mleka 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 3 duże jajka, temperatura pokojowa 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 180 g cukru Przygotowanie: Przygotowanie ciasta na gofry należy rozpocząć od rozczyny (jeżeli używamy drożdży instant to wsypujemy je bezpośrednio do pozostałych składników) . Do kubeczka kruszymy drożdże i zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami ciepłego mleka oraz(...)studzimy. W tym czasie przesiewamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy do suchych składników wyrośnięty rozczyn, jajka oraz ciepłe mleko. Na koniec dodajemy masło. Miksujemy około 10 minut (ciasto będzie dosyć luźne i klejące). Przykrywamy ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto będzie gotowe do wypieku, rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy wykładane łyżką gofry przez około
ChilliJemypopołudnia na łąkę za osiedlem poszukać inspiracji i przyniosłam mały bukiecik rumianku, kilka chabrów i baldach kwiatu czarnego bzu. Do tego balkonowe bratki i gwiezdne kwiaty ogórecznika :) Na maślanym cieście z kakao i migdałami cała kwiatowa gawiedź świetnie się odnajdzie w formie rustykalnych ciasteczek. We wczesnym lipcowym słońcu przy herbacie w ulubionym kubku lub filiżance aromatycznej kawy sprawdzą się idealnie(...)czarny bez, bratki, ogórecznik, chabry bławatki) Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól, kakao, migdały). 2. Dodaj jajko i masło i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 3. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ułóż na nim kwiaty i ponownie delikatnie przejedź wałkiem po cieście. 4. Schłodź ciasto w lodówce przez 30min. 5. Wycinaj ciasteczka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZapraszam Was na pyszne czekoladowe babeczki z delikatnym truskawkowym kremem i z ukrytą w środku niespodzianką w postaci truskawkowego musu :). Samo ciasto babeczkowe jest banalnie proste w wykonaniu - przygotowujemy je jak ciasto na muffiny, czyli mieszamy składniki suche ze składnikami mokrymi. Jest też dość intensywnie czekoladowe, więc delikatny truskawkowy krem pasuje tu idealnie. W środku każdej babeczki znajduje się łyżeczka(...)drugim naczyniu połączyć ze sobą składniki mokre: jajka, mleko, olej oraz wodę. Mokre składniki dodać do składników suchych i wymieszać wszystko rózgą kuchenną tylko do połączenia. Powstałe ciasto będzie dość lejące. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny - najłatwiej zrobić to łyżką z dzióbkiem lub przygotować ciasto w naczyniu z dzióbkiem i wlewać do papilotek
Opowieści z piekarnikaczęść cukru, sól i olej. Wlać do miski mleko z drożdżami i jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszać i wyrabiać przez ok, 10-15 minut, aż do uzyskania błyszczącego, sprężystego ciasta. W razie potrzeby, dodać odrobinę wody. Ciasto pozostawić w misce, w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Do piekarnika włożyć wyłożoną papierem do pieczenia(...)blachę. Ja używam kamienia do pizzy, który najlepiej się sprawdza w tego typu chlebkach. Piekarnik nagrzewamy do temp. 250 stopni (program góra-dół). Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy z misy i przenosimy na stolnicę podsypaną wcześniej mąką. Ciasto ponownie wyrabiamy przez ok. 5 minut i dzielimy na ok. 6-8 części wielkości pięści. Każdą część ciasto podsypujemy mąką, lekko wyrabiamy
Calzonella.combotwiną i fetą Składniki: 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe) 100g sera feta 1 ząbek czosnku 1 szalotka (lub nieduża cebula) sól pieprz olej do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju do podania : masło, listki szałwii Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść(...)gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. Botwinę dobrze opłukać. Łodygi i buraki pokroić drobno. Liście grubo posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać botwinę, smażyć mieszając przez kilka minut, następnie przykryć i dusić ok 5 minut. Sok powinien odparować. Doprawić do smaku (uwaga na sól, gdy ser również
Obiad gotowyminut, aż zacznie zwiększać swoją objętość. Następnie do miski dodajemy pozostałą mąkę, jogurt, sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko mieszamy na początku łyżką, ale następnie zagniatamy ręką na gładkie ciasto. Najlepiej wyrabiać je przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Większą miskę oprószamy od środka mąką i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)godzinę do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy następnie na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy ją na kształt koła. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, musimy ponacinać ją wzdłuż ostrym nożem. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDama Kier to pyszne i efektowne ciasto, które świetnie prezentuje się na stole. Sprawdzi się na wszelkim przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Gwarantuję, że posmakuje nawet największym niejadkom
Prosty przepis naZaczynamy wakacje! Miałam plan na pierogi z ciasta z dodatkiem ciemnego kakao w tym ostatnim dniu szkoły, ale w lodówce leżał twaróg z ostatnim dniem przydatności. Nastąpiła więc szybka zmiana planów, ale mam jeszcze truskawki, bo zrobiłam niezły zapas i być może jutro polepię pierogi. Truskawki w tym roku na działce marne, choć krzaczków mamy całkiem sporo. Za dużo(...)dość, że covid, to jeszcze jakby pogoda wyczuwa nastroje. Mam nadzieję, że te letnie wakacyjne miesiące wynagrodzą wszystkim pierwszą połowę tego roku. Do tej pory najczęściej robiłam ciasto na knedle z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Tym razem nie miałam, więc sprawdziłam tylko czy można z samym serem. Wujek google powiedział, że można. I tak oto, w ten deszczowo-słoneczny dzień
bistro mamaoknem u nas na Śląsku tak chłodno się zrobiło że naszła nas ochota na babkę, taką wilgotną z bakaliami :) Ciasto wychodzi lekkie i puszyste, majonezu nie czuć w ogóle dlatego możecie śmiało je piec, jak widać po zdjęciu jeszcze ciepłe było krojone ;) Składniki na jedną keksówkę: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 4 jajka kl M 1 szkl(...)masę, następnie dodajemy majonez i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, esencja waniliowa i mieszamy całość. 2. Bakalie mieszamy z mąka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej (ja zapomniałam "wturlać" bakalie w mące dlatego spadły na dno ciasta, skleroza nie boli ;) Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około
Gotowanie...to proste !Tarta z cukinią i serem. Ja dodałam do tarty kwiaty cukinii, ale można ją przygotować z samej cukinii. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 150 g małej cukinii (2 cukinie), 4 kwiaty cukinii (jeżeli(...)mamy kwiatów cukinii to dodajemy kolejne 2 małe cukinie), 2 jajka, 100 g śmietany 18%, 150 g sera (u mnie cheddar), sól, gałka muszkatołowa, Ciasto : mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem
królestwo garówciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmiksować. Dodać następie olejek arakowy i ubite na sztywno białka, wszystko razem zmiksować. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wylać na blaszkę, do drugiej części dodać kakao i wylać na białą część, a do trzeciej części dodać mak lub inny wybrany przez Ciebie(...)głosie oznajmiła, że przecież nie wyjdzie, jak nie zrobisz paseczka patyczkiem!!/. No więc podaję mega ważną informację: PO WYLANIU WSZYSTKICH TRZECH WARSTW NALEŻY PRZECIĄGNĄĆ PATYCZEK NA CAŁEJ DŁUGOŚCI CIASTA. Ja zrobiłam to trzy razy dla pewności:) Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Uchylić piekarnik i zostawić na chwilę, aby babka mogła
Słodki sentymentkolejne, fantastyczne FIT ciasto wkracza na bloga! Cała FIT seria chyba Was w sobie rozkochała, bo każdego dnia dostaję od Was zdjęcia wypieków, batonów i innych słodkości przygotowanych właśnie z tych przepisów! Dziś przygotowałam dla Was przepis inspirowany poniekąd chlebkiem bananowym, który zrobił taką furorę wśród Was! Dodatek fasoli do ciasta sprawia, że jest ono wilgotne i ciężkie, a zarazem(...)suchego patyczka. Czas pieczenia możemy być wydłużony ze względu na moc i działanie piekarnika. Studzimy ( gorący jest jeszcze delikatnie mokry w środku ). Smacznego! Zobaczcie też inne FIT ciasta na blogu
Ostra na Słodkomasła Krem – 2 żółtka – 4 łyżki cukru – 1 cukier wanilinowy – 500 ml mleka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej. – ok. 30 dkg truskawek Przygotowanie: Zarobić ciasto na małe tartaletki. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i cukier oraz szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180ᵒC. Przygotowujemy foremki na babeczki wklejamy do nich ciasto(...)Pieczemy przez kilka minut aż ciasto się zarumieni (ok. 12-15 minut.). W tym czasie szykujemy krem. Żółtka łączymy z 1/2 szklanki mleka i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko podgrzewamy w osobnym garnku i rozpuszczamy w nim cukier i cukier wanilinowy. Do podgrzanego mleka dodajemy resztę wymieszanych składników i wszystko łączmy czekając aż krem zgęstnieje. Gotowe ciasto
I LOVE LIFERabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika, we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową. Dla 6 osób Przygotowanie: 40 min. Chłodzenie: 1godz. Pieczenie: 45 min. Składniki na ciasto(...)szczypta soli Składniki na nadzienie: ● 4 gałązki rabarbaru (około 500 g) ● 100 g miękkiego masła ● 150 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 100 g mielonych migdałów Przygotowanie : Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i solą. Domieszaj jajko, a następnie przesianą mąkę. Zawiń w folię żywnościową i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska