ciasto - 162258 przepisów (strona:3129/10818)

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ 124

zrobić takie bułeczki drożdżowe z czekoladą pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. S ubskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI : Ciasto: mąka ( 650 g ) jajka (2 szt.) mleko (250 ml) masło (75 g) cukier (5 łyżek ) cukier waniliowy (1 op. = 8 g) drożdże instant (1 op. = 8 g) lub świeże(...)mieszany ręcznie trzepaczką. Gdy składniki mniej więcej się połączą włączamy mikser i za pomocą widełek świdrowych zaczynamy mieszanie dodając stopniowo 500 g mąki. Miksujemy około 5 minut. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy ciasto ręcznie dodając resztę mąki. Zagniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto

Rita creative
Pizza XXL 124

śniadanie, na obiad i na kolację, jemy, kiedy chcemy. Pizzę możemy uformować w kształcie serca i podać z miłością kochanej osobie. Ciasta wystarczy na 2-4 blachy w zależności od grubości ciasta i wielkości blach Co potrzeba: 500 g mąki pszennej tortowej typ 450, 3/4 szklanki ciepłej wody, 3/4 kostki drożdży świeżych, 2 łyżki oleju, 1 łyżka pełna bazylii(...)przepisu, Margaryna lub olej do posmarowania blach Wykonanie: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy resztę składników, dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 2-4 części w zależności od wielkości blach, na jakich będziemy piekli. Blachy smarujemy margaryną lub olejem, rozprowadzamy rękami ciasto, smarujemy sosem pomidorowym zrobionym według TEGO przepisu

Bułka z Chlebem
Mazgaj bez pieczenia 19083

Odgrzebałam przepis na to ciasto w starym zeszycie mamy. Kiedy zrobiłam je w ostatni weekend na rodzinne przyjęcie wszyscy się zajadali i pytali skąd je wzięłam. Było tak dobre, że przepis powędrował do wszystkich cioć

Prosty przepis na
Domowe nuggetsy jak z KFC 218

sosami i sałatkami – u mnie jako dodatek ketchup i domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik) oraz sałatka Colesław PRZEPIS TUTAJ   Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki(...)obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Składniki na ciasto przekładamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso wkładamy do marynaty z ciasta i odstawiamy na minimum 1 godzinę *** *** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso

Blog z Apetytem
Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką 82

się u mnie pizza z figami i szynką szwarcwaldzką . Uwielbiam takie połączenie smakowe i liczę na to, że i Wam się ono spodoba. Pizza z figami i szynką szwarcwaldzką Ciasto na pizzę 1,5 szkl ciepłej, nie gorącej wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy 4 szkl mąki 1 łyżeczka soli Nadzienie szynka szwarcwaldzka mozzarella(...)garnuszku połączyć ze sobą wodę, drożdże cukier i oliwę. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu dodać mąkę i sól. Wyrobić do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki (można wyrobić w misie robota kuchennego). Gotowe ciasto przełożyć do większej miski, posmarować olejem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją

Pieguskowa Kuchnia
Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem 203

dawna, kiedyś jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo.  Przygotowanie ich wcale nie jest trudniejsze od naszych polskich pierożków i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Ciasto pierogowe jest praktycznie takie samo, różni się tylko nadzieniem, robimy je mieszanego mięsa najlepiej wołowo-wieprzowego jeszcze lepiej gdy mamy baraninę , całość sekretu nadzienia   polega na wmieszaniu w mięso rosołu(...)doskonale podkreśla smak mięs, sosów   czy gulaszy.   A jak smakują pieczone z ogniska ziemniaki z masełkiem i tą solą…pychota. Wypróbujcie koniecznie!  SKŁADNIKI NA 4 PORCJE/ Ciasto:   ½ kg mąki pszennej tortowej Ok. 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli 1 małe jajko Farsz mięsny: 25 dag mielonej wołowiny 25 dag mielonej wieprzowiny lub baraniny 1 duża cebula

Wanilia i Kardamon
RÓŻE KARNAWAŁOWE 82

Karnawał trwa, więc jeśli jeszcze nie przygotowaliście róży to serdecznie polecam. Delikatne, kruche ciasto, obficie posypane cukrem pudrem. Swoim wyglądem przypominają róże stąd też ich nazwa. Najczęściej na środku dekorowane są wiśniami, bądź dżemem lub marmoladą. Doskonałe w karnawale, ale też i na tłusty czwartek mogą zastąpić pączka ;) Składniki na około 25 róż: * 250 g mąki pszennej * 80 g śmietany(...)łyżki octu Dodatkowo: * olej do smażenia * cukier puder do posypania * nadzienie owocowe o smaku kiwi  Lauretta Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, wyrabiać około 4-5 minut. Następnie ciasto wybijać wałkiem , tak by wdało się powietrze. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować

Zrób to smacznie
PLACEK Z GRUSZKAMI 89

Placek z gruszkami, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, wilgotny, w dodatku bez użycia miksera. Ciasto można podać oprószone cukrem pudrem, polane jogurtem, ciepłą konfiturą morelową lub truskawkową bądź creme fraiche. Placek, do którego w sezonie wrzucicie świeże truskawki, śliwki, morele, maliny czy borówki, owoce z puszki, te mrożone lub całorocznie wszelakie odmiany jabłek. SKŁADNIKI: 75 g mąki pszennej(...)Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do mokrych składników, dodaję cukier, mieszam krótko do połączenia składników. Umyte gruszki obieram i kroję w niezbyt dużą kostkę. Dodaję do ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam tortownicę z ciastem na środkową półkę piekarnika i piekę 30-45 minut. Wystudzone gotowe posypuję cukrem

Zasmakuj Kuchni
Orzechowy Jabłecznik 91

Orzechowy Jabłecznik Pyszne ciasto, niedrogie, mało składników. Ciasto trzy warstwowe, przekładane musem jabłkowym, oblane masą orzechową. Składniki na ciasto: ·        3 szklanki mąki pszennej ·        Kostka margaryny ·        Żółtko ·        ¾ szklanki cukru pudru ·        ½ szklanki(...)masła ·        130 ml mleka Dodatkowo; ·        Mus jabłkowy Sposób przygotowania: 1.   Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, dzielimy na 3 części. Każdą cześć cienko rozwałkować przełożyć do jednakowych form  ( 25 cm x 25 cm) i piec w nagrzanym piekarniku 20 minut

Kulinarna Chwila
Chleb "swojski" żytnio - pszenny 70/30 142

jasna typ 720 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 Fermentacja 11-12 h w cieple 25-27oC, aż zacznie opadać i nabierze kwaskowego smaku. Na drugi dzień ciasto: cały zaczyn 10 g sól 20 g powidła jabłkowe lub miód po wymieszaniu: 150 g żytnia typ 720 150 g pszenna typ 650 Wody do ciasta już nie dodajemy(...)Ewentualnie bardzo małą ilość do korekty konsystencji podczas wyrabiania. Wyrobić ciasto, ręcznie ok. 5-6 minut. Fermentacja ciasta w misie 45 minut w cieple 28-30oC, potem uformować i przełożyć do koszyka lub foremki, zaczekać aż wyrośnie, u mnie 45 minut. Uwaga, żeby nie przegarować: ciasto robione na takim luźnym zaczynie rośnie dosyć szybko. Pieczenie w piekarniku

Przepisy na domowy ser i chleb
Pan co'Santi 89

łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suchych drożdży szczypta pieprzu 350 g zimnej wody W misce połączyć suche składniki, dodać wodę i wymieszać ręką lub drewnianą łyżką przez 30 sekund. Jeżeli ciasto nie będzie bardzo klejące dodać łyżkę lub dwie wody. Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na około 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się(...)bąbelki. Stolnicę oprószyć mąką i delikatnie przełożyć na nią ciasto. Uformować je w kulę.  Ściereczkę kuchenną oprószyć obficie mąką, przenieść na nią uformowany bochenek, który   przykryć końcami ściereczki.  Odstawić na 1-2 godziny, aż ciasto ponownie podwoi objętość. Pół godziny przed końcem wyrastania nastawić piekarnik na 240 stopni. Nagrzać w nim również żeliwny garnek, w którym będzie

wyzwania kuchenne
Pierogi z mięsem mielonym 113

Pierogi , tym razem z mięsem mielonym. Ciasto pierogowe: 50 dkg mąki około 1 szkl. gorącej wody 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli Farsz 50 dkg mielonego mięsa   1 cebula 1 jajko sól, pieprz, majeranek Mąkę przesiać do miski,dodać jajko, sól ,wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto.Odstawić na 10 minut(...)przykryte ściereczką. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wszystko razem wymieszać[jeśli ciasto będzie suche dodać odrobinę zimnej wody] Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Kostka kawowa 126

Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masy jajecznej i delikatnie mieszamy, na zmniejszonych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko miksujemy. Spód formy o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. 1/2 szklanki naparu kawowego słodzimy. Studzimy. Zimnym nasączamy biszkopt a następnie smarujemy go dżemem. Żelatynę

Fascynacje Ani

Proponowane wyszukiwania