oraz pieprzem. składniki na naleśniki: 250 g mąki 500 ml mleka 1-2 jajka 1 szczypta soli tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Z gotowego ciasta smażymy partiami cienkie naleśniki. składniki na panierkę: 2 jajka bułka tarta wykonanie krokietów: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w ruloniki, zawijając brzegi do środka. Jajka rozkłucamy na talerzu
Domowy Smak Jedzeniajajeczno-śmietanową. Przepyszna, a z moim przepisem jeszcze bardzo prosta. U mnie często na szybki obiad, świetna na ciepło i zimno. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g surowego, wędzonego boczku 1 cebula 250ml śmietanki kremówki 4 duże jajka pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100g startego parmezanu Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę(...)cebula się zeszkli – około 4-5 minut. Ściągamy wszystko z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wyklejamy ciastem francuskim – na taką blachę należy dokleić kawałek ciasta z odkrojonych brzegów i zlecić do widelcem. Spód ciasta nakłuwamy obficie widelcem. Na ciasto wykładamy większość boczku z cebulą, zostawiamy około
Smaczna StronaZapach korzennego ciasta na myśl przywołuje mi święta. Unoszący się w kuchni aromat cynamonowego wypieku sam w sobie przypomina wszystkie najpiękniejsze grudniowe piosenki. Tak. Zgadza się. Jestem uzależniona od tego całego świątecznego szaleństwa. I tak. Zgadza się. Uwielbiam ten czas. Z tym, że wcale to nie jest tak, że nie mogę doczekać się Świąt. Właśnie w tym wszystkim kocham(...)łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki Nutelli cukier puder do dekoracji ciasta W niewielkim rondelku rozpuść masło z cukrem, miodem, przyprawą do piernika i siemieniem lnianym. W misce zmiksuj na puree banany z olejem. Wymieszaj zmiksowane składniki z tymi rozpuszczonymi. Dodaj
Mango PapajaPyszne rogaliki, idealne na śniadanie z szklanką mleka, czy nawet do kawy zamiast ciasta. Ja lubię je zabierać na śniadanie do pracy, bo są smaczne i nie wymagają już żadnych dodatków tj. dżem. Mój syn zaś uwielbia je za to, że są posypane makiem. SKŁADNIKI Rogaliki: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki mleka(...)minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, rozbełtane jajko i żółtko, wlać zaczyn i odrobinę masła. Wymieszać łyżką, po czym zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając masła. Gładkie i elastyczne ciasto uformować w kulę, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną. Masło na nadzienie
Passions hobbies lifepostanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem i odpowiednią wysokością. Udało się i bez fałszywej skromności mogę napisać, że jestem dumna z wymyślenia(...)słodkiej dyni) 250 g musu z pieczonej dyni 130 ml wody olej do smażenia Mąkę wymieszać z zakwasem i musem dyniowym za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto, by miało jednolity kolor. Wyrabiałam ręcznie. Na koniec dodać sól i wyrobić ciasto. Odstawić na kwadrans dla tzw. autolizy. Wyrabiać ciasto ponownie ok. 2 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieMasz ochotę na pizzę ze swoimi ulubionymi składnikami? Szukasz sprawdzonego przepisu na pizze domową? Dziś pokażę Wam przepis na łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na pizze. Dodatki do mojej pizzy to ser, kiełbaska chorizo, cebulka i ostra papryczka. Składniki na 2 pizze: 2 szklanki mąki 00 "na pizzę" (u mnie prawdziwa włoska) 3/4 szkl. ciepłej wody(...)papryka w proszku klika ostrych papryczek 3 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: 1. Do miski wsyp przesianą na drobnym sitku mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i zalej ciepłą wodą. Ciasto wyrabiaj rękoma ok. 5 min - musi być gładkie i elastyczne. Przełóż do miski (metalowej) i przykryj (wysmarowaną oliwą) folią aluminiową. Odstaw na 1-1,5 godz. w ciepłe miejsce - ciasto
Alutka-Gotujenaleśników, co może całkowicie odmienić oblicze tego dania Składniki na 14 sztuk ( z tego przepisu ): – 150g mąki pszennej – 100g mąki żytniej – 250ml mleka – 400ml wody gazowanej + więcej do rozrzedzenia ciasta – 2 jajka – 20ml oleju – szczypta soli – szczypta cukru Składniki na masę serową: – 500g twarogu półtłustego – 140g jogurtu naturalnego – 100g śmietany 12% – 1 jajko (sparzone, przelane wrzątkiem(...)ksylitolu/erytrolu Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, płatki migdałów NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki lub przy użyciu malaksera. Jeżeli ciasto wyszło za gęste dolewamy tyle wody gazowanej, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki żytniej. Smażymy z obu stron na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu. Naleśniki smażymy na patelni
Be Fit Be Strongprzepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :) Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już nie zje. Nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy dodać kilka składników i mamy pyszny deser, jak z cukierni. Tylko zrobiony samodzielnie, więc wiemy co jemy :) Bardzo polecam. Bajaderki nie dość, że są pyszne, to jeszcze, bardzo(...)ładnie się prezentują. Są też proste w przygotowaniu. Składniki: 400 g. ciast bez kremu (u mnie babeczki twarogowe i babka kakaowa) 100 g. herbatników 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g.) 1/2 szklanki mleka 100 g. masła 3 łyżki powideł, lub gęstego dżemu 2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie likier Malibu) Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Mleko wlać do rondelka
Agusiowe smakołykiświąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. U mnie są to ciasteczka w kształcie pierożków. Idealnie kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem z powidła, u mnie oczywiście jest to powidło domowej roboty, którego zawsze mam kilka słoiczków w spiżarni. Do powidła dodałam kakao, mielonego cynamonu i rodzynek. Takie nadzienie jest obłędne w smaku. Koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków :) Kruche pierożki podałam(...)pięknym talerzu AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 1 jajko Nadzienie: pół słoiczka powidła śliwkowego 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchych pierożków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki
Izabelawkuchnisemi (zucca, girasole, sesamo o lino) + 15 g di semi per cospargere PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje mąki z suchymi drożdżami, dodajemy mi ó d. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając wod ę. Na końcu dodajemy ziarna oraz s ó l, ponownie wyrabiamy ciasto . Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep(...)miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje (na 1 porcj ę przypada ok. 80 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki wykładamy na form ę pokrytą papierem do pieczenia. O dstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godz
La grande e la piccola cuocawsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy(...)gęstym sicie. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, dajemy orzechy i całość dokładnie ucieramy. 3. Orzeszki i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną z części ciasta wycinamy różnej wielkości serduszka, a pozostałym ciastem wylepiamy metalowe foremki
Izabelawkuchnipysznym domowym sosem czosnkowym. Sycące, rozgrzewające i bardzo smaczne danie dla całej rodziny, idealne na jesienny lub zimowy obiad. Składniki: ok 8-10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką przyprawy do kapusty: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka(...)naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokieta *** *** W ten sposób zwijamy wszystkie naleśniki z farszem *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy
Blog z Apetytem