ciasto - 162907 przepisów (strona:3165/10861)

WŁOSKIE GRASSINI Z CZEKOLADĄ, DAKTYLAMI I PESTKAMI SLONECZNIKA 142

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa. Mają postać cienkich paluszków, a wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki ulubionych pestek (słonecznik, dynia, sezam) 3 pokrojone na drobno daktyle 4 łyżki cukru Mąkę cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie elastyczne przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu

Kuchnia w oparach
Rogaliki - České rohlíky 177

pieczenie rogalików..ale skąd mogłam wiedzieć , że będę miała jeszcze co innego do roboty a mianowicie miałam do przeróbki dwa spore wiaderka truskawek i wiaderko czereśni..no, a ciasto na rogaliki już w lodówce rosło i trza było jakoś w międzyczasie wszystko robić..no i rogaliki na szybko były zawijane i wyszły jak widać..ale udało mi się dołączyć(...)kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadzić mleko do wrzenia i pozostawić do wystygnięcia. Zagnieść mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie.Umieścić w lodówce na około 14 godzin. Po wyjęciu z lodówki zostawić ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podzielić na cztery równe części. Pozostawić kawałki ciasta

Moje domowe kucharzenie
domowe nuggetsy – łatwa przekąska 142

uznania). Mieszamy z solą, pieprze oraz tymiankiem i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Mąkę dokładni mieszamy z mlekiem oraz jajkiem. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście a następnie opcjonalnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy partiami w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Rumiane wyciągamy łyżką cedzakową. Układamy na talerzy wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z ulubionym sosem

Domowy Smak Jedzenia
Zebra z borówką 239

Mówi się, że ciasto zebra jest proste a mi na przekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie jakie być powinno :) Piekłam na najniższej półce w piekarniku. Czy ciasto się już upiekło, sprawdzamy patyczkiem ( powinien być suchy) Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia : 170C Czas pieczenia: ok. 60 minut Składniki: 4 jajka(...)żółtka z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki Mirindy. Wszystkie składniki miksujemy. W drugiej misce, ubijamy na sztywno białka. dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i 1/4 szklanki Mirindy. Do drugiej wsypujemy umyte, wysuszone, posypane mąką borówki. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy

Różne smaki w kuchni
Zebra z borówką 235

Mówi się, że ciasto zebra jest proste a mi na przekór nigdy nie chciało wyjść pulchne, mięciutkie tylko same zakalce :/. Dopiero z tego przepisu, wyszło takie jakie być powinno :) Piekłam na najniższej półce w piekarniku. Czy ciasto się już upiekło, sprawdzamy patyczkiem ( powinien być suchy) Wymiary blaszki: keksówka Temperatura pieczenia : 170C Czas pieczenia: ok. 60 minut Składniki: 4 jajka(...)żółtka z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki Mirindy. Wszystkie składniki miksujemy. W drugiej misce, ubijamy na sztywno białka. dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i 1/4 szklanki Mirindy. Do drugiej wsypujemy umyte, wysuszone, posypane mąką borówki. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy

Różne smaki w kuchni
Smak z wyobraźnią, czyli bułeczki z rozmarynem 167

Pozostałą wodę mieszamy z jogurtem, oliwą oraz czosnkiem. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z resztą suchych składników. Do mąki dodajemy drożdże oraz wodę z jogurtem i zaczynamy wyrabiać ciasto, wyrabiamy do momentu, aż otrzymamy miękkie, lekko lepkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto(...)termomixem: Do naczynia wkruszamy drożdże dodajemy cukier i wodę mieszamy 2min/37stopni/obr.2, ostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na suchych i wyrabiamy ciasto 2 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej. Artykuł Smak z wyobraźnią, czyli bułeczki z rozmarynem pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Muffinki pizza 269

mieszamy (Jeżeli używamy świeżych drożdży musimy wcześniej zrobić zaczyn!). Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie mleko z drożdżami, mieszamy. Dodajemy jajko, suszone oregano oraz bazylie i wyrabiamy ciasto *** *** Ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Przygotowujemy dodatki, u mnie są to pokrojone w kosteczkę: ser żółty, szynka, kabanos, czerwona cebula, szczypiorek, czerwona i żółta papryka *** *** Dodatki mieszamy(...)ciastem na pizze *** *** Foremkę na muffinki smarujemy olejem i wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem z dodatkami. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut *** *** Muffinki posypujemy z wierzchu startym żółtym serem *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do zrumieniania *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PIZZA KORONA PRZEPIS TUTAJ PIZZA

Blog z Apetytem
Letnie śniadanie: Czereśnie zapiekane w naleśniku 165

rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden z najbardziej smakowitych i seksownych owoców. Okrągły, błyszczący, jędrny i słodki. Lato(...)stawy i tarczycę. A przy tym wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast. Ale z tym naleśnikiem smakują idealnie. Delikatne naleśnikowe ciasto świetnie komponuje się z lekko twardymi czereśniami. Polecamy! Składniki: Szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki mąki (65 g) Szklanka wydrylowanych czereśni

Niedzielny kucharz
Naleśniki z farszem ruskim 182

także 3/4 podsmażonej cebuli oraz sporą porcję pieprzu i odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku.   Robimy ciasto na naleśniki – do miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą. Następnie, do miski przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy na gładkie(...)jednolite ciasto. Ciasto powinno być konsystencji śmietany kremówki i zostawiać cienką warstwę na łyżce.   Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki – wylewamy porcję ciasta i z wierzchu posypujemy odrobiną szczypiorku, aby się przykleił póki ciasto się nie zetnie.   Nagrzewamy piekarnik do 180 ° . Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne.   Na każdy usmażony naleśnik układamy porcję farszu – około 2 łyżki

Smaczna Strona
Sernik "FANTAZJA" - z truskawkami 204

Zachęcam Was do przygotowania poniższego sernika, który składa się z biszkoptu, masy serowej o smaku truskawkowym, kremu śmietanowego i świeżych truskawek. Pomysł na proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Jestem pewna, że poniższym sernikiem zachwycicie gości 😍 Składniki: biszkopt  (forma do pieczenia 25 cm x 40 cm) 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/3 szklanki zwykłego cukru(...)biszkopt : białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka oraz stopniowo wlać wodę i wsypać mąkę. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto i je rozsmarować. Piec około 17-20 minut w 195ºC . Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przygotować masę sernikową : galaretki rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Do masy serowej wlać ostygniętą galaretkę

Ugotować
SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE, MOJA DELICJA + FILMIK 886

Sernik gotowany na biszkopcie jest bardzo smaczny i delikatny, w dodatku z delicjami na górze co daje rewelacyjny efekt. Ciasto nadaje się na urodziny, przyjęcia itp. Polecam bo jest bardzo smaczne.  SKŁADNIKI :             BISZKOPT :  6 średnich jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g )  2 płaskie łyżeczki proszku(...)PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy przesiane maki z kakao i delikatnie mieszamy.  Na blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 % C. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki.  Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści

Kulinarne Fantazje Marioli
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM I POMIDORAMI 144

twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę czy kwadrat. Poznajcie mój przepis na grillowane chaczapuri. Składniki: CHLEBKI(...)ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę.  Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.  Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Kuchnia w oparach
Nocne ciasto drożdżowe z rabarbarem - bez wyrabiania 131

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.  Ciasto:  1/2 szklanki oleju  1 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 jajka L szczypta(...)olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.  2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.  3. Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy

Szefowa kuchni
Ucierany placek z owocami 153

Popularne, ucierane ciasto z zatopionymi owocami. W sam raz na lato, gdy nie brakuje świeżych owoców. Ciasto: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny duże opakowanie cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dowolne owoce cukier puder           Margarynę roztopić na małym ogniu. Białka z cukrem ubić(...)sztywną pianę, dodać żółtka i nadal ubijać.Porcjami dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Na końcu wlać strużką ciepłą margarynę. Ciasto wylać na blszkę (25x34) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 45 minut. Upieczone , ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Tarta z botwinką, kurczakiem i serem lazur 198

skomplikowanych. Z sezonową botwinką, która smakowałam tutaj wspaniale. Polecam na kolację, bo na obiad może być za mało :D haha :D Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 pęczek botwinki 1 filet z kurczaka 1 ząbek(...)czosnku 2 jajka 100 ml śmietany kremówki 70 g sera lazur sól, pieprz świeży tymianek Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść kruche i zwarte ciasto. Następnie wyłożyć nim formę do tarty, którą umieścić w lodówce na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie: Botwinkę (u mnie 3 małe buraczki i liście wraz z łodygą z jednego buraczka) pokroić w słupki (liście i nać

My simple kitchen