ciasto - 162907 przepisów (strona:3132/10861)

Focaccia z masłem czosnkowym i rozmarynem (Focaccia all'aglio e rosmarino) 166

rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 100 ml letniej wody, dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy mąkę 1 łyżeczką rozmarynu i oliwą.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając rozczyn i resztę ciepłej wody a na samym końcu sól. Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep(...)wymiarach 30 cm x 35 cm smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni (piekarnik statyczny), do 230 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i wkładamy do formy . Ciasta nie rozwałkowujemy, delikatnie rozciągamy na kształt prostokąta . Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut. **** Oleate una teglia rettangolare

La grande e la piccola cuoca
Ciasto z jeżynami 100

Ciasto z jeżynami, puszyste, lekkie, bez miksera, na małą blaszkę, w zasadzie na raz kiedy mamy gości lub apetyt na coś dobrego, słodkiego Ciasto na maślance, do którego możecie wrzucić wszelakie owoce mrożone lub świeże, posiekane. Polecam sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka octu winnego 3/4 szklanki drobnego cukru(...)Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce łącze rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch wtykam jeżyny (nie rozmrażam ich). Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Piekę ciasto na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jogurtowe 2071

Sprawdzony i zwyczajnie najlepszy przepis na ciasto jogurtowe , które zawsze się udaje. To ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką, które polecam nawet osobom, które rzadko pieką ciasta. Gorąco polecam! - idealnie puszyste i wilgotne ciasto - ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi - jest super proste i długo zachowuje świeżość - możesz je piec z różnymi owocami

AniaGotuje.pl
Ciasto mocno czekoladowe 170

przepyszne ciasto mocno czekoladowe przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości! Ciężkie, solidne i bardzo smakowite! Oryginalny przepis pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl. Artykuł Ciasto mocno czekoladowe pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Pierożki wiosenne 206

kiszonych buraków. Można również dodać sok z buraków świeżych. Botwinka już jest dostępna na rynku, więc buraki można użyć do przygotowania świeżego soku.  Pierożki wiosenne Na ciasto potrzebujemy: 500 kg mąki pszennej, 250-280g soku z kiszonych buraków, / w zależności od wilgotności mąki 2 -3 łyżki oliwy, Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy stopniowo sok z buraków(...)koniec wyrabiania, oliwę. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się lśniące i elastyczne. Pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Kroimy ciasto na części, wałkujemy placki i wykrawamy z nich okrągłe placuszki szklanką lub specjalnym „przydasiem”. Nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy pierożki w osolonej wodzie, od wypłynięcia 1-3 minuty, w zależności od grubości ciasta i wielkości pierogów. Nie podaję przepisu

Leśny Zakątek
Sernik z brzoskwiniami 159

Kolejny wielkanocny wypiek,sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i bezą. kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego 2 budynie waniliowe (2x po 40g) 125 g roztopionego masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru sok wyciśnięty(...)proszkiem oraz cukrem pudrem do miski lub na stolnicę. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło i szybko posiekać nożem.  Następnie dodać sól oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto.  Gotowe podzielić na dwie części (jedna troszkę większa), owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 2 godz. Formę o wym. 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zetrzeć

Kolorowa kuchnia Elki
szybki chleb pszenno-żytni z makiem 179

mojej kuchni zagościły dwie cudowne maszyny. Jakiś czas temu wygrałam automat do pieczenia chleba, mój już drugi (pierwszy nie przeżył) w którym nie piekę ale wyrabiam w nim ciasto drożdżowe, bo robi to mistrzowsko. A już zupełnie rozkochałam się w pieczeniu chleba odkąd mam piekarnik parowy od Electrlouxa . Zaczynałam go testować z przekonaniem, że to pewnie tylko "pic na wodę(...)wody, wsypać łyżkę mąki i rozrobić. Odstawić na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować rozczyn wlać do pozostałej maki, wlać resztę wody. Mikserem, ręcznie lub w automacie wyrobić dokładnie ciasto. Podczas wyrabiania obserwować- jeśli będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać jeszcze wody. Ciasto na chleb pieczony w keksówce może być rzadsze ale jeżeli chcecie opiec bochenek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wytrawne bułeczki drożdżowe z fetą i czosnkiem niedźwiedzim 159

codziennego menu na wszelkie możliwe sposoby stąd dzisiejsza nowa propozycja. Bułeczka jest mięciutka, puszysta i charakterna w smaku. Idealna na drugie śniadanie lub na majowy piknik. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka miodu/cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko + 1 żółtko 50 g masła Składniki na nadzienie(...)białego sera 150 g fety 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg  tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka w cieście naleśnikowym 154

Jabłka w cieście naleśnikowym to pomysł na szybką do przygotowania i tanią przekąskę na słodko. Obowiązkowo plasterki jabłek przed smażeniem należy posypać cynamonem, a usmażone obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki na porcję dla 2 osób: ciasto 1/2 szklanki mąki pszennej (75 g) 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli dodatkowo 2-3 jabłka cukier puder do posypania cynamon olej do smażenia Składniki na ciasto przesypać do miski, wbić jajko i całość połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Jabłka umyć, usunąć środek (wydrążyć go), obrać, pokroić w grubsze plasterki i posypać z jednej strony cynamonem. Przygotowane kawałki jabłek obtoczyć w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju

Ugotować
Chrupiące nuggetsy z indyka 122

Chrupiące nuggetsy z indyka Delikatne i soczyste mięso z indyka zanurzone w chrupiącym cieście jogurtowym. Pyszna przekąska, która z pewnością zasmakuje wszystkim, a szczególnie dzieciom. Nuggetsy możemy podać z frytkami i surówką.     Składniki: ok 0,5 kg filetu z indyka Ciasto: 150g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki mąki Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu(...)TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Chrupiące nuggetsy z indyka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ekspresowa delicja, czyli proste ciasto z galaretki 130

lubi desery z galaretki? Mam prostą, ale i bardzo smaczną propozycję dla fanów takich właśnie słodkości. Ciasto lub deser, obojętnie jak je nazwiecie - jest uproszczoną wersją, którą można zmodyfikować według własnych upodobań. Do środka możecie dodać owoce lub przygotować dwukolorowe warstwy z galaretki. Zapewniam, że nawet samo połączenie rześkiej galaretki z czekoladą i chrupiącymi płatkami migdałowymi jest przepyszne. Polecam! (Tortownica(...)kilka lub więcej biszkoptów. Całość wstawić do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i po lekkim przestudzeniu przelać na ciasto. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi oraz opcjonalnie udekorować (**). Ciasto schłodzić. (*) Ciastka oprócz na spód potrzebne są do połączenia galaretki z czekoladą, ponieważ bez nich cała warstwa czekoladowa będzie ześlizgiwać się

Di gotuje
Paluszki serowe z ciasta francuskiego 169

Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Paluszki z ciasta francuskiego z mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na imprezę, mogą być dodatkiem do sałatek, barszczu czerwonego. Robi się je szybko, myślę, że taka szybka przekąska przyda się każdemu. Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g startej mozzarelli lub jeśli wolicie to może być(...)żółty typu gouda, edam słodka papryka czarny sezam jajko pieprz sól 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, przecinamy na dwie równe części (mamy mieć dwa długie pozioma paski) 3. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim jedną połowę ciasta (resztę jajka zostawiamy). Jajko oprószamy pieprzem i solą. Teraz na jajka

kruche babeczki
Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem. 127

lubię z rzeżuchą. Polecam upiec :) Będziecie zachwyceni. Piekłam je już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. I zawsze są zjadane do ostatniego okruszka. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 40 dag mąki tortowej 40 dag jogurtu naturalnego ( użyłam greckiego ) 1 łyżeczka soli pół małej łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oleju pół szklanki mąki krupczatki 3 łyżki posiekanego szczypiorku Dodatkowo: mąka pszenna(...)Wykonanie pysznych bułek: 1. Obie mąki przesiewamy z solą i sodą do miski, wlewamy olej, dajemy jogurt i szczypiorek, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.  2. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki

Izabelawkuchni
Nocne bułki pełnoziarniste i pierwszy test parowego piekarnika 151

rana iść kupić, zresztą nie zawsze są one tak aromatyczne, a tym bardziej nikt nie chce Ci ich upiec...? Zabrać się za nie już wieczorem dnia poprzedniego. Słuchajcie, przygotowanie ciasta, to naprawdę chwila moment, zwłaszcza jeśli macie wszystkie składniki i nie musicie nagle biec do sklepu po parę deko drożdży, kupując po drodze masę innych, średnio przydatnych rzeczy! Mało tego(...)Wyrobione ciasto możecie od razu podzielić na części, a z nich uformować bułki, które pozostawione w lodówce na obsypanej mąką desce i przykryte ściereczką idealnie wyrosną przez noc.  Pieczenie takich bułeczek to czysta przyjemność, zwłaszcza jeśli zasypiasz z myślą, że rano wystarczy wstawić je do piekarnika, który nagrzeje się zdecydowanie szybciej niż Ty ogarniesz dzieci, tudzież siebie. Poza

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt z borówkami i galaretką 180

Obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy do miski z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie rózgą do otrzymania jednolitej masy. Formę (34/25cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe odstawiamy je do wystygnięcia. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i pozostawiamy(...)schłodzoną śmietankę miksujemy z dodatkiem cukru pudru. Gdy zwiększy swoją objętość i zacznie być puszysta dodajemy serek mascarpone. Miksujemy dalej, do uzyskania gęstego kremu. Krem śmietanowy wykładamy na ostudzonym cieście, układamy na nim owoce i wstawiamy do lodówki.  Gdy galaretka zgęstnieje polewamy nią wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzina do całkowitego stężenia

Qchnia po prostu