ciasto - 163312 przepisów (strona:3114/10888)

Cynamonki- drożdżowe bułeczki 290

przeszło tygodniowym postoju w pieczeniu, zabrałam się ostatnio za ciasto drożdżowe. Miałam taki niedobór słodkiego, że sama do końca nie wiedziałam, co przygotować najpierw ;) Padło jednak na cynamonki, bo stwierdziłam, że po grypie żołądkowej nie ma co zbytnio szaleć i jeśli zjeść coś na słodko, to tylko delikatnego. Za ciasto zabrałam się rankiem, tak by do przedpołudniowej kawy mieć już(...)pyszne bułeczki, ale śmiało możecie przygotować je przed pójściem spać, owinąć folią spożywczą miskę, w której ciasto będzie leżakowało i schować do lodówki. Tym sposobem cynamonki przygotujesz nawet na śniadanie! Bułeczki świetnie smakują nawet na drugi dzień, ale nie wiem czy u Was tak długo poleżą. Wszystko zależy od tego ile chętnych rąk i głodnych brzuszków napatoczy się po drodze

Kuchnia w czekoladzie
Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku 148

chętnie robią w kuchni. Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku 3-4 lata mieszać np sałatki dodawać odmierzone składniki dań wyrabiać r ą czkami ciasto obierać rączkami warzywa i owoce no banana albo cebulę kroić noże m plastikowym lub stołowym miękkie produkty np banana dekorować dania wykrawać ciasteczka, dekorować ciasteczka przesiewać sitkiem mąkę kręcić sałaty(...)zioła w wirówce do sałaty wrzucać owoce, warzywa do sokowirówki 5-6 lat obierać owoce i warzywa obieraczką odmierzać produkty na szklanki, filiżanki wałkować ciasto rozpakowywać zmywarkę odkładać talerz, sztućce po posiłku do zmywarki rozpakowywać zakupy kroić „nożem z piłką” niezbyt twarde warzywa i owoce (ogórki, jabłka) w plastry lub w kostkę przygotowywać płatki na mleku pomagać nakrywać

Dorota Smakuje
Shrek 253

końcu przyszła, wyczekiwana, wytęskniona przez wszystkich - Wiosna. A skoro tak to należy ją pięknie powitać na przykład ciastem w jej radosnych zielonych barwach. Ja proponuję dość popularne ciasto Shrek - robiłam je już kilkukrotnie jednak nigdy nie doczekało się zdjęć. W końcu je sfotografowałam, choć tym razem nie wyszło tak piękne jakbym chciała, ot taka mała złośliwość. Ale za to imprezie(...)zimną galaretkę. Masę wylewamy na delicje i równamy całość.  Zielone galaretki rozpuszczamy wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na warstwę śmietanową. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. var widgetParams = "{ 'Id':'1b7a1150-144c-4630-ba0c-cebc1f3fefe5','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder

Cynamonowe szczęście
Pizza z łososiem i pomidorami 195

chęć na kawałek pysznej, gorącej pizzy? Dawno żadnej nie robiłam, więc dziś postanowiłam przygotować wersję fit - z dużą porcją warzyw i łososiem zamiast mięsiwa. Ciasto do pizzy podrasowałam odrobiną wędzonej papryki - dzięki temu ma piękny kolor i zapach! Potrzebne nam: *na ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego - 25 g świeżych drożdży(...)Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej lub oliwę, paprykę i sól. Drożdże rozprowadzamy w gorącym mleku z cukrem, dodajemy wodę i łączymy z sypkimi produktami. Zagniatamy jednolite ciasto raz na jakiś czas rzucając. Gdy ciasto zacznie łatwo odchodzić od rąk i zrobi się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.  Łososia kroimy w małe kawałki

W poszukiwaniu inspiracji
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z NUTKĄ POMARAŃCZY 145

skórką, która nadaje drożdżówkom orzeźwiającego aromatu. Drożdżówki plus sok pomarańczowy Hortex to idealna propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, z pewnością ucieszy naszą drugą połówkę.        SKŁADNIKI CIASTO: 350 g mąki 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 2 żółtka 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 200 g twarogu 1 łyżka mąki(...)łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 2. W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i skórką pomarańczową. 3. Ciasto

słodki bratek
Bezglutenowy Jabłecznik 210

Pyszny, żółciutki jabłecznik bezglutenowy :) Ciasto w konsystencji jest delikatniejsze, bardziej sypkie od tego tradycyjnego, ale smaczne i każdemu polecam wypróbować :) Składniki na tortownicę o śred. 22 cm: 300 g mąki kukurydzianej 1 żółtko  1 jajko kl L 150 g masła ewentualnie 1/2 lub 1 czubata łyżka śmietana 18% 1/2 szkl cukru trzcinowego odrobina białka do posmarowania ciasta 3/4 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Nadzienie: 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol ) 1-2 łyżki soku z cytryny cynamon 1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest jeszcze za suche, nie chce się zlepić dodajemy śmietany) i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą).  Większą chowamy do lodówki, a mniejszą

Gotowanie...to proste !
Tarta cytrynowa z bezą 230

lodówki. Po tym czasie wyłożyć do natłuszczonej formy na tarte o średnicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. . Składniki na budyń cytrynowy: • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

KUCHNIA POLSKA
tort z gruszkami 206

cukru 45 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki- tortownicy ok. 22 cm średnicy. Pieczemy przez ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy na trzy blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed

Domowy Smak Jedzenia
Włoska focaccia z Apulii - Focaccia Pugliese 193

zewnątrz, puszysta w środku, wprost doskona ł a.  Aby focaccia przypominała t ą  kupion ą  w piekarni w Bari, powinna spełniać kilka warunków. Po pierwsze ciasto przygotowujemy z dodatkiem gotowanych ziemniaków, dzięki którym focaccia  dłużej zachowuje świeżość i staje sie niesamowicie puszysta . Do przygotowania focacci wykorzystujemy najlepszej jakości oliwę, pomidory i czarne oliwki. I na końcu(...)Rozkruszone drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy mąkę z ziemniakami oraz 2 łyżkami oliwy.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając sól oraz dolewając rozczyn i letnią wodę po ugotowanych ziemniakach (ok. 150 ml). Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką

La grande e la piccola cuoca
CHAŁKA NA KEFIRZE 167

Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne chałki są zazwyczaj podłużne, zaplatane w warkocz, a moją odróżnia jedynie to, że jest okrągła i ma inny splot. Dokładna instrukcja splotu jest pokazana krok po kroku na zdjęciach pod przepisem i wcale(...)zalewamy kefirem. Mieszamy.  Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz drożdże z kefirem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, i wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, dzielimy ciasta

Kuchnia MagdaLeny
SZARLOTKA Z ORZECHAMI 159

kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta i wymieszać. Odstawić. Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciastoCiasto p odzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki (na ok. 30 minut),  mniejszą do zamrażarki. Blaszkę  wyłożyć papierem(...)pieczenia. Spód wykleić ciastem z lodówki. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka. Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika. Całośc posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasteczka 221

może bardziej stać? Dania najedzie mi ogródek za profanację duńskich ciasteczek maślanych? Połączyłam dwa przepisy, zamieniłam masło na margarynę, wywaliłam amoniak i aromat o zapachu rumu, ukręciłam kulkę z ciasta i upiekłam. Mój pisk radości wyrzucił na brzeg delfiny, zdezorientował nietoperze, doprowadził do szału wszystkie psy w Małopolsce, przyprawił o zawał Najcierpliwszego i porysował szyby, ale udało się! Panie(...)panowie! Przed Państwem najlepsze kruche ciasteczka. Od razu lojalnie uprzedzam: jak używacie wałka ze wzorem, to musicie mega pilnować czasu pieczenia, ciasto przykleja się jak wściekłe i można dostać apopleksji. Część ciasteczek zrobiłam z cukrem i konfiturą, część z samym cukrem, część zostawiłam gołe. Wszystkie wersje są super. Możecie je przechowywać w metalowym pojemniku ponad 2 tygodnie. Ciastka najlepsze

ladykitchen
FRUŻELINA Z ANANASA – z puszki 301

Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Frużelina z ananasa to słodki, owocowy dodatek do tortów i ciast. Frużelina ananasowa idealnie komponuje się z kremem kokosowym lub cynamonowym. Składniki : 250 g ananasów z puszki 200 ml syropu/zalewy z ananasów 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 2 łyżki zimnej wody 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej

Słodki Pomysł
Tarta z krewetkami 153

Pyszna tarta z krewetkami, na żytnio pszennym cieście ze śmietanowym nadzieniem. Sprawdzi się na co dzień i od święta, podana np na kolację we dwoje. Świetnie sprawdzi się też na obiad czy lunch do lunchboxa. Smaczna na ciepło i na zimno. PRZEPIS NA TARTĘ Z KREWETKAMI Składniki na tartę z krewetkami: ciasto: 150g mąki żytniej 150g mąki pszennej(...)krewetek 1 liść jarmużu – opcjonalnie Jak zrobić tartę z krewetkami: Do miski wsypujemy mąki, zioła, sól, mieszamy. Dodajemy oliwę i zaczynamy po trochu dodawać wodę mieszając i wyrabiając ciasto. Wody trzeba dodać tyle by powstało zwarte ciasto. Chwilę je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy i wyściełamy nim dno i boki foremki na tartę. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, ziołami – próbujemy smak

Dorota Smakuje
KOKOSOWE CIASTO Z KASZY MANNY Z MORELAMI 146

Ciasto z morelami bez mąki... a z kaszy manny (u mnie: razowej orkiszowej) z dodatkiem wiórek kokosowych, słodzone cukrem kokosowym. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast. Jest ono puszyste i smakuje oraz wygląda jakby było to ciasto z mąką - ten kto nie wie, nawet się nie zorientuje 😉 Oprócz tego jest wilgotne, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego oraz oleju(...)całość dopełniają pyszne i zdrowe morele 🍑🍑🍑 Do tego ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a także szybkie - przygotowanie zajmuje tylko 10 minut i do piekarnika. Zaletą jest to, że nie da się go zepsuć. Nie należy ono do słodkich ciast, dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek lub deser dla dzieci.    Składniki: 2 szklanki kaszy manny  razowej orkiszowej

Kuchnia MagdaLeny