ciasto - 162907 przepisów (strona:3146/10861)

Tempura z brokuła 115

chili, sos czosnkowy czy nawet ketchup. Jeżeli lubicie sos sojowy, także możecie potraktować go, jako ciekawy dodatek do tej smacznej przekąski. Tempura to inaczej kawałki warzyw/owoców morza/kurczaka w cieście naleśnikowym, które są smażone na gorącym oleju, dzięki czemu są wyjątkowo chrupiące. Przygotowanie tempury nie jest trudne, jednak należy pamiętać o kilku zasadach. Ciasto powinno być schłodzone, a olej rozgrzany(...)dzięki czemu nasze przekąski będą bardziej chrupkie. Zobacz też: Nuggetsy z kurczaka – pieczone Cukinia w cieście Przepis na tempurę z brokuła Drukuj przepis Porcji: 15-20 Czas gotowania: 50 minut Składniki mały brokuł szklanka mąki szklanka wody mineralnej jajko sól i pieprz do smaku łyżeczka ostrej papryki około 0,5 l do smażenia Przepis 1 Brokuła dzielimy na małe różyczki

Kuchnia Bazylii
Indyjskie chlebki naan 241

drożdże i cukier, wymieszaj i odstaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsyp wszystkie składniki oprócz dodatków do podania, a następnie wlej mleko z drożdżami. Zagnieć ciasto na jednolitą, nieklejącą masę. Jeśli ciasto za bardzo się klei (może to być wynikiem konsystencji jogurtu), dodaj więcej mąki. Ciasto po zagnieceniu odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia(...)ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką. Nastaw piekarnik na 250 st C. Z ciasta oddzielaj mniejsz części i wałkuj na cienkie placki. Ich wielkość zależy od ciebie. Placki powinny mieć kilka milimetrów grubości po rozwałkowaniu. Rób to na blacie podsypanym mąką. Placki piecz przez około 6 minut aż napuchną i zrumienią się miejscami. Jeśli używasz czarnuszki lub innych dodatków dodaj

nietylkopasta.pl
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM Z MASKARPONE I BITĄ ŚMIETANĄ. 270

Uwielbiam ciasto czekoladowe z przepysznym kremem z mascarpone. 15 dag.masła 85g.gorzkiej czekolady 1 strąk wanilii  16 dag.mąki pszennej przesianej 1 łyžeczka proszku do pieczenia 16 dag.cukru 5 jaj  Szczypta soli Polewa Krem z mascarpone i bitej śmietany ******************************************** 0.5 litra kremówki 30% 500 g.serka mascarpone 1 laska wanilii 3 łyžki cukru pudru **************************************** Ciasto(...)sól i wanilię . 5 . Ubitą masę jajeczną szybko połączyć z mąką. 6. Dodać czekoladę ostudzoną , dokładnie wymieszać. 7 . Formę na babkę lub inną wysmarować dokładnie ,a następnie napełnić je ciastem. 8 . Piec w 175 stopniach do czasu aż babka się upiecze ( badamy patyczkiem 45-50 m in.) 9 . Ciasto studzimy i przekrawamy na wpół w poprzek.Przełożyć przygotowanym kremem.Polac polewą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Metrowiec, ten najlepszy 102

Nowy Rok zaczynamy na słodko :) Dzielę się dziś z Wami najlepszym przepisem na klasyczny metrowiec. Jest to przepis mojej prababci i jedyne ciasto z masą budyniową, do którego mam słabość. Normalnie nie przepadam za tego typu deserami, ale ten uwielbiam. Jadam go tylko od święta i zawsze z dokładką ;) Pierwszy raz odważyłam się dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto(...)kakao. Dokładnie mieszamy, doprowadzając do rozpuszczenia (ale nie zagotowania) wszystkich składników. Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek. Pokrywamy całe ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po zastygnięciu polewy ciasto jest gotowe. Pamiętajmy o krojeniu go na skos. Smacznego :) Artykuł Metrowiec, ten najlepszy pochodzi z serwisu

Mienta blog
Tort makowy z pomarańczami 168

fot.1) lub jeśli mamy tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić. Przygotować poncz do nasączenia blatów. Do gorącej herbaty (1/3 szklanki) wlać likier Amaretto. Wymieszać. Ostawić do całkowitego ostudzenia. Pomarańcze obrać razem z białą częścią

Świat Ciasta
przekąska na sylwestra: francuskie koszyczki z krewetkami 1288

Wykwintnie, choć banalnie prosto. No chyba, ze porywacie się na samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego - a wybieram gotowe, ale czytam skład ;)   Składniki: - płat gotowego ciasta francuskiego - ok 10 krewetek (używam mrożonych gotowanych) - 3 plastry ananasa z puszki - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki keczupu - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - natka pietruszki do dekoracji - łyżka masła - trzy ząbki czosnku - jajko Ciasto francuskie rozwijam(...)delikatnie rozwałkowuję. Szklanką wycinam kółka na całej powierzchni ciasta. W powstałych kółkach, kieliszkiem, wycinam mniejsze kółka, tak by powstały okręgi. Dwa okręgi przypadają na jedno całe koło wycięte szklanką. W małej miseczce roztrzepuję jajko. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam całe koła, smaruję roztrzepanym jajkiem, następnie układam okrąg z dziurką w środku, znów smaruję i układam drugi okrąg. Jajko

Cook&Love
Śledziowe gniazdka pod pierzynką 156

Koszyczki na przekąskę, idealne na imprezę i nie tylko. Koszyczki ptysiowe robi się bardzo szybko. Ciasto parzone to najszybsze i bardzo proste ciasto do zrobienia. Każdy sobie z nim poradzi. Jako nadzienie możecie dać to co lubicie i macie. ptysie: 1 szklanka mąki 50 g masła 250 ml wody 3 jajka szczypta soli nadzienie: 150 g serka puszystego 3 łyżki(...)cebulką natka pietruszki roszponka 1/2 cebuli czerwonej 6 pomidorów suszonych Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam

wesoła kuchnia
mini torcik krówka 120

Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy na sztywny krem. wierzch: ok. 4 łyżki masy krówkowej/ kajmakowej 2 garście orzechów włoskich, posiekanych + na boki złożenia ciasta: Wszystkie blaty nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami. Na boki i kleksy możemy dodatkowo zrobić krem śmietanowy z połowy porcji i obsypać posiekanymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki/kominki migdałowe z kremem waniliowo-cynamonowym 146

kształcie kominków. To mnie zmobilizowało, żeby jak najszybciej pochwalić się nowym przepisem na smaczny deser. Można upiec na Sylwestra, Nowy Rok, albo zwyczajnie na weekend Składniki   na ciasto (na 6 szt): 150 g mąki 80 g masła pokrojonego w kostkę 70 g cukru 1 jajko 60 g mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego  szczypta soli Składniki(...)krem: 120 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie ciasta: Mąkę przesiałam do miski. Dodałam masło pokrojone w kosteczkę i razem posiekałam. Dodawałam pozostałe składniki, tj. migdały, cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszałam wszystko razem, a na końcu wbiłam jajko   (miało 2 żółtka). Wymieszałam, szybko wyrobiłam i zagniotłam gładkie ciasto. Utworzyłam kulę, zawinęłam

Kuchnia u Krysi
Rurki z kremem czekoladowym 138

Pyszne rurki z czekoladowym kremem. Idealne na dziecięce imprezy. Ozdobione kolorowymi, czekoladowymi cukierkami. Cieszą oko i podniebienie. Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem czekoladowy: 650ml mleka 80g mąki pszennej 3 łyżki cukru 100g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 170g masła lub margaryny 100g cukru pudru Wykonanie ciasta: Mąkę(...)masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp

Słodki Zakątek
Wieniec makowo migdałowy 176

zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu. masa marcepanowa: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 100 ml mleka letniego 3 żółtka szczypta soli 2 łyżki cukru 1 dkg drożdży 1/4 szklanki oleju rzepakowego pozostałe: masa makowa gotowa z puszki(...)musi być sucha, i rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu, a białą nie mieszamy. Pozostawiamy ją aż sama się rozpuści. Połowę pralinek posypuję wiórkami kokosowymi, jak czekolada jest jeszcze płynna. Ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, mleko i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól

wesoła kuchnia
Pizza z brokułami i jajkiem na twardo 143

głównym składnikiem są ugotowane na twardo jajka oraz brokuły. Za sos do pizzy posłużyła zwykła śmietana 18%, która spisała się fenomenalnie. Gorąco polecam spróbować takiego zestawienia składników. Przepis na ciasto znajdziecie w poprzednim wpisie – ciasto na włoską pizzę . Życzę smacznego. Składniki Śmietana 18% (200 g) 3 jajka 1 brokuł 1 kiełbasa suszona 2 plastry szynki drobiowej wędzonej Ser żółty(...)Przygotowanie Przepis na ciasto: ciasto na włoską pizzę . Jajka gotujemy na twardo (od momentu zagotowania 8 minut), po wystudzeniu obieramy i kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej i lekko pocukrowanej wodzie aż będzie miękki. Pamiętajcie, aby go nie rozgotować. Kiełbasę i szynkę kroimy w kosteczkę. Ser żółty trzemy na tarce, na grubych oczkach. Ciasto

Programista w kuchni
Tarta ze szpinakiem, rukolą i serem pleśniowym 136

błękitny ale oczywiście można go zastąpić innym np. camembert. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, ponieważ tarta smakuje rewelacyjnie. Przepis przywiozłem z Poznania i od tego momentu pokochałem tarty. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła Łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody Szczypta cukru Szczypta soli Góra: 1 opakowanie świeżego szpinaku (~150 g) Garść rukoli(...)miski. Następnie dodajemy do niej 1/3 szklanki wody, łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli i cukru. Masło wyciągamy z lodówki, drobno siekamy i dodajemy do reszty składników na ciasto. Wyrabiamy ciasto za pomocą ręki. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę do tarty, nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy do lodówki na około jedną godzinę. Szpinak oraz rukolę dokładnie myjemy

Programista w kuchni
Migdałowe beziki z pomarańczową nutką 154

jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są przepyszne i pięknie pachną. Piecze się je błyskawicznie, nie muszą leżeć w lodówce jak kruche ciasto, nie potrzebujemy foremek i są dobrą okazja do wykorzystania białek. Zamiast migdałów można wziąć orzechy

dolcevitainmykitchen
Pierogi z kapustą,grzybami i kaszą gryczaną 209

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa na nasz wigilijny stół. W tym roku postanowiłam wzbogacić je kaszą gryczaną.  Do pierogów użyłam kaszy gryczanej prażonej Kupiec ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów leśnych listek laurowy kilka kulek czarnego pieprzu(...)ugotować we wodzie w której się moczyły . Kaszę zalać wodą,ugotować i wystudzić.   Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut. Ugotowaną kapustę oraz grzyby osączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć drobno pokrojoną

Kolorowa kuchnia Elki