ciasto - 162258 przepisów (strona:3122/10818)

Wiosenne ciasteczka dla dzieci 176

Wiosenne ciasteczka dla dzieci Dziś w raz z moimi maluchami zapraszamy Was na pyszne kruche ciasteczka w wiosennych kształtach . Przygotowywanie ciasteczek, to wspaniała zabawa dla maluchów. Moje kochają wałkować ciasto i wycinać najróżniejsze kształty. Dlatego w moim domu nigdy nie brakuje foremek do ciasteczek. Ostatnio wzbogaciłam naszą kolekcję foremek o kolejne piękne kształty. Jest: pszczółka , wesoły słonik , delfin , króliczek , kwiatki(...)cytryny lub pomarańczy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy (lub inny dodatek) i żółtka. Następnie dodajemy masło, siekamy je. Całość zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze się schłodziło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy

Słodkie okruszki
Bułki wrocławskie 104

minut. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą. Potem dodaj rozpuszczone i wystudzone masło, roztrzepane jajko, letnie mleko i wodę oraz zaczyn. Zagniataj gładkie ciasto. Im dłużej wyrabiasz tym lepiej Gdy ciasto będzie za bardzo kleić się do rąk, możesz podsypać delikatnie mąką. Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem i zostaw na ok. 80 minut w ciepłym(...)miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie uformuj z niego wałek, podziel go na 10 części. Z każdej części ciasta formuj kulę, lekko ją spłaszcz, obtocz w mące i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryj ściereczką i zostaw ponownie na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Gdy bułki wyrosną, tępą stroną noża zrób w każdej bułce głębokie nacięcie. Piekarnik

365 dni dookoła kuchni
Wilgotna babka serowa – jedyna w swoim rodzaju 265

czas miksując. Odstaw mikser. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski ze zmiksowaną wcześniej masą, połącz za pomocą szpatułki. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w temp. 160°C przez 40-50 min do suchego patyczka. Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (dolewając więcej wody w razie potrzeby). Przestygnięte(...)ciasto polej lukrem. [Głosów: 1   Average

Słodki Blog
Ciasto z owocami i kruszonką. 117

Zaległe ciasto z zeszłego tygodnia. Bardzo je lubię. Niby to zwykle ciasto z owocami i kruszonką, ale czasem, takie ciasta są najlepsze. Latem robię je, dość często i z różnymi owocami. Tym razem, zrobiłam z winogronem, akurat miałam takie słodkie, bez pestek. Szybko i łatwo się robi. Myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Nawet, jeśli nie jest mistrzem wypieków(...)szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce. U mnie tym razem winogron. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 30 minut. W międzyczasie

Agusiowe smakołyki
Rewelacyjne bułki pszenne jogurtowe 100

mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać jogurt, jajko , roztopione masło, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto nie klei się do rąk. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki, ja nie musiałam podsypywać) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia odętości. Ciasto(...)wyjąć z miski na blat lekko podsypany mąką. Z ciasta zrobić wałek. u mnie długość ok 55 cm a szerokość ok 8 cm. Ciasto podzielić nożem na 10 równych części. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na ok 15 minut

Kulinarne przygody
Chleb na pszennym zakwasie 82

wieczór prziniysli se dwie somionki mąki do kuchyni, coby se łogrzoła, i naszykowali bunclołk zołczynu. Do niego nalołli ciepły wody i zamiyszali z mołką. Kole szósty rano wymiesiyli ciasto, zrobiyli na ni krziż i postawiyli grotek blisko pieca, przykryty deką. Kole łósmy ciasto boło wyruszony.    Tak więc nie ma się co bać, tylko trzeba zamieszać i piec! Zakwas(...)pszennej) 2 łyżeczki soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży 150 g zakwasu pszennego Przygotowanie: Drożdże mieszamy z letnią wodą. Dodajemy mąkę, sól i zakwas. Wyrabiamy ciasto w rękach lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto powinno być gęste, klejące,  ale nie rzadkie.  Przekładamy do formy (wymiary ok. 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy

bistro mama
TORT KURCZAK – tort Pina Colada 124

kremem maślanym. 4 dzień: Tort Kurczak podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na biszkopt – forma śr 20 cm: 4 białka + szczypta soli (rozm

Słodki Pomysł
Co zrobić, aby bakalie nie opadły na dno ciasta. 137

bakalie ( rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.) nie opadły  na dno ciasta po upieczeniu, trzeba je obtoczyć w mące. Gdy przepis na to pozwala, dodajemy bakalie do mąki, która jest w przepisie i dokładnie mieszamy je, aby całe były dokładnie nią obtoczone. Jeśli natomiast dodajemy bakalie do ciasta oddzielnie , bez mąki to obsypujemy je dość obficie mąką , mieszamy(...)niej obtoczyły, a następnie całość przesiewamy przez sitko. Mąka przesieje się przez sitko, a bakalie zostaną na sicie. Teraz mamy pięknie obtoczone dokładnie bakalie mąką , które dodajemy do ciasta. Trzeba też pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym bardziej bakalie opadają na dno podczas pieczenia, dlatego, jeśli mamy taką możliwość to nie róbmy zbyt rzadkiego ciasta.    Rodzynki powinny być

Przepisy i porady kulinarne
Wiosna wege - recenzja książki a także przepis na pierogi gryczane z farszem z soczewicy. 108

wegan.  Książka zawiera wiosenne przepisy a także odpowiedniki wielkanocnych dań.  Książka podzielona jest na 7 rozdziałów, są to; 1.Wielkanoc 2.Sniadania 3.Lunchbox 4. Dania głowne 5. Podwieczorek 6. Ciasta i desery 7. Przetwory Dania są lekkie i zdrowe. Jeśli ktoś planuje wraz z wiosną przejść na dietę lub zmienić coś w swoim jadłospisie, ta książka jest do tego idealna(...)gryczane pierogi z farszem z soczewicy i serem feta . W przepisie był ser tofu, jednak ja jak zawsze wprowadziłam małe modyfikacje. A zatem zapraszam na pierogi!  Składniki na ciasto; 50 dag mąki gryczanej 10 dag mąki ziemniaczanej pół szklanki oliwy ok 2 szkl wody ( tyle ile wchłonie mąka) pół szklanki jogurtu naturalnego ( w oryginale sojowy) szczypta soli Farsz

Radość kipiąca uśmiechem.
Ażurowe naleśniki (na kefirze) 86

szczypta soli 2 łyżki oleju dodatkowo: olej do smażenia Kefir wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Dodać jajko, cukier, sól, wsypać mąkę, zmiksować. Mleko zagotować, 150ml wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego kefiru. Jeśli będzie za gęste, dolać resztę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę maki. Wlać olej, zmiksować jeszcze raz. Ciasto odstawić na 20 minut(...)Przed smażeniem patelnię mocno nagrzać i posmarować cienko olejem. Ciasto wlewać na patelnię, kręcąc nią w ręku rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Naleśniki smażyć na ogniu pomiędzy średnim a mocnym. Gdy się zarumienią, odwrócić na druga stronę. Usmażone naleśniki układać na talerzu. Podawać z ulubionymi dodatkami.  Smacznego

Obiad gotowy
Pierogi szpinakowo-serowe... z mozzarellą 139

się Składniki: 300 g młodego szpinaku (BABY) 200 g tartego sera Mozzarella 1-2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Składniki na ciasto: 350  mąki pszennej ½ łyżeczki soli 30  miękkiego masła 1 żółtko 1 jajko ok. 100 ml zimnej wody Wykonanie: Z listków szpinaku oderwałam ogonki. Oczyszczone listki opłukałam, posiekałam nożem(...)się topić. Teraz czas na dodanie przypraw:  sól i pieprz a na koniec suszone pomidory. Jeśli ktoś nie lubi to nie dodaje. Farsz szpinakowo-serowy gotowy Teraz zrobiłam ciasto na pierogi: Mąkę przesiałam z solą, dodałam masło. Wszystko posiekałam. Dodałam żółtka i jajko. Wymieszałam zagniatając ciasto. Dolewałam stopniowo wodę.... i dalej postępowałam wg przepisu na „idealne ciasto na pierogi

Kuchnia u Krysi
Brownie z cukinią. 162

zacznę rozdawać na ulicy moje wypieki ;) Dziś piekę Brownie z cukinią, już jeden podobny przepis mam na blogu...ten jest trochę inny. Składniki na foremkę 25x18cm, jeśli wolimy wyższe ciasto można podwoić składniki: -1 i 1/4 szklanki mąki (u mnie owsiana) -1/2 szklanki cukru trzcinowego -2 i 1/2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej -1 łyżeczka proszku(...)dodajemy posiekaną na drobno czekoladę i mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy do foremki, nie miałam papieru do pieczenie więc wysmarowałam ją masłem. Proponuje jednak papier bo lepiej się wyciąga ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40-50 minut. U mnie 40 wystarczyło. Pamiętajcie, że jak robicie większą porcję to piec trzeba dłużej, 50min do godziny. Najlepiej sprawdzać patyczkiem żeby ciasto

Wypieki Rene
Przepis na domowe drożdże 87

ogólnodostępne składniki, z którymi aktualnie problemu nie ma. Drożdże domowe będą miały lekki piwny zapach, ale w przypadku pieczywa nie powinno to przeszkadzać. Taka ilość powinna wystarczyć na przygotowanie ciasta chlebowego z 1 kilograma mąki. Moim zdaniem zamiast piwa można dodać łyżeczkę pasty Vegamite lub Marmite jeśli macie ją w domu. Opisałam już wcześniej na blogu co to jest Vegamite

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania