Ciasto składa się z kilku warstw. Zasadniczo jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt dużo pracy. Spód stanowi czekoladowe brownie, następne warstwy to chrupiąca kakaowa pralina i puszysta masa śmietankowa z białą czekoladą. Wierzch wykańcza galaretka z malinami. Całość jest obłędnie pyszna! Biszkopt brownie: 110 g masła 130 g gorzkiej czekolady 80% 2 jajka 100 g cukru(...)czekoladą. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Jajka delikatnie ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy czekoladę z masłem oraz wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 24*30 cm. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez około 20 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, studzimy. Chrupiąca
VioletoweKucharzeniechlebek pizza już robiłam.Tym razem pizza w takim innym wydaniu upiekłam w ramach akcji na FB - klik. Do takiego chlebka pizza można dodać wszystko według własnego gustu. Ciasto 3 i 1/2 szkl. mąki 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody Nadzienie kawałek(...)kulka sera mozzarella Drożdże połączyć z wodą i łyżeczką cukru, odstawić na 5 minut. Papryki, polędwicę ser żółty pokroić w kostkę.Zaczyn drożdżowy połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i szybko wymieszać całość drewnianą łyżką. Dodać składniki nadzienia (oprócz sera mozzarella), krótko wyrobić ciasto dłońmi, aż całość się połączy. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzeniemarchewki . Przygotowanie gofrów z komosy ryżowej jest bardzo proste, ważny jest czas smażenia i temperatura. Pierwszy raz smażyłam gofry na pełnej mocy gofrownicy, dotychczas nie potrzebowałam przy żadnym cieście aż tak wysokiej temp. Czas smażenia jest około dwukrotnie dłuższy od standardowego smażenia gofrów. Wszystko dlatego, że ciasto jest gęste i dosyć wilgotne i musi dobrze się wysmażyć. Gofry przygotowałam(...)dodałam trybulę, zioła możesz dodać w zależności od tego jakich dodatków użyjesz np. zioła prowansalskie czy też bazylię) Ugotowaną komosę ryżową odcedzoną na sicie, miksujemy blenderem na jednolite gładkie ciasto. Masło nadaje chrupkość ciastu więc go nie zamieniaj na olej. Ciasto jest dość gęste, nakładam łyżkę na wcześniej dobrze wysmarowaną olejem gofrownicę i tak jakby zgniatam całość gofrownicą i smażę
SMYKWKUCHNIJagodzianki przepis Thermomix Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 3 żółtka 100 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drożdży 100 g cukru 2/3 szklanki mleka 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 szklanki jagód 3 czubatek łyżki cukru pudru dodatkowo do posmarowania jagodzianek kila łyżek mleka Składniki(...)naczynia Thermomix wlewamy mleko, masło, cukier, drożdże mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Czekamy 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, esencję waniliową, sól i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix , przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy placki
Themo przepisyjajko i dodajemy cukier, mikserem miksujemy na puszysty krem. Do kremu dodajemy jogurt oraz mleko i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Do gotowego ciasta dodajemy wiśnie, ale nie wszystkie na raz, aby nie puściły soku do ciasta – ja robiłam tak, że wydzieliłam sobie 3 wiśnie do środka każdej muffinki(...)wrzucałam więc 3 sztuki do ciasta, i wyławiałam je z ciastem łyżką. Napełniałam tak papilotki do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej muffinki dodajemy jeszcze po dwie wiśnie i posypujemy z wierzchu pokrojoną czekoladą. Wstawiamy muffinki do piekanika na 25 minut. Po tym czasie wykładamy do przestygnięcia. Jemy ostudzone. Powrót na górę
Smaczna Stronaproszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego(...)wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy) . Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. 11. Delikatnie tężejący mus jagodowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch: 12. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i położyć na paterze (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki jeśli nie używamy folii rantowej). Śmietankę
Mała Cukierenkalistki i ogonki. Zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Na początku przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Następnie do mąki dodajemy jajka i masło. Później powoli dolewamy wodę i mieszamy ciasto. Następnie zaczynamy je wyrabiać. Blat podsypujemy mąką i zagniatamy gładkie ciasto przez około 6-8 minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 5-10 minut, aby odpoczęło. Ciasto najlepiej(...)dwie połówki. Jedną pozostawiamy pod ściereczką, a drugą cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Później szklanką wycinamy kółka i nakładamy mniej więcej po łyżeczce farszu. Boki ciasta dokładnie sklejamy. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, najlepiej partiami (20 pierogów). Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 2-3 minut od momentu wypłynięcia (czas zależy od grubości ciasta
PatiGotujeCiasto drożdżowe jest idealne do przygotowania słodkich lub słonych wypieków. Moje ciasto jest smaczne i puszyste, polecam każdemu je przygotować. SKŁADNIKI : 500-550 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 220 ml ciepłego mleka ( 1 niepełna szklanka ) 50 g świeżych drożdży 80 ml oleju ( około 1/4 szklanka ) 1/2 szklanka cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże kruszymy do miseczki i wlewamy trochę, ciepłego mleka. Mieszamy aż się rozpuszczą. Do miski wlewamy drożdże, resztę mleka, jajko, olej i cukier oraz mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Należy je trochę powyrabiać aby było zwarte. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do całkowitego wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na posypaną mąką stolnicę i je zagniatamy, następnie formujemy dowolne bułeczki
Kulinarne Fantazje MarioliDrożdże dodać do 50 ml letniego mleka, wsypać trochę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać rozczyn z drożdży do pozostałych suchych i mokrych składników a następnie wyrobić ciasto. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min /37 ° C/obr.2 . Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwa(...)Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Po wyrośnięciu rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na duży prostokątny placek. Nożem do pizzy ciąć ciasto na długie (ok. 30 cm) prostokąty o długości krótszego boku 1,5-2,5 cm. Przygotowane "foremki" posmarować olejem, a paski ciasta nawinąć na nie tak, aby krawędzie się stykały. Kilka razy przeturlać
Moje domowe kucharzeniełyżeczka oleju roślinnego Holenderski naleśnik – DUTCH BABY Przygotowanie Mleko, jajka wyjmij z lodówki wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnie w dość dużym naczyniu połącz składniki aż ciasto stanie się jedwabiście gładki. Ważne aby ciasto było płynne, zbyt gęste ciasto nie urośnie nam tak jakbyśmy tego oczekiwali. Gdy ciasto będzie gotowe włóż je do lodówki niech odpocznie. Włącz piekarni(...)piekarnika włóż naczynie żaroodporne lub patelnie żeliwną, niech również się rozgrzeje. Gdy piekarnik wraz z naczyniem będzie rozgrzany, dodaj łyżeczkę masła, niech się rozpuści. Następnie wlej ciasto i piec przez około 20 min. Zapiekany naleśnik będzie gotowy gdy będzie miał złoto-brązowy kolor i będzie wyrośnięty. Naleśnika możesz podać z owocami, lodami, możesz też dodać owoce 5 min przed końcem
Naleśnikiproszku do pieczenia • 60 g mąki pszennej • 120 g czekolady PRZYGOTOWANIE: W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać otręby, jajko, proszek i oba rodzaje mąki, wyrobić ciasto rękoma. Nabierać łyżeczką i uformować ręką małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczyć lekko ręką lub łyżką. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni
KUCHNIA POLSKATarta to smaczne ciasto o kruchym spodzie. Przygotowałam je z masą śmietanową i owocami. Wyszła smaczna. Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 100 g masła 1 jajko 200 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny szczypta proszku do pieczenia MASA : 250 ml śmietany 30 % 2 serki waniliowe ( homogenizowane(...)PRZYGOTOWANIE : Do dzbana robota zakładamy ostrze. Składniki ciasta przekładam do dzbana i miksujemy 2 minuty / o 4-5. Ciasto po wyrobieniu wyjmujemy i rozkładamy na blaszkę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-30 minut w temperaturze 180 % C. Wyjmujemy go i studzimy. Bitą śmietanę z cukrem ubijamy 4 minuty /o 5. dodajemy rozpuszczoną żelatynę
Kulinarne Fantazje Mariolimusem brokułowym i delikatnym sandaczem. Do tarty dodałam serek czosnkowy dzięki czemu ma jeszcze lepszy smak. Jest bardzo krucha i nie można się od niej oderwać. ciasto kruche: 250 g mieszanki multi mix Bezgluten 125 g masła 3 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie farsz: 40 dkg sandacza filet bez skóry(...)mały brokuł bez korzenia 1 gałązka pomidorków koktajlowych 90 g serka fromage czosnkowy sól,pieprz 2 jajka białko od ciasta 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 5 plastrów sera żółtego natka pietruszki 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb Ryba marynata: Sandacza plastry przekładam do pojemnika kroje na pól. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryby, majerankiem i odstawiam na godzinę. Ciasto
wesoła kuchniapodgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie formować z ciasta kulki i rozpłaszczać je na rękach. Takim sposobem
Candy Pandas