ciasto - 162907 przepisów (strona:3139/10861)

Bułki do hamburgerów 127

preferuję te większe :) Bułki szczelnie owinięte w woreczek, są miękkie również następnego dnia i nie tracą swoich walorów smakowych. Przez co możecie upiec je wieczorem wykorzystać następnego dnia :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki 230 g letniej wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 30 g cukru 10 g soli 16 g świeżych drożdży  Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka(...)sezam do posypania  Wszystkie na składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą miksera z hakami (lub ręcznie) wyrabiać przez 5 minut aż powstanie elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około godziny). Następnie wyjąć ciasto z miski, ponownie zagnieść i podzielić na równej wielkości porcje. Z każdej uformować okrągłe bułeczki i ułożyć

My simple kitchen
Fit pączki (pieczone) 143

uwiecznienie jej na zdjęciach. Pieczone pączki to nie to samo, co pączki tradycyjne. Nie mniej jednak moje serce zdobywają nieco bardziej, niż te ociekające tłuszczem. Sekretem jest długie wyrabianie ciasta, by pączki były puszyste i miękkie.  Składniki (na około 12- 14 sztuk): 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  3/4 szklanki mąki orkiszowej  opakowanie drożdży suchych  2 łyżeczki(...)puder, sok z cytryny  Mąkę mieszam z cukrem i suchymi drożdżami. Podgrzewam delikatnie mleko i dodaję do pozostałych składników. Odstawiam na 20 minut. Dodaję żółtka i olej. Wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt płynne to dodaję więcej mąki, chociaż lepiej jeśli ciasto jest odrobinę zbyt luźne. Po wyrośnięciu  stanie się nieco bardziej zbite. Wyrośnięte ciasto dzielę na kilkanaście mniejszych

Mango Papaja
Chrust, algierskie ciastka Griwech 160

ciasteczka. W smaku zupełnie przypominają mi chruściki lecz zamiast cukru pudru posmarowane są płynnym miodem i posypane sezamem. Może nie wyszły idealnie ale polecam, bo są naprawdę smaczne Składniki ciasta: 500g mąki pszennej 4g drożdży instant 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową (po15g) 1 jajko 150 g masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu 120 ml   letniej wody Olej rzepakowy(...)gryczany oraz sezam. Przygotowanie: Suche składniki wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko oraz roztopione i wystudzone masło. Do tego dodawać stopniowo letnią wodę i zagnieść gładkie, miękkie i sprężyste ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wycinać prostokąty ( 8x13), które ponacinać wzdłuż i przekładać

W garach u Gosi
Placuszki serowe z jabłkami 154

uznania możecie je po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem, polać sosem czekoladowym lub podawać z ulubionymi owocami lub konfiturami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placuszki serowe z jabłkami – Składniki: Składniki na ciasto do placuszków z twarogu i jabłek: 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 160 g 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g 1 łyżka(...)wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz 4 czubate łyżki (ok. 240 g) twarogu sernikowego (u mnie taki z wiaderka, już zmielony) i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki (ciasto wychodzi dość gęste). Następnie dodać białka i również wmieszać je delikatnie w ciasto (można za pomocą łyżki, rózgi kuchennej lub na bardzo niskich obrotach miksera), uważając by piana z białek

Kulinarne Przeboje
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZARNUSZKĄ 160

miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i czarnuszkę. Mieszamy.  Dolewamy rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można nim wypłukać miseczkę po zaczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy 2 żółtka, a gdy połączą się z ciastem, łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło. Miksujemy 7 minut, do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta.  Lekko(...)oprószamy mąką i wyjmujemy na blat kuchenny. Chwilę wygniatamy dłońmi, formujemy kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 9 części, po około 80 g każda.  Z każdego kawałka, zawijając ciasto pod spód, formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

cool and minty
Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem 125

zdziwiłam się, że mam już gotowe ciasteczka. Zacznijcie od przygotowania wszystkich składników, które powinny być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód jest bardzo uniwersalny i możecie go wykorzystać do większości ciast i ciasteczek. Jest bardzo kruchy i maślany a przez to rozpływa się w ustach. Miękkie masło rozbijcie przez dosłownie 30 sekund mikserem i dodajcie cukier puder z wanilią. Ubijajcie przez(...)minuty, aż otrzymacie puszystą masę. Teraz możecie dodać mąkę, ja zagniatałam ciasto przez chwilę za pomocą miksera stojącego, później już wszystko ręcznie. Podsypcie sporo mąki na blat lub matę do zagniatania i wyłóżcie ciasto. Ciasto można rozwałkować bardzo pobieżnie, to znaczy na grubość 1 do 1,5 cm tak, aby nie było za cienkie, ponieważ ciasto już nie wyrośnie. Starajcie

Słodkie Gotowanie
Sernik z wiśniami i wiórkami kokosowymi. 180

Ostatnio na niedziele upiekłam taki sernik. Trochę pokombinowałam, na ciasto wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe. Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :) Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam. Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje, żeby nie było za nudno. Jednak(...)przyznaję, że tradycyjny sernik nie ma sobie równych. Chociaż jest jeszcze jeden, który uwielbiam, to  sernik z białą czekoladą . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 żółtko (białko zostawić do masy serowej) 2 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 szklanka cukru

Agusiowe smakołyki
Wesołe ciasteczka łyżeczki 188

Alaaf! Takim okrzykiem pozdrawiają się uczestnicy karnawału w Kolonii. Inne karnawałowe zawołania to Helau lub nawet Ahoi! I nie mogłam się powstrzymać, żeby tak Was nie

dolcevitainmykitchen
Faworki Moniki 174

łyżeczka sól - 1/2 łyżeczki olej cukier puder mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, wbić żółtka, wlać spirytus oraz dodać śmietanę. zagnieść wszystko na jednolitą masę. ciasto przełożyć na blat i uderzać w niego drewnianym wałkiem- rozpłaszczając je, a następnie ponownie zwijać je i znów zbijać go wałkiem - około 15 minut. przez takie zbijanie nasze ciasto będzie(...)jednolite  oraz elastyczne, a po usmażeniu będzie kruche z dużą ilością bąbelków. ciasto podzielić na porcje, każdą porcję cieniutko rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, aby nie obsychało. rozwałkowane ciasto kroimy na paski ok 4 cm, następnie każdy pasek na prostokąty 9 cm. każdy kawałek prostokąta nacinamy pośrodku wzdłuż i przez otwór

Camilla w kuchni
Pączki z adwokatem 129

Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek. Składniki: Ciasto na pączki: 1kg mąki pszennej 130g masła extra 100g świeżych drożdży 500ml mleka 130g cukru 1 jajko całe 6 żółtek 3 łyżki spirytusu Nadzienie adwokatowe: 360ml adwokatu 360 mleka 1 łyżka mąki pszennej(...)się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Lukier adwokatowy: Adwokat utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji lukru. 3. Ciasto na pączki: Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb pszenno-żytni z garnka 153

ciepłej wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej dużej miski wsypać mąki, olej, sól, szklankę ciepłej wody oraz rozczyn. Wyrobić ciasto najlepiej dłonią. ( ciasto wychodzi dość klejące ale odchodzi od rąk). Odłożyć ponownie do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. Ciasto odkładamy na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej(...)całą noc.  Po upływie określonego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, blat posypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Uformować w dłoniach bochenek, przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut.  W międzyczasie możemy włożyć do pieca naczynie żaroodporne z przykrywką włączyć piekarnik na 220 stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się

Kulinarne przygody
Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą. Dlaczego chlebek bananowy opada? 178

temperaturze pokojowej nawet 3 dni , najlepiej zawinięty w papier lub folię aluminiową, żeby nie obsychał. Poza tym, już na pierwszy rzut oka widać, że chlebek bananowy nie jest wymagającym ciastem. I dokładnie tak jest, to błyskawiczny i banalnie prosty wypiek. Jednak nierzadko spotykam się z pytaniem… Dlaczego chlebek bananowy opada? Chlebek bananowy nie będzie opadać i zachowa swoją puszystość(...)jeżeli zapamiętacie jedną ważną zasadę: to ciasto nie lubi mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi . Dlatego mieszamy z grubsza, tylko do połączenia jednych z drugimi i bez zbędnego ociągania siup do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda od razu zaczyna działać. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie zakalca. Często też słyszę: „A czy te banany na pewno nie są zepsute

Fitsweet.me
Pączki Thermomix 165

Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i masło. Podgrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3 Zaczyn zostawiamy na ok 15 min. Dodajemy mąkę, jajko, żółtka i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ja zostawiam ciasto w misie Thermomix . Po godzinie uderzam w ciasto aby go odgazować i wyciągam na blat(...)oprószony mąką i krótko wyrabiam. Z ciasta odrywam małe kawałki i formuje pączki. Gotowe pączki zostawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (pączki muszą na prawdę dobrze wyrosnąć, to gwarantuje pojawienie się jasnej obwódki na pączku po upieczeniu) Pączki smażymy w rozgrzanym smalcu lub oleju na rumiano z każdej strony. Pączki nadziewamy zaraz po upieczeniu. Może to być ulubiona konfitura

Themo przepisy
Pizza od serca 206

okazji Walentynek przygotowałam dla moich najbliższych pizzę od serca. ciasto:  400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z ciepłą wodą (pół na pół) 1/3 łyżeczki soli po szczypcie suszonej bazylii,oregano,tymianku Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zioła i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,dolać oliwę i wodę z mlekiem. Ciasto(...)zagniatać około 10 minut. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć dość duże serce. Serca ułożyć  na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. sos: 2 łyżki gęstej pasty pomidorowej 2-3 łyżki wody 1 ząbek czosnku sól

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Milky Way w wersji kokosowej z białą czekoladą (przepis tylko u mnie!) 157

Klasyczne ciasto Milky Way bez pieczenia już znacie - klik . Przyznam, że jest obłędne w smaku i nie potrzebuje ulepszania, ale chciałam je połączyć z moim ukochanym kokosem i białą czekoladą, do której mam... ogromną słabość. Wyszło przepysznie!  Rewelacyjny krem mleczno-kokosowy doskonale komponuje się z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą z białej czekolady. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia(...)Masę dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji oraz podzielić na dwie części. Przygotować polewę.  Czekoladę z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy mleczno-kokosowej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka. Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową

Di gotuje