mieszamy (Jeżeli używamy świeżych drożdży musimy wcześniej zrobić zaczyn!). Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie mleko z drożdżami, mieszamy. Dodajemy jajko, suszone oregano oraz bazylie i wyrabiamy ciasto *** *** Ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Przygotowujemy dodatki, u mnie są to pokrojone w kosteczkę: ser żółty, szynka, kabanos, czerwona cebula, szczypiorek, czerwona i żółta papryka *** *** Dodatki mieszamy(...)ciastem na pizze *** *** Foremkę na muffinki smarujemy olejem i wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem z dodatkami. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut *** *** Muffinki posypujemy z wierzchu startym żółtym serem *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do zrumieniania *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PIZZA KORONA PRZEPIS TUTAJ PIZZA
Blog z Apetytemrodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden z najbardziej smakowitych i seksownych owoców. Okrągły, błyszczący, jędrny i słodki. Lato(...)stawy i tarczycę. A przy tym wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast. Ale z tym naleśnikiem smakują idealnie. Delikatne naleśnikowe ciasto świetnie komponuje się z lekko twardymi czereśniami. Polecamy! Składniki: Szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki mąki (65 g) Szklanka wydrylowanych czereśni
Niedzielny kucharztakże 3/4 podsmażonej cebuli oraz sporą porcję pieprzu i odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku. Robimy ciasto na naleśniki – do miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą. Następnie, do miski przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy na gładkie(...)jednolite ciasto. Ciasto powinno być konsystencji śmietany kremówki i zostawiać cienką warstwę na łyżce. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki – wylewamy porcję ciasta i z wierzchu posypujemy odrobiną szczypiorku, aby się przykleił póki ciasto się nie zetnie. Nagrzewamy piekarnik do 180 ° . Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne. Na każdy usmażony naleśnik układamy porcję farszu – około 2 łyżki
Smaczna StronaZachęcam Was do przygotowania poniższego sernika, który składa się z biszkoptu, masy serowej o smaku truskawkowym, kremu śmietanowego i świeżych truskawek. Pomysł na proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Jestem pewna, że poniższym sernikiem zachwycicie gości 😍 Składniki: biszkopt (forma do pieczenia 25 cm x 40 cm) 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/3 szklanki zwykłego cukru(...)biszkopt : białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka oraz stopniowo wlać wodę i wsypać mąkę. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto i je rozsmarować. Piec około 17-20 minut w 195ºC . Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przygotować masę sernikową : galaretki rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Do masy serowej wlać ostygniętą galaretkę
UgotowaćSernik gotowany na biszkopcie jest bardzo smaczny i delikatny, w dodatku z delicjami na górze co daje rewelacyjny efekt. Ciasto nadaje się na urodziny, przyjęcia itp. Polecam bo jest bardzo smaczne. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 6 średnich jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g ) 2 płaskie łyżeczki proszku(...)PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy przesiane maki z kakao i delikatnie mieszamy. Na blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 % C. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki. Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści
Kulinarne Fantazje Mariolitwarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką. Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri. Składniki: CHLEBKI(...)ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Kuchnia w oparachBardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży. Ciasto: 1/2 szklanki oleju 1 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 jajka L szczypta(...)olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać. 2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 3. Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy
Szefowa kuchniPopularne, ucierane ciasto z zatopionymi owocami. W sam raz na lato, gdy nie brakuje świeżych owoców. Ciasto: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny duże opakowanie cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dowolne owoce cukier puder Margarynę roztopić na małym ogniu. Białka z cukrem ubić(...)sztywną pianę, dodać żółtka i nadal ubijać.Porcjami dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Na końcu wlać strużką ciepłą margarynę. Ciasto wylać na blszkę (25x34) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 45 minut. Upieczone , ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem
Praktyczna plskomplikowanych. Z sezonową botwinką, która smakowałam tutaj wspaniale. Polecam na kolację, bo na obiad może być za mało :D haha :D Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 pęczek botwinki 1 filet z kurczaka 1 ząbek(...)czosnku 2 jajka 100 ml śmietany kremówki 70 g sera lazur sól, pieprz świeży tymianek Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść kruche i zwarte ciasto. Następnie wyłożyć nim formę do tarty, którą umieścić w lodówce na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie: Botwinkę (u mnie 3 małe buraczki i liście wraz z łodygą z jednego buraczka) pokroić w słupki (liście i nać
My simple kitchenpianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości
KUCHNIA POLSKAmaskaron szpinakowy: 300 g mąki pszennej 1-2 jajka 70 g świeżych liści szpinaku 1 łyżeczka oleju wykonanie: Mąkę miksujemy ze szpinakiem, dodajemy jajko oraz olej i zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy na ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty (tak jak na lazanie ok. 10×20 cm). Gotujemy w osolonej wodzie. składniki na sos mięsny
Domowy Smak Jedzeniamasła Krem – 2 żółtka – 4 łyżki cukru – 1 cukier wanilinowy – 500 ml mleka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej. – ok. 30 dkg truskawek Przygotowanie: Zarobić ciasto na małe tartaletki. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i cukier oraz szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180ᵒC. Przygotowujemy foremki na babeczki wklejamy do nich ciasto(...)Pieczemy przez kilka minut aż ciasto się zarumieni (ok. 12-15 minut.). W tym czasie szykujemy krem. Żółtka łączymy z 1/2 szklanki mleka i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko podgrzewamy w osobnym garnku i rozpuszczamy w nim cukier i cukier wanilinowy. Do podgrzanego mleka dodajemy resztę wymieszanych składników i wszystko łączmy czekając aż krem zgęstnieje. Gotowe ciasto na babeczki
I LOVE LIFEpuszyste, złociste i chrupiące racuszki na kefirze - wypróbowany przepis na pyszne, domowe racuszki z jabłkami. Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego. Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży. Jak smażyć racuchy z jabłkami? Chyba nikt z nas nie lubi racuchów, tudzież innych placuszków, które po usmażeniu robią się płaskie niczym naleśnik(...)drożdżach, czy na proszku do pieczenia, smażymy na bardzo małym ogniu. Dajemy im czas, aby powoli rosły. Racuszki odwracamy na drugą stronę dopiero, kiedy na wierzchu ciasta pojawią się wyraźne bąbelki powietrza, a samo ciasto lekko się już zetnie. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby smażyć racuszki powoli, w przeciwnym razie racuchy zbyt szybko zarumienią się od spodu i będzie
Moja Książka Kucharskaspienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć czereśnie. Następnie na czereśnie wyłożyć 3/4 kremu waniliowego. Na koniec przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem wierzch ciasta. Boki ciasta
Ciastka - domowe słodkościweekend, nasze ciacho zniknie do wieczora. Rozczyn drożdże świeże 30 g mleko ciepłe 0,5 szklanki Kruszonka mąka pszenna 100 g cukier puder 50 g masło 50 g Ciasto Mąka 500g Jajka 2 szt masło 100 g cukier 3/4 szklanki cukier waniliowy 1 łyżka truskawki 500 g Rozczyn Drożdże, pokruszyć, rozpuścić w ciepłym mleku, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto Jajka zmiksuj(...)mikserem, dodaj cukier. Do dużej miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, mleko z masłem, cukier z wanilią. Zagnieć ciasto rękami. Przygotuj owoce. Truskawki umyj, zdejmij szypułki. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułóż truskawki i odstaw do wyrośnięcia. Kruszonka Palcami rozrobić cukier puder, mąkę i masło. Pokruszyć na ciasto przed pieczeniem Piec w dobrze nagrzanym piekarniku
Kurnikowo