ciasto - 162258 przepisów (strona:3111/10818)

Nuggets 150

Opis Nuggets: Nuggets (chicken nuggets) to słynne amerykańskie danie przyrządzane z kawałków piersi kurczaka lub indyka, które następnie obtoczone są w panierce bądź cieście i smażone. Krótko mówiąc są to pyszne małe kawałki kurczaka w panierce. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Danie to znamy głównie ze słynnych sieci fast food. Jednak takie zawierają sporo tłuszczu i mięsa niewiadomego(...)dodajemy 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy, aby pokryć całe mięso. Najlepiej na około godzinę mięso odstawić do lodówki. Wtedy przejdzie całym smakiem. W tym czasie możemy wtedy przygotować ciasto na panierkę. Do większej miski dodajemy mąkę pszenną, dodajemy również jajko oraz mleko i całość dokładnie mieszamy, by powstało gęste ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie mięso wyciągamy z lodówki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 131

Ponti   3 nieduże cukinie   250g wędzonej mozzarelli   3 łyżki Parmezanu lub Grana Padano   120ml mleka   15g świeżych drożdży   1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia   Płaska łyżeczka cukru   Pół łyżeczki soli   120 ml wody   3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku(...)cukrem. Odstawić na kilka minut aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać łyżkę oleju , mleko z rozpuszczonymi drożdżami, tarty ser Parmezan, sól oraz wodę. Dokładnie wyrobić całość. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste. Można wyrabiać ręcznie lub w mikserze około 10 minut. Uformować kulkę i włożyć do posypanej mąką miski, zdobić na jej powierzchni poprzeczne nacięcie. Odstawić

W garach u Gosi
Tortilla domowa 89

ciepłej wody Instructions Do dużej miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodać masło, wlać ciepłą wodę i wszystko energicznie wymieszać na początku można widelcem, a następnie zagniatając elastyczne ciasto, jeśli się bardzo klei dodać trochę mąki Ciasto dostawić na około 15 minut pod przykryciem, żeby "odpoczęło" Ciasto podzielić na około 70 g kuleczki, każdą kuleczkę obsypać mąką i uformować

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki z jeżynami i świeżą miętą 68

składniki w szafkach jeżyny na krzaku. Te dzisiejsze są delikatnie słodkie z kwaskowym środkiem jeżynowym i delikatnym posmakiem świeżej mięty. Jeśli lubicie bardzo słodkie dodajcie trochę więcej cukru do ciasta lub udekorujcie polewą lukrową. Print Muffinki z jeżynami i świeżą miętą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne i bardzo proste. Course Ciastka Cuisine Polska Keyword(...)jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre oraz siekaną miętę. Połączyć składniki suche z mokrymi, krótko mieszając, najlepiej widelcem, na koniec dodać jeżyny, wymieszać. Ciasto nałożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotów. Piec w temperaturze 180° przez 20 - 25 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce. Podawać

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z prażonymi pestkami dyni 71

Anna Ingredients Składniki na zaczyn 230 g mąki żytniej typu 720 125 ml wody 90 g zakwasu żytniego aktywnego 1/8 łyżeczki suszonych drożdży lub 1/2 łyżeczki świeżych Składniki na ciasto właściwe 320 g mąki pszennej najlepiej chlebowej typ 750 190 ml wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki suszonych drożdży lub 1 łyżeczka świeżych 7 łyżek prażonych pestek dyni Instructions Składniki(...)zaczyn umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Spryskać wierzch ciasta i brzegi miski olejem , przykryć folią spożywczą. Odstawić na 12 do 18 godzin. Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki , zaczynając od wody. Następnie mąkę , sól, drożdże. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodać pestki dyni, wymieszać. Ponownie miskę

SprawdzonaKuchnia.pl
Czekoladowe ciastka z chilli 80

pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku chilli 200 g dobrej jakości ciemnej czekolady Dodatkowo do dekoracji 50 g ulubionej czekolady Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Wyciąć z ciasta krążki. Blachę wyłożyć papierem do pieczeni, ułożyć na niej ciastka. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)Ciasta piec 12 - 15 minut. Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce. Czekoladę rozgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Widelec zanurzyć w roztopionej czekoladzie i wykonując energiczne ruchy nad ciastkiem, udekorować ich wierzch. Smacznego! Notes Ilość chilli, którą podałam (1/2 łyżeczki) jest porcją minimalną i bardzo delikatnie wyczuwalna w ciastkach. Polecam dodać odrobinę więcej dla aby smak był bardziej

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni ze słonecznikiem 86

Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn: 110 g zakwasu żytniego 350 g wody 200 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Składniki na ciasto właściwe 150 g wody 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 220 g maki pszennej 45 g ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli 1 łyżeczki cukru Dodatkowo oliwa do wysmarowania formy otręby(...)wieczorem przed pójściem spać, w misce umieścić wszystkie składniki, krótko wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą. Pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia dodać składniki na ciasto właściwe, wymieszać tak, aby składniki się połączyły, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 6 godzin. Po tym czasie ciasto przemieszać i przelać do wcześniej wysmarowanej

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami 97

Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 100 g zakwasu 350 g wody 70 g mąki żytniej razowej grubej 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Składniki na ciasto właściwe 220 g mąki pszennej zwykłej 8 g soli 150 g wody 8 połówek połówek suszonych pomidorów 30 g nasion słonecznika Instructions Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na zaczyn(...)składników, a następnie przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc. Rano lub około południa ( to zależy o której chcecie upiec chleb ) wymieszać pozostałe składniki na ciasto właściwe, całość wyrabiać przez 10 minut. Wysmarować olejem formę ( 32 x 14 cm ) wysypać otrębami, przelać przygotowane ciasto. Przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb na zakwasie błyskawiczny 71

Chleb na zakwasie błyskawiczny Chleb na zakwasie zazwyczaj potrzebuje kilkunastu godzin, aby zaczyn na chleb dobrze „popracował”. Dziś podaję błyskawiczną wersję na chleb. Przyspieszona fermentacja ciasta spowodowana jest dodatkiem odrobiny drożdży. Wystarczy połączyć składniki poczekać aż chleb wyrośnie i już można włożyć go do pieca. Chleb jest bardzo smaczny, lekko kwaśny z pięknymi dziurkami i wilgotnym miąższem. Idealny(...)Modeny 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej zwykłej ulubione ziarna do posypania chleba Instructions Do miski miksera wlać wodę i zakwas, a następnie pozostałe składniki Mieszać ciasto przez około 8 minut Przykryć miskę folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i przelać do wysmarowanej olejem i wysypanej

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania