ciasto - 162907 przepisów (strona:3112/10861)

Smażone pierożki z farszem z borowików 150

więc dla każdego coś się znajdzie. Podczas  przygotowywania tych pierożków czuć najpiękniejszy zapach, unoszący się z kuchni, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki na ciasto:  0,5 kg mąki pszennej  1 jajko  0,5 płaskiej łyżeczki soli  1 szklanka letniej wody  składniki na farsz:    200 gram suszonych borowików(...)łyżka bułki tartej  sól, pieprz  1 łyżka masła  pęczek natki pietruszki  dodatkowo:  ok 500 ml oleju do smażenia pierożków  Przygotowanie:  Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę,  wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto.  Farsz: Grzyby gotujemy około 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto Torcik Proste Świąteczne Tiramisu z Czekoladą 144

Ciasto Torcik Proste Świąteczne Tiramisu z Czekoladą – Zapraszam na pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu torcik z ciemnym kakao, wanilią i śmietanowym kremem. Jest bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny, czekoladowy. Nasączyłam go kawą z dodatkiem likieru migdałowego i w smaku przypomina tiramisu. Wygląda pięknie i będzie idealny na świąteczny stół. Przepis powstał przy współpracy z marką Dr. Oetker. Bardzo polecam! Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Torcik Proste Świąteczne Tiramisu z Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 20g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera 15g Czarnego Kakao Dr. Oetkera 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 100ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru

Mała Cukierenka
Buraczkowe pierogi z kaszą i grzybami 129

ciasta pierogowego dodałam zakwas buraczany dzięki czemu mają fajny różowy kolor. Taki zakwas jest też bardzo zdrowy więc dlaczego go nie przemycić do pierogów. Wersja z gryczaną i grzybami suszonymi. Pierogi posypuję kruszonką z kaszy którą uprażyłam na patelni dzięki czemu jest fajna chrupiąca. ciasto: 20 dkg mąki pszennej szczypta soli 1 jajko małe 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki(...)kroję drobno. Cebulę kroję przesmażam na oleju, dodaję grzyby, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chwilę smażę. Kaszę gotuję według instrukcji opakowania. Dodaję do grzybów i mieszam. Zostawiam do przestygnięcia. Ciasto: Do miski przesypuję mąkę, dodaję jajko, sól, olej, zakwas i ciasto zagniatam rękoma aż będzie elastyczne. Jak za bardzo się klei podsypuję mąką. Na stolnicy podsypanej mąką cienko rozwałkowuję

wesoła kuchnia
Leniwe kluseczki wg Aleex 127

Długo szukałam idealnego przepisu na leniwe. Ten, który wykorzystywałam zazwyczaj, przestał mi wystarczać. Wcześniej do ciasta dodawałam ubitą pianę z białek, żeby było najdelikatniejsze. I takie było, oczywiście, ale przy okazji było też dość pracochłonne. Dlatego szukałam innego ciasta – delikatnego i prostego do przygotowania. Nie ukrywam, że ta szybkość i prostota stały się dla mnie priorytetem. I wreszcie trafiłam. Siedziałam(...)należy przecisnąć go przez praskę lub zemleć. Musi być gładki, bez grudek. 4. Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. 5. Wsypać ½ szklanki mąki pszennej i szybko zagnieść delikatne ciasto. Uformować je w kulę. 6. Stolnicę delikatnie podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek. 7. Wałek z ciasta lekko spłaszczyć

W mojej kuchni
Pierogi z kapustą kiszoną, słodką białą i pieczarkami. Doskonałe również jako delikatna wersja pierogów na danie wigilijne 188

kapusty kiszonej ok. 700 g białej, słodkiej kapusty 1 łyżeczka kminku 600  pieczarek 2 – 3 cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto (na około 50 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200 - 250 ml zimnej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie(...)odparowania płynu.   Do pieczarek dodałam posiekane obie kapusty.  Smażyłam chwilę na średnim ogniu. Wymieszałam, posoliłam i oprószyłam pieprzem do smaku. Farsz do pierogów gotowy. Teraz zajęłam się ciastem na pierogi. Ciasto, z którego ja robię pierogi pochodzi z tego przepisu . Lubię to ciasto, bo pierogi lepi się błyskawicznie, a one same smakuję wyjątkowo. Z przygotowanego ciasta wykroiłam krążki

Kuchnia u Krysi
Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! 140

dłuższego gotowania. Pamietaj! Rybę dodaje się pod koniec gotowania. Ryba szybko oddaje swój smak, a długie gotowanie sprawia, że się bardzo rozpada. Świąteczne triki kuchenne – Jak upiec idealne ciasto? Najważniejszą zasadą jest to, żeby wszystkie produktu potrzebne do twojego sernika, makowca, czy murzynka muszą mieć temperaturę pokojową . Pamiętaj, żeby jajka, masło czy inne produkty wyciągnąć z lodówki 30 minut(...)przed rozpoczęciem pracy. Ten trik sprawi, że nasze ciasto dobrze wyrośnie i nie wyjdzie nam zakalec. Piekarnik zawsze rozgrzewaj przed włożeniem ciasta, pamiętaj, żeby ustawiać go na tą samą temperaturę co jest w przepisie. Nawet małe odchyły mogą doprowadzić, że ciasto nam nie wyjdzie. Następną podstawową zasadą dobrego cukiernika o jakiej najczęściej zapominamy jest przecedzanie mąki czy cukru pudru przez

To Musisz Wiedzieć
Ciastka nadziane pieguski 125

łyżeczek formować małe kulki czekoladowe, ułożyć je na talerzu i wstawić do zamrażalnika. Bardzo ułatwi nam to nadziewanie ciastek, masa będzie stabilna i nie będzie się rozpływać po cieście w czasie formowania ciastek. Przygotowanie: Masło rozpuścić w garneczku, wystudzić. Do miski wsypać mąkę , sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodać masło a następnie żółtka oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego. Najpierw(...)misce wszystko wymieszać następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto do całkowitego połączenia składników. Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma   arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5mm. Przy pomocy szklanki wycinać z ciasta kółka, na każdym układać zamrożoną kulkę nutelli, całość zrolować dłońmi w kulkę. Ciasteczka układać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. W każdą kulkę ciasta

W garach u Gosi
Drożdżowe szaszłyki z kiełbasą, serem i nutą prażonej cebulki 159

Pyszne małe kiełbaski ukryte w drożdżowym cieście z nutą prażonej cebulki, zapieczone w formie szaszłyków będą smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu lub z dodatkiem sosu czosnkowego są świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również najmłodsi. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 50g masła extra(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajko, prażoną cebulę, rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite, sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. 2. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przyciąć do wymiarów kiełbasy, posmarować ketchupu, posypać startym serem, położyć kiełbasę i zwinąć w ciasto. Następnie pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Cynamonowe ciasteczka z kandyzowaną aronią i czarną porzeczką 117

ramach świątecznej współpracy. Proste i szybkie w wykonaniu. Cudownie pachnące. Można je zapakować jako słodki prezent. Polecam takie ciasteczka. Upieczcie. Słodkich wypieków Wam życzę :)     Potrzebujemy Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)aronii kandyzowanej HELIO 5 dag  czarnej porzeczki kandyzowanej HELIO mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. W jedną część wgniatamy aronię, a drugą porzeczkę czarną. Można aronię i porzeczkę wgnieść razem w ciasto, a chciałam mieć dwa rodzaje ciasteczek. 2. Formowanie ciasteczek: Następnie odrywamy kawałki ciasta

Izabelawkuchni
Świąteczne ciasteczka z dżemem malinowym 168

jest potem patrzeć na sięgające do klosza ręce i znikające w szybkim tempie ciasteczka. I po roku, gdy zapominam o zmęczeniu i tych „godzinach” spędzonych na zarabianiu ciasta, wałkowaniu i pieczeniu, chcę to powtórzyć;) Te ciasteczka nadają się nie tylko na Święta. Są pyszne (mam nawet wrażenie, że z biegiem czasu coraz lepsze). O wyraźnie kokosowo-malinowym smaku(...)kokosowymi, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym, dodajemy do masy maślanej i miksujemy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Odstawiamy do schłodzenia (na około 1 godzinę). Ze schłodzonego ciasta odkrawamy mniej więcej 1/3 i wałkujemy ją na podsypanym mąką blacie. Pozostałe ciasto trzymamy w lodówce. Z ciasta wykrawamy ciasteczka (np za pomocą większego kieliszka lub okrągłej foremki). Układamy

Smaki Na Talerzu
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi 126

Kruche, delikatne rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi. Kruche rogaliki są idealną przekąską do szkoły, do pracy, do kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości. Składniki: 300g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 1 słoiczek powideł śliwkowych bez cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz powideł(...)łączymy ze sobą w misce za pomocą robota kuchennego, lub rękoma, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na 2 równe części, wkładamy do woreczków i odkładamy do lodówki na 30minut, by się schłodziło. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Schłodzone ciasto ( najpierw z jednego woreczka, później dokładnie tak samo robimy z pozostałym ciastem ), wałkujemy na podsypanym mąką blacie kuchennym, nadając

NiePieprz.pl
Chlebek Ziemniaczany 159

chlebek z dodatkiem ziemniaków :) Dzięki nim chlebek zachowuje dłużej sprężystość oraz jest bardziej wilgotny :) Składniki na jeden bochenek Zaczyn : 25 g drożdży 125 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 450 g mąki pszennej typ 650 180 g ugotowanych, wystudzonych, ziemniaków puree (mogą być wczorajsze, ale musimy je przecisnąć przez praskę aby nie było grudek) 1 łyżeczka soli płaska(...)wierzchu 1. Z drożdży, cukru i wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, puree ziemniaczane oraz jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (u mnie zajął się tym robot). W trakcie wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej aż się wchłonie a ciasto stanie się lekko lepkie i będzie odchodzić od ścianek misy robota. Następnie

Gotowanie...to proste !
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 124

jestem tymi rogalikami po prostu zachwycona. Są pyszne, mięciutkie i zachowują świeżość nawet na drugi dzień. To świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jedyna trudność – ciasto Początkowo jest dosyć luźne i mocno klei się do rąk. Nie ma się jednak co poddawać, czy dosypywać mąki, bo po czasie pięknie daje się wyrobić. Trzeba tylko cierpliwości(...)wytrwałości. Ja swoje ciasto wyrabiałam naprawdę długo, ale wiecie co, warto było! Rogaliki są pyyyyszne i takie pulchniutkie, że te 8 sztuk, które otrzymacie z poniższych proporcji to zdecydowanie za mało! Rogaliki: 300 g mąki pszennej (u mnie typ 480) 60 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 jajko 12 g świeżych drożdży

Smaki Na Talerzu
Sprawdź kto wygrał zestaw 3 kaw od Jackdaw Coffee Roasters 109

konkursów było więcej, aby więcej osób miało uśmiech na twarzy. Pamiętajcie, to jest zabawa! A nagroda w postaci zestawu kaw powędruje do:   Pana Dariusza K. „ Ciasto i kawa <3 … to rzemieślnicza rozprawa! Nijak smakuje ciasto w samotności, gdy brak mu aspektu kawowości. Duet idealny, stworzony by zachwycać. Serca kawoszy głębią smaku, niczym żar rozniecać. By inspirować(...)spełniać najdziksze kubków smakowych zachcianki Na każdy dzień i w wyjątkowych chwilach, niechaj kroplę po kropli, szatańskiego trunku od Jackdaw Coffee Roasters – Rzemieślnicza Palarnia Kawy. będę mógł wychylać Ciasto i kawa- normalnie sztosik a do tego mikrolot, pełny natural. Ostateczny sznyt odkrywa „nagą prawdę” o kawowym profilu sensorycznym Ciasto i kawa = Słodkie okruszki życia nasączone poezją Jackdaw

Słodkie okruszki
Konopia siewna dla zdrowia i dobrego samopoczucia 152

jest dopiero bomba zdrowia! Przede wszystkim zawiera dużą dawkę cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poza tym moc białka i błonnika. Nasiona konopi będą świetnym dodatkiem do ciast, pieczywa, ciasteczek, jogurtu, musli, sałatek czy makaronów. Dodadzą potrawom charakteru poprzez swój lekko orzechowy posmak. Można je także chrupać osobno jako mała przekąska. Wtedy polecam bardziej prażone nasiona, ponieważ(...)Mąka zawiera również mało tłuszczu, więc polecam ją osobom na diecie. Ma lekko orzechowy posmak, który nie dominuje w potrawach, więc z powodzeniem można nią urozmaicić naleśniki, ciasteczka, ciasta, babeczki i inne wypieki. Nie polecam jednak podmieniać w 100% tradycyjnej mąki na konopną, ponieważ konsystencja przy jej użyciu jest inna. Mąka konopna nie zawiera glutenu, więc nie „wiąże” tak ciast

Analiza Smaku