ciasto - 162907 przepisów (strona:3153/10861)

Tortilla z kurczakiem i warzywami. 194

żółty i sos. Placki tortilli oczywiście zrobione własnoręcznie, jeszcze nigdy nie użyłam kupnych. Domowe są takie chrupiące i świeże. A jak jest u Was? Lubicie takie jedzenie? Zapraszam :) Potrzebujemy: Ciasto na tortillę: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju około 120 ml ciepłej wody Mięso: 50 dag fileta z kurczaka 2 łyżki oleju przyprawa kebab-gyros według(...)mielona papryka do smaku Dodatkowo: olej do smażenia mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznej tortilli z kurczakiem i warzywami: 1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy

Izabelawkuchni
rogaliki serowe z powidłem śliwkowym 243

jajko 150 serka, zmielonego 200 g margaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe cukier puder wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy je przez ok. 30 min w lodówce. Następnie dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po trochę powidła śliwkowego, rolujemy

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki dynie z cynamonen 129

łyżki pure ( resztę można albo zapasteryzować, albo zamrozić) wkładamy do wysokiej miski, wlewamy ciepławe mleko, wbijamy jajko i wsypujemy drożdże. Mieszamy. Teraz dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 30 minutach zagniatamy ponownie i tu trzeba ciasto wyrabiać ok 10 minut ( to powoduje że ciasto po upieczeniu jest niebywale delikatne i poszyte w środku). Odstawiamy(...)minut i ponownie zagniatamy uderzając kilkakrotnie o blat roboczy. Do miski w której rośnie ciasto wsypać trochę mąki. Ponownie odstawić o wyrośnięcia.  Teraz ciasto wyjąć, zagnieść i pociąć na porcje. Uformować kulki. Ja kilka kulek przecięłam nożyczkami, resztę obwiązałam sznurkiem.  Po środku patyczkiem drewnianym zrobiłam dziurkę i włożyłam „ogonek” z przeciętego orzecha włoskiego. Ułożyć na papierze do pieczenia

AZgotuj!
Razowy chleb orkiszowy z zurawina i orzechami 174

temperaturze pokojowej. zaczyn 2: 170 g maki orkiszowej razowej 5 g świeżych drożdży 100 ml wody Mieszamy składniki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 h. ciasto właściwe: 20 g świeżych drożdży 60 g mąki orkiszowej razowej 1,5 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka miodu 70 g orzechów włoskich, prażymy na suchej patelni W dużej misce łączymy(...)rozczyny, dorzucamy resztę składników i zagniatamy ciasto przy pomocy rąk lub miksera. Ciasto będzie gęste, jeśli byłoby zbyt suche można dolać troszkę wody. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. W tym czasie powinno ładnie urosnąć. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto, lekko odgazowujemy a następnie rozwałkowujemy na gruby kwadrat o boku

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIZZA Z BOCZKIEM, PODGRZYBKAMI I SERKIEM MASCARPONE 214

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  20 MINUT  (+ 80 MINUT PRZYGOTOWANIE CIASTA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  4-6 Składniki ciasta:  13 g świeżych drożdży, około 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju. Składniki farszu: 125 g boczku (pociętego w małe paseczki(...)drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. W średniej misce łączę mąkę z solą, w środku robię wgłębienie, w które wlewam pozostałą, wodę i rozczyn z drożdży. Składniki ciasta łączę, wyrabiam około 10 minut. Kiedy nie będzie się przyklejać do ręki, rzucam nim kilka razy o blat. Następnie formuję kulę i umieszczam w misce natłuszczonej olejem. Odstawiam pod przykryciem

JejKuchnia
Placuszki na maślance – pyszne 253

łyżka oleju Do miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia.   Uwagi: * ilość(...)cukru zazwyczaj dostosowuję do dodatków – jeśli zamierzam podać je np z dżemem, miodem, powidłami śliwkowymi czy oprószone cukrem pudrem, wówczas do ciasta dodaję 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast planuję placuszki podać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, wówczas do ciasta dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują

Smaki Na Talerzu
Sernik z rodzynkami 143

zawsze trwa wojna dwóch frontów – tych którzy uwielbiają sernik z dodatkiem rodzynek i tych którzy uważają to za profanację tego ciasta. Wybór pozostawiam Wam, ja uwielbiam obie wersje sernika. A jeśli nie lubisz rodzynek pomiń je w przepisie. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z wiśniami(...)sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z rodzynkami Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera białego na sernik – 200 g masła – 250 g drobnego cukru do wypieków – 4 jajka rozmiar

nietylkopasta.pl
Kakaowa krajanka z lukrem kawowym czyli Slodki Czwartek odc. 161 159

święta w szczególności.  Jeśli zostajecie w domu, albo będziecie mieć gości a nie macie w planach nic słodkiego śmiało możecie upiec to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto. Przepis pochodzi z książki  "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa" . Kakaowa krajanka z lukrem kawowym ciasto: 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g mąki(...)mleko oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy, na końcu dodając orzechy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja miała ok 30 na 40 cm). Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca na ok 15 minut. Po tym czasie patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Składniki polewamy ucieramy w miseczce. Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Przed pokrojeniem czekamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Purée z dyni 124

Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią powinna często gościć w naszym menu. Dlaczego warto jeść dynię? Dynia jest bogata w beta-karoten, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dynia zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminy(...)niska kaloryczność (100 g to tylko 26 kalorii) pomaga w odchudzaniu. Do czego można użyć dyni? Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni , dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych ozdób, które są popularne o tej porze

Kuchcik gotuje
Szarlotka z kruszonką cini minis 301

Szarlotka na kruchym cieście, z jabłkami krojonymi w plasterki i cynamonową kruszonką. Kruszonka swój smak i aromat zawdzięcza znanym, cynamonowym płatkom śniadaniowym. 1,2 kg jabłek słodkich miękkich cynamon CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnego mleka szczypta soli KRUSZONKA(...)palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka, a na wierzch rozłożyć schłodzoną

https:KKuchniaMniam
Rosół z pierożkami 153

makaronem i nawet powiem, że najczęściej spożywamy właśnie taki. Miałam jednak wolną godzinę i porwałam się na ulepienie pierożków (uszkami czy kołdunami jednakich nie nazwę ze względu na kształt). Ciasto z mąki pełnoziarnistej, a w środku soczyste mięso z rosołu i aromatyczna cebulka z marchewką. No i teraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron(...)łyżeczka oleju mięso z rosołu (obrane z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka  Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce. Cebulę pokroić

Obiad gotowy
Jesienne ciasto z dyni 211

Dzisiaj typowo jesienne ciasto. Ciasto z dyni. Składniki podałam od razu na dwie formy keksówki, bo ciasto długo zachowuje świeżość, a poza tym dynie z reguły sporo ważą, więc piekąc dwa ciasta możemy wykorzystać więcej miąższu

Przepisy Kulinarne
3 przepisy na bajecznie smaczne ciasta 263

Zbliża się ważne przyjęcie, a Ty nadal nie wiesz, jakie ciasto przygotować dla gości? A może pragniesz zjeść coś smakowitego w niedzielne popołudnie do kawy? Sprawdź nasze 3 najsłodsze przepisy! Brownie z kremem orzechowym Tego ciasta nie może zabraknąć w najsłodszym zestawieniu. Jest cudownie delikatne i rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Na ciasto(...)przez 30 minut. W tym czasie należy przygotować krem orzechowy – wymieszać ze sobą wszystkie składniki i ubić aż masa stanie się puszysta. Na koniec kremem posmarować wystudzone ciasto, a wierzch dla ozdoby posypać cynamonem. Rafaello Kremowe, rozpływające się w ustach z cudownym posmakiem kokosa – takie jest kolejne ciasto, które znalazło się na słodkiej liście. Na budyń potrzebne będą: litr mleka

Moja smaczna kuchnia
Węgierskie bułki 143

delikatne i wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację. Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach. Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI. Ciasto 350 g mąki pszennej 2 żółtka 25 g świeżych drożdży 250 g mleka szczypta soli 1 łyżka cukru Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem. Drożdże pokruszyć(...)wymieszać z cukrem i lyżką mleka. Poczekać  10 minut i wyrośnięte wlać do mąki. Wszystko wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. 100 g miękkiego masła 100 g cukru Wszystko razem utrzeć  i posmarować

O kuchni z uczuciem
Szneka z glancem 179

zaszczytna nazwa. Szneka z glancem musi być spiralnie skręcona i obficie polana lukrem. Nazwa ma korzenie niemieckie. Die Schnecke to ślimak, ale też zwinięte na kształt jego skorupy ciasto drożdżowe. Glanc z kolei pochodzi od niemieckiego der Glanz – połysk. Szneka z glancem. Składniki na 10 sztuk: - 500 g mąki Manitoba(Very Strong White Bread Flour- canadian wheat(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy przez ok. 15 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski chwilę ręcznie ugniatamy, rozciągamy, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Wyrobione formujemy w kulę, przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy

mojewypiekiinietylko