ciasto - 162258 przepisów (strona:3158/10818)

Quiche z dynią i serem brie 130

bardzo pomysłu na obiad a mam ochotę na coś dobrego to najczęściej wybieram quiche Można ją zrobić prawie ze wszystkiego, baza zawsze jest ta sama czyli kruche ciasto i masa z jajek i śmietany.  Quiche z dynią i serem brie składniki: 1/2 dyni piżmowej 70 g sera brie 150 g pieczarek 580 ml śmietany 30% 4 jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Ciasto:  jajko łyżka mleka  150g masła 250g mąki łyżeczka soli łyżeczka cukru Quiche z dynią i serem brie wykonanie: Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo, gdyż po upieczeniu będzie zbyt

Delusional Trine
Ciastka "Orzeszki" wypiekane na patelni 181

receptury Mamy, to różnicy nie było żadnej :) Wielka miska gotowych orzeszków rozeszła się błyskawicznie, co tylko utwierdziło mnie w tym, że zakup patelni był strzałem w dziesiątkę! Składniki na ciasto: 3½ szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 żółtko 150g masła ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśniej 18% śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem orzechowy: ½ szklanki cukru pudru 300g(...)orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 szklanki mleka 300g masła Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią i na min. 30 minut wkładamy do zamrażalnika. Ze schłodzonego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości czereśni. Nagrzaną patelnię smarujemy z obu stron pędzlem namoczonym w oleju. Wrzucamy do każdego wgłębienia

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto orkiszowe z porzeczkami 115

Pyszne i błyskawiczne ciasto orkiszowe. Wystarczy kilka składników aby wyczarować zdrowe i smaczne ciasto do kawy. Zamiast porzeczek możemy użyć dowolnych ulubionych owoców. Mi zostały jeszcze porzeczki, więc wykorzystałam je do ciasta.  2 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej  Radix - bis ¾ szklanki ksylitolu 50 g oleju kokosowego 250 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)olej oraz gęsty jogurt naturalny. Mąkę orkiszową przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Partiami wsypujemy do masy. Cały czas miksujemy na wolnych obrotach. Masa jest dość gęsta. Ciasto przelewamy do silikonowej foremki o wymiarach 23*12 cm. Na wierzchu rozkładamy mrożone porzeczki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (termoobieg) przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki

VioletoweKucharzenie
Szparagi w cieście francuskim 94

mnie, są najpiękniejsze. Najlepsze. Najsmaczniejsze. Zachowuję się przy nich jak zakochana nastolatka, patrząca przez różowe okulary, nie widzę w nich wad. Odkryłam ostatnio, że są świetne w cieście francuskim, podane z delikatnym omletem i pomidorem malinowym, pieczonym z syropem klonowym i oliwą. I ziołami. Zwłaszcza lubczykiem, afrodyzjakiem. I czosnkiem niedźwiedzim, co to przemyciłam go sobie bezkarnie z Bieszczad w ubiegłym(...)krzakach. Ukryty, żeby mnie żadne służby specjalne za ten niechlubny przemyt nie dorwały.  A teraz przepis. Składniki potrzebne do przygotowania dania (2 porcje) 10 szparagów zielonych  ciasto francuskie  jedno roztrzepane żółtko do posmarowania wierzchu szparag przed upieczeniem oraz czosnek niedźwiedzi, suszony 4-5 jaj do przygotowania dwóch omletów oraz szczypta soli i lubczyku  oliwa z oliwek

Mango Papaja
Odrywane bułeczki drożdżowe z czosnkiem niedźwiedzim 200

Odrywane bułeczki drożdżowe z czosnkiem niedźwiedzim Pull apart bread znamy najczęściej jako odrywany chlebek na drożdżach z ziołami. Na blogu był już przepis na słodką wersję

dolcevitainmykitchen
sernik kokosowy 163

funkcją pieczenia parowego to spróbujcie tak właśnie go upiec. Jeśli nie macie to na dno piekarnika postawcie metalową miseczkę z wodą.  *tortownica 26 cm lub większa Składniki: na ciasto kakaowe: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową:  1 kg sera z wiaderka(...)wiórek kokosowych 5 jajek 2 białka (pozostałe z ciasta) 2 opakowania budyniu śmietankowego szklanka cukru 1/2 szklanki oleju na polewę: 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kokosowych wiórek dodatkowo: kilka bezików borówki amerykańskie Składniki ciasta wymieszać i zagnieść szybko. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozwałkować ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka z kruszonką. 136

Kruche ciasto, jabłka z wanilią i kruszonka to gwarantowany sukces ;) Szarlotka w takim wydaniu jest deserem prostym i bardzo smacznym. Odkąd po raz pierwszy doprawiłam jabłka ziarnami wanilii, a nie cynamonem, ta wersja stała się naszą ulubioną. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych. Polecam. Składniki: Kruchy spód: 120 g mąki pszennej tortowej 120 g mąki pszennej krupczatki(...)łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ziarna z jednej laski wanilii Kruszonka: 100 g masła 150 g mąki pszennej 100 g cukru Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier

zadanie-gotowanie
Najprostsze ciasto bananowe 123

ciasto bananowe jest dość ciekawe, gdyż jest ono zrobione z jednej tylko wyłącznie masy, a podczas pieczenia one w jakiś sposób się oddzielają i powstają dwie części, magia ;)  Do jego wykorzystania idealnie nadają się już lekko przejrzałe banany, a samo ciasto robi się dosłownie w 5 minut, no może poza czasem pieczenia.  Najprostsze ciasto bananowe składniki; 1/2 szklanki(...)rozgniecionych bananów 4 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najprostsze ciasto bananowe wykonanie: Ubijamy żółtka z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło i wodę. Ubijając dodajemy banany, a następnie mąkę. Na sam koniec dodajemy mleko i ekstrakt z wanilii. Ubijamy białka na puszystą

Delusional Trine
Focaccia z masłem czosnkowym i rozmarynem (Focaccia all'aglio e rosmarino) 150

rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 100 ml letniej wody, dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy mąkę 1 łyżeczką rozmarynu i oliwą.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając rozczyn i resztę ciepłej wody a na samym końcu sól. Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep(...)wymiarach 30 cm x 35 cm smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni (piekarnik statyczny), do 230 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i wkładamy do formy . Ciasta nie rozwałkowujemy, delikatnie rozciągamy na kształt prostokąta . Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut. **** Oleate una teglia rettangolare

La grande e la piccola cuoca
Ciasto z jeżynami 89

Ciasto z jeżynami, puszyste, lekkie, bez miksera, na małą blaszkę, w zasadzie na raz kiedy mamy gości lub apetyt na coś dobrego, słodkiego Ciasto na maślance, do którego możecie wrzucić wszelakie owoce mrożone lub świeże, posiekane. Polecam sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka octu winnego 3/4 szklanki drobnego cukru(...)Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce łącze rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch wtykam jeżyny (nie rozmrażam ich). Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Piekę ciasto na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jogurtowe 2057

Sprawdzony i zwyczajnie najlepszy przepis na ciasto jogurtowe , które zawsze się udaje. To ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką, które polecam nawet osobom, które rzadko pieką ciasta. Gorąco polecam! - idealnie puszyste i wilgotne ciasto - ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi - jest super proste i długo zachowuje świeżość - możesz je piec z różnymi owocami

AniaGotuje.pl
Ciasto mocno czekoladowe 154

przepyszne ciasto mocno czekoladowe przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości! Ciężkie, solidne i bardzo smakowite! Oryginalny przepis pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl. Artykuł Ciasto mocno czekoladowe pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Pierożki wiosenne 192

kiszonych buraków. Można również dodać sok z buraków świeżych. Botwinka już jest dostępna na rynku, więc buraki można użyć do przygotowania świeżego soku.  Pierożki wiosenne Na ciasto potrzebujemy: 500 kg mąki pszennej, 250-280g soku z kiszonych buraków, / w zależności od wilgotności mąki 2 -3 łyżki oliwy, Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy stopniowo sok z buraków(...)koniec wyrabiania, oliwę. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się lśniące i elastyczne. Pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Kroimy ciasto na części, wałkujemy placki i wykrawamy z nich okrągłe placuszki szklanką lub specjalnym „przydasiem”. Nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy pierożki w osolonej wodzie, od wypłynięcia 1-3 minuty, w zależności od grubości ciasta i wielkości pierogów. Nie podaję przepisu

Leśny Zakątek
Sernik z brzoskwiniami 143

Kolejny wielkanocny wypiek,sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i bezą. kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego 2 budynie waniliowe (2x po 40g) 125 g roztopionego masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru sok wyciśnięty(...)proszkiem oraz cukrem pudrem do miski lub na stolnicę. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło i szybko posiekać nożem.  Następnie dodać sól oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto.  Gotowe podzielić na dwie części (jedna troszkę większa), owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 2 godz. Formę o wym. 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zetrzeć

Kolorowa kuchnia Elki
szybki chleb pszenno-żytni z makiem 166

mojej kuchni zagościły dwie cudowne maszyny. Jakiś czas temu wygrałam automat do pieczenia chleba, mój już drugi (pierwszy nie przeżył) w którym nie piekę ale wyrabiam w nim ciasto drożdżowe, bo robi to mistrzowsko. A już zupełnie rozkochałam się w pieczeniu chleba odkąd mam piekarnik parowy od Electrlouxa . Zaczynałam go testować z przekonaniem, że to pewnie tylko "pic na wodę(...)wody, wsypać łyżkę mąki i rozrobić. Odstawić na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować rozczyn wlać do pozostałej maki, wlać resztę wody. Mikserem, ręcznie lub w automacie wyrobić dokładnie ciasto. Podczas wyrabiania obserwować- jeśli będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać jeszcze wody. Ciasto na chleb pieczony w keksówce może być rzadsze ale jeżeli chcecie opiec bochenek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania