ciasto - 163312 przepisów (strona:3110/10888)

Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem. 132

lubię z rzeżuchą. Polecam upiec :) Będziecie zachwyceni. Piekłam je już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. I zawsze są zjadane do ostatniego okruszka. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 40 dag mąki tortowej 40 dag jogurtu naturalnego ( użyłam greckiego ) 1 łyżeczka soli pół małej łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oleju pół szklanki mąki krupczatki 3 łyżki posiekanego szczypiorku Dodatkowo: mąka pszenna(...)Wykonanie pysznych bułek: 1. Obie mąki przesiewamy z solą i sodą do miski, wlewamy olej, dajemy jogurt i szczypiorek, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.  2. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki

Izabelawkuchni
Nocne bułki pełnoziarniste i pierwszy test parowego piekarnika 159

rana iść kupić, zresztą nie zawsze są one tak aromatyczne, a tym bardziej nikt nie chce Ci ich upiec...? Zabrać się za nie już wieczorem dnia poprzedniego. Słuchajcie, przygotowanie ciasta, to naprawdę chwila moment, zwłaszcza jeśli macie wszystkie składniki i nie musicie nagle biec do sklepu po parę deko drożdży, kupując po drodze masę innych, średnio przydatnych rzeczy! Mało tego(...)Wyrobione ciasto możecie od razu podzielić na części, a z nich uformować bułki, które pozostawione w lodówce na obsypanej mąką desce i przykryte ściereczką idealnie wyrosną przez noc.  Pieczenie takich bułeczek to czysta przyjemność, zwłaszcza jeśli zasypiasz z myślą, że rano wystarczy wstawić je do piekarnika, który nagrzeje się zdecydowanie szybciej niż Ty ogarniesz dzieci, tudzież siebie. Poza

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z borówkami i galaretką 188

Obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy do miski z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie rózgą do otrzymania jednolitej masy. Formę (34/25cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe odstawiamy je do wystygnięcia. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i pozostawiamy(...)schłodzoną śmietankę miksujemy z dodatkiem cukru pudru. Gdy zwiększy swoją objętość i zacznie być puszysta dodajemy serek mascarpone. Miksujemy dalej, do uzyskania gęstego kremu. Krem śmietanowy wykładamy na ostudzonym cieście, układamy na nim owoce i wstawiamy do lodówki.  Gdy galaretka zgęstnieje polewamy nią wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzina do całkowitego stężenia

Qchnia po prostu
Ciasto z rabarbarem 152

dań z dzieciństwa w dorosłym życiu. Dla mnie takim składnikiem jest rabarbar. Kojarzy mi się nie tylko z tradycyjnym kompotem w ślicznym różowym kolorze, ale też z puszystym, mięciutkim ciastem ucieranym z dodatkiem rabarbaru.  Przy okazji tych kulinarnych wspomnień chciałabym Wam polecić produkty Manufaktury Wielkopolskiej ,która  tak samo jak nasze mamy, ceni tradycyjną kuchnię, polskie smaki i chce(...)naturalne miody i pełne smaku lata konfitury. Wejdźcie na stronę https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ , zróbcie zakupy, a na hasło durszlak10 otrzymacie 10% rabat. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r. CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM Składniki: (forma 20x30) 3 jajka 1 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szkl. maślanki 3,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju

Bon appetit mon amie
Pomidorowa pizza z klopsikami i mozzarellą 243

Pizza z dużą ilością intensywnie pomidorowego sosu, lekko kwaśnego, a w nim zatopione klopsiki i kuleczki mozzarelli. Pyszna, sycąca i aromatyczna. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej typ 00 do pizzy 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek SOS DO PIZZY: 2 białe cebule 4 ząbki czosnku(...)KLOPSIKI: 500 g mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony Przygotowanie ciasta na pizzę. Świeże drożdże rozetrzeć z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na ok 10 min, do momentu, aż się spienią. Mąkę wymieszać z solą, suszoną bazylią i przygotowanym zaczynem

https:KKuchniaMniam
Chałka z kruszonką 149

mąki. Mąkę wsypujemy do miski. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, sól i drożdże. Dodajemy jajo, całość roztrzepać. Szybkim ruchem wlewamy wszystko do mąki (bez wcześniejszego wyrastania rozczynu) i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, rodzynki, aromat i skórkę cytryny. Gnieciemy do momentu, aż ciasto odejdzie od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)godziny. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kruszonka : Mąkę umieszczamy na stolnicy, na nią wysypujemy cukier, a na koniec zimne masło. Całość siekamy szybo nożem. Nie dotykamy rękoma, aby nie zagrzać ciasta, ponieważ nie wyjdą nam grudki. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich na trzy. Formujemy wałki o równej długości

Słodki Zakątek
Razowe zwijańce z serem 157

mąki pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne! Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak. Zaczyn: 60 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej  razowej typ 2000 Radix-bis 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 40 g ksylitolu 1 cukier waniliowy Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu(...)rozpuszczamy świeże drożdże oraz ksylitol. Odstawiamy do podrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną razową. Dodajemy ksylitol, cukier waniliowy,  rozpuszczone masło, jajko, żółtko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy jednolite, zwarte ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (około 40 minut). Po tym czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek na kształt prostokąta

VioletoweKucharzenie
Torcik bez pieczenia z masą z kaszy mannej 205

Torcik bez pieczenia z masą grysikową Torcik bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto niezbyt mocno czuje się w pieczeniu tradycyjnych biszkoptów. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, w czasie rodzinnych świąt oraz jako niedzielny deser. Składniki potrzebne na torcik bez pieczenia ok. 300 g prostokątnych herbatników pół filiżanki czarnej kawy bez cukru pół szklanki kaszy(...)również nasączamy kawą. Tak samo robimy z masą czekoladową. W ten sposób powstaje torcik z czterema warstwami masy. Jako ostatnią układamy warstwę herbatników i torcik wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z pojemnika najlepiej odwracając go do góry dnem. Wierch naszego ciasto można polać czekoladą lub ozdobić bitą śmietaną. Świetnie smakuje z dodatkiem czekoladowych płatków śniadaniowych. (function(){ c3eq=document.createElement("script

Korniszonki
Parówki w cieście francuskim 210

Propozycja ciepłej kolacji z parówkami. Szybka i pożywna przekąska. Składniki: - 6 sztuk parówek - 1 ciasto francuskie - 6 plastrów żółtego sera np. gouda - szczypiorek - 100 g tartego sera mozzarella - 1 żółtko - 1 łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na sześć prostokątów, na każdy kładziemy plasterek sera tak żeby z każdej strony 0,5 cm ciasta nie było przykryte serem(...)kładziemy parówkę, zwijamy w rulon, końcówki sklejamy. Rulonik kładziemy na deskę, kroimy na osiem części tak aby dół ciasta nie był przecięty. Teraz na przemiennie obracamy każdym kawałkiem, lewa - prawa strona żeby parówki były na górze. Przypomina to trochę plecenie warkocza z dwóch części. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy wkoło od strony ciasta. Wierzch posypujemy  szczypiorkiem

Kulinarne życie
Pomidorowe nuggetsy z kurczaka 172

Soczyste kawałki kurczaka w cieście z intensywną nutą zdrowych, dojrzewających w słońcu pomidorów w postaci koncentratu, połączonego z aromatycznymi przyprawami i chrupiącymi płatkami to fajny pomysł na domowego fast fooda, który równie dobrze sprawdzi się na każdym imprezowym stole, szczególnie z dodatkiem pikantnego, pomidorowego sosu. Składniki: 600g   fileta z kurczaka 200g płatków kukurydzianych olej do wysmarowania formy sól pieprz(...)Marynata: 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry Ciasto: 5 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 125ml mleka 3 łyżki maki pszennej 1 jajko sól pieprz Sos pomidorowy: 6 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu cayenne sól Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z mocno pomidorowym nadzieniem, cukinią i ziołową nutą 188

pomidorowym nadzieniem połączonym z serem, przykryta warstwą świeżego, dojrzewającego w słońcu pomidora i delikatnej cukinii, które idealnie komponują się z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 110g masła 200g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Nadzienie: 180g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżka śmietany 1 jajko 70g żółtego(...)sera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 cukinia 2 pomidory 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy   o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
BABKA GOTOWANA MOJEJ BABCI 133

Moje kubki smakowe zostały zaspokojone ;) Składniki: * 6 jajek * 250 g masła * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * aromat do ciast np migdałowy czy rumowy Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku(...)wymieszać. Następnie przesiać przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać kilka kropel aromatu do ciast i pianę z białek. Wszystko wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Formę do gotowania babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto, szczelnie zamknąć formę i wstawić do wysokiego garnka. Na formę położyć coś ciężkiego, aby forma stabilnie

Zrób to smacznie
Orzeźwiający deser z jogurtem i limonką 174

Święta, święta i po świętach. Jeśli czujecie się objedzeni ciężkimi ciastami i czekoladowymi jajkami, mam dzisiaj przepis na coś lekkiego. Orzeźwiający deser z jogurtem i limonką. Lekko kwaskowy, delikatny, cytrusowy. Dodatkowo w deserze są dwie warstwy galaretki, żeby przełamać kwaskowy smak. Bardzo lubię takie desery i w zależności od nastroju, przygotowuję je leciutkie i delikatne

dolcevitainmykitchen
aksamitny, wilgotny sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym... 195

gram, śmietana 18% 200 gram, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L", olejek waniliowy 1 porcja, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 szczypty ciasto babkowe: palma miękka 12,5 dag, cukier 1/2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", kakao 3 łyżki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier puder do posypania(...)Twaróg, jogurty, śmietanę pałką blendera zmiksować na jednolitą masę i nie trzeba mielić twarogu. Wszystkie składniki do ciasta (oprócz pudru cukru) umieścić w misce, mikserem wszystko dokładnie utrzeć na gładką, dość gęstą masę. Jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości, spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do twarogu z jogurtami, śmietaną dodać masę jajeczną, wsypać budyń, kaszę manną

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto kokosowe 131

Ciasto bez miksera, na jedną keksówkę, proste, szybkie, smaczne. Dla miłośników wiórków kokosowych. Do kawy idealne! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki lub mleka 2 jajka 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżeczka aromatu śmietankowego Uwagi do przepisu: Przepis jest na keksówkę o wyższych(...)Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest

Zasmakuj Kuchni