ciasto - 163312 przepisów (strona:3136/10888)

Knedle ze śliwkami 167

masło i rozpuszczamy. Do rozpuszczonego masła wsypujemy bułkę tartą i smażymy ją często mieszając, aż się zarumieni. Ściągamy z ognia. Przed polaniem knedli podgrzewamy, mieszając.   Gdy zaczniemy robić ciasto na knedle, dobrze aby już czekał na nie duży garnek z gotującą się, osoloną wodą. Dlatego, jak ziemniaki są już ostudzone, wstawiamy wodę na knedle.   Na stolnicę z ziemniakami(...)wyczuć to palcami czy ziemniaki są bardzo wodniste, jeśli tak, polecam dodać mąkę ziemniaczaną. Dodajemy szczyptę soli oraz wybijamy jajko – wszystko razem zagniatamy rękami, aż uzyskamy jednolite, sprężyste ciasto, które nie lepi się do rąk – może się okazać, że będzie trzeba dodać więcej mąki do ciasta – podsypujemy ją podczas wyrabiania.   Z gotowego ciasta odrywamy kulki wielkości

Smaczna Strona
Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni i cukierni w Lizbonie 155

zwiedzania. Gotowi? No to w drogę! Fábrica de Pastéis de Belém Fábrica de Pastéis de Belém uważam za bezwzględnie najważniejszy punkt wycieczki do Lizbony!  Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii sprawiają, że nie można się im oprzeć. Najlepsze p astéis dostaniemy oczywiście w  Belém  tuż obok(...)Éclair na Time Out Market. Eklerki z L’Éclair i  Pastéis de Nata z  Manteigaria  na Time Out Market. Landeau Chocolate To cukiernia z obłędnym ciastem czekoladowym. Takim, o którym po zjedzeniu już nigdy nie zapomnicie! Sam New York Times napisał, że to jedne z najlepszych ciast czekoladowych na świecie! Landeau Chocolate można znaleźć zarówno

Food Square
Tutti Colori – pizza prawdziwie włoska 184

delikatne w smaku z wyczuwalnym smakiem słonego koziego sera. Jednak ogromną swieżość nadawała gruszka i szpinak. Pyszne! Piszemy tutaj o składnikach i samej pizzy, warto jednak wspomnieć o samym cieście. Ciasto to stworzona na podstawie wielu prób własna receptura właścicieli. Przygotowane ciasto, musi odpoczywać przez co najmniej dobę. Upieczone ciasto jest cienkie, z odrobinę grubszymi brzegami, jednak co najważniejsze świetnie(...)kolację i miło spędzić czas. Sama pizza też jest wyjątkowa, nie tylko ze względu na dobre jakościowo składniki i ich dużą ilość, ale w dużej mierze zawdzięcza to oryginalnemu ciastu. Myślę, że nie raz jeszcze będziemy gościli w tej restauracji, aby choć przez chwilę poczuć klimat Włoch i znaleźć się o krok bliżej Neapolu :) Dane adresowe Tutti Colori ul. Burakowska

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami 144

Bardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego,   strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie(...)gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko do posmarowania ciasta Płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Jabłka oskrobać

Wanilia i Kardamon
PREZENT DLA MISTRZA KUCHNI- CO KUPIĆ? 120

Dlaczego? Poczytajcie cały post a sami się przekonacie jakie to proste  ;) Za kilka dni obchodzę imieniny i postanowiłam sama sobie zrobić prezent ;) A jak wiecie uwielbiam piec ciasta.  Dlatego też szukając dla siebie czegoś przydatnego, co by mnie ucieszyło odwiedziłam stronę  MyGiftDNA.pl  i od razu powędrowałam do działu  prezent dla mistrza kuchni(...)tylko pięknie się prezentuje, ale też ładnie wygląda. Zapraszając gości, każda gospodyni chce się pokazać z jak najlepszej strony. Wysokiej jakości  szklana patera umożliwi mi eleganckie podanie ciast, ciastek, deserów, owoców i innych domowych wypieków. Co najmniej kilka razy w roku przygotowuję  przyjęcia dla , rodziny i znajomych. Urodziny, imieniny, rocznica ślubu, spotkania ze znajomymi to doskonała okazja

Zrób to smacznie
Jabłecznik 109

odparował sok. Dodać suszoną żurawinę. Żółtka oddzielam od białek. W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, aromat i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję. Wykładam równo jabłka z gruszkami(...)żurawiną z patelni. Dodaję sztywną pianę. Resztę ciasta rwę na małe kawałki i wyrzucam równomiernie na bezę. Piekę 40 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 40 minut, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę. SMACZNEGO Przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego z roku ’98, książki zatytułowanej “Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, R. Sławińskiej

Zasmakuj Kuchni
tort z kremem malinowym 233

solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki serowe z malinami 236

można użyć świeże) cukier puder do oprószenia rogalików Przygotowanie: Do miski przekładamy cały ser, dodajemy masło (lub margarynę) i wsypujemy mąkę pszenną. Całość zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo). Ciasto zawijamy w folię (lub zostawiamy w misce(...)wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy całość na trójkąty (ja niektóre później zmniejszyłam, jeśli chcecie więcej mniejszych rogalików podzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie dwa koła). Na każdy trójkąt (u góry) układamy po kilka malin (w linii) i ostrożnie zwijamy całość

Słodkie okruszki
Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku 183

Chatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko. Składniki były zawsze dostępne, a reszta należała już tylko do kreatywności osoby przygotowującej. To przepis, który można „rozciągać na metry”, zmieniać, modyfikować, przerabiać – i efekt końcowy jest zawsze udany. Tym razem kolejna wersja, bez użycia(...)masę tak samo kładziemy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy pozostałą masę. Rozprowadzamy pozostawiając na środkowej warstwie herbatników większą ilość masy. Podkładamy ręce pod folię i podnosimy boki ciasta lekko dociskając, nadajemy kształt trójkąta. Folię zawijamy i wkładamy ciasto do lodówki. Po kilku godzinach lub na drugi dzień szykujemy polewę. Masło rozpuszczamy. Mleko w proszku mieszamy z cukrem i cukrem

mojewypiekiinietylko
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami. 178

lepszego niż świeża drożdżówka. Jeden kawałek musiałam zjeść jeszcze na ciepło. Chociaż mówią, że to nie zdrowo:) Dawno nie piekłam drożdżowego, może dlatego tak mi smakowało:) Zrobiłam to ciasto na oleju. Wydaje mi się, że drożdżowe z olejem dłużej pozostaje miękkie. To tak z moich obserwacji:) Składniki na ciasto: 500 g. mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka(...)łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników

Agusiowe smakołyki
Brownie z cukinii z kremem kokosowo-wiśniowym (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 144

kakao i przyprawy wymieszać. 3. Do kubeczka wlać ocet i wsypać sodę. Gdy opadnie piana wlać mieszankę do cukinii. 4. Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i wszystko wymieszać. Ciasto można spróbować i dodać ewentualnie więcej ksylitolu. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 30-40 minut do tzw. suchego patyczka(...)upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić go w dowolne kształty i polać przyrządzonym kakao. 7. Na końcu udekorować kemem kokosowo-wiśniowym  (śmietankę, wiśnie i ksylitol zblendować, dodać tyle mąki kokosowej ile potrzeba do jego zagęszczenia

Candy Pandas
Pizza pełnoziarnista z kwiatami dyni 168

Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy to chyba możemy wykorzystać wszystko. Ja postanowiłam zrobić pizzę z kwiatami dyni. Jak wam siępododba taki pomysł? Przepis na ciasto i sos pomidorowy wykorzystałam z tego przepisu  Składniki (składniki na 3 cienkie placki) mąka pełnoziarnista (800g) 300ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 50ml oliwy z oliwek łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych(...)gałkę muszkatołową, oliwę, siemię lniane oraz 100g mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Może to potrwać nawet parę minut. Na początku ciasto może się trochę kleić ale w miarę ugniatania powinno stawać się bardziej sprężyste i zaczynać odchodzić od ręki. Odstaw ciasto przykryte

wysmienity
domowe rożki do lodów 135

smaku wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku. dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę oraz cynamon, mieszamy. Dodajemy białko i dokładnie wszystko mieszamy na jednolitą masę. Waflownicę rozgrzewamy. Nakładamy partiami ciasto i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Upieczone, ciepłe placki zwijamy w rożki zaraz po wyciągnięciu z waflownicy. Staramy robić się to szybko, gdyż placki szybko sztywnieją. Najlepiej smakują tego samego dnia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ze śliwkami na mące kokosowej 176

istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze  bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie  i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta.  Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek   <klik> . Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki kokosowej 100 g zimnego masła 2 łyżki(...)masła dodatkowo: śliwki Przygotowanie: W pojemniku mieszamy składniki kruszonki. Powinna mieć konsystencję grubszego mokrego piasku. Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy sól, cukier, jajka i posiekane masło. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ustawiając grzanie góra – dół. Spód formy, u mnie była to tortownica wykładamy papierem

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto kakaowe z jabłkami i płatkami migdałów. 178

Jabłka w tym roku obrodziły, trzeba więc korzystać. Tym razem na szybko. Ciasto kakaowe na wierzchu pokrojone jabłka i płatki migdałów. Wszystko posypane cukrem pudrem. Prosto i smacznie :) Ciasto jest dość gęste, a jabłka pokrojone w nie dużą kostkę, dlatego utrzymały się na powierzchni. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 nie pełne szklanki mąki(...)Wykonanie: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec powoli dolewać olej nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w nie dużą kostkę. Poukładać na wierzchu ciasta. Następnie posypać płatkami migdałów.   Piec w temperaturze

Agusiowe smakołyki