SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 8 g drożdży instant (1 torebka) 10 g cukru (2 łyżeczki) 6 g soli (1 łyżeczka) 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 325 ml letniej wody (37-40°C) Dodatki 2-3 ugotowane ziemniaki (ok. 300 g) 1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu 3-4 łyżki oliwy extravergine d'oliva **** INGREDIENTI Impasto(...)przygotowujemy rozczyn. Drożdże zalewamy letnią wodą (ok. 300-325 ml), mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając 3-4 łyżki oliwy oraz rozczyn. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia
La grande e la piccola cuocaserowe z dżemem Przepyszne rogaliki serowe do kawy. Porada Najlepsze nadzienie do rogalików to marmolada, ja dałam dżem, bo nie miałam marmolady, ale dżem jest za rzadki. Składniki : Ciasto : 250 g masła 2 szk mąki 250 g białego sera 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem do środka sezam do posypania jajko do posmarowania rogalików(...)Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, dodać mocno schłodzone masło, przeciśnięty przez praskę ser, wszystko dobrze posiekać nożem, Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, ciasto będzie klejące. Ciasto uformować w kulę, włożyć do woreczka foliowego i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie przekroić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować na okrągły placuszek i przeciąć na trójkąty. Na każdy trójkąt
Kuchnia Danusizakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez 10 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody. Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie(...)przez 14 dni. Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około 9-10 godzin. Gdy chleb wyrośnie delikatnie go nacinamy i posypujemy otrębami. Wstawiamy je do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez 60 minut, po czym zostawiamy na 10 minut
Kulinarne przygody Gatitysoli Opcjonalnie 1 łyżka kakao+1 łyżka mleka Tutaj przygotowałam babkę pół na pół z kakaem, ale można zrobić oczywiście w jednym smaku. Jeżeli chcemy zrobić mieszaną to zmiksowane ciasto dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy kakao z mlekiem, mieszamy. Do foremki najpierw wlać ciasto jasne, następnie ciemne i za pomocą widelca ruchem spiralnym wymieszać ciasto. Przepis podstawowy(...)Banany podzielić na mniejsze części włożyć do miski, dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być gładkie. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Grzałki góra-dół bez termoobiegu. Po wystudzeniu babkę można polukrować
Andzia Pichcipalnika. Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Dodajemy cukier oraz jajka, mieszamy rózgą do połączenia. Mieszankę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do wyrośniętego ciasta. Na głębokiej patelni(...)rozgrzewamy większą ilość oleju. Moc palnika zmniejszamy. Za pomocą łyżki wykładamy na olej porcje ciasta i smażymy racuchy z obu stron na złoto. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Uwagi: nie trzeba czekać, aż drożdże zaczną rosnąć. Nie trzeba wyrabiać, ciasto wystarczy wymieszać. Racuchów wyszło tyle ile widać na zdjęciu + jeszcze kilka sztuk. Inspiracja
Smaki Na Talerzukosztować. Skromnie odpowiedziałam, że w sumie to niewiele, tyle co nic.. przecież. Bierzcie ten przepis i jedzcie z niego wszyscy. Jest pyszny. Składniki (na 1 placek): Ciasto drożdżowe: 100 g mąki pszennej 10 g oliwy z oliwek 10 g świeżych drożdży szczypta soli i cukru 55 g ciepłej wody Dodatki(...)natka pietruszki, kiełki lub szczypiorek do dekoracji Wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Dodaj mąkę, oliwę i sól a następne z podanych składników przygotuj jednolite i gładkie ciasto. Idealnie wyrobione nie powinno się lepić do rąk. Przełóż przygotowane cisto do miski natłuszczonej oliwą z oliwek i odstaw do wyrośnięcia, czyli do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta formuj koło
Mango PapajaPyszna propozycja na obiad lub kolację. Składniki Ciasto: 10 dag masła 1 jajko ok.1,5 szkl. mąki łyżka śmietany szczypta soli Farsz: mieszanka mrożonych warzyw: brokuł, kalafior, marchewka 25 dag fety 20 dag kiełbasy 10 dag żółtego sera 1/2 szkl. śmietany 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie Ciasto: Z masła, mąki, śmietany, jajka i soli zagniatamy ciasto(...)Wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy formę (u mnie 20 x 26 cm) i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Farsz: Warzywa gotujemy, kiełbasę kroimy w półplastry. Fetę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę mieszamy z jajkami, połową sera żółtego, solą i pieprzem i ziołami
słodki bratekorchideli.com Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Zaczyn: 3 łyżki gęstego jogurtu 100 ml ciepłej wody łyżka miodu łyżka mąki pszennej 20 g świeżych drożdży Pozostałe składniki do ciasta: 3 szkl mąki pszennej łyżeczka soli jajko 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki oleju Zaczyn: wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe(...)miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Dodać jajko, olej, jogurt i zaczyn. Zamieszać łyżką i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ok 10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie je zagnieść i uformować wałek o wymiarach ok. 8cm x 60 cm. Ciasto posypać mąką i odciąć bułeczki
Smakołyki Asinaczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2. Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał .] Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować(...)kulę(nie zagniatamy ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować) i podzielić na 2 części. Jedną przykryć ściereczką a drugą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm .Posmarować serem i zwijać na dwa a powstały pas zwiniętego ciasta pokroić na równe kawałki, następnie każdy z kawałków skręcić.Tak przygotowane bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach
Moje domowe kucharzeniełyżeczka sól - 1/2 łyżeczki olej cukier puder mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, wbić żółtka, wlać spirytus oraz dodać śmietanę. zagnieść wszystko na jednolitą masę. ciasto przełożyć na blat i uderzać w niego drewnianym wałkiem- rozpłaszczając je, a następnie ponownie zwijać je i znów zbijać go wałkiem - około 15 minut. przez takie zbijanie nasze ciasto będzie(...)jednolite oraz elastyczne, a po usmażeniu będzie kruche z dużą ilością bąbelków. ciasto podzielić na porcje, każdą porcję cieniutko rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, aby nie obsychało. rozwałkowane ciasto kroimy na paski ok 4 cm, następnie każdy pasek na prostokąty 9 cm. każdy kawałek prostokąta nacinamy pośrodku wzdłuż i przez otwór
przepisy- Milkisodą i proszkiem do pieczenia, trochę jak proziaki czyli popularne bułeczki na sodzie. Bagietki wyrosły pięknie i wyszły naprawdę bardzo smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki sody spożywczej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200g jogurtu naturalnego gęstego (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki wymieszałam. Dodałam jogurt naturalny. Rękami zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i odstawiłam na ok. 20 minut by odpoczęło. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam go do masła. Dodałam również posiekaną
Waniliowe Improwizacjeprzygotowuję wtedy, gdy zabrakło w domu pieczywa, a mam ochotę na kanapkę lub coś do niej podobnego. To rodzaj płaskiego placka o średnicy dostosowanej do średnicy patelni. Meksykanie przygotowują ciasto z mąki kukurydzianej lub pszennej. U mnie dzisiaj z mąki orkiszowej. Placki mogą być bazą do burrito (składniki kanapkowe zawijamy w tortillę), taco, fajity lub quesadilly (przepis wkrótce). Składniki(...)mąki orkiszowej typ 630 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy wrzątek Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać wrzątek (tyle, by uzyskać gęste ciasto i dało się je mieszać łyżką). Potem wyrabiać na gładką masę, uważając, by się nie poparzyć. Ja chyba mam już azbestowe ręce, bo wyrabiam ciasto ręcznie zaraz po wymieszaniu łyżką. Odstawić masę
Weekendy w domu i ogrodzieodstawić zaczyn w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Tak ok. 20 minut będzie w sam raz. Do zaczynu dodać mąkę, olej, ziarna i resztę wody oraz sól. Wyrabiać ciasto hakową końcówką miksera przez 10 minut, lub ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (ciasto ma być luźne). Ciasto zostawić w misce i przykryć czystą ściereczką , odstawić na godzinę(...)podwoiło swoją objętość. Keksówkę o wymiarach 35x11 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki i posmarować wierzch wodą. Ziarna słonecznika wymieszać z sezamem i makiem, a nastepnie obficie posypać chlebek. Odstawić chleb na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 70 minut na ustawiniu góra-dół bez termoobiegu
Krylowa Kuchnia