miski dodajemy śmietankę kokosową z mleczka kokosowego (stałą część mleczka kokosowego, a wodę pozostawiamy) oraz 2 łyżki syropu daktylowego/syropu z agawy lub miodu i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z pastą kokosową oraz olejem kokosowym. Banana obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem na papkę. Do drugiej miski wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy(...)kakao. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, rozgniecionego banana oraz około 1/2 szklanki wody z mleczka kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie
Kuchnia MagdaLenyzainspirowały mnie do dzisiejszego obiadu. Mięta zwykła pieprzowa i mięta jabłkowa dodały fajnego smaku banalnym naleśnikom. Dla każdego coś dobrego czyli niebo w gębie po mojemu :)) Naleśniki truskawka - mięta Ciasto : - szklanka mąki pszennej, - 3/4 szklanki mleka, - 3/4 szklanki wody, - 2 łyżki kakao zaparzonego w niewielkiej ilości wrzątku, - 2 jajka, - 2 łyżki oleju. Nadzienie : - 200 g twarogu, - duża garść liści mięty(...)pieprzowej, - 2 - 3 łyżki cukru pudru, - pokrojone w ćwiartki truskawki. Składniki ciasta zmiksować. Powinny mieć konsystencję śmietany. Odstawić na pół godziny. Miętowe nadzienie przygotować jak poprzednio. Usmażyć naleśniki, przekroić na pół, smarować miętowym twarogiem, obłożyć truskawkami i zwinąć rożek. Naleśniki jabłko - mięta Ciasto : - szklanka mąki pszennej, - jajko, - 3/4 szklanki mleka, - 3/4 szklanki wody, - 2 łyżki oleju. Nadzienie : - 200 g twarogu
Przepisy Mikołajasię pyszny deser, najlepszym będzie proste i szybkie ciacho. Poniżej podaję przepis spełniające te kryteria. Pyszne, słodkie i szybkie do zrobienia, niestety nie dietetyczne :) Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego 1 duża śmietana 30% duże opakowanie serka mascarpone świeże truskawki 2 opakowania cukru waniliowego cukier puder Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni,płat ciasta kładziemy na blasze,wyłożonej papierem do pieczenia(...)Pieczemy 6 minut,zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze 10 minut. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta. Śmietanę miksujemy z cukrem waniliowym na sztywno,dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać świeżą wanilię i odrobinę dosłodzić cukrem. Na wystudzony płat ciasta nakładamy połowę kremu,pokrojone truskawki,a na nie resztę kremu. Całość przykrywamy drugim płatem upieczonego
Cytryna&Co.Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Tęczy. Nie jestem wielkim smakoszem ciast i może to dobrze, ponieważ jestem uczulona na wiele składników, bez których nie da się ich upiec. Uwielbiam za to gorzką czekoladę i jest ona głównym składnikiem ciasta Tęczy, które smakuje jak czekoladowe marzenie. Jak gorzka czekolada w innym wymiarze. Ciasto jest stosunkowo łatwe w wykonaniu, najważniejszą częścią jest(...)śmietany. Ja wczoraj podałam z waniliowymi lodami, polanymi oliwą z oliwek i szczyptą grubej soli himalajskiej, co z kolei jest pomysłem na deser mojego Evil Twin Rafiego. Na przygotowanie ciasta musimy przeznaczyć około 45 minut z pieczeniem. Podczas pieczenia cały dom pachnie jak Fabryka Czekolady Williego Wonki :) Enjoy! Ciasto czekoladowe Tęczy Składniki: 6 jajek 125 gr cukru trzcinowego szczypta soli
Cytryna&Co.Jeszcze nie minął pierwszy tydzień postu, a za mną już chodzi ciasto. Najlepiej taka żółta, drożdżowa baba. Puszysta, na masełku i z dużą ilością jajek. Albo przynajmniej mięciutka babka na oleju. No niestety, na babki trochę poczekamy, a teraz czas na zdrowe smakołyki. Znalazłam na instagramie fajny przepis na dyniowe batoniki z suszonymi owocami. Przepis podała @food.lara.by( po szwedzku
dolcevitainmykitchenproszek do pieczenia wymieszać razem. Następnie podczas mieszania dodawać po łyżce mąki. Dokładnie wymieszać. Pieczenie – formę o średnicy 20-21 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Po 45 minutach pieczenia gdyby ciasto było już zarumienione to sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak patyczek(...)jest suchy to ciasto gotowe. Wykonanie polewy – śmietanę i masę kajmakową dodać do garnuszka i roztopić. Cały czas mieszać. Jak masa będzie gładka i lśniąca polać nią ciasto. Obsypać płatkami migdałów. Wykonanie w thermomix roztopić w garnuszku masło i masę kajmakową, wlać ją do naczynia miksującego, wymieszać obroty 6, czas 5 sekund wylać masę do miseczki i ostudzić. Naczynia
Kuchnia Pokoleńsię przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ . Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego? Albo przecieru pomidorowego? A do tych na słodko ciemnego kakao. Można pójść dalej i dodać te składniki do ciasta na pizzę. Różową już robiłam i kiedyś(...)Hani, dla chłopaków tradycyjne. Dla dzieci z farszem tradycyjnym, dla dorosłych z kaszą gryczaną. To brzmi prawie jak zadanie tekstowe, a rozwiązanie wygląda tak, że zrobiłam dwa rodzaje ciasta i dwa rodzaje farszu, co w sumie dało 4 rodzaje pierogów: szpinakowe z kaszą, tradycyjne z kaszą, szpinakowe ruskie i tradycyjne ruskie. Pół dnia w kuchni. Reszta rodziny wybyła
bistro mamadekorujemy tort. Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Biszkopt genueński (forma śr 18 cm)- biszkopt genueński: 4 jajka (ok 230 g, bez skorupki
Słodki Pomysłchwilkę miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką lub mikserem na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki (ok. 18 szt.). Pieczemy w ok. 170 st. C, do tzw. suchego patyczka przez ok. 25 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie
Domowy Smak Jedzeniajogurt naturalny oraz około 30 minut czasu. Składniki wkładamy do miski i mieszamy widelcem do połączenia, następnie krótko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 8 części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i lekko nacinamy nożem, tworząc kratkę. W międzyczasie przygotowujemy masełko ziołowe i rozgrzewamy patelnię. Placki(...)łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1/2 ząbka czosnku startego na tarce WYKONANIE CHLEBKI: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy widelcem do połączenia, w niezbyt gładkie i lekko kleiste ciasto. Wyjmujemy na dobrze oprószony mąką blat i krótko zagniatamy w gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na 8 części
cool and mintyfazy I • 100 g mieszanki Podlaski Tygiel Zbóż • 200 g wody. Konsystencja zaczynu, jak z fazy I. Tym razem mieszając wszystkie składniki, pozostawiamy na około 3,5 godz. Ciasto właściwe: • 755 g zaczynu z obu faz • 760 g mieszanki Podlaski Tygiel Zbóż • 400 g wody • 20 g soli • 1 łyżka płaska, cukru muscovado lub miodu • 1 łyżka octu balsamicznego • kminek(...)uznania Przygotowanie: Do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę wodę i pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy na około 30 min. Dwie foremki o wymiarach 30 x 11 cm, smarujemy tłuszczem, wysypujemy mąką, otrębami, tu panuje dowolność. Ciasto odpoczęło, jeszcze raz porządnie mieszamy. Wykładamy ciasto do foremek łyżką moczoną w ciepłej wodzie i posypujemy
Proste Potrawybazie ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Receptur na przygotowanie klusek śląskich jest wiele, podobnie jak szkół przygotowywania rosołu , mielonych czy kotletów schabowych . Słyszałam, że na Śląsku do ciasta w ogóle nie dodaje się jajka, u mnie zaś na Mazowszu, owszem. Jestem ciekawa jak u Was robi się to danie. Według mnie kluski śląskie smakują najlepiej podane z duszonym mięsem(...)Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mielenia na drobno. 2 Odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli zaczniecie wyrabiać ciasto, kiedy ziemniaki będą ciepłe, trudno będzie formować ciasto, a kluski po ugotowaniu mogą być zbyt kleiste. 3 Następnie ziemniaki przekładamy do większej miski, dosypujemy mąki ziemniaczanej, dodajemy jajko oraz dokładnie
Kuchnia Bazyliipłaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż(...)dokładnie zamieszać i odstawić na kilka minut, aż ruszy. Do pozostałej mąki (w misie miksera) dodać sól, oliwę (olej), wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Ja nie wyrabiam bułek długo, mieszam tylko do dokładnego połączenia składników. Dłońmi umoczonymi w oliwie uformować z ciasta kulę, przełożyć ją do natłuszczonej miski i odstawić do wyrastania, na ok.30-40 minut
Smaczne Zdrowewitam w sposób wyjątkowy. Bo czy może być lepsze powitanie niż takie za pomocą pysznego sernika dyniowego? Osobiście uważam, że nie Nie będę też ukrywać, że sernik to obok ciasta drożdżowego , jedno z moich ulubionych ciast. Niestety ze względów zdrowotnych nie mogę sobie pozwalać na niego zbyt często, być może też dlatego tak bardzo mi smakuje (teoria zakazanego owocu tutaj(...)wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie ser zmiksuj z jajkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Pod koniec miksowania dodaj puree z dyni. Na gotowy spód ciasta wyłóż masę serową. Wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Gotowe ciasto możesz udekorować rozpuszczoną, gorzką
365 dni dookoła kuchnijajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem(...)razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką
prawdziwe jedzenie