ciasto - 162907 przepisów (strona:3126/10861)

Rogaliki maślane 88

wymieszaj z drożdżami oraz łyżeczką soli. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do miski z mąki. Wszystko wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo mleko z wodą (w temperaturze pokojowej). Wyrabiaj ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski i przykryj ściereczką. Następnie odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłóż wyrośnięte ciasto na blat(...)stolnicę i rozwałkuj. Uformuj okrąg z ciasta i podziel je na 8 części (tak jak kawałki pizzy). Jeśli chcesz mieć większe rogaliki, to podziel ciasto na 4 części. Następnie każdy kawałek zawijaj od brzegu do środka (zobacz zdjęcie poniżej). Tak zawinięte rogaliki przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub masłem. Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody i za pomocą pędzelka posmaruj

Przepisy na widelcu
Rogaliki z marmoladą 126

Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto kroimy

Dorota Smakuje
Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką 130

prosty serniki na zimno, postanowiłam zrobić nam taki właśnie deser. Zmieniłam tylko owoce i zamiast czarnej użyłam czerwonej porzeczki.  Mój sernik nie jest słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, musicie do niego dodać więcej cukru.  Najlepiej jest go spróbować już po dodaniu masy owocowej. Parę słów o czerwonej porzeczce  Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości(...)każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
Racuchy drożdżowe z jabłkami 137

racuchów kroję ze skórką, ale jeśli nie lubicie ze skórką, możecie je obrać. Składniki najlepiej, aby miały temperaturę pokojową, a mleko powinno być lekko podgrzane, ale nie gorące. Rozrobione ciasto przed smażeniem odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło. Ilość porcji: 30 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami: 3 jajka 400 ml mleka 500 g mąki(...)swoją objętość. Do przesianej mąki wmieszać wyrośnięte drożdże i cukier, następnie dodać masło, pozostałe lekko podgrzane mleko, roztrzepane jajka i wymieszać.  Jabłka pokroić w drobną kostkę, wmieszać w ciasto i odstawić w ciepłe miejsce no około 20 minut, aby masa zaczęła rosnąć. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodać więcej mąki, a jeśli zbyt gęste to odrobinę mleka. Mieszając

Gotuj w domu
Tarta z cukinią 138

królowej cukinii. P onieważ równie mocno jak cukinię uwielbiam tarty to dziś na kolację przygotowałam tartę z cukinią i serem feta, wyszła rewelacyjna. Składniki: Spód z mojego ulubionego kruchego ciasta 200 g mąki pszennej, 125 g masła, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody Farsz 1 duża cukinia lub 2 mniejsze, pół paczki fety, 2-3 ząbki czosnku, 1 cebula(...)jajka, 2-3 łyżki śmietany, bazylia ew. zioła prowansalskie, pieprz, g ałka muszkatołowa. Z mąki, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić ciasto. Uformować je w kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny (można na dłużej np. ciasto przygotować dzień wcześniej). Gotowym ciastem wylepić formę do tarty. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą Piec

Moja kraina smaków
Parówki w cieście francuskim 128

Wczoraj miałam strasznie zaganiany dzień, a niestety coś trzeba jeść ;) Na przygotowanie pracochłonnego obiadu nie miałam ochoty, na szczęście w lodówce znalazłam ciasto francuskie i parówki. I ciepły posiłek, może niezbyt obiadowy, ale za to szybki był gotowy. Składniki: 4 mini parówki lub 2 duże przekrojone na pół, 4 prostokąty z ciasta francuskiego, 4 plasterki sera żółtego, 2 łyżeczki musztardy(...)łyżeczki ketchupu, ostra papryka w proszku, bazylia, kminek, 1 jajko. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty trochę węższe niż parówki, (żeby końce parówek zawiniętych w ciasto wystawały). Z musztardy i ketchupu przygotować sos, posmarować nim prostokąty z ciasta francuskiego. Posypać przyprawami - papryką i bazylią,  na każdy prostokąt położyć plaster żółtego sera i parówkę. Następnie zrolować, posmarować rozmieszanym jajkiem

Moja kraina smaków
Wytrawna tarta warzywna 114

jabłkami . Tarta wytrawna to bardzo dobry pomysł na obiad lub kolację. Wystarczy przygotować surówkę i posiłek gotowy. Moja dzisiejsza propozycja to tarta z dużą ilością warzyw.  Składniki: ciasto 100 g masła, 180 g mąki, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. farsz mrożona mieszanka warzywna (warzywa na patelnię)-około 200 g, 1 mała cebula, 2 jajka, 150 ml śmietany(...)żółtego sera, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz do smaku. Mąkę zagnieść z masłem, dodać wodę i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (można na całą noc). Formę do tarty wysmarować masłem. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę (spód i boki

Moja kraina smaków
MAŚLANE KWIATUSZKI 168

miksujemy z pudrem, żółtkami i aromatem waniliowym. Mąki przesiewamy i dodajemy do masy. Mieszamy dobrze łyżką, dzielimy na pół i zawijamy w folię. Chłodzimy ok 1-2 godziny. Połowę ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy, foremką wycinamy ciastka, układamy na blaszce (wykładamy papierem do pieczenia) Na środek każdego ,,kwiatka'' kładziemy trochę marmolady. Pieczemy w 180 st. C ok 10-15 minut(...)samo postępujemy z pozostałym ciastem. Ciastka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Jeśli nie mamy foremki w kształcie kwiatuszków wykorzystajmy innej ;) Przepis wzięty z internetu i znalazłam  TUTAJ MAŁA RADA: Ciasto jest bardzo delikatne, więc trzeba z nim ostrożnie postępować. Najlepiej wyciągać sobie z folii połowę ciasta i wałkować. Ciasto które pozostaje z wykrawania zagniatać i chować na chwilę do lodówki

Pani na deser
KAKAOWIEC POD PIERZYNKĄ 197

ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem dopieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto podzielić na dwie nie równe części, czyli do 3/4 ciasta dodać olejek rumowy i kakao, natomiast 1/3 pozostawić bez zmian. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą(...)spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie delikatnie wyłożyć na środek jasne ciasto. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do "suchego patyczka". Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem waniliowym. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='2';(function

Ciastka - domowe słodkości
Tartaletki z czerwoną porzeczką pod kokosową kruszonką 149

Pyszne tartaletki ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz chrupiącą kokosową kruszonką są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 130g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka kokosowa: 100g mąki pszennej 50g cukru 70g masła ekstra 4 łyżki wiórków kokosowych Pianka: 4 białka 2 łyżki cukru pudru(...)Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka kokosowa: Masło, mąkę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Focaccia z oliwkami, pomidorkami i rozmarynem 181

oliwki, rozmaryn i troszkę cebulki. Taka focaccia okazała się u nas hitem! Piekłam ją już kilkanaście razy na grilla (zamiast chleba) i za każdym razem szybko znikła. Gorąco polecam! :) Ciasto powinno mieć raczej luźniejszą konsystencję. Wówczas wystarczy je tylko przerzucić na blachę i rozłożyć palcami. Z dodatkami możecie śmiało pokombinować - nie możecie tylko zapomnieć, że nie mogą one swą ilością(...)zdominować ciasta tylko stanowić dodatek smakowy. Duża blacha Składniki: 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 3/4 opakowania drożdży instant 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 6 łyżek oliwy małe pomidorki 1/3 słoika oliwek 1/2 czerwonej cebuli świeży rozmaryn Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać oliwę i na końcu ciepłą wodę. Zmiksować całość mikserem (końcówki

My simple kitchen
Letnie przepisy – lekki obiad na upały cz 1. 125

facet wrócił do domu z 2 kilogramami jagód i powiedział, żeby mu zrobiła pierogi takie jak u jego babci. Pierogi są super, zwłaszcza jak ktoś nam zagniecie ciasto i posprząta potem kuchnię, ale co jeść, jeśli właśnie wróciliśmy z pracy i umieramy z głodu? Letnie dania często powstają pod wpływem przypadku. Mamy w domu tylko ziemniaki, ogórka i jajko, więc(...)szczypta soli Przepis na kompot z rabarbaru i pokrzywy Rabarbar i liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem , kiedy kompot ostygnie dodajemy sok z cytryny, sól i miód. Mieszamy i podajemy schłodzone. Ciasto kukurydziane z melonem Co zrobić z melonem, który został nam z chłodnika? Ciasta z owocami są tak pyszne, że warto nie tracić żadnej okazji. Przepis jest prosty. Mieszamy wszystko, pieczemy

Ugotowane pozamiatane
Tarta z bobem i kozim serem 163

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 500 g bobu – 200 g roladki z koziego sera –  200 g  gęstej śmietany 18% – 25 g parmezanu –  2 jajka – 100 ml jogurtu naturalnego – sól i pieprz – 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki(...)szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.  Bób gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty i odcedzamy. Obieramy ze skórek, odstawiamy.  Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj

I LOVE LIFE
Kokosowy deser Banoffee 150

dodatkiem masła orzechowego, co przyniosło bardzo smaczny efekt. Przepis jest wegański! Drukuj Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Kruche ciasto: 100 g mąki (użyłam 50 g mąki owsianej i 50 g mieszanki mąk bezglutenowych) 50 g oleju kokosowego lub margaryny roślinnej 1 łyżka cukru pudru lub innego słodzika 1 łyżka mleka(...)roślinnego Z podanych składników zarób zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto pokrusz na formę do pieczenia, rozłóż równomiernie i piecz 10 – 15 minut w 200 stopniach Celsjusza (do momentu zarumienienia). Odstaw do wystudzenia. Karmel: 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego) 40 g cukru (najlepiej trzcinowego lub brązowego) 40 g masła orzechowego szczypta

Via Gusto
Tarta z pomidorami 212

dodatkiem mięsa, robi się je raz dwa a wykorzystać możemy sezonowe owoce, warzywa czy to co znajdziemy w lodówce. PRZEPIS NA TARTĘ Z POMIDORAMI Składniki na tartę z pomidorami: ciasto: 15 dag (3/4 szkl ) mąki żytniej 15 dag mąki pszennej 4 łyżki oliwy pół łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich woda – tyle ile zbierze ciasto farsz: 1 cebula(...)żółtego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano Jak zrobić tartę z pomidorami: Do miski wsypać mąkę, dodać zioła, sól i oliwę. Wodę wlewać małymi ilościami, wyrabiając ciasto. Musi być gęste i elastyczne, nie lepić się. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Śmietanę ubić z jajkami, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem

Dorota Smakuje