ciasto - 163312 przepisów (strona:3145/10888)

ciasto z rabarbarem, truskawkami i pianką 168

Najlepsze ciasto kruche z owocami. Od jakiego czasu często korzystam z tego przepisu, bo pasują do niego każde owoce. Najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 50 g smalcu szczypta soli na nadzienie: 5 białek  1 szklanka cukru(...)opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju 4-5 łodyg rabarbaru  300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami 170

tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się elegancko, zwłaszcza w towarzystwie świeżych ziół. Składniki (4 porcje) Ciasto -200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz(...)parmezanu -100 g startego sera cheddar -2 jajka -3 łyżki mleka -1/2 szkl.gęstej śmietany -1 łyżka oleju -sól, pieprz -2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii Przygotowanie Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min. Na patelni

Zielona Kuchnia
Zupa z kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej z pierożkami (wegańska) 180

Zupa: 1,5 l wody + zioła, przyprawy (u mnie majeranek, lubczyk, curry, sól) 150 g marchewki 120 g cukinii 1 cebula 100 g kapusty pekińskiej 80 g kapusty kiszonej Ciasto do pierożków: 100 g mąki 1 łyżki oleju 50 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 pieczarek 70 g kapusty pekińskiej 100 g kapusty kiszonej Sposób przygotowania: Do garnka wlej wodę(...)cebulkę, cukinię i marchewkę. Dodaj też drobno pokrojoną kapustę pekińską i kiszoną. Całość gotuj około 10 minut. W międzyczasie odpowiednio dopraw. Na koniec zupę możesz lekko zblendować. Aby przygotować ciasto do miski daj wszystkie składniki i wymieszaj. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut (jeśli będzie zbyt rzadkie – dodaj mąki, a jeśli zbyt gęste – dodaj wody). Gotowe ciasto polecam

Via Gusto
Babeczki na maślance z owocami 242

pieczenia   Dodatkowo: 1 szklanka owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki) cukier puder do posypania babeczek   *** W misce roztrzepujemy za pomocą ubijaczki rózgowej wszystkie mokre składniki ciasta, czyli maślankę, olej i jajka *** *** W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli cukry, mąkę i proszek do pieczenia *** *** Do miski z mokrymi składnikami przesypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy(...)rózgą” lub łyżką, aż ciasto będzie jednolite. Foremki na babeczki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (z podanych składników wyszło mi 17 babeczek) *** *** Na wierzchu babeczek układamy owoce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babeczki obsypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY

Blog z Apetytem
Makaron domowy 198

dałam luksusową typ 550) - 5 jaj - 1 łyżeczka soli Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Do przesianej mąki z solą wbijamy jajka i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na porcje i wałkujemy (pozostałe ciasto przechowujemy zawinięte w folię(...)wysychało). Bardzo dobrze sprawdza się tu maszynka do makaronu, z której korzystam. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę z założoną częścią do wałkowania, przestawiając regulację grubości. Wałkujemy na grubość, jaka nam odpowiada, nastepnie zmieniamy część wałkującą na tnącą. Wkładamy paski ciasta w maszynkę i tniemy. Na tym etapie możemy makaron ugotować lub przygotować do suszenia. W tym celu makaron rozwieszamy (rozkładamy

mojewypiekiinietylko
Pączki jogurtowe – Fritule 215

Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one zazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i startą skórkę z cytryny – mieszamy. Jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i rum mieszamy rózgą do połączenia składników. Dodajemy suche składniki – dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki

mojewypiekiinietylko
Tartaletki z truskawkami, chrupiącą kruszonką i nutą wanilii 120

Kruche, pachnące aromatyczną wanilią tartaletki ze świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie(...)przełożyć do dużej miski, dodać miąższ z laski wanilii, zasypać cukrem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru 199

Fantastyczne ciasto o lekko kwaskowym smaku. Bardzo lekkie. Orzeźwiające. Przygotowywane na zimno, bez pieczenia. Jedynie do upieczenia rabarbaru potrzeba skorzystać z pomocy piekarnika;) Generalnie samo ciasto jest bardzo przyjemne. Rabarbar stanowi tutaj tylko dopełnienie, przysłowiową „kropkę nad i”. Jeśli chcielibyście go przygotować poza sezonem rabarbarowym, można śmiało z niego zrezygnować lub udekorować wierzch innymi owocami, choćby świeżymi malinami

Smaki Na Talerzu
PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI. ZASADY PRZY SMAŻENIU NALEŚNIKÓW 189

jest TUTAJ . Bardzo go polecam. Ale jeżeli szukacie przepisu bez laktozy to dziś właśnie taki Wam serwuję. Naleśniki na wodzie, a nie na mleku. 5 ZASAD PRZY ROBIENIU NALEŚNIKÓW - ciasto przed smażeniem odstaw na minimum kwadrans, w amerykańskich książkach z przepisami na naleśniki ( kto- jak kto- ale Amerykanie smażą rekordowe ich ilości), ciasto na naleśniki wstawia się na całą(...)jajka i smaży się naleśniki, dzięki temu zabiegowi mają one takie jakby przysmażone przedziurawione pęcherzyki powietrza.  - naleśniki smażymy na mocno nagrzanej patelni, najlepiej żeliwnej lub nieprzywierające dno - do ciasta na naleśniki dodajemy tłuszcz np. olej rzepakowy lub roztopione masło, nie dodajemy już tłuszczu podczas smażenia, ten zabieg zapewni odpowiednią sprężystość naleśnikom, nie będą się one łamać ani kruszyć

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 144

dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka(...)Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę

Raj dla Podniebienia
Bułki z kruszonką 179

mąki 4 czubate łyżki cukru 60 g masła Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka. Nie ugniatać zbyt długo, bo zrobi się ciasto. Dodatkowo 3 łyżki mleka Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru,3 łyżkami  mleka i łyżką mąki. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć. Do miski wsypać mąkę, wsypać(...)sól, cukier. Ciepłe mleko rozbełtać z jajkiem i żółtkami, a następnie wlać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże , roztopione wystudzone masło i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i kroić kawałki o wadze

O kuchni z uczuciem
Rabarbarowo-jabłkowy placek pod kruszonką 150

Prosty, pyszny i pachnący 3 x P Robimy, szybciutko!!! Co nam trzeba? 2 gałązki rabarbaru 2 średnie jabłuszka łyżka cukru brązowego Na ciasto: odmierzamy szklanką 200ml 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, kostka masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany 18% tłuszcz do smarowania blachy. na kruszonkę 50 g cukru białego(...)masła 100g mąki pszennej Robimy! Rabarbar i jabłuszka obieramy i kroimy drobno. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na 15 minut Robimy kruszonkę z podanych składników i schładzamy w lodówce Ciasto: Masło -ma być miękkie, ucieramy z cukrem, jajkami na puszystą masę. Ucierając, dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dajemy śmietanę. Mieszamy. Natłuszczamy lekko naszą formę (ja wybrałam tortownicę

Latosiowydom
Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą. 194

tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny pół małej łyżeczki soli 1 duże jajko Nadzienie: 6 dużych jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk(...)masło do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku szczypiorek według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można posmarować cieniutko masłem

Izabelawkuchni
PLECIONE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM 142

Puszyste, delikatne z chrupiącą skórką. Smaczne, proste w przygotowaniu, niby zwykłe a jednak najlepsze bo domowe. Doskonałe na śniadanie, cieplutkie z masłem i konfiturą owocową :) Ciasto na bułki można przygotować z samego rana i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, lub wieczorem i przechowywać ciasto przez noc w lodówce. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji ;) Składniki(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto podzielić na 7-8 równych części. Uformować wałeczek, zawiązać

Zrób to smacznie
Wiosenna Pizza z Tuńczykiem 201

pizza?  Szybka w wykonaniu na domowym ,drożdżowym spodzie z tuńczykiem Princes ? #MasterTuńczyk Jesteś na TAK? TO zapraszam i SMACZNEGO :)   SKŁADNIKI NA 2 Blaszki po 20 cm :  Ciasto :  → 7 g drożdży instant → 1 szklanka mąki pszennej , dodatkowo do podsypania → 1/3 szklanki ciepłego mleka  → 1/2 szklanki gazowanej wody →2 łyżki oleju np. rzepakowego →sól i pieprz(...)misiki wlewam ciepłe mleko , dodaję cukier , drożdżę i mieszam do połącznia składników. Odstawiam na bok na ok 15 minut.  2. Po upływie 15 minut dodaję pozostałe składniki ciasta. Zagniatam. Odstawiam pod przykryciem np. do lodówki na ok 1 godziny.  3. Międzyczasie obieram cebulę i kroję drobno.  Ogórki kroję w kostkę.  Tuńczyka odcedzam z oleju.  4.Wyro

Gotowanie Patki