ciasto - 163312 przepisów (strona:3153/10888)

Ravioli z soczewicą i parmezanem! 238

zarazem ravioli z nadzieniem z soczewicy i ricotty, podane z palonym masłem i piórkami z parmezanu. Całości smaku dodaje młody zielony koperek, który dodatkowo subtelnie aromatyzuje masło. Przepis na ciasto do ravioli mam od Gwyneth Paltrow ;-) To co działamy? PRZEPIS NA CIASTO NA RAVIOLI wg Gwyneth Paltrow (pochodzi z jej książki kulinarnej) - 2 duże jajka eko - 10 żółtek(...)mąki typ 00 albo 250 g mąki typ 480 W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Wałkujemy na cienki blat, układamy na nim farsz, przykrywamy drugim blatem ciasta i wycinamy ravioli. Alternatywny przepis na ciasto znajdziesz TUTAJ FARSZ DO RAVIOLI: - 250 g ugotowanej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oleju - 3 łyżki serka ricotta - sól, pieprz odrobina kuminu - 1 jajko Czosnek

SMYKWKUCHNI
Ruloniki z parówką i serem na cieście do pizzy 728

kombinuję z daniami takimi na szybko i z minimum roboty. Powiem wam, że pozytywnie się zaskoczyłam. To na prawdę coś fajnego, innego i szybkiego.  Składniki: 1 gotowe ciasto do pizzy 150 g krojonej mozzarelli parówki cienkie z szynki 97% mięsa 1 butelka gotowego sosu bolońskiego (360 ml) 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano(...)łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Ciasto pokroić na 6 równych części. Parówki przyciąć na wielkość pokrojonego ciasta. Na każdym kawałku ciasta położyć parówkę posypać mozzarellą i zwinąć w rulon. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos boloński. Ułożyć zlepieniem na dół ruloniki. Masło roztopić wymieszać z ziołami i czosnkiem. Posmarować z wierzchu ruloniki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 210 stopni góra-dół

Ala piecze i gotuje
PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM 178

dzięki marchewce z rosołu, namoczonej w mleku bułce lub wlać chochelkę rosołu.  Rosół i marchewka sprawdziły się, więc polecam. Tak poza tym to mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe.  PRZEPIS Ciasto mąka 3 szkl.  ciepła woda 1 szkl. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka Wszystkie składniki odmierzamy jedną szklanką. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy(...)jajko, wodę, sól i olej, Dobrze wyrabiamy ręcznie, aż będzie ciasto elastyczne. Na czas przygotowania farszu, ciasto wkładamy do woreczka, aby odpoczęło.  Farsz filety z kurczaka 3 szt.  ćwiartki z kurczaka 2 szt.  woda  woszczyzna ( seler, por, marchew, cebula, korzeń pietruszki, natka pietruszki, lubczyk ) garść suszonych grzybów sól 1 łyżka pieprz 3-4 ziarna ziele angielskie

Kuchnia Paulettes
TWISTERKI CZYLI PIZZA TWIST :) 206

innym wydaniu,z dodatkami które komponujemy według siebie. Twisterki smakują na ciepło jak i na zimno.Moje dziecię pochłonęło takich twisterków 4 szt.a są naprawdę sycące. Zapraszam na przepis :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 4 łyżki cukru 5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka oregano Sos: słoiczek koncentratu pomidorowego(...)mieszamy i zostawiamy na ok.10 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu mąkę, oliwę,sól i oregano.Wyrabiamy ciasto.Można wyrobić ręką w misce lub wyłożyć wszystko na stolnicę.Jeśli ciasto ciężko się nam zagniata dodajemy wodę,jeśli za bardzo się klei dodajemy jeszcze trochę mąki.Ciasto chwilę wyrabiamy,ma być sprężyste i elastyczne. Odkładamy je na 30 min.do wyrośnięcia najlepiej

Mała w garnku miesza
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 182

posmak, który w wypiekach z mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie(...)mąki dodać suche drożdże oraz sól i dokładnie wymieszać. 3) Dodać olej oraz miód, następnie stopniowo ciepłą wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia

Fitsweet.me
Biszkopt 179

Dawno nie piekłam biszkoptów i nawet do córki mówiłam , że chyba już nie mam wprawy w pieczeniu ciast ..No, ale coś tam wyszło, nie tak jakbym chciała, ale biszkopt się udał..Taki biszkopt nada się do przełożenia jakimś kremem itp. lub nawet bez przekładania można zjeść.Ja upiekłam ten biszkopt z myślą o torciku na urodziny córki.Przepis na biszkopt(...)utrzeć z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę.Następnie dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia i miksować, aż się połączą. Odłożyć 4 łyżki ciasta  i do tej małej porcji ciasta dodać  kakao, dokładnie wymieszać. Oba ciasta przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wymieszać wykałaczką robiąc zygzaki [ u mnie trochę za słabo

Moje domowe kucharzenie
Skrzydełka HOT WINGS w panierce a'la KFC 204

myślę, że was zadowoli :) Idealne na obiad czy spotkanie ze znajomymi. Składniki: * 1 kg skrzydełek * łyżeczka słodkiej papryki * 1/2 łyżeczka chili pieprz cayenne * łyżeczka soli * 1/3 łyżeczka czosnku granulowanego ciasto naleśnikowe: * szklanka mąki * 2 jajka * 150 ml mleka * sól * pieprz * chili pieprz cayenne Panierka *ok. szklanki mąki Przygotowanie: Skrzydełka myjemy. Od każdego odcinamy lotki. Skrzydełka przecinamy na pół(...)słodką papryką, czosnkiem oraz pieprzem cayenne. ( aby dorównać ostrości skrzydełek z KFC podwoić ilość pieprzu cayenne). Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe dodając wszystkie składniki i miksując. Ciasto powinno być gęściejsze od standardowego naleśnikowego. (Ciasto można odstawić na 15 minut do zgęstnienia). Gotowym ciastem naleśnikowym zalewamy skrzydełka i mieszamy. Do pojemniczka

Kulinarne przygody
Ciasto poduszkowiec sernikobrownie 3613

Przepyszne ciasto sernikobrownie, które można też spotkać pod nazwą ciasto poduszkowiec . Ciasto kakaowe wychodzi mokre i bardzo aromantyczne, zaś spora ilość sera dodatkowo nadaje ciastu wilgoci i smaku.  Ciasto poduszkowiec przygotujesz w 20 minut. To niezwykle proste do zrobienia ciacho, które po upieczeniu wygląda po prostu bosko. Sernikobrownie piekę zawsze od razu na dużą blachę

AniaGotuje.pl
tarta z kurczakiem i brokułami 258

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – w pierś z kurczaka – 3 łyżki gęstej śmietany 18% – 80 g parmezanu – ok.350 g brokuła – papryka słodka i ostra – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz – opcjonalnie kurkuma Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz(...)różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente. W misce wymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj

I LOVE LIFE
Migdałowy sernik z czarnymi markizami 229

soli. Żółtka miksujemy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy ser, miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę, znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy syrop o smaku amaretto, miksujemy. Kolejno dodajemy pokruszone w rękach ciasta, mieszamy z serem łyżką. A na koniec dodajemy ubite (ze szczyptą soli) białka, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki. Sernik pieczemy na środkowy(...)poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, obserwujemy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od brzegów formy (około 45 minut). Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, uchylone drzwiczki. Ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Wegańskie, proteinowe brownie z kokosowym karmelem i popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 204

zrobić razem z mąką kokosową aby uniknąć grudek). Wymieszać razem z kakao, odżywką, proszkiem i posiekaną gorzką czekoladą. Mokre składniki wymieszać ze suchymi przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Ciasto ma być bardzo gęste i lepkie ale nie suche. Tortownice wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wypełnić ciastem dociskając i wyrównując je mokrą łyżką. Piec brownie(...)minut (należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto nie jest surowe). KOKOSOWY KARMEL Śmietankę kokosową lub mleko kokosowe zagotować w garnuszku, dodać cukier kokosowy (może być też np. trzcinowy ale musi być bardzo ciemny) i gotować na małym ogniu do częściowego zredukowania (śmietankę kilkanaście minut, mleko dłużej). Pozostawić do wystudzenia ale nie całkowitego stężenia karmelu. POPCORN Do wysokiego garnuszka o małej średnicy

Candy Pandas
Smaczne drożdżówki z budyniem i marmoladą 175

rozpuścić delikatnie podgrzewając (może być tylko ciepłe). Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane drożdże, masło, ubite jajka, kilka kropli olejku waniliowego i wyrobić ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na jedną część wyłożyć budyń a na drugą

Przepisy Babci
Frajda w kuchni, czyli dzieci gotują 148

też sprzeczne, dziwne, pasjonujące. Zwracają uwagę na rzeczy, które nas dawno temu przestały zachwycać. Jak zabawa plasteliną, świetny sposób na uspokojenie dla dorosłych. Zamiast plasteliny lepiej robić kulki z ciasta albo ugniatać podpłomyki. Zapraszając maluchy do wspólnego gotowania, dobrze jest uwzględnić liczne potknięcia. Jak rozlane mleko czy olej, jak mąka wysypana na podłogę, jak warzywa zanurzone w cukrze lub nabite(...)się w gotowanie. Dlaczego warto zaprosić maluchy do wspólnego gotowania? Do kuchni można zaprosić nastolatki, ale także te najmłodsze dzieci. Trzylatka, który w bezpiecznym miejscu będzie bawił się kawałkiem ciasta. Czterolatka, który z rozmysłem już przygotuje z nami ciasteczka, wykorzystując do tego różnorodne foremki. Maluch zyska bardzo wiele, spędzając z nami czas w kuchni. Przede wszystkim w ten sposób formułuje

KulinarneImpresje.pl
Chrupiąca bagietka, czyli rozpieszczanie na śniadanie 204

pszennej, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Resztę mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, szklankę wody oraz podrośnięte drożdże. Wyrabiamy, aż otrzymamy lekko lepkie, ale sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrabiamy, w celu jego odpowietrzenia, dzielimy(...)równe części. Z każdego kawałka, na stolnicy oprószonej mąką formujemy, wałkując ciasto rękoma, bagietkę mniej więcej o długości 25 cm i szerokości 4 cm. Z papieru do pieczenia wycinamy cztery fragmenty o szerokości 10 cm i długości 30 cm, kawałki papieru kładziemy na blaszce od piekarnika, w każdym umieszczamy bagietkę (powierzchnię każdej bagietki lekko spłaszczamy dłonią), przykrywamy ściereczką i odstawiamy

KulinarneImpresje.pl
ROLADKI SEROWE 166

Roladki te odkąd pamiętam gościły na naszym Wielkanocnym stole, wypiekane przez moją mamę według jej „sekretnej” receptury J Lekko słodkie ciasto posmarowane zazwyczaj konfiturą z pomarańczy, zwinięte w roladki posypane orzechami laskowymi ! SKŁADNIKI: CIASTO: 150 g twarogu Skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżek oleju słonecznikowego 6 łyżek mleka 120 g cukru 300 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia(...)NADZIENIE: 100 g konfitury 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych PRZYGOTOWANIE CIASTO: 1.Wymieszać twaróg, skórkę z cytryny, olej , mleko i cukier. 2. Dodać partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3. Zagnieść ciasto. 4. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 h. 5. Po tym czasie rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek

Marcepanowa kuchnia