ciasto - 163312 przepisów (strona:3099/10888)

Mango 162

owoc, który po naciśnięciu lekko się ugnie. W odpowiednim wyborze pomoże także węch, ponieważ dojrzałe mango uwalnia przyjemny zapach. Mango znakomicie smakuje samo, ale to także idealny składnik deserów (ciast, galaretek, dżemów) lub dodatek do potraw, takich jak sałatki czy sosy do mięsa. Z mango powstają także pyszne i wartościowe soki oraz koktajle. Dodatkowo idealnie komponuje się z daniami mięsnymi

ciasta i desery czyli na słodko
Zdrowe mini pączki z piekarnika 97

ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak(...)zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.) 3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy

zdrowo i aktywnie
Gryczane pierogi z serem 107

głownie na gryce, ale oczywiście nie pomijając ulubionych potraw. Dzisiaj padło na jedne z moich ulubionych-pierogi z serem i cebulką. Nie mieszałam różnych rodzajów mąk, z samej gryczanej ciasto wyszło mi dobre. Żeby nie przekroczyć kalorii 😜 dałam najpierw mniej do całości, aby potem podbierać sobie do sklejania, bo po tej mące ciasto będzie dość klejące i bez mąki(...)oleju kokosowym czy samym gotowanym i pieczonym. Smalec to tłuszcze zwierzęce, które też są potrzebne w zbilansowanym i zdrowym odżywianiu. A tak dla żartu 😅 Składniki na 1-2 porcje: ciasto: -150 g mąki gryczanej -50 g mąki ziemniaczanej -woda przegotowana letnia -szczypta soli -1 łyżka oleju farsz: -180 g twarogu chudego podanie: +1 łyżka smalcu (u mnie z gęsi

zdrowo i aktywnie
Ptysie z kremem śmietankowym i truskawkami 133

Ciasto ptysiowe 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 1 kostka margaryny (250 g) 5 jajek szczypta soli Krem śmietankowy 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Cukier puder do dekoracji W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzątku wsypać całą mąkę i od razu energicznie mieszać(...)gotować na małym ogniu, aż ciasto będzie szklista i zacznie odchodzić od garnka. Gdy ciasto przestygnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Porcje ciasta na ptysie układać łyżką lub rękawem cukierniczym na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o zachowaniu dużych odległości między ciastami, bo w czasie pieczenia bardzo urosną. Piec w temp. 200 C na złoty kolor

Gotujemy i jemy
Lunchbox dla przedszkolaka 159

wycięty foremką w kształcie serca Dzień 4: buła z szynką domową ( przepis ), sałatą i papryką winogrona daktyle suszone Może Cię zainteresować: Zbiór przepisów na domową wędlinę Dzień 5: marchewka ciasto z karobem – przepis ser żółty wycięty foremką w kształcie gwiazdek jabłko kabanos Przepisy na inne, zdrowe ciasta: Ciasto cytrynowe z cukinią Wegańskie ciasto burakowe z czarną porzeczką, suszonymi śliwkami(...)migdałami oraz limonkową polewą Brownie z batatów – wegańskie, bezglutenowe, bez tłuszczu Ciasto Wiewiórka – przepis wegański Wegański chlebek bananowy – bez tłuszczu, super zdrowy Artykuł Lunchbox dla przedszkolaka pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ciasto Alpejskie Mleczko z Galaretką 108

  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Domowe ciasta
SŁODKI PRZEKŁADANIEC 125

Składniki: Ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 75 ml mleka 250 ml coca cola 350 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady Masa waniliowa: 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek spirytusowy waniliowy  Dodatkowo: 2 opakowania(...)galaretki o smaku lemoniady 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel mogel. Dodać przestudzoną margarynę, mleko i napój coca colę - za pomocą trzepaczki wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota

Ciastka - domowe słodkości
Tarta z rydzami i podgrzybkami 113

podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 30-40 dag obranych rydzów i podgrzybków Mały kubek śmietanki(...)łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Plastry bakłażana lekko solimy i zostawiamy na ok. pół godziny. W ten sposób pozbędziemy się z niego goryczy. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, przed wyłożeniem do foremki dobrze będzie wstawić je na chwilę do lodówki. Ciasto rozkładamy równomiernie na foremce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kate's Kitchen
Ciasto mleczne. 162

Jest sobota, więc mam propozycję na ciasto. Zwykłe, proste. Do niedzielnej kawki będzie pasowało :) Ciasto jest na dużą blachę. Możecie zrobić z połowy porcji. Tak naprawdę, to murzynek. Nazywa się ciasto mleczne, ponieważ zrobione jest na mleku. Piekłam w zeszłym tygodniu, rodzince smakowało, może i Wam posmakuje :) Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka(...)Wykonanie: Margarynę, cukier, mleko i kakao zagotować.  Odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygnie dodać powidła, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Zmiksować i wbić jajka. Ponownie zmiksować. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 50 minut. Przygotować polewę. Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Dodać śmietanę

Agusiowe smakołyki
Ciasto zebra jogurtowa 165

Ciasto zebra jogurtowa – to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia. Jest to można by rzec taki sernik na zimno bez sera… lub trafniej – jogurtowiec na zimno. Jeśli macie ochotę na coś orzeźwiającego i niezbyt słodkiego, to gorąco polec The post Ciasto zebra jogurtowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
TORT URODZINOWY z musem jeżynowym. 202

kremem maślanym. Dzień 4: Tort urodzinowy podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt ‘rzucany’ (rant śr 16 cm): 4 białka + szczypta soli (rozm

Słodki Pomysł
Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym. 235

Witam Was cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne półfrancuskie rożki nadziane powidłem śliwkowym. Uwielbiamy takie rożki. Ciasto jest wielowarstwowe i bez cukru. Dlatego warto dać słodkie nadzienie i dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Takie rożki można przygotować na podwieczorek. Uwielbiam je z kawą. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej(...)pół szklanki śmietany 18 % lub 12 % Dodatkowo: 1 słoik powidła śliwkowego mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia rożków Wykonanie pysznych rożków z powidłem:  1.  Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.  2. Formowanie roków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy

Izabelawkuchni
Tarta z rydzami i podgrzybkami 105

podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 30-40 dag obranych rydzów i podgrzybków Mały kubek śmietanki(...)łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Plastry bakłażana lekko solimy i zostawiamy na ok. pół godziny. W ten sposób pozbędziemy się z niego goryczy. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, przed wyłożeniem do foremki dobrze będzie wstawić je na chwilę do lodówki. Ciasto rozkładamy równomiernie na foremce i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kate's Kitchen
Ketczup śliwkowo- paprykowy 244

Sezon śliwkowy powoli zbliża się do końca. Po pysznych ciastach i ciasteczkach pora na coś konkretniejszego. Bardzo polecam Wam przepis na ketczup ze śliwek i papryki. Gęsty, pachnący, słodko-kwaśny, idealny na grilla, do pieczonych ziemniaków lub na chleb. Bardzo smaczny i z powodzeniem zastępuje gotowe, kupowane sosy. I ten cudowny kolor, bez sztucznych dodatków. Podaję przepis podstawowy

dolcevitainmykitchen