ciasto - 162907 przepisów (strona:3155/10861)

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 194

Serniki to ostatnio moje ulubione desery.  Sernik na kruchym cieście  z kruchą warstwą na wierzchu. W części serowej soczyste brzoskwinie. Bez wątpienia jest to klasyk wśród serników.  Bardzo polecam! Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj (żółtka zostawić) Masa serowa:  1 kg sera trzykrotnie mielonego(...)szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 całe jaja 1 kostka masła 2 budynie (bez cukru) Ponadto: 1 puszka brzoskwiń Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki na godzinę. Twaróg wraz z cukrami oraz miękkim masłem umieścić w misie, wymieszać na gładką masę do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać 2 całe jaja, miksować na najwolniejszych obrotach

Słodki Zakątek
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE 200

ostatnich dniach...). I choć chleby żytnie do łatwych nie należą (w sensie lubią niekiedy mieć zakalec...), to warto wypróbować, bo są pyszne. Kiedyś musi być ten pierwszy raz.  Ciasto na chleb żytni musi być po prostu zdecydowanie gęściejsze niż na chleby orkiszowe lub mieszane. Piekłam w dwóch silikonowych formach, o wym.24x8cm Składniki: - 800g mąki żytniej chlebowej typ720 - 200g mąki(...)mnie żytnia chlebowa) W misie umieszczamy mąki, dodajemy sól oraz zakwas(y) i wlewamy ok.900g (ml) wody. Mieszamy do połączenia składników. Ja swoich chlebów nie wyrabiam długo, mieszam ciasto tylko do uzyskania jednolitej masy, Nawet ostatnimi czasy nie uruchamiam miksera, mieszam w misce długą  drewnianą kopyścią. Gdy ciasto jest bardzo gęste dolewamy pozostałe 50g (ml) wody. Mieszamy. Ciasto

Smaczne Zdrowe
Puszysta pizza bezglutenowa 161

właśnie znalazłam na Kwestii Smaku .  Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli na początku ciasto będzie nieco rzadkie i klejące – po kilkunastu minutach zmieni swoją teksturę. Jeśli będziecie mieć problem z wałkowaniem, po prostu połóżcie na wierzch papier do pieczenia – to sporo ułatwia(...)ciecierzycy (drobno zmielone suche nasiona ciecierzycy) 50 g szklanki mąki owsianej (drobno zmielone płatki owsiane) 2 łyżeczki cukru na zaczyn 1/4 szklanki mleka na zaczyn + 1/4 szklanki do ciasta 30 g drożdży 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy 2 białka jajek sos 1 łyżka oliwy 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka

Powiedz dietom nie
Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 173

dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu Waszej wyobraźni. Ja wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń smakowych - słodka gruszka i wyrazisty wytrawny ser z niebieską pleśnią. Do tego(...)Dodatki Pasta paprykowa Gruszka Ser pleśniowy (z niebieską pleśnią) Orzechy włoskie Łączymy obie mąki, jogurt i oregano Wyrabiamy i dodajemy wrzątek w takiej ilości, aby uzyskać elastyczne i miękkie ciasto, może delikatnie lepić się do rąk Z ciasta formujemy kulę, kładziemy ją na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na cienki placek około

HealthyCreations
Pizzerinki. 124

puszce lub jeśli chcecie na szybko to po prostu posmarować pizzerinki keczupem. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 50 g. drożdży 2 łyżki mąki Ciasto: 3,5 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego domowego lub 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku sól.pieprz 1 łyżka(...)miseczki wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże i mąkę. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięty zaczyn i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto, na koniec dodać olej. Cały czas wyrabiać. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. W między czasie przygotować sos. Przecier wlać

Agusiowe smakołyki
Kruche ciasteczka cynamonowe z twarożkiem 145

sernikowego Mój Ulubiony. Zaskoczył mnie bardzo, po pierwsze swoim naturalnym składem, a po drugie świetną konsystencją i smakiem. Naprawdę, to najlepszy twarożek jaki miałam okazję jeść w ostatnim czasie! ciasto: 260 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony jajko pół łyżeczki cynamonu nadzienie: 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony(...)skondensowanego łyżeczka mleka łyżeczka cynamonu Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając, dodajemy twarożek i jajko. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cynamon i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i wykrawamy okrągłe krążki. Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony mieszamy ze słodzonym mleczkiem. Nakładamy po łyżeczce

Mienta blog
Racuchy z bananami na maślance 209

placki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki budyniowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy z bananami na maślance – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 320g(...)sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajka i rozmącić ubijaczką do jajek (rózgą kuchenną) lub widelcem. Następnie wlać płynne składniki do suchy i dalej mieszać do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Banany obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do ciasta, wymieszać. Rozgrzać patelnię, najlepiej taką z grubym dnem, która dobrze trzyma temperaturę (u mnie była to patelnia o średnicy

Kulinarne Przeboje
Udka w cebulowej , chrupiącej panierce 143

frytki lub inna przystawka i wszyscy przy stole są szczęśliwi Składniki : 5-6 udek sól posypka: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki kartoflanej 1 szklanka mąki pszennej ciasto : 3 cebule 1 szklanka maki pszennej 2 łyżki mąki kartoflanej 1 łyżeczka słodkiej musztardy 1 łyżka curry 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka papryki ostrej 1/2 szklanki wody(...)udka . Trzymamy do ostygnięcia . Ten zabieg powoduje ze mięso będzie bardziej soczyste i przy kości szybciej się dopiecze . Studzimy , solimy . W misce łączymy ze sobą składniki z listy „ciasto”. Cebula dodana do ciasta musi być starta na tarce o drobnych oczkach . Niestety Wasze oczka uronią trochę łez w tym procesie . Mieszamy aż powstanie dość gęste ciasto , gdyby było

Ogrodnik w podróży
Pizza góralska 168

pizza, w której aromatyczne i wyraźne w smaku składniki takie jak wędzona kiełbaska, ostra czerwona cebula, kozi ser i prawdziwy górski oscypek idealnie łączą się delikatną słodkością żurawiny. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy(...)oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 10 sztuk oscypka (180g) 120g wędzonego sera koziego 100g kiełbasy krakowskiej 1 czerwona cebula 1 łyżeczka ziół prowansalskich 5 łyżek żurawiny domowej Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką

Szalona Kuchnia Eweliny
ciasto kawosz-dla smakoszy kawy 213

kostka masła dodatkowo 100ml naparu kawy rozpuszczalnej dżem truskawkowy lub śliwkowy przygotowanie biszkopt upiec w blaszce 24 x 24 (tu akurat mój błąd bo upiekłam w dużej blaszce i ciasto nie jest za wysokie ale kulinarne pomyłki się zdarzają ) Jajka rozdzielamy osobno żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli dodając cukier a potem żółtka, na końcu mąka(...)kawy i masę mamy gotową.Teraz biszkopt przekroić na 2 części i skropić 1/2 naparu kawy rozpuszczalnej potem smarujemy dżemem i dajemy cześć masy ,troszkę zostawiamy na wierzch ciasta .Nakładamy 2gi biszkopt i znów nasączamy i smarujemy resztą kremu i posypać kakao .Lub dekorować wedle uznania . Ciasto upiekłam akurat na jutrzejsze urodziny

Moje Wyroby
Przepis #179 Dyniowe ciasto - bez laktozy i glutenu 109

Witajcie, dynia to warzywo, które świetnie się sprawdza nie tylko do dań na słono ale i na słodko. Może być świetnym i prawie niewyczuwalnym dodatkiem do słodkich deserów, ciast i ciasteczek. Dawniej bardzo często przygotowywałam z niej różnego rodzaju muffiny a w tym roku pokusiłam się o przygotowanie ciasta - bez glutenu i bez lak tozy. Dokładny przepis znajdziecie poniżej. Składniki(...)pszennej pełnoziarnistej) - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego - 1 łyżeczka cynamonu - 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 40 g dobrej gorzkiej czekolady (jeśli chcemy by ciasto było bez laktozy wybierz czekoladę bez mleka w składzie) Wykonanie Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej łączymy jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Łączymy obie

Health-Fit-Life
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 128

minęła 1:00 a ja jeszcze czytałam, przepisy, oczywiście. O 2:00 kiedy uznałam, że to już rozsądnie byłoby pójść spać nie mogłam zmrużyć oczu. Chociaż jeszcze nie pokroiłam ciasta to już wiedziałam, że się udało. Pięknie wyrosło, pachniało a ja chciałam dać mu w Świętym Spokoju wystygnąć żeby rano ugrillować i podać na śniadanie. Wymyślałam dodatki. Wiedziałam(...)zgadniecie. Rano nie potrzebowałam nawet budzika by wstać. Pognałam, o ile w moim przypadku, w tej chwili, takie słowo istnieje, prosto do kuchni by tworzyć.  Przekroiłam bochenek bananowego ciasta i już wiedziałam, że przestępstwem by było grillować tak miękki i udany wypiek. Był tak idealny, tak delikatny. Nie mogłam tego popsuć.  W stresie, w emocjach, w złości kuchnia

Mango Papaja
Pierogi ze szpinakiem i fetą 165

chęcią zrobiłam. Pierożki pyszne, nawet córcia zjadła o dziwo trzy sztuki, a wydawało się, że w ogóle takich nawet nie tknie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) Farsz: 400 g świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 3 ząbki czosnku(...)sobie farsz: szpinak umyłam, pocięłam na drobniejsze kawałki i z blanszowałam na patelni. Dodałam przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną fetę i pieprz, zamieszałam i odstawiłam do wystudzenia. 2. Teraz ciasto: Na stolnicę przesiałam mąkę, na środku zrobiłam dołeczek, dałam tam sól i oliwę. Następnie dodałam stopniowo ciepłą wodę i zagniatałam ciasto. Ciasto powinno być mięciutkie i gładkie. Podsypałam go mąką

kruche babeczki
Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami 148

orzechów włoskich (dobre będa też pekany i laskowe) opakowanie (6-7 g) drożdży instant Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wodą i drożdżami. Zagnieć ciasto i dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Zagnieć tylko do równomiernego rozmieszczenia dodatków. Odstaw ciasto do wyrastania pod przykreyciem w ciepłe miejsc na 2-3 godziny. W połowie twgo czasu złóż ciasto(...)czyli ponaciągaj z zewnątrz do środka.   Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej np. płatkami owsianymi, otrębami. Ponownie odstaw ciasto do wyrastania na 1-2 godziny.   Rozgrzej piekarnik do 220 C, na dolną półkę piekarnika wstaw naczynie z wodą, aby zaparowac piekarnik. Picz chleb przez około 40 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu

greenscarf