ciasto - 162258 przepisów (strona:3145/10818)

Ptysie z masą piankową 119

Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na piankę: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 białka Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe(...)szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić. Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie). Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Krem : wody, cukru

Słodki Zakątek
Racuszki maślane 144

łyżek mąki z tej już odmierzonej. Poczekałam aż wyrośnie i dodałam go do mąki.  Rozkłóciłam 3 żółtka, dodałam szczyptę soli oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszałam. Ciasto dobrze wyrobione odstaje od miski.  Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Wykładałam po jednej łyżce ciasta na rozgrzany olej na patelnię i smażyłam racuszki na złoto - brązowy(...)mocnym ogniu, żeby w środku dobrze się wysmażyły.  Racuszki wychodzą delikatne, żółciutkie i bardzo smaczne. Posypałam cukrem pudrem przed podaniem. Notatki: * można dodać cukier wanilinowy * ciasto powinno mieć konsystencję dużo bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe a rzadsze niż np. na pierogi. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Leśne pucharki z karmelizowanymi jabłkami 88

Piekąc ostatnio ciasto szpinakowe do Leśnej Kostki z kiwi  zostało mi troszkę pokruszonego ciasta, którym dekorowałam wierzch kostki. Jak się okazało była to świetna baza pod deser w pucharkach, z karmelizowanymi jabłkami i jogurtem. Zamiast jogurtu świetnym rozwiązaniem jest bita śmietana, więc jeśli nie liczycie kalorii taką wersję również warto wypróbować :) Składniki (2 szt): 8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego(...)imbirem, wymieszać. Jogurt wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą. Na dno pucharków wsypać po 2 łyżki okruchów ciasta szpinakowego, wyłożyć część jogurtu, następnie karmelizowane jabłka, polać pozostałym jogurtem i posypać resztą okruchów ciasta. Na wierzchu udekorować owocami lesnymi. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Bułki drożdżowe na piwie 71

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, piwo, sól oraz rozpuszczone drożdże w wodzie i zagnieść ciasto, na końcu dodać stopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera i dłoni. Wyrabiać dobre 8-10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem(...)podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto odgazować - zagnieść kilka razy ręką, ciasto podzielić na 15-20 części (ja piekłam z mniejszej ilości składników, więc wyszło mi 12 sztuk po 78 g). Każdą część uformować w bułeczkę i układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub teflonową matą łączeniem do dołu

Kocham..lubię..gotuję..
babeczki cytrynowe 115

jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. Wystudzone babeczki smarujemy lukrem

ciasta i desery czyli na słodko
Bułki poznańskie (wrocławskie) - bułki z przedziałkiem 139

rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką(...)zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny.  Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować  zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką

Kocham..lubię..gotuję..
Gofry ze śmietaną i dżemem 78

sól   śmietana spray  dżem wiśniowy  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. gofry piec w rozgrzanej gofrownicy przez ok 3 min. Gotowe posmarować dżemem i udekorować śmietaną

ciasta i desery czyli na słodko
Jabłka w cieście 129

proszkiem, na koniec dodać  ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć. Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm plastry. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać jeszcze ciepłe

ciasta i desery czyli na słodko
Mango 134

owoc, który po naciśnięciu lekko się ugnie. W odpowiednim wyborze pomoże także węch, ponieważ dojrzałe mango uwalnia przyjemny zapach. Mango znakomicie smakuje samo, ale to także idealny składnik deserów (ciast, galaretek, dżemów) lub dodatek do potraw, takich jak sałatki czy sosy do mięsa. Z mango powstają także pyszne i wartościowe soki oraz koktajle. Dodatkowo idealnie komponuje się z daniami mięsnymi

ciasta i desery czyli na słodko
Zdrowe mini pączki z piekarnika 79

ciekawiej wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak(...)zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.) 3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy

zdrowo i aktywnie
Gryczane pierogi z serem 77

głownie na gryce, ale oczywiście nie pomijając ulubionych potraw. Dzisiaj padło na jedne z moich ulubionych-pierogi z serem i cebulką. Nie mieszałam różnych rodzajów mąk, z samej gryczanej ciasto wyszło mi dobre. Żeby nie przekroczyć kalorii 😜 dałam najpierw mniej do całości, aby potem podbierać sobie do sklejania, bo po tej mące ciasto będzie dość klejące i bez mąki(...)oleju kokosowym czy samym gotowanym i pieczonym. Smalec to tłuszcze zwierzęce, które też są potrzebne w zbilansowanym i zdrowym odżywianiu. A tak dla żartu 😅 Składniki na 1-2 porcje: ciasto: -150 g mąki gryczanej -50 g mąki ziemniaczanej -woda przegotowana letnia -szczypta soli -1 łyżka oleju farsz: -180 g twarogu chudego podanie: +1 łyżka smalcu (u mnie z gęsi

zdrowo i aktywnie
Ptysie z kremem śmietankowym i truskawkami 110

Ciasto ptysiowe 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 1 kostka margaryny (250 g) 5 jajek szczypta soli Krem śmietankowy 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Cukier puder do dekoracji W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzątku wsypać całą mąkę i od razu energicznie mieszać(...)gotować na małym ogniu, aż ciasto będzie szklista i zacznie odchodzić od garnka. Gdy ciasto przestygnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Porcje ciasta na ptysie układać łyżką lub rękawem cukierniczym na blasze wyłożone papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o zachowaniu dużych odległości między ciastami, bo w czasie pieczenia bardzo urosną. Piec w temp. 200 C na złoty kolor

Gotujemy i jemy
Lunchbox dla przedszkolaka 134

wycięty foremką w kształcie serca Dzień 4: buła z szynką domową ( przepis ), sałatą i papryką winogrona daktyle suszone Może Cię zainteresować: Zbiór przepisów na domową wędlinę Dzień 5: marchewka ciasto z karobem – przepis ser żółty wycięty foremką w kształcie gwiazdek jabłko kabanos Przepisy na inne, zdrowe ciasta: Ciasto cytrynowe z cukinią Wegańskie ciasto burakowe z czarną porzeczką, suszonymi śliwkami(...)migdałami oraz limonkową polewą Brownie z batatów – wegańskie, bezglutenowe, bez tłuszczu Ciasto Wiewiórka – przepis wegański Wegański chlebek bananowy – bez tłuszczu, super zdrowy Artykuł Lunchbox dla przedszkolaka pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania