ciasto - 162258 przepisów (strona:3126/10818)

Łazanki z kapustą i grzybami 85

Jedną z wielu potraw wigilijnych są łazanki z kapustą i grzybami , które mogą być alternatywą dla świątecznych pierogów. Składniki są takie same – kiszona kapusta, suszone grzyby i ciasto, ale sposób wykonania jest o wiele szybszy, co w natłoku przedświątecznych przygotowań ma duże znaczenie. Ja zdecydowanie wolę świąteczne pierogi , zwłaszcza te w podsmażanej wersji, ale wszystkim zabieganym, nie lubiącym lepić(...)jałowca oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, około 50-60 minut. Domowe łazanki: Mąkę wysypać na blat, dodać sól oraz wbić jajka. Zagnieść jednolite, sprężyste ciasto, jeśli słabo będzie się kleiło, można dolać odrobinę wody. Ciasto na łazanki zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, jedną

niecodziennikpary
Bułki ze słonecznikiem 551

bułki wrocławskie z przedziałkiem , który od czasu wstawienia na bloga bije rekordy popularności Gdyby nie czas wyrastania to byłyby to bułeczki ekspresowe. Żeby zmienić ich smak, następnym razem do ciasta dodam np. suszone pomidory, prażoną cebulkę albo jakieś świeże zioła. Polecam Wam upiec te okrągłe bułeczki śniadaniowe, które smakują nawet z samym masłem. Z tego przepisu wychodzi 7 sporych bułek(...)wraz z olejem lub miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, albo ręcznie, dodajemy mieszaninę jajek i wody, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Zostawiamy ciasto w misce na ok. 1 godzinę. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy bułki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
makaron zapiekany z jabłkami 108

składniki na makaron: 200 g mąki 2 jajka lub ok. 250 -300 g gotowego makaronu np. wstążki dodatkowo: 1 -2 łyżki masła wykonanie: Mąkę mieszamy z jajkami i zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy na kształt wstążek lub łazanek. Gotowy wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Ugotowany odcedzamy i mieszamy z masłem. składniki dodatków: ok. 500 g jabłek 2 łyżki cukru 2 jajka

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z masą kajmakową i orzechami 102

Ponadto: 400 g masy kajmakowej (użyłam masy kajmakowej od Helio ) orzechy siekane (użyłam orzechów laskowych prażonych od Helio ) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu(...)dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Każdą część ciasta uformować w dłoni na wałeczek długości około 40 cm i rozwałkować lekko. Wzdłuż, na środek każdego wałeczka wyłożyć

Kocham..lubię..gotuję..
Ruskie Pierożańce 101

danie które zaskoczyło domowników :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/2 kg ziemniaków 300 gram twarogu 1 duża cebula olej/smalec do smażenia sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 500 gram mąki pszennej 2 jajka 1 czubata łyżka sody oczyszczonej ok 1 szklanka wody większa szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy(...)praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz możemy sobie przygotować od razu lub nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce. Ciasto: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i sodę, dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając przegotowaną lekko ciepłą wodę. Gotowe ciasto na stolnicy podsypanej mąką lekko rozwałkowujemy

Blog kulinarny S9.PL
Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami 99

być też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem wędzonym smakują jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g pieczarek 200 g świeżego szpinaku (może być mrożony) 1/2 opakowania sera feta(...)boczku wędzonego 1 cebula opcjonalnie 2-3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać sól, olej i powoli wlewać ciepłą wodę. Dłońmi zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Zrobić kulę i odstawić na 15-20 minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szpinak trochę posiekać

Danka Pichci
Bułeczki z twarogiem i mascarpone 112

Pyszne bułeczki z nadzieniem serowym. Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym 1 do posmarowania bułeczek) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru(...)szkl. wody (trochę mniej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu (trochę mniej) Ciasto Drożdże wymieszać z 1łyżką cukru,2 łyżkami mąki i 1/6 szkl. ciepłego mleka . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min.Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozpuszczonym masłem i jednym jajkiem. Dodać zaczyn i pozostałą część ciepłego mleka

Moje domowe kucharzenie
Sernik z brzoskwiniami. 153

Jest weekend, a to oznacza, że trzeba upiec coś słodkiego do niedzielnej kawki :) Przynajmniej u nas w domu,  nie ma weekendu, bez domowego ciasta. Tym razem, pyszny sernik z brzoskwiniami. Myślę, że ten przepis, spokojnie możecie wykorzystać na święta. Ja robiłam w zeszłym tygodniu. Dziś mam w planach jakąś babkę, albo babeczki. Jeszcze nie wiem, ale na pewno coś(...)puszka brzoskwiń Wykonanie: Do miski wsypać składniki sypkie. Wymieszać. Dodać pokrojoną margarynę. Rozgnieść palcami, jak na kruszonkę. Dodać jajka. Zagnieść, ale tylko do momentu, kiedy zacznie się kleić. Ciasto nie powinno być zawarte, tylko jak mokra kruszonka. 2/3 ciasta, wyłożyć na blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Delikatnie docisnąć. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Przygotować

Agusiowe smakołyki
Sahara 4231

Sahara to ciasto, które smakuje wszystkim. Bo kto nie lubi kruchego spodu i delikatnej, mlecznej masy? Mój mąż je uwielbia, zawsze kiedy pytam go co upiec na weekend odpowiedź jest jedna - saharę

Prosty przepis na
Quiche z boczkiem wędzonym 115

fantazja i upodobania nas ograniczają. Cytując Julię Child: „ Quiche prosto z piekarnika, sałata i butelka zimnego białego wina – oto doskonały lekki posiłek”. Nic dodać nic ująć! Ciasto na którym przygotowałam quiche powstało w wersji pełnoziarnistej bo użyłam maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS QUICHE Z BOCZKIEM WĘDZONYM Składniki na quiche z boczkiem wędzonym: ciasto: 250g mąki(...)śmietanki 30% 200ml mleka 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 2 cebule oliwa 150g boczku wędzonego Jak zrobić quiche z boczkiem wędzonym: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mieszamy mąkę z solą. Następnie siekamy masło z mąką. Potem rozcieramy palcami, dodajemy śmietanę i żółtko, zagniatamy. Teraz owijamy folią i chłodzimy przez 30 min w lodówce. W kolejnym

Dorota Smakuje
Bułki kajzerki – domowe wypieki 112

gorąca, bo drożdże się zaparzą i również nie urosną. Całość lekko wymieszaj do jednolitej konsystencji. Dodaj masło, wodę, jajko, sól i mąkę. Całość wymieszaj mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego na jednolitą masę, ciasto powinno mieć konsystencje zwartej i jednolitej kuli. Miskę przykryj ściereczką, by ciasto nie wyschło z góry i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut(...)czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyciągnij je z miski i przełóż na stolnicę wysypaną odrobiną mąki. Podziel je na dwie równe części, zroluj, wydłuż, tak by móc podzielić je na 6 równych części. Każdy z kawałków ugnieć w dłoniach na kulkę, następnie zgnieć, by przypominała kształtem bułkę kajzerkę. Na blachę z piekarnika wyłóż papier

To Musisz Wiedzieć
Drożdżowe ciasteczka ślimaczki 132

Składniki: Rozczyn: Drożdże 25 g Mleko letnie 1/2 szklanki Cukier łyżka Mąka łyżka Ciasto: Jajka 3 Cukier 1/2 szklanki Masło 50 g Cukier Waniliowy Mąka 500 g Dodatkowo: powidła, czekolada itp. żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem Przygotowanie: Składniki na rozczyn umieszczam w misce i wszystko mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut(...)czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. ok 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki. Dzielimy

Kulinarne przygody
Proste kapuśniaczki 109

się wydawało, a efekt... Mniam! 😃 Przepis jest bardzo prosty, trochę czasu zajmuje ich zrobienie ale tak naprawdę smak wynagradza wszystko. Farsz to zasmażana kapusta kiszona z grzybami.   Składniki : Ciasto : 300 g mąki pszennej 30 g drożdży 1/4 szkl. mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 50 g masła Sól Farsz : 400/500 g kapusty kiszonej (najlepiej sprawdzi się domowa(...)mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko, żółtko, resztę mleka, sól, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.   Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Odcedzamy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę

Czarnawisienka
Drożdżowe racuszki na serku wiejskim 216

budyń waniliowy w proszku wsypałam do miski. Wbiłam jajka. Serek wiejski zblendowałam na gładko i dodałam do miski z pozostałymi składnikami. Dodałam wyrośnięty zaczyn i wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miskę z ciastem przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, przystąpiłam do smażenia. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju(...)Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam na patelnię, tworząc placuszki. Dawałam jedną porządną łyżkę ciasta na jeden placek. Placki smażyłam na średnim ogniu z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem racuszki oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: kefirowe placki nadziewane marmoladą (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania