ciasto - 162258 przepisów (strona:3140/10818)

Kruche pierożki z powidłem 111

świąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. U mnie są to ciasteczka w kształcie pierożków. Idealnie kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem z powidła, u mnie oczywiście jest to powidło domowej roboty, którego zawsze mam kilka słoiczków w spiżarni. Do powidła dodałam kakao, mielonego cynamonu i rodzynek. Takie nadzienie jest obłędne w smaku. Koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków :) Kruche pierożki podałam(...)pięknym talerzu  AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 1 jajko Nadzienie: pół słoiczka powidła śliwkowego 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu   Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchych pierożków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki

Izabelawkuchni
Bułeczki z ziarnami (Panini ai cereali) 156

semi (zucca, girasole, sesamo o lino) + 15 g di semi per cospargere PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy oba rodzaje mąki z suchymi drożdżami, dodajemy mi ó d.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając wod ę. Na końcu dodajemy ziarna oraz s ó l, ponownie wyrabiamy ciastoCiasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep(...)miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.   Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje (na 1 porcj ę  przypada ok. 80 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki.  Bułeczki wykładamy  na form ę  pokrytą papierem do pieczenia.  O dstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godz

La grande e la piccola cuoca
Tort ,,Orzeszkowy'' 112

wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy(...)gęstym sicie. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, dajemy orzechy i całość dokładnie ucieramy.  3. Orzeszki i ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną z części ciasta wycinamy różnej wielkości serduszka, a pozostałym ciastem wylepiamy metalowe foremki

Izabelawkuchni
Wiejskie krokieciki z pysznym farszem 140

pysznym domowym sosem czosnkowym. Sycące, rozgrzewające i bardzo smaczne danie dla całej rodziny, idealne na jesienny lub zimowy obiad.     Składniki: ok 8-10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką przyprawy do kapusty: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka(...)naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokieta *** *** W ten sposób zwijamy wszystkie naleśniki z farszem *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy

Blog z Apetytem
Słodkie drożdżowe bułeczki dyniowe 115

Wczoraj publikowałam przepis na dyniowe rogale śniadaniowe - dziś to samo ciasto ale w innej formie, jako słodkie bułeczki :) Przepis bazowy ze strony Moje Wypieki. Składniki: 380 g mąki pszennej 10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 150 ml mleka szczypta soli 180 g  puree z dyni 30 g stopionego masła  Do posmarowania: mleko(...)używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni a na końcu stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto marchewkowe z masą jogurtową 112

Ciasto z warzywa na słodko?! Brzmi ciekawie i kusząco. Nie jest zbyt czasochłonne, ale potrzeba cierpliwości. Idealne dla gościa! Składniki: Ciasto 2 jaja 4 łyżki erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego  6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat marchew płatki migdałów do dekoracji  Masa: 300g (2 jogurty greckie(...)żelatyny + gorąca woda 10 tabletek słodziku Sposób przygotowania: Ciasto Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy i pozostałe składniki (oprócz marchwi). Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą na tartce o grubych oczkach marchew. Wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35 minut w 180 stopniach. Masa Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać słodzik. Całość wymieszać. Kolejno dodać

Truskawkowa Fiesta
Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu 153

jest pyszne. Polecam wypróbować. Częstujcie się moimi wypiekami. Smacznego :)  Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 2 łyżki cukru 5 dag masła ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżeczki mielonego(...)Wykonanie pysznych bułeczek: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.  2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy masło, cukier, rozczyn, zagniatamy ciasto dodając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia

Izabelawkuchni
Bardzo czekoladowe American Cookies 136

waniliowym. Mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy do lodów lub toczyć je w dłoniach z łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia(...)lekko rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być duże odległości, gdyż w czasie pieczenia bardzo się rozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmujemy z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne

Korniszonki
CIASTO JABŁKOWO- MIGDAŁOWE 136

wytrawnie, jabłka pasują do wszystkiego! Korzystajmy z sezonu na te pyszne i pełne witamin owoce i przygotowujmy sezonowe dania i desery z ich udziałem. Ja proponuję Wam przepis na ciasto jabłkowo-migdałowe w ramach akcji „Owoce jesieni” ogłoszonej na Durszlak.pl Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 45 min. Porcja dla 6 osób Składniki: ● 4 duże jabłka (odmiana według uznania) ● 150 g mąki(...)okrągłej typu forma do tortu). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Wyłóż połowę jabłek na ciasto. Ubij 50 g miękkiego masła z 40 g cukru. Dodaj 1 jajko, mielone migdały i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Wylej migdałowy krem na jabłka, a następnie wyłóż na wierzch

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 109

zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami. I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie też w deserze – pysznym cieście pomarańczowym. Ponieważ jesień to jeszcze nie pełny sezon na pomarańcze, to w cieście użyłam aromatu pomarańczowego BIO ze sklepu delikatesyznatury.pl Zupa pomidorowa z warzywami i tahini Składniki: cebula – obrana(...)sosu sojowego, łyżki tahini i łyżki oliwy Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią, porem i bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem. Ciasto pomarańczowe z tahiną Składniki: 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka kurkumy szczypta soli 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych moreli pokrojonych

Ugotowane pozamiatane
Najlepszy szwajcarski chleb 106

będzie przysłowiową bułką z masłem. Jak widać na moim przykładzie pozory mylą. Moja bagietka Pajas z zewnątrz prawie nie różniła się od tej z piekarni, ale smaku i struktury ciasta nie udało mi się odtworzyć mimo bardzo wielu prób i czasu spędzonego na poszukiwaniu wskazówek. Wypróbowałam kilkanaście rodzajów mąki i wody źródlanej od różnych producentów. Udało mi się nawet zdobyć

Cztery Fajery
Nakarm swój mózg - recenzja książki. A także przepis na korzenną babkę z nutą pomarańczy. 109

najbardziej możemy to robić.  Ja tradycyjnie przetestowałam oczywiście na początek - jeden przepis. Będzie ich zapewne więcej bo znalazłam już kilka perełek które chciałabym spróbować. Dziś padło na bezglutenowe ciasto korzenne z nutą pomarańczy. U mnie w formie babki. Składniki; 1 szklanka mąki bezglutenowej ( ja użyłam mieszanki biszkoptowej) pół szklanki mielonych migdałów Skworcu 1/4 łyżeczki soli  cytrynowej Skworcu(...)miski i blendujemy chwilkę, tylko do połączenia składników. dodatkowo jeśli używamy syrop z agawy polecam dodać około 3 łyżek brązowego cukru. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Ciasto będzie dość płynne, takie ma być.  Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Ja użyłam babkową. Może być też tortownica np. 18cm. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180C. Ciasto pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem 153

owocowy - truskawki, maliny, jeżyny, śliwki morele... w oczekiwaniu pocieszam się jednak poczciwymi i niezawodnymi jabłkami. Dziś proponuję Wam ciasteczka z jabłkiem i cynamonem. Aromatyczne małe pierożki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczonymi jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne! Skutecznie odpędzają tęsknotę za innymi owocami, właściwie skutecznie odpędzają wszelkie tęsknoty. Świetne jako deser albo przekąska, idealne do spakowania do szkolnej lunchówki(...)ćwiartki. Jabłka obtoczyć w cynamonie i 2 łyżkach cukru. W misce wymieszać mąkę, margarynę, pozostały cukier, ekstrakt z wanilii, jajka, śmietanę, sól i mieszankę drożdży. Zagnieść na gładkie ciasto – powinno uformować się w kulę i nie może się lepić do miski i rąk - trzeba wyrabiać ok 10 minut. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy (dobrze

Smaczny zeszyt
Pizza z ziemniakami i mascarpone 115

podpieczonymi w piekarniku, żeby nie były surowawe, ułożonymi na warstwie serka mascarpone z parmezanem doprawionych skórką cytrynową i szczypiorkiem. Oryginalna wersja pizzy, wypróbujcie:) Pizza z ziemniakami i mascarpone Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2  łyżeczki suchych drożdży 1/3 łyżeczki soli 110 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Na wierzch: 4 ziemniaki 1 łyżka oliwy 150 g serka mascarpone(...)smaku kilka gałązek szczypiorku W misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, dodać oliwę i wodę - wymieszać łyżką a potem za pomocą rąk ( lub w robocie kuchennym) wyrobić gładkie ciasto, przez ok 10 minut, odłożyć do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na ręczniku papierowym, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i wytrzeć z wody. Posolić

Smaczny zeszyt
Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami 98

serem i pieczarkami. Elegancka wersja zapiekanek z pieczarkami. Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki z zamkniętym farszem pieczarkowo-pomidorowym i serem w środku, posypane sezamem na wierzchu. Jeżeli boicie się ciasta drożdżowego to pora się przełamać - ten przepis Wam w tym pomoże. Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami CIASTO 1 szklanka mleka + 3 łyżki 50 g świeżych drożdży(...)dużej misce umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10-15 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Przygotować nadzienie: Cebulę posiekać, pieczarki i szynkę

Smaczny zeszyt

Proponowane wyszukiwania