PRZYGOTOWANIE : Z kawałka dyni i 2 marchewek wyciskamy sok wyciskarką wolnoobrotową. Sok odkładamy a pulpę po jego wyciśnięciu dodamy do ciasta na babkę. Masło i cukier ucieramy, następnie dodajemy jajka i chwilę miksujemy. Do ciasta dodajemy wytłoczyny z dyni i marchewki, ponownie ucieramy. Następnie wsypujemy, mąkę, proszek i sodkę. Wszystko dobrze ucieramy. Formę na babkę smarujemy masłem(...)wysypujemy bułką tartą, następnie rozkładamy część ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciemne ciasto rozkładamy na jasne, lekko je wciskając pod spód i wierzch wyrównujemy. Babkę pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Babkę po wyjęciu z formy polewamy płynną czekoladą i posypujemy orzechami. Chłodzimy. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam
Kulinarne Fantazje Mariolispienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i utrzeć na gładką masę dość gęstą. Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dól około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie i zimne nasączyć herbatą z cytryną. Umyte truskawki(...)truskawki zagotować i gotować z 3 minuty mieszając, zdjąć z ognia i wsypać cukier i galaretki, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek, wystudzić. Gdy masa zaczyna tężeć wyłożyć na ciasto w formie i schować do lodówki na kilka godzin - najlepsze ciasto bananowo-kakaowe z dodatkiem musu truskawkowego z galaretką, jest bardzo łatwe, szybkie, pyszne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWigilijne pierogi z kaszą perłową, podgrzybkami suszonymi, i dorszem. Polane przesmażona cebulka na maśle. Rozpływają się w ustach bo ciasto jest delikatne. Co roku pierogi są u mnie na Wigilii i nie wyobrażam sobie świąt bez nich. Pierogi podaję na przepięknym talerzu Grace Ambition AMBITION GRACE ciasto na pierogi: 30 dkg mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego(...)maśle klarowanym. Kaszę gotuję według instrukcji. Filet z dorsza mielę maszynką do mięsa. Do miski przekładam kaszę wystudzoną, grzyby, rybę, cebule, dodaję natkę pietruszki posiekaną, sól, pieprz i mieszam. Ciasto na pierogi: Do miski przesiewam mąkę, dodaj sól, gorącą wodę i olej. Mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma. Odstawiam na 30 minut. Na stolnicy podsypanej mąką wałkuje ciasto
wesoła kuchnianagrzewam go z funkcją grzałki dolnej i wkładam blachę z pizzą najniżej jak to możliwe. Próbowałam tego przepisu z pieczeniem góra-dół i wiem, że to nie działa. Ciasto nie zdąży się wypiec, a jajka już są gotowe. Dlatego ważne! Max temperatura, dolna grzałka i 6-7 minut pieczenia. Przy tej temperaturze nie spuszczajcie piekarnika z oczu (każdy piecze inaczej(...)Jeśli oczekujecie idealnych jajek ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem wyjmijcie pizzę, kiedy zobaczycie, że właśnie ostatni kawałek białka nie jest już surowy. Nie ma co patrzeć na wygląd ciasta, bo ciasto będzie jasne, ale dzięki podsypanej do rozwałkowania kaszce kukurydzianej jest lekko chrupiące. Możecie również użyć ciasta kupnego , ale samodzielne wykonanie ciasta zajmie Wam tylko 2 minuty. Dużo tych
Słodkie Gotowanieoraz pieprzem. składniki na naleśniki: 250 g mąki 500 ml mleka 1-2 jajka 1 szczypta soli tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Z gotowego ciasta smażymy partiami cienkie naleśniki. składniki na panierkę: 2 jajka bułka tarta wykonanie krokietów: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w ruloniki, zawijając brzegi do środka. Jajka rozkłucamy na talerzu
Domowy Smak Jedzeniajajeczno-śmietanową. Przepyszna, a z moim przepisem jeszcze bardzo prosta. U mnie często na szybki obiad, świetna na ciepło i zimno. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g surowego, wędzonego boczku 1 cebula 250ml śmietanki kremówki 4 duże jajka pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100g startego parmezanu Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę(...)cebula się zeszkli – około 4-5 minut. Ściągamy wszystko z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wyklejamy ciastem francuskim – na taką blachę należy dokleić kawałek ciasta z odkrojonych brzegów i zlecić do widelcem. Spód ciasta nakłuwamy obficie widelcem. Na ciasto wykładamy większość boczku z cebulą, zostawiamy około
Smaczna StronaZapach korzennego ciasta na myśl przywołuje mi święta. Unoszący się w kuchni aromat cynamonowego wypieku sam w sobie przypomina wszystkie najpiękniejsze grudniowe piosenki. Tak. Zgadza się. Jestem uzależniona od tego całego świątecznego szaleństwa. I tak. Zgadza się. Uwielbiam ten czas. Z tym, że wcale to nie jest tak, że nie mogę doczekać się Świąt. Właśnie w tym wszystkim kocham(...)łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki Nutelli cukier puder do dekoracji ciasta W niewielkim rondelku rozpuść masło z cukrem, miodem, przyprawą do piernika i siemieniem lnianym. W misce zmiksuj na puree banany z olejem. Wymieszaj zmiksowane składniki z tymi rozpuszczonymi. Dodaj
Mango PapajaPyszne rogaliki, idealne na śniadanie z szklanką mleka, czy nawet do kawy zamiast ciasta. Ja lubię je zabierać na śniadanie do pracy, bo są smaczne i nie wymagają już żadnych dodatków tj. dżem. Mój syn zaś uwielbia je za to, że są posypane makiem. SKŁADNIKI Rogaliki: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mleka(...)minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, rozbełtane jajko i żółtko, wlać zaczyn i odrobinę masła. Wymieszać łyżką, po czym zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając masła. Gładkie i elastyczne ciasto uformować w kulę, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną. Masło na nadzienie
Passions hobbies lifepostanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem i odpowiednią wysokością. Udało się i bez fałszywej skromności mogę napisać, że jestem dumna z wymyślenia(...)słodkiej dyni) 250 g musu z pieczonej dyni 130 ml wody olej do smażenia Mąkę wymieszać z zakwasem i musem dyniowym za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto, by miało jednolity kolor. Wyrabiałam ręcznie. Na koniec dodać sól i wyrobić ciasto. Odstawić na kwadrans dla tzw. autolizy. Wyrabiać ciasto ponownie ok. 2 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieMasz ochotę na pizzę ze swoimi ulubionymi składnikami? Szukasz sprawdzonego przepisu na pizze domową? Dziś pokażę Wam przepis na łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na pizze. Dodatki do mojej pizzy to ser, kiełbaska chorizo, cebulka i ostra papryczka. Składniki na 2 pizze: 2 szklanki mąki 00 "na pizzę" (u mnie prawdziwa włoska) 3/4 szkl. ciepłej wody(...)papryka w proszku klika ostrych papryczek 3 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: 1. Do miski wsyp przesianą na drobnym sitku mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i zalej ciepłą wodą. Ciasto wyrabiaj rękoma ok. 5 min - musi być gładkie i elastyczne. Przełóż do miski (metalowej) i przykryj (wysmarowaną oliwą) folią aluminiową. Odstaw na 1-1,5 godz. w ciepłe miejsce - ciasto
Alutka-Gotujenaleśników, co może całkowicie odmienić oblicze tego dania Składniki na 14 sztuk ( z tego przepisu ): – 150g mąki pszennej – 100g mąki żytniej – 250ml mleka – 400ml wody gazowanej + więcej do rozrzedzenia ciasta – 2 jajka – 20ml oleju – szczypta soli – szczypta cukru Składniki na masę serową: – 500g twarogu półtłustego – 140g jogurtu naturalnego – 100g śmietany 12% – 1 jajko (sparzone, przelane wrzątkiem(...)ksylitolu/erytrolu Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, płatki migdałów NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy użyciu malaksera. Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolewamy tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej. Smażymy z obu stron na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu. Naleśniki smażymy na patelni
Be Fit Be Strongprzepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :) Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już nie zje. Nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy dodać kilka składników i mamy pyszny deser, jak z cukierni. Tylko zrobiony samodzielnie, więc wiemy co jemy :) Bardzo polecam. Bajaderki nie dość, że są pyszne, to jeszcze, bardzo(...)ładnie się prezentują. Są też proste w przygotowaniu. Składniki: 400 g. ciast bez kremu (u mnie babeczki twarogowe i babka kakaowa) 100 g. herbatników 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g.) 1/2 szklanki mleka 100 g. masła 3 łyżki powideł, lub gęstego dżemu 2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie likier Malibu) Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Mleko wlać do rondelka
Agusiowe smakołyki