ciasto - 162258 przepisów (strona:3112/10818)

Chleb na zakwasie z prażoną cebulką 80

mąki orkiszowej 100 g mąki krupczatki 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 60 g suszonej cebulki Instructions Wszystkie składniki ( bez cebulki ) umieścić w misce miksera, mieszać ciasto końcówką z hakiem przez około 8 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny ( może być dłużej ). Po tym czasie przerobić ciasto przez(...)minuty, dodać prażoną cebulkę. Ciasto mocno obsypać mąką formując okrągły bochenek, włożyć do ceramicznego naczynia ( używam naczynia do pieczenia mięsa ) odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C. Przed wstawieniem wsypać na dno piekarnika szklankę lodu. Chleb piec przez 45 minut Studzić na kratce. Smacznego! Artykuł Chleb na zakwasie z prażoną cebulką pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb 98

minutes Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 60 g zakwasu żytniego 400 g wody 300 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka suchych drożdży Składniki na ciasto właściwe 200 g wody 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 720 14 g soli morskiej Instructions Zaczyn najlepiej zrobić wieczorem przed pójściem spać:) Wszystkie składniki na zaczyn krótko(...)wymieszać tylko do połączenie składników w dość dużej misce, którą najlepiej przykryć folią spożywczą. Następnego dnia rano dodać pozostałe składniki, wymieszać mikserem przez około 5 minut. Ciasto ponownie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Przygotować dwie keksówki (ja użyłam jednej o wymiarach

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka owsiane 96

dodać zamiast żurawiny rodzynki albo miechunkę. Migdały również można zastąpić na przykład orzechami laskowymi, przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Można zrobić je w każdej chwili przygotowanie ciasta trwa tyle, co rozgrzanie piekarnika. Zamiast kupować ciastka w sklepie lepiej przygotować je własnoręcznie. Ciastka można upiec w większej ilości po całkowitym wystudzeniu przechować je szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka(...)temperatury 160 st C. Mikserem połączyć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka , mąkę , cynamon, otręb y i płatki owsiane, posiekane migdały i żurawinę , dokładnie połączyć. Ciasto schłodzić w lodówce przez 10 minut, będzie się lepiej formować.  Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wilgotnymi

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki mini 76

łyżka cukru trzcinowego 315 ml letniego mleka 3 3/4 szklanki mąki pszennej – czyli około 500 g Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, przez 5 minut wyrabiać ciasto, ciasto będzie elastyczne i klejące!  Miskę należy przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C. Blat posmarować olejem , wyłożyć(...)ciasto, podzielić na 16 kawałków , uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce do pieczenia posypanej mąką. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do podrośnięcia Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem przez środek bułeczki. Bułki pieczemy przez 17 minut, do momentu zrumienienia się bułeczek. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego! Notes Do wypieku bułeczek można używać

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka owsiane 68

dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki, dokładnie połączyć. Na końcu dodać płatki owsiane, (jeśli macie płatki owsiane gruge, można je delikatnei rozdrobnic w blenderze) wymieszać łyżką. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Wyjąć ciasto z lodówki, nabierać łyżką równe porcje, zwilżonymi dłońmi formować kulki, układać je na blaszce wyłożonej(...)papierem do pieczenia w 5 cm odstępach, kulki rozpłaszczyć na cieniutkie ciasteczka. Wstawić do piekarnika, piec 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Notes Kulki z ciasta robiłam wielkości orzecha włoskiego i z takiej porcji ciastko wychodzi bardzo duże, oczywiście możecie zrobić mniejsze ciasteczka, pamiętajcie tylko, aby pilnować ich przy pieczeniu, ponieważ będą potrzebowały mniej czasu na upieczenie się

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka czekoladowe 89

smak, dodałam suszoną żurawinę. Pyszności te szczególne polecam na j esienną porę, porcja czekolady rozgrzewa i poprawia nawet najgorszy humor. Ciastka czekoladowe są bardzo łatwe do przygotowania i błyskawiczne, ciasto nie wymaga wałkowania i wykrawania. Wystarczy odmierzyć porcje ciasta łyżką, może być łyżka do lodów i nałożyć na blachę. Pozostaje już tylko wstawić do piekarnika , a po 15 minutach mamy(...)kakao , wymieszać do połączenia się składników. Piekarnik  rozgrzać do temperatury 180 st C . Do masy dodać czekoladę i żurawinę, wymieszać Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać porcje ciasta, każde ciastko delikatne spłaszczyć dłonią. Ciastka pieczemy 10 - 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! Artykuł Ciastka czekoladowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Chrupiące ciasteczka kokosowe 91

będą to kokosanki. Ciastka są rewelacyjne! Cieniutkie, bardzo chrupiące i niesamowicie smaczne i zupełnie inne od wcześniej wspomnianych kokosanek! Ciasteczka kokosowe pięknie zapakowane mogą być wspaniałym prezentem gwiazdkowym. Ciasto przed formowaniem koniecznie musi spędzić godzinę w lodówce, ponieważ jest klejące i tłuste, a nieschłodzone może sprawić wiele problemów w końcowym etapie produkcji. Bardzo ważne jest, aby ciasteczka rozwałkować bardzo cieniutko(...)cukier, miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, miksować przez pół minuty, następnie dodać ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe i mąkę z dodatkami, wymieszać do całkowitego połączenia. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na porcję wielkości orzech włoskiego, każdą kuleczkę rozwałkować

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka cytrynowe 77

skórkę z cytryny, wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać sok z cytryny i jajko, ponownie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Schłodzone ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego, uformować kuli(...)talerz wsypać cukier puder, obtaczać w nim kuli z ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać przygotowane ciastka. Piec przez 10 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Artykuł Ciasteczka cytrynowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Kluski śląskie 100

bardziej Wam smakowała? wypróbujcie sami 🙂 Ziemniaki, w temperaturze pokojowej przeciskamy przez praskę, przekładam na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko wbijamy w środek, posypujemy odrobiną soli, zagniatamy ciasto. W dużym ganku zagotować wodę z dodatkiem soli. Ciasto podzielić na trzy części, z każdej utoczyć wałek, pokroić na porcje wielkości orzecha włoskiego, z każdej części utoczyć w dłoniach kulkę(...)Smacznego! Notes !Wersja wegańsko-bezglutenowa: Ziemniaki przecisnąć przez praskę, uformować półkulę, którą należy podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, zagnieść ciasto... dalej postępować tak jak w przepisie wyżej. Kluski śląskie, po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez 2 - 3 dni pod przykryciem. Kluski odgrzewamy na patelni lub na parze. [one-fourth

SprawdzonaKuchnia.pl
Placki ziemniaczane 78

Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie i pewnie zapytacie, czy dietetyczne? Raczej nie, ale myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. Ciasto na placki przygotujecie w kilka minut, a smażenie na dwóch czy trzech patelniach, to też tylko chwilka. Placki ziemniaczane można podawać z przeróżnymi dodatkami, na przykład z sosem grzybowym, gulaszem, kwaśną(...)małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, a następie dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, na gorący, dobrze rozgrzany nakładać porcję ciasta, wielkość dowolna, ja daję kopiastą łyżkę ciasta i dość cienko ją rozprowadzam, tworząc cienki placuszek. Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch strom do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu wyjmujemy

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka limonkowo-cukrowe 88

zewnątrz jest szaro i zimno. Aromat ciastek roznosi się po całym domu, wszędzie pachnie limonką! Trudno wytrzymać wąchając takie wspaniałe aromaty i czekać spokojnie na ich przestudzenie. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie dziesięć minut, wszystkie składniki łączymy w misce, krótko mieszamy i przekładamy na blachę. Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i miękkie należy więc ostrożnie przenieść(...)składniki ( bez soku i skórki z limonki ) wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać sok i skórkę z limonki, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Porcję ciasta odmierzać przy pomocy łyżki do nakładania lodów, każdą kulkę ciasta obtoczyć w cukrze, a następnie położyć na blachę zachowując odstępy między ciastkami - powiększają znacznie swoją średnicę. Ciastka piec przez

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka podwójnie czekoladowe 96

ciemnej czekolady Instructions Czekoladę i orzechy posiekać. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól, sodę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Masło posiekać dodać do produktów sypkich, zacząć wyrabiać ciasto, dodać jajko, kiedy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję dodać czekoladę, żurawinę i orzechy. Ciasto odłożyć na chwilę do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło. Piekarnik rozgrzać do temperatury

SprawdzonaKuchnia.pl
Owsiane ciasteczka 85

suszonej żurawiny i 50 g rodzynek Instructions Do miski włożyć wszystkie wyżej podane składniki, wymieszać do połączenia można zrobić to przy pomocy łyżki lub wyrobić dłonią. Ciasto schłodzić przez około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki do lodów nabierać porcje ciasta, kulki umieścić na blaszce zachowując odstępy(...)między ciastkami, każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią. Ciastka pieczemy przez około 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku Smacznego! Notes Ciasteczka można oblać czekoladą. Cukier można zastąpić np. ksylitolem [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Owsiane ciasteczka pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Budyń domowy 96

już jest wystarczający powód do przygotowania domowego miksu. Pokusiłam się o przygotowanie mieszanki na budyń domowy głównie dlatego, że taki budyń był mi potrzebny do wypróbowania przepisu. Przepisu na ciasto rumowe rodem z wysp karaibskich. W przepisie na ciasto rumowe jednym ze składników jest właśnie taki budyń domowy. O cieście rumowym będzie w następnym wpisie. Jeśli chodzi o smak budyniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb wieloziarnisty II 82

Czas czytania: 2 min Chleb wieloziarnisty II jest modyfikacją pierwszej bardzo smacznej wersji. Dzisiejszy przepis ten ma tę przewagę, że jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo łatwy! Ciasto wyrabiamy przy tylko pomocy łyżki, więc nie trzeba mieć nawet robota kuchennego do wyrabiania, a to zapewne ucieszy wielu z Was. Po wymieszaniu ciasta przekładamy je do formy i od razu(...)łyżką do połączenie się składników. Foremkę o wymiarach 12 x 23 cm, może być odrobinę większa wysmarować olejem i obsypać np. otrębami lub tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wierzch chleba posypać czarnuszką lub innymi ulubionymi ziarenkami. Formę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 st C po 15-20 minutach zwiekszyć temperaturę do 220 st C i piec

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania