Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe – Vanillekipferl 215wanilii cukier puder do posypania Wykonanie: Zimne masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Dodać zmielone migdały oraz przesianą mąkę oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Wyrobione na gładko ciasto uformować w kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na części. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami foremki do rogalików – ciasto układać w foremce i wyrównać nożem. Jeśli(...)macie foremki – sprzedam Wam trik na szybkie i proste formowanie adwentowych rogalików. Ciasto podzielić nożem na kilka części. Formować z nich wałki („kiełbaski”) i kroić ostrym nożem w talarki. Każdy talarek lekko rozpłaszczyć palcem i szybkimi ruchami formować rogalik – wielkość rogalika zależy od „grubości” wcześniej uformowanej kiełbaski i grubości talarków. Uwaga – rogaliki
Pociąg Do Kuchni
Rogaliki z suszoną śliwką w rumie 184Przygotowałam te rogaliki bo mają ciekawe ciasto i nie są za bardzo słodkie. Nadzienie to namoczone suszone śliwki w rumie, które zmiksowałam na pastę. Wystarczą 2 łyżki takiej pasty. 5 suszonych śliwek zalać 2 -3 łyżkami rumu lub innego alkoholu - moczyć kilka godzin kostka tłustego twarogu kostka masła 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania łyżeczka miodu + 2 łyżeczki(...)wody 2 łyżeczki cukru trzcinowego i pół łyżeczki cynamonu. Masło utrzeć z twarogiem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule i schłodzić w lodówce (2 godziny). Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę. Jeśli będzie za gęsto dolać więcej alkoholu. Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć ciasto
AZgotuj!
Pierniczki świąteczne do wycinania - łatwe, od razu miękkie 554duże i małe! Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie! Pierniki są bardzo proste do przygotowania, a to ciasto idealne do wykrawania foremką. Nie rosną zanadto podczas pieczenia i zachowują idealny kształt po upieczeniu. A najważniejsze są po prostu pyszne. Nie musisz czekać tygodniami aż zmiękną, są natychmiast(...)rozpuszczenia. Dodać sól i sodę oczyszczoną, odstawić wymieszać obie odważone mąki i przyprawy do miski, następnie wlać zawartość rondelka i przy pomocy miksera wymieszać do połączenia składników. Owinąć ciasto w folię spożywczę i odstawić na noc do lodówki przed planowanym pieczeniem ciasto wyjąć z lodówki, by się nieco ogrzało piekarnik nastawić na 200' C na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pistacjowo – migdałowe ciasteczka, bardzo kruche 178nowych smacznych ciasteczek, oczywiście mam swoje ulubione co robię zawsze. Te ciastka są bardzo kruche. Wesołych Świąt Orzeszki pistacjowe utłuc tłuczkiem. Nie mają być jak mąka lecz grudkowate. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żółtko, olejek migdałowy, sól, zmielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać do dokładnego połączenia. Ciasto wyłożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę i uformować(...)kulę,lekko spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Wycinanie ciastek – ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 3 mm. Wałek którym wałkujecie zawsze obsypać mąką. To samo zrobić ze stolnicą. Na górze rozsypać połowę pokruszonych orzeszków pistacjowych. Lekko przejechać wałkiem. Wgniatając je delikatnie w ciasto. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta
Kuchnia Pokoleń
Sernik pomarańczowy 139naprawdę genialnie, również dlatego że do jedzenia nadaje się także całość górnej dekoracji, bo żurawiny i pomarańcze są przeze mnie kandyzowane. Takie owoce możecie zrobić także do innego rodzaju ciasta, nie tylko sernika, naprawdę Was do tego zachęcam. Szukasz innych pysznych ciast? Zobacz też przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami(...)biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości) – 200 g ciastek czekoladowych (nie mogą być jednak oblane czekoladą) – 100 g masła – 3 pomarańcze
nietylkopasta.pl
Ptysie ze śmietaną w czekoladzie 200Kolejna odsłona ptysi. Tym razem z kremem śmietanowym, z polewą czekoladową i dużą ilością kolorowych cukiereczków. Porcja słodyczy nie tylko dla tych najmłodszych Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na krem śmietankowy: 1l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem(...)gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno
Słodki Zakątek
Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz 232Weihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania(...)gorącą przynajmniej na 1 godzinę (250 g daktyli zalać 1 szklaną wody) mleko kokosowe delikatnie podgrzać w rondelku. Z kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć drożdże do rozpuszczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie, nie klejące się do brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość daktyle odcedzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne 210przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na pierogi z kapustą: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli farsz na pierogi z kapustą i grzybami(...)gorącą wodą. Kapustę pokroić i ugotować z liściem laurowym, ale nie rozgotować. Cebulę posiekać. Grzyby umyć, namoczyć w mleku przez kilka godzin, ugotować i drobno posiekać. Krok 2. Przygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto na pierogi łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką. Krok 3. Przygotowujemy farsz na pierogi
Moja Książka Kucharska
Propozycje na świąteczne wypieki 260Propozycje na świąteczne wypieki (będą aktualizacje :) Choinka - wyśmienita przekąska Słodka gwiazda świąteczna z ciasta drożdżowego Strucla makowa - Makowiec zawijany Makowiec w kształcie kwiatu Makowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami(...)budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy
Uwaga Babcia Gotuje
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 858czosnku i przyprawy. Całość dokładnie zblendować. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać masę szpinakową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej zapomniałam a ciasto i tak wyszło, pomijam ją w przepisie. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem(...)zależności od piekarnika. U mnie jest to 15 minut na termooobiegu. Gotowy zielony biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Schłodzone ciasto przełożyć na drugą stronę i rozsmarować na całej powierzchni przygotowany serek czosnkowy. Ciasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki wędzonego łososia
Ola la LCHF
Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii 377salami i papryką – pizza jak z pizzerii Taka pizza, to u nas hit każdego spotkania. Pyszna, chrupiąca, duża pizza pełna ulubionych dodatków. Sekret jej smaku tkwi w cieście i temperaturze pieczenia (piekarnik musi być naprawdę dobrze rozgrzany). Dodatki oczywiście możecie zmienić według własnych upodobań. Pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Spróbujcie. Składniki: Na ciasto(...)świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę (lub olej). Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej
Słodkie okruszki
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami 964tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g masła extra 100ml mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula Sól Pieprz(...)łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść maku do posypania Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto
Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasteczka orzechowe z kremem maślanym 207zadowoleni z podarków :) Zapraszam na pyszne orzechowe ciasteczka kruche, przełożone kremem maślanym i polane niteczkami czekolady, na pewno zasmakują dużym i małym. SKŁADNIKI * z proporcji wychodzi dużo ciasteczek :) CIASTO -175g masła lub margaryny -2,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy -3 żółtka -3 łyżki śmietany gęstej(...)szkl orzechów włoskich-drobno zmielonych -3/4 szkl cukru pudru KREM MAŚLANY -120g masła -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -kilka kostek czekolady mlecznej Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Powstałe ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i wycinamy dowolne kształty ciasteczek-parzyście. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 282żytnią. Dodajemy suszone drożdże instant, zakwas chlebowy oraz sól. Mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i olej. Dodajemy wodę do mąki i zagniatamy przez ok. 5 minut na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą haka miksera. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem(...)środka). Gdy ciasto na chleb wyrośnie, uderzamy je pięścią, aby je odgazować. Dodajemy do ciasta pokrojone śliwki i krótko zagniatamy, aby równomiernie rozprowadzić je po całym chlebie. Keksówkę o długości 28-30 cm smarujemy olejem i wysypujemy mąką żytnią lub otrębami. Wkładamy ciasto i równomiernie je rozkładamy dłońmi zwilżonymi w wodzie wyrównując wierzch. Posypujemy suchym makiem. Zostawiamy do wyrośnięcia
Poezja smaku