej do natłuszczenia ciasta 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam do posypania bułeczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać lekko ciepłe mleko (około 30 o C), wsypać 2 czubate łyżki mąki, rozmieszać(...)Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, wsypać sól, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wyrobić. Sprężyste ciasto wysmarować olejem, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną, krótko wyrobić. Zrobić wałek
niecodziennikparybawiliśmy, a dzięki bardzo dobrej współpracy i ustalonemu podziałowi zadań przygotowywanie i wypiekanie drożdżowego chleba o czosnkowo-pietruszkowym smaku przebiegało bardzo sprawnie. Składniki na drożdżowy chleb z masłem ziołowym Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 300 ml wody 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 50 g oleju Masło ziołowe: 100 g masła w temperaturze pokojowej(...)ząbki czosnku 1 cebula 1 pęczek pietruszki 1 / 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Pół szklanki wody lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i cukier. Wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól, wlać podgrzaną resztę wody i olej, przemieszać, a następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto
niecodziennikpary