mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Twaróg ucierać z pozostałym cukrem, dodając po jednym jaja i żółtka. Dodać mąkę (350 g) i zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Jeżeli po wyrośnięciu ciasto nie da się formować, można(...)dodać jeszcze mąkę. Ciasto nadal może być luźne, ale im mniej mąki, tym pączki będą delikatniejsze. Dłonie natrzeć olejem, formować niewielkie kulki. Odkładać na stolnicę posypaną mąką. Przykryć, ponownie zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W garnku rozgrzać tłuszcz. Pączki delikatnie otrzepywać z nadmiaru mąki i ostrożnie wkładać do garnka. Smażyć ok. 5 min. Jeżeli pączki nie będą się same
Pełny talerzbyły świeże) 150 ml mleka Do miseczki rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę i letnie mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż rozczyn podwoi swoją objętość. Ciasto: 600 g mąki 4 jajka 60 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 70 masła 100 ml mleka 1 łyżka spirytusu Masło roztapiamy i studzimy. W misce(...)umieszczamy mąkę, cukry, jajka, letnie mleko, alkohol, chłodne masło i rozczyn. Wyrabiamy całość aż do momentu aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto, powinno być odrobinę "luźniejsze" niż tradycyjne drożdżowe, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt zbite dodajemy odrobinę mleka. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielimy je na równe części, ja odrywałam ręką spłaszczałam, wkładałam łyżeczkę
Cynamonowe szczęścieDzisiaj robimy bajaderki. Bajaderki zrobiłam z ciast, które upiekłam w tym tygodniu, z ciasta drożdżowego i babki kakaowej. Szybkie, tanie i łatwe do zrobienia. Przepis na polewę 1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Składniki na bajaderki ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe(...)babkę czekoladową) 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 100g masła 2 łyżki kakao 4 łyżki dżemu 1 łyżeczka aromatu rumowego 4 herbatniki Ciasta rozkrusz na drobne kawałki. W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, wodę i kakao. Dokładniej wymieszaj, by nie zostały grudki. Odstaw do ostudzenia. Do ciasta dodaj dżem, aromat rumowy, wlej ostudzoną masę
Kurnikowocukru 2 żółtka 1 jajko 500 g smalcu do smażenia Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Dodaj mąkę, sól i cukier, następnie jajko i żółtka. Zarób gładkie ciasto i wtedy wlej rozpuszczone i przestudzone masło oraz wódkę. Zagniataj ciasto aż wchłonie ono masło i alkohol. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę(...)czasie wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy w kopertę i pozostaw na 10 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1,5 cm. Za pomocą szklanki lub metalowej obręczy wykrój 14 krążków o średnicy 7 cm. Przykryj krążki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Umieść smalec w małym garnku. Pączki powinny pływać podczas smażenia
codojedzeniaproszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową oraz trochę mleka, aż do ich wykończenia. Blachę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm). Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka(...)całkowitym rozmrożeniu można jeść zarówno na zimno, jak i po uprzednim podgrzaniu. Blachę do muffin należy bardzo dobrze i dokładnie natłuścić przed włożeniem do niej porcji ciasta. Zapobiegnie do przyklejaniu się muffinek do blachy. Muffiny można także przygotować bez użycia miksera. Ciasto można wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Przy użyciu miksera jest po prostu łatwiej i szybciej
Gospodyni MiejskaPączki, którymi można się zajadać prawie bez wyrzutów sumienia. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a pączki zamiast smażenia w głębokim oleju, trafiają na blachę i do piekarnika. Dzięki serkom homogenizowanym pączki są miękkie, lekko wilgotne w środku i przy ugryzieniu fakturą bardzo przypominają typowe pączki. Możecie je po upieczeniu nadziać swoim ulubionym dżemem lub przy nakładaniu ciasta schować do środka mrożoną(...)mąkę z dodatkami do masy i wymieszaj za pomocą łyżki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do kubka wodę i włóż do niej łyżkę. Ciasto nakładaj moczoną w wodzie łyżką – nie będzie się wtedy do niej przyklejało Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę, starając się, żeby nadać tym porcjom okrągły kształt. Zostaw pomiędzy nimi
Eat me! Fit me!pieczenia • cukier waniliowy Dodatkowo • 4 kostki smalcu do smażenia • cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzać smalec do temperatury 160 stopni C. 2. Wszystkie składniki ciasta zmiksować, jeśli będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki mleka. 3. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą konsystencję, spadając z łyżki powinno się lać gęstym, jednolitym strumieniem. 4. Ciasto przelać(...)małej butelki po wodzie. W zakrętce zrobić otwór (za pomocą noża), przez który będzie można wylać ciasto. Można też użyć dzbanuszka z ,,dziubkiem”, żeby uławić sobie pracę. 5. Na rozgrzany tłuszcz wylewać ciasto, tworząc spiralę, a potem kratkę lub inne fantazyjne wzory, żeby powstały ażurowe chruściki. 6. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru
W mojej kuchnitemp. pokojowej 1 łyżka spirytusu, wódki czy octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) cikier puder do posypania Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto. Ciasto zawinąć je w folię i wybić wałkiem. Odstawić ciasto do lodówki. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 20 minut w celu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ponownie zawinąć(...)folią i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykroić prostokątne paski, każdy z nich lekko naciąć w środku, następnie jeden z końców przewlec przez otwór. Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Oprószamy cukrem pudrem
Słodki ZakątekRóże karnawałowe to ciastka robione z tego samego ciasta co faworki. Fantazyjnie wyglądające płaty ciasta zwieńczone są konfiturą. Nie tylko świetnie smakują ale są też ozdobą stołu. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu co zrobić na Tłusty Czwartek, skorzystajcie z tego przepisu. Satysfakcja gwarantowana:) Składniki: 300 g mąki 3 żółtka 5 łyżek śmietany 18% kieliszek spirytusu łyżka cukru szczypta soli tłuszcz(...)smażenia cukier puder konfitura Mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i alkohol wymieszać, zagnieść ciasto. Ułożyć je na blacie podsypanym mąką i uderzać w nie wałkiem, co jakiś czas składając ciasto na połowę. Ciasto należy zbijać około 10 minut, żeby dobrze się napowietrzyło. Rozwałkować, wycinać kółka w czterech rozmiarach (największe od szklanki drinkówki, najmniejsze od kieliszka), każde kółko nacinać kilka razy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajednego pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)dodajemy drożdżowy rozczyn, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rum, masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do dużej, oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy
Smakowity Blog Kulinarnypodsypywania 3 żółtka 100 ml cydru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki spirytusu/wódki olej do smażenia około 3/4 litra 1. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto które nie lepi się do rąk ani stolnicy. 2. Następnie intensywnie obkładamy ciasto wałkiem ;) uderzamy wałkiem i co jakiś czas składamy je na pół. Całość bicia ciasta trochę trwa ale im więcej(...)napowietrzymy tym kruchsze będą faworki. 3. Następnie takie napowietrzone ciasto chowamy do lodówki na około 1 h. 4. Po tym czasie dzielimy sobie je na trzy części i wałkujemy na bardzo cienki placek, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował
Gotowanie...to proste !drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać (mikserem lub łyżką - u mnie mikserem, pulsacyjnie), aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy 2 łyżek stołowych (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem(...)pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 - 14 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe, a góra będzie upieczona
Gospodyni Miejskałyżeczka proszku do pieczenia 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady 100g posiekanej białej czekolady Dodatkowo: 3-5 łyżek cukru kokosowego lub brązowego cukru trzcinowego do obtoczenia ciasta 1. Do miski przekładamy masło i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i ucieramy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia(...)składników. 2. Do maślanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodajemy wszystkie czekolady i rękoma zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy każdą część ( patrz FILM ), robiąc dwa ruloniki/walce. Każdy rulonik obtaczamy w cukrze ( patrz FILM ) i zawijamy w folię spożywczą. Oba kawałki ciasta wstawiamy do lodówki
Mała Cukierenkazwane też chruścikami) w moim rodzinnym domu gościły od zawsze. Bardzo często przygotowywałam je co weekend jako słodki podwieczorek dla całej rodziny. Znałam je tylko tej wersji z kruchego ciasta, z dodatkiem śmietany i octu. Jednak gdy zostałam poczęstowana tymi drożdżowymi, to one skradły moje serce. Chruściki te można jeść i jeść bez opamiętania. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego(...)szczyptą soli i cukru rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka. Do dużej miski wsypujemy 3/4 mąki (z 1 kg). Dodajemy jajka, wystudzony płyn i rozpuszczone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy resztę mąki. Ciasto nie powinno lepić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przystępujemy do przygotowania faworków. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy
Pobite gary Barbarypączków, które są niesamowicie lekkie, nie chłoną tłuszczu i są rewelacyjne w smaku! Pączki polałam lukrem i posypałam domową , kandyzowaną skórką pomarańczową... Nie mogłam się od nich odciągnąć 😃 Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, cukier 100 g, drożdże 50 g, mleko 500 ml, żółtka 6 szt, jajko 1 szt, olej 6 łyżek, sól 1,4 łyżeczki, spirytus 30 ml, skórka(...)truskawkowa 1 słoik, lukier, skórka kandyzowana z pomarańczy, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Z drożdży przygotować rozczyn. Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleko, oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wrobione ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte
kulinarne odsłony pati