odstawić na 20 minut. Rozczyn powinien dobrze się pienić. Do misy malaksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj i dodaj rozczyn wraz z jogurtem. Zarób elastyczne ciasto. Ciasto powinno być trochę lepkie i bardzo miękkie. Przykryj miskę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia. po 50 minutach. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, złóż kilka razy, odczekaj(...)minut po czym podziel ciasto na 16 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj bardzo cienko. Żeliwną patelnię lub zwykłą patelnię mocno rozgrzej i piecz naan pod przezroczystą przykrywką. Placki „dostają bąble” . Upieczone po obu stronach są rumiane i miękkie. Upieczone placki należy owinąć w ściereczkę i włożyć do torebki foliowej. Rozpuścić masło na patelni. Dodać pokrojone zioła i przeciśnięty
codojedzeniamasła w temp. pokojowej 1 łyżka kakao WYKONANIE: Miękkie masło miksujemy, dodajemy puder i jajka. Gdy będą utarte przesiewamy mąkę z proszkiem. Chwilkę miksujemy a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części: Do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao. Osobno zagniatamy, chowamy do woreczków i chowamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko wałkujemy połowę(...)białej części, w cieście małą formą wykrawamy serduszka (odkładamy je) Ciemne ciasto również wałkujemy na tą samą grubość. Tą samą foremką wykrawamy serduszka. Do jasnego ciasta przekładamy ciemne serduszka, do ciemnego- jasne. Możemy delikatnie przejechać wałkiem. Dużą foremką wykrawamy serca. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut. Pozostałe części ciasta lekko
Pani na deserProste do zrobienia ciasto czekoladowe. Esencjonalne i bogate w smaku. Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne. Sprawdzi się jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości. Ciasto w momencie wykładania do formy jest lekko płynne - takie ma być - dzięki temu w czasie pieczenia mocno urośnie, a po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi i domową bitą śmietaną(...)rondelku zagotowujemy śmietankę z zaparzoną kawą. odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy rózgą do połączenia składników w gładką masę. Lekko studzimy i wykładamy na ciasto
cool and mintyCIASTO: mąka pszenna - 500 g woda ciepła- ok 250 ml olej - 2 łyżki sól- szczypta FARSZ: mięso wieprzowe ugotowane - 500 g cebula - 2 szt czosnek - 1 ząbek jajko 1 szt bułka mała - 1 szt mleko - 1 szkl majeranek - 1 łyżeczka sól pieprz cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać(...)dobrze razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut. mąkę przesiać przez sito na stolnice zrobić w środku dołek, wlać olej i ciepłą wodę szybko zarabiając ciasto, ugniatać tak , aż się stanie elastyczne nie nie będzie się kleić do rąk. ciasto podzielić na 4 części, jedną cześć zostawić, resztę przykryć ściereczką
Camilla w kuchnimłodym jęczmieniem. Z nadzieniem z suszonych pomidorów i łososiem. Na jednym nie poprzestaniecie bo nie można się od nich oderwać. Małe co nie co. A jakie dobre i efektowne. ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka sproszkowanego zielony jęczmień 4 jajka wielkość M 125 ml oleju 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 1 słoiczek pasty suszone pomidory(...)serka śmietankowego puszystego 1 kawałek ogórka zielonego 100 g łososia wędzonego 7 oliwek czarnych 3 pomidory suszone pieprz czerwony natka pietruszki Ciasto ptysiowe: Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, olej i zagotowuje. Do gotującej wody dodaję mąkę i jęczmień i mieszam energicznie łyżką drewnianą chwile, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmuję z ognia i studzę. Do ciasta dodaję
wesoła kuchniaodstawić do wyrośnięcia. Jaja i żółtka wymieszać z pozostałym cukrem, dodać drożdże, mleko, ziarenka wanilii, rum. Przesianą mąkę wsypać do miski. Wymieszać, dodając stopniowo rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić ciasto. Jeśli jest za rzadkie, można dodać odrobinę mąki. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i przy tym powinno być bardzo puszyste, uformować z niego kulę, włożyć do większej miski(...)przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5godziny, w połowie wyrastania ciasto jeszcze raz zagnieść. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1,5cm, wykrawać krążki o średnicy ok. 7cm, kłaść na środek każdego łyżeczkę nadzienia, dokładnie zlepić i uformować kulę. Surowe pączki wyłożyć na blasze, wysmarowanej olejem, przykryć folią
Obiad gotowyzapraszam na pyszne babeczki, które możecie szybko przygotować dla ukochanych :) Pięknie wyglądają i rewelacyjnie smakują. Są wilgotne i pulchniutkie. Zapraszam :) SKŁADNIKI * z proporcji wyszło mi 16 babeczek CIASTO -1 jajko -125 ml mleka -125ml wody -125ml oleju -1 łyżeczka cukru waniliowego -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -0,5 szkl cukru -1 łyżeczka proszku(...)łyżka kakao -3/4 szkl cukru pudru DODATKOWO -1 andrut -cukrowe ozdoby Oddzielamy składniki mokre od suchych. Do składników mokrych dajemy suche i delikatnie mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Napełniamy je do 2/3 wysokości. Babeczki wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut-do suchego patyczka. Wyciągamy z formy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuupieczony z dodatkiem marchewki na pewno ma więcej wartości odżywczych niż ten tradycyjny, bez jej dodatku. Ten jest wyjątkowo lekki i puszysty, w niczym nie przypomnina ciężkich, mocno wilgotnych ciast marchewkowych. Przełożony kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem puree z mango. Niezbyt słodki, lekki i bardzo smakowity. Spód torciku stanowi cienki blat kruchego ciasta(...)dżemu morelowego Przygotowanie: odważyć składniki na kruchy spód. Wymieszać obie mąki z cukrem i solą, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałeczki i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wylepić ciastem tortownicę o przekroju 21 cm i ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie upiec w temparaturze 200' C przez 20 minut do zrumienienia obraną marchewkę zetrzeć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółtka jaj (białka osobno ubić na pianę), olej, mleko, wodę i ekstrakt waniliowy, wszystko dobrze wymieszać mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do wymieszanego wcześniej ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Do osobnej miski wylać około 1/4 przygotowanego ciasta, dodać do tego kakao, wymieszać. Gofrownicę rozgrzać (jeśli potrzeba to natłuścić(...)odrobiną oleju). Wylewać porcje ciasta (najpierw kilka ciapek z ciemnego ciasta a na wierzch jasne ciasto) i smażyć gofry na złoty kolor
Zrób to smaczniepączki z piekarnika nadziewane różą i oblane lukrem. Z przepisu Jakuba Kuronia. Pączki pieczone składniki: 400 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 60 g cukru (50 g do ciasta + 10 g na rozczyn) 250 ml letniego mleka (200 ml do ciasta + 50 ml na rozczyn) 1 jako 30 g roztopionego masła 20 g drożdży 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta(...)cieple na 10 minut, by mieszanka wzburzyła się. Mąkę przesiać, dodać do niej jajko, pozostały cukier i mleko, esencję, sól i rozczyn wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Można dłońmi, można robotem kuchennym. Przygotowane ciasto zostawić w misie w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na 40-60 minut (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość
Rodzinka w kuchnirozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy mąkę z ziemniakami oraz rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając rozczyn i dodając sól. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia(...)ottenere un composto omogeneo. Coprite l'impasto con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 10 mniejszych porcji (na 1 porcj ę przypada ok. 80 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki wykładamy
La grande e la piccola cuocaosobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszane składniki mokre łączymy z suchymi, dodajemy ziarenka wanilii i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffiny (ok. 12 szt.). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 st. C, do tzw. suchego patyczka przez ok. 25 min. Po upieczeniu studzimy
Domowy Smak JedzeniaCiasto powstało na potrzebę podzielenia się miłością. Brzmi dziwnie? Miłością do wspólnych treningów rowerowych. Tym dzieliłam się z okazji Walentynek. Same Walentynki są dla mnie świętem zbędnym. Uważam, że jedynie nakręcają handel. Niemniej jednak każda okazja jest dobra, by sprawić komuś radość. Ja, mam nadzieję, że sprawiłam wielką. Ciasto: 500 g mąki 250 g słodziwa 4 jajka 250 ml mleka(...)wiśni lub czereśni Krem: 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru 1 szklanka mleka 200 g śmietanki 30 % 2-3 łyżki słodziwa opcjonalnie: czerwony barwnik spożywczy lub sok z buraka Ciasto: Składniki suche łączymy ze sobą. Masło ucieramy ze słodziwem. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy suche składniki oraz mleko i ucieramy masę, aż stanie się gładka i jednolita. Masę
KucharzycaŁatwa przekąska, szybka do przygotowania na imprezę lub gdy mamy niezapowiedzianych gości. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych, 150 g ser mozzarella tartego, łyżka bazylii, łyżka oregano, szczypta soli morskiej i pieprzu, jajko, łyżka mleka Przygotowanie : Ciasto dzielimy na 15 części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Pomidorki kroimy na 3-4 plasterki(...)środek każdego kawałka ciasta wykładamy ser i po 3 plasterki pomidorków. Posypujemy bazylią, oregano. Jajko roztrzepujemy wraz z mlekiem. Smarujemy brzegi ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-14 minut do zarumienienia się ciasta. Przed podaniem posypujemy sola i pieprzem świeżo mielonym
Lena Gotujezwiększy swoją objętość. Do miski wrzucić pozostałą mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Najpierw wymieszać wszystko łyżką, a następnie za pomocą rąk lub robota kuchennego zagnieść na gładkie ciasto. Najlepiej wyrabiać je (gnieść, rozciągać) przez minimum 15 minut aż ciasto będzie idealnie gładkie i elastyczne. Dużą miskę oprószyć wewnątrz mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągnąć ją na kształt koła. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st. C (góra-dół, bez termoobiegu). Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, ponacinać ją wzdłuż ostrym
Kulinarne Przeboje