ciasto - 163312 przepisów (strona:3149/10888)

Szparagi w cieście francuskim 261

szparagi w pełni, więc korzystajmy ile się da, bo jak zwykle szybko się skończy. Ja tym razem zapiekłam  te zielone łodyżki z szynką gotowaną i parmezanem w cieście francuskim. Efekt był taki, że znikły jeszcze ciepłe w mgnieniu oka, więc na dniach będzie powtórka ;) Zwłaszcza, że danie to nadaje się na każdą porę dnia i smakuje nawet na zimno(...)Składniki: płat ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów szynka gotowana lub suszona jajko parmezan oliwa sól, pieprz Piekarnik nastawić na 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Pozostałe łodygi doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i obtoczyć w oliwie. Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem,  ułożyć na nim kolejno

wyzwania kuchenne
Alietki – ciasteczka ekspresowe 140

składniki: 100 g mąki 100 g mała 100 g białego sera dodatkowo: białko do smarowania cukier kryształ do posypania wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą siekając nożem. Następnie zagniatamy ciasto (gdyby bardzo się kleiło do dłoni to dodatkowo podsypujemy mąką). Rozwałkowujemy w miarę cienko i wykrawamy np. księżyce przy pomocy szklanki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem

Domowy Smak Jedzenia
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 185

przepisu na pizzę. Oto efekt naszego ostatniego eksperymentu. Ciekawe połączenie składników i niestandardowy sos, to jest właśnie to, co wyróżnia naszą pizzę spośród innych. Składniki na 2 szt. Ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy lub oleju Farsz: Kilka różyczek brokułu 2 łodygi szparagów lub główki(...)ząbek czosnku, starty sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy (do posmarowania na spód) puszka pomidorów bazylia, oregano, czosnek, sól i pieprz Sposób przygotowania: Na początku robimy rozczyn do ciasta. W tym celu rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki (z podanej ilości), mieszając wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy całość na 10 min w ciepłe

Pyszny Duet
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI I SEREM 417

sprawdzą się tu też ziemniaki z dnia poprzedniego, czyli nie marnujemy jedzenia. Kotleciki ziemniaczane mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych. Kto jak lubi J SKŁADNIKI NA CIASTO: ·        kilo ugotowanych ziemniaków ·        1 duże jajko ·        ok. 10 łyżek mąki pszennej(...)odsączyć z wody i przepuścić przez praskę (lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków), odstawić do przestudzenia.  Wyrobić z jajkiem i mąką. Mąki polecam sypać stopniowo, dodając jej tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk. Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju ziemniaków używamy. Można, ale nie trzeba dodać do kotletów odrobinę mąki ziemniaczanej.  Z ciasta ziemniaczanego odrywać niewielkie kawałki

Calzonella.com
Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem 202

zjeść. Przyznam szczerze, że obawiałam się, że moja 4-latka będzie wybrzydzać, ale okazało się, że po 10 minutach po tarcie zostały tylko okruszki. Kto się odważy spróbować? :) kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru trzcinowego szczypta soli jajko nadzienie: 400 g kapusty kiszonej laska cynamonu łyżka miodu sól, pieprz mus dyniowy: 300 g puree(...)smaku dodatkowo: 2 łyżki płatków owsianych Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy je w lodówce. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy do niej laskę cynamonu i gotujemy godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Puree delikatnie podgrzewamy ze śmietanką, dodajemy masło i gdy się roztopi

Mienta blog
BISZKOPT NA SŁODKĄ ROLADĘ + FILMIKI 147

Puszysty i delikatny biszkopt to podstawa dobrego ciasta. Przepis jest na dużą blaszkę, rolada ładnie się zwija i pysznie smakuje.  SKŁADNIKI :  5 jajek średnich 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej ( 100 G ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)odrobiną soli na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Wlewamy żółtka, miksujemy, następnie wsypujemy przesiane maki z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułką aż składniki się połączą.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia i równo je rozsmarowujemy.  Roladę pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C. Ciasto wyjmujemy, przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z truskawkami 183

truskawkową z bitą śmietaną. Jedząc ją od razu poczułam się jak w środku czerwca. Polecam wszystkim spragnionym ciepła i słońca. Składniki potrzebne do przygotowania tarty truskawkowej: Składniki na ciasto: 250g mąki (ja użyłam krupczatki), 100g masła, 2-3 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, cukier z wanilią Składniki na wypełnienie tarty: 250ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru(...)wanilią wsypuje do dużej miski, miękkie masło kroję w kostkę lub jeżeli jest twarde ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaje jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Wylepiam ciastem foremkę na tartę dokładnie oblepiając brzegi. Nakłuwak kilkakrotnie ciasto widelcem żeby spód nie unosił się w czasie pieczenia. Wylepiona  ciastem foremka na tartę Tak przygotowaną formę wkładam

Gotuj Się Kto Może
Drożdżówki z serem 130

jeszcze kilka razy i jakoś zawsze znikały w przeciągu max 24h :) Marzena, ten przepis jest specjalnie dla Ciebie :) Składniki potrzebne do przygotowania drożdżówek z serem: Ciasto: 500g mąki, ½ szklanki cukru, 50g drożdży (pół kostki) lub opakowanie drożdży suszonych, 1 szklanka mleka, 50g masła, 1 jajko, 1 żółtko. Masa serowa: 30 dag twarogu półtłustego, 2 płaskie łyżki(...)dodaję 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki podgrzanego mleka, mieszam i odstawiam na jakieś 5-10 minut aż lekko wyrosną i zgęstnieją. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą w misce i wyrabiam elastyczne ciasto (nie powinno się przyklejać do ręki, jeśli się klei dodaję jeszcze odrobinę maki i wyrabiam

Gotuj Się Kto Może
CHLEB PIERNIKOWY Z GARNKA 141

przesiać do miski. Dodać sól, cukier, pokruszone pierniki, gałkę muszkatołową, imbir i pestki słonecznika. Drożdże rozpuścić w wodzie a następnie dolać do suchych składników. Przez ok 2 minuty Mieszamy ciasto drewnianą łyżką tak aby zgarniać mąkę do środka. Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na ok 14 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie nasze ciasto(...)wyjmujemy z miski na szmatkę oprószoną mąką łączeniami do dołu. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny. Nagrzewamy piekarnik oraz garnek do stopni 250 st st C. Ciasto wkładamy do gorącego garnka łączeniami do góry, przykrywamy przykrywką i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i po wystudzenia kroimy. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie # przepisnakopernika

Kuchnia w oparach
PIZZA GRZYBOWA W KSZTAŁCIE LODÓW 141

Naszła nas dziś ochota na pizze. Przygotowałam więc pizze w kształcie lodów. Mąż cieszył się jak małe dziecko zwłaszcza że środek to są jego ulubione składniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu(...)pszennej i szklanką ciepłej ale nie gorącej wody. Przykrywamy miseczkę z drożdżami szmatką i zostawiamy 15 minut po przykryciem. Rozczyn drożdżowy mieszamy z mąkami. dodajemy olej i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może kleić się do rąk ale nie może być zbyt sztywne). Przykrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Ciasto ugniatamy i wałkujemy. Przygotowujemy

Kuchnia w oparach
BUŁECZKI POMIDOROWE SMAŻONE NA PATELNI 155

Ostatnio na blogu było więcej deserów i ciast niż potraw wytrawnych. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na bułeczki pomidorowe smażone na patelni. Bułeczki są delikatne z nutą pomidorowego sosu. Idealnie pasują aby podawać je z pastą warzywną lub rybną. Mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Bułeczki są wynikiem wyzwania podjętego wraz z #olejWielkopolski i #olejkonwenanse , który ma udowodnić że można zrobić(...)poranek pachnący chlebem w piekarniku. Staram się aby teraz mojej rodzinie dawać to co ja miałam. Dom pachnący chlebem i chrupiącą skórką. Przygotowałam więc tradycyjne bułki ale zamiast upiec ciasto usmażyłam je na patelni grillowej pod przykryciem. Bułki przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego Wielkopolski . Olej rzepakowy polecany jest w naszej kuchni bardziej niż oliwa. W porównaniu z innymi tłuszczami olej

Kuchnia w oparach
PIERNIKI BOŻONARODZENIOWE 142

łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie powinno się dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, posypując je niewielką ilością mąki. Mąki ma być tyle tylko aby ciasto nie kleiło się(...)blatu. Z ciasta wycinamy różna kształty pierników. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez 8-10 min w temp. 180 st.  Pierniczki studzimy i dekorujemy według uznania

Kuchnia w oparach
Wytrawny leśny mech 212

zagoszczą na Waszym stole wielkanocnym albo chcielibyście zaskoczyć rodzinę i gości czymś nowym, to zapraszamy do przetestowania naszego przepisu. Satysfakcja gwarantowana! Składniki na formę ok 24 x 24 cm Ciasto ok. 250 g opakowania mrożonego szpinaku (mielony) 1/3 szklanki oleju 2 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli Masa 200 g serka śmietankowego typu Almette(...)łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku 2 łyżeczki koperku 2 łyżeczki szczypiorku 3/4 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz Dodatki łosoś wędzony pomidorki koktajowe Sposób przygotowania: Ciasto Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Jajka (Najlepiej by były w temperaturze pokojowej.) wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając, wlewamy cieniutkim strumieniem olej. Dodajemy szpinak i miksujemy

Pyszny Duet
Ziemniaczane knedle z twarogowym farszem 171

obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do wyciskania ziemniaków lub zmiksować w blenderze. Do ziemniaków dodać żółtka i obie mąki. Zagnieść ciasto na gładką masę.Z tą mąką to musicie trochę wyczuć. To zależy od ziemniaków czy zawierają więcej lub mniej skrobi. Angielskie ziemniaki nie są takie mączyste więc dodałam więcej mąki(...)Myślę że dodajcie najpierw 1,5 szklanki mąki. Formowanie – porcjami formować ciasto w wałek o grubości 3 cm. Następnie pociąć na 3 cm wałeczki. Spłaszczyć każdy wałeczek i nałożyć łyżeczkę farszu. Dokładnie zalepić farsz ciastem i formować okrągłe pyzy. Gotowanie – w dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucać pyzy i gotować od wypłynięcia

Kuchnia Pokoleń
Pierogi ruskie 213

Składniki: Ciasto: - 600-650g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - 7 ziemniaków - 200g twarogu półtłustego - pół cebuli - 1-2 łyżki masła - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie(...)wodę z mlekiem. Dokładnie zagnieść, dosypując mąki. Ciasto musi wyjść miękkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Ziemniaki obrać, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę (lub dokładnie ubić tłuczkiem). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków

Kulinarne blogowanie